Kiinan Mars-mönkijän ensimmäiset kuvat julkaistiin

Marsiin laskeutuneelta kiinalaismönkijältä on viimein julkaistu ensimmäiset kuvat. Neljän päivän viive aiheutui kiertolaisluotaimen radasta, joka rajoittaa tiedonsiirtonopeutta.

Kiina raportoi Zhurong-mönkijän päässeen käyttökuntoon täysin normaalisti. Laskeutujan ajoramppi, mönkijän aurinkopaneelit, antenni ja muut mekanismit avautuivat ongelmitta. 

Tänään keskiviikkona julkaistiin kaksi Marsin pinnalta otettu kuvaa, joista ensimmäisessä on mönkijän näkymä laskeutumisrampille Marsin pinnalle. Mustavalkoinen kuva otettiin väistökameralla.

Toinen kuva on väreissä ja otettu mönkijän mastossa sijaitsevalla navigointikameralla. Se näyttää aurinkopaneeleita, tiedonsiirtoantennin ja Marsin kivistä pintaa.

Näiden lisäksi julkaistiin kaksi pienempiresoluutioista animaatiota (1 ja 2) laskeutujan irrotuksesta kiertolaisluotaimen kuvaamana. Tämän uutisen julkaisuaikaan Kiinan sivustolla oli ruuhkaa ja kuvat sekä animaatiot latautuivat hitaasti. 

Marsin kiertoradalla oleva Tianwen-1-luotain suoritti maanantaina onnistuneesti neljännen jarrutusoperaationsa. Näin se siirtyi mönkijän tietoliikenteen linkitystä varten optimoidulle radalle. Tätä ennen tiedonsiirto oli erittäin hidasta ja rajoittui telemetriaan.

Zhurong-mönkijä on massaltaan 240 kiloa. Se on ensimmäinen muun toimijan kuin Nasan onnistuneesti Marsin pinnalle saama mönkijä. Zhurong on suunniteltu kolmen kuukauden toimintaa varten.

Mönkijän kiinnostavin kyky liittyy sen maatutkaan, jolla pyritään tähystämään Marsin pinnan alle jopa 100 metrin syvyyteen.