Kiinan Mars-luotain saapui perille

Punaisen planeetan kiertoradalla on nyt kaksi tuoretta luotainta. Kiinan Tianwen-1 sai jarrutuksensa onnistuneesti päätökseen kello 13.52 Suomen aikaa keskiviikkona ja kiertää nyt Marsia.

15 minuutin moottoripolton avulla kiinalaisluotain asettui aluksi hyvin elliptiselle radalle, joka käy lähimmillään 400:n ja kauimmillaan 180 000 kilometrin korkeudella planeetan pinnalta.

Aluksen mönkijä-laskeutujan on tarkoitus pudottautua Marsin pinnalle vasta toukokuussa.

Luotaimen onnistuminen ensimmäisellä yrityksellä on kansallisesti iso saavutus, koska moni tekninen asia voi mennä pieleen. Aiemmin Marsin kiertoradalle ovat saaneet luotaimia vain Yhdysvallat, Venäjä, ESA, Intia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat.

Kiinan jännityksestä kertoo myös se, että tapahtumasta ei järjestetty isoa mediatapahtumaa, kuten monista muista avaruuslentojen aiheista. Todennäköisesti laskeutumisoperaatiolle annetaan aikanaan enemmän näkyvyyttä. Se on vielä riskialttiimpi kuin ratajarrutus.

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Hope-luotain asettui Marsin kiertoradalle jo tiistaina 9. helmikuuta. Kolmas tässä laukaisuikkunassa Marsiin laukaistu luotain, Nasan Perseverance-mönkijä, saapuu Marsiin hieman myöhemmin. Se laskeutuu suoraan pinnalle 18. helmikuuta.

Aiheesta lisää China National Space Administration (kiinaksi)