Intian kuulaskeutuja epäonnistui - törmäysnopeutta todennäköisesti 100 metriä sekunnissa

Chandrayaan-2-luotaimen kuulaskeutuja Vikram pääsi hyvin lähelle Kuun pintaa. Laskeutuja kuitenkin vikaantui aivan viime minuuteilla ja törmäsi Kuun pintaan. 

Vikramin tilanne oli hallinnassa vielä perjantaina kello 23.23 Suomen aikaa. Laskeutumisrata alkoi kuitenkin poiketa suunnitellusta noin kahden kilometrin korkeudessa laskeutujan vaihtaessa navigointimoodista toiseen.

Törmäys Kuuhun tapahtui todennäköisesti noin 100 metrin sekuntivauhdilla.

Viimeisimmän telemetrian mukaan laskeutuja menetti suuntauksensa ja pyöri ympäri ennen yhteyden kadottamista.

Epäonnistumisessa oli paljon samaa kuin Israelin Beresheet-laskeutujan tuhoutumisessa 11. huhtikuuta. Intia pääsi hivenen lähemmäksi Kuun pintaa ennen ongelmia.

"Saavutuksemme ei ole pieni. Olkaamme rohkeita!", kommentoi Intian pääministeri Narendra Modi epäonnistumisen varmistuttua noin puoli tuntia H-hetken jälkeen.

Laskeutumisen videolähetyksen voi katsoa verkkovideolta. Laskeutujan viimeiset hetket nähdään kohdassa 0.49.00. Modi kommentoi tapahtumia kohdassa 1.19.30.

Videolta näkyy myös, miten huonosti Intian avaruusjärjestö ISRO oli varautunut epäonnistumiseen ja siitä tiedottamiseen. Avaruusjärjestö ei myöskään kommentoinut tapahtunutta virallisesti sivuillaan jälkeenpäin. Kontrastina tähän israelilaisluotaimen tiimi hoiti huhtikuussa tiedottamisensa esimerkillisesti.

Vaikka Vikram-laskeutuja epäonnistui, on Chandrayaan-2-kiertolaisluotain yhä Kuun kiertoradalla ja tulee tekemään tiedehavaintoja laskeutujasta huolimatta.

Chandrayaan-2-luotain laukaistiin matkaan 22. heinäkuuta ja se asettui Kuun kiertoradalle 20. elokuuta.

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)