Israelilaisluotaimen laskeutuminen Kuuhun epäonnistui
[Päivitetty kello 22.42] Beresheet-laskeutuja pääsi melko lähelle Kuun pintaa suunnitellusti, mutta sitten ilmeni ongelmia ja yhteys laskeutujaan menetettiin.
Laskeutuja lähetti selfie-kuvan noin 22 kilometrin korkeudesta. Pian sen jälkeen ilmeni ongelmia inertiaalinavigointijärjestelmässä. Myös laskeutujan moottori sammui hetkeksi, mutta käynnistyi uudelleen. Sitten laskeutujaan menetettiin yhteys.
Tiimi julisti laskeutujan menetetyksi vain muutamia minuutteja odotetun laskeutumisajan jälkeen. Todennäköisesti luotain osui Kuun pintaan satojen metrien sekuntinopeudella ja tuhoutui.
Israelilaisluotaimen laskeutumisoperaatio alkoi kello 22.05. Luotaimen oli määrä tömähtää pehmeästi Kuun pinnalle kello 22.25 Suomen aikaa.
Laskeutumisen etenemistä pystyi seuraamaan suorana YouTube-lähetyksenä kello 21.45 alkaen.
Beresheet-laskeutuja laukaistiin matkaan Falcon 9 -kantoraketilla, joka vei sen korkealle Maata kiertävälle ellipsiradalle. Laskeutumisjalkojen avaamisen ja käyttöönoton jälkeen luotain nosti rataansa vähitellen itsenäisesti.
Kriittinen hetki lennossa oli Kuun kiertoradalle asettuminen. Siinä onnistuttiin aikataulussa 4. huhtikuuta.
Tiistaina luotain jarrutti ympyräradalle 200 kilometrin korkeuteen. Keskiviikkona se laski matalimman ratapisteensä vain 15 kilometriin.
Ehdottomasti riskialttein osa lentoa oli kuitenkin laskeutuminen Kuun pinnalle pehmeästi. Mikäli luotain olisi onnistunut siinä, Israelista olisi tullut neljäs Kuun pinnalle onnistuneesti luotaimella päässyt valtio Venäjän, Yhdysvaltojen ja Kiinan jälkeen.
Laskeutumisalue sijaitsee Mare Serenitatiksen eli Hiljaisuuden meren alueella ja on halkaisijaltaan 140 kilometriä.
Luotaimen rakentanut SpaceIL-tiimi oli mukana Google Lunar X-Prize -kilvassa. Kisa lopetettiin viime vuoden alussa, kun oli käynyt selväksi, ettei mikään tiimeistä ehtisi ajoissa Kuuhun.
Google kuitenkin lupasi maaliskuussa miljoonan dollarin ylimääräisen kannustinpalkinnon, mikäli SpaceIL onnistuu tavoitteessaan. Beresheet-luotaimen kokonaisbudjetti on noin 85 miljoonaa euroa.
Kuuhun tähtäävistä SpaceIL- sekä PTScientists-tiimeistä voit lukea lisää tammikuussa ilmestyneestä Tähdet ja avaruus -lehdestä 1/2019.
Aiheesta lisää SpaceIL (englanniksi)