Intian kuulaskeutuja starttasi matkaan
Kuun luonnonvarat houkuttelevat monia toimijoita niiden kartoitukseen. Intian Chandrayaan-3-luotainta kuljettava kantoraketti laukaistiin onnistuneesti perjantaina. [Tähdet ja avaruuden internet-uutiset ovat kesätauolla 17.–29.7.]
Lento on pitkälti uusintayritys syyskuussa 2019 epäonnistuneen Chandrayaan-2-luotaimen laskeutujalle. Tuolloin Kuun kiertoradalle jäänyt Chandrayaan-2-luotain onnistui tehtävässään, mutta sen kuljettama Vikram-laskeutuja epäonnistui pehmeässä laskeutumisessa ja tuhoutui. Laskeutujan mukana romuttui myös pieni Pragyan-mönkijä.
Nyt laukaistu Chandrayaan-3 sisältää 1 750-kiloisen laskeutujan sekä Kuun kiertoradalle jäävän moduulin.
Laskeutujan kolme tiedelaitetta tutkivat kuujäristyksiä ja Kuun lämmönjohtavuutta sekä mahdollistavat Kuun liikkeen mittauksen. Laskeutujan kyydissä oleva pieni mönkijä sisältää kaksi mineraalien koostumuksia selvittävää laitetta.
Mikäli kaikki etenee suunnitelmien mukaan, Chandrayaan-3:n laskeutuja yrittää Kuun pinnalle 26. elokuuta. Laskeutumispaikka sijaitsee Kuun Maata kohti olevalla puoliskolla 70 astetta eteläistä leveyttä.
Sekä laskeutuja että mönkijä on suunniteltu toimimaan Kuun pinnalla vain 14 Maan vuorokauden eli yhden kuupäivän ajan. Ne eivät todennäköisesti selviä 14 Maan vuorokautta kestävästä kylmästä yöstä toimintakykyisinä.
Laskeutuminen Kuuhun on osoittautunut hankalaksi viime vuosina. Israelilainen Beresheet-laskeutuja epäonnistui huhtikuussa 2019 ja Intian Chandrayaan-2:n laskeutuja saman vuoden syyskuussa. Japanilainen yksityinen kuulaskeutuja Hakuto-R epäonnistui huhtikuussa 2023 kyydissään Arabiemiirikuntien mönkijä.
Aiheesta lisää ISRO (englanniksi)
Tähdet ja avaruuden internet-uutiset ovat kesätauolla 17.–29.7.