Kiinan mukaan Marsiin laskeutuminen onnistui

Marsin kiertoradalla olevan Kiinan Tianwen-1-luotaimen jännittävin operaatio koitti lauantaina aamuyöllä. Kiertolaisluotaimen mukanaan kuljettama mönkijä suoritti laskeutumisen Marsin pinnalle.

[Päivitetty 15.5. kello 12] Kiina raportoi laskeutujan päässeen pinnalle onnistuneesti, mutta kuvia tai tarkempaa tietoa ei vielä ole käytettävissä.

Tiettävästi laskeutumisyrityksen ajankohta oli kello 2 lauantaiaamuna Suomen aikaa.

Zhurong-mönkijä on massaltaan 240 kiloa eli hieman Spiritiä ja Opportunityä raskaampi. Laskeutumisessa hyödynnetään lämpökilpeä, jarruvarjoa ja rakettimoottoreita.

Lopulta mönkijän on määrä ajaa ramppia pitkin alas laskeutujan kannelta.

Suunniteltu laskeutumispaikka sijaitsee Marsin Utopia Planitialla noin 25 astetta planeetan pohjoista leveyttä.

Laskeutumisen vaiheisiin voi tutustua CCTV:n videolta. Mönkijän todennäköisyys päästä ehjänä pinnalle arvioitiin etukäteen arvioitu vain noin 50 prosentiksi.

Jos laskeutuminen on todellakin onnistunut, on saavutus kansainvälisesti hyvin merkittävä. Esimerkiksi Euroopan avaruusjärjestö on yrittänyt päästä Marsin pinnalle kahdesti ja epäonnistunut molemmilla kerroilla.

Kiina osoitti joulukuussa yllättävän korkeaa teknistä osaamista, kun Chang'e 5-luotain onnistui hakemaan näytteen Kuun pinnalta, telakoitumaan Kuun kiertoradalla ja tuomaan lastinsa maapallolle.