Kiinalaismönkijä ajoi laskeutumisalustaltaan Marsin pinnalle

Kiinan Zhurong on vihdoin toiminnassa. Mönkijä ajoi menestyksellisesti alas ajoramppia pitkin. Operaatio tapahtui varhain lauantaiaamuna.

Operaatio oli riskialtis, sillä laskeutumisjärjestelmän vuoksi mönkijä joutui olemaan melko korkealla rakettilaskeutujan päällä. Vaarana oli, että kulkija putoaisi kannelta tai rampeilta ja kaatuisi. 

Saman kokoluokan ajokit Spirit ja Opportunity laskeutuivat ilmatyynyjen pehmustamissa koteloissa.

Viikko sitten laskeutunut Zhurong on massaltaan 240 kiloa ja se on suunniteltu kolmen kuukauden toimintaa varten.

Mönkijän tietoliikenne kulkee Tianwen-1-kiertolaisluotaimen kautta, mikä on huomattavasti hitaampaa kuin Nasan laskeutujaluotaimilla. Siksi kuvia Marsin pinnalta on julkaistu vasta kaksi.

Seuraavana vuorossa on mönkijän laitteistojen ja liikkuvuuden testaus planeetan pinnalla. Kiina ei ole etukäteen paljastanut suunnitellun ajon tavoitteita. Todennäköisesti tähtäimessä on muutamien satojen metrien ajomatka.

Tianwen-1-luotain saapui Marsin kiertoradalle helmikuussa. Kiertolaisluotain sisältää Zhurongia enemmän tutkimusinstrumentteja. Se on suunniteltu kahden vuoden toimintaa varten.

Suuren yleisön näkökulmasta Zhurong on kiinnostavampi ja sen peräti 100 metrin syvyyteen katsova maatutka saattaa tehdä lajissaan ensimmäisiä havaintoja.