Israelin kuuluotain avasi avaruudessa jalkansa ja soitti kotiin

Kautta aikojen ensimmäinen yksityinen kuuluotain laukaistiin avaruuteen perjantaina. Tähän mennessä kaikki näyttää sujuneen suhteellisen hyvin. Vain yksi mahdollinen ongelma on ilmennyt.

"Yehudissa sijaitseva ohjaamo on saanut ensimmäiset datat luotaimelta, aluksen jalat on levitetty suunnitellusti ja Beresheet on aloittanut kiertoratatestit matkatessaan kohti Kuuta", iloitsee Nimrod Sheffer israelilaisesta IAI-yhtiöstä.

Perjantaina avaruuteen laukaistu Beresheet on ensimmäinen yksityisesti rahoitettu kuulaskeutuja. Onnistuessaan Israelista tulisi luotaimen myötä neljäs kansakunta, jonka edustajat ovat saaneet ehjän laitteen Kuun pinnalle.

Toistaiseksi ainoa tiedossa oleva ongelma liittyy luotaimen tähtien seurantalaitteeseen. Sitä käytetään navigoinnin ja aluksen asennon säätämisen apuna. Laite on sokaistunut Auringon kirkkaudesta. On vielä liian aikaista sanoa, vaikuttaako tämä lopulta olennaisella tavalla luotaimen toimintaan.

Luotaimen avaruuteen vienyt Falcon 9 -kantoraketti hoiti oman osuutensa hyvin. Laukaisun jälkeen sen ensimmäinen vaihe palasi Atlantin valtamerellä sijaitsevalle laskeutumisalustalle.

Sama raketti oli käynyt avaruudessa tätä ennen jo kaksi kertaa. Uudelleen käytettävyys vähentää huomattavasti avaruuslaukaisujen kuluja, mikä osaltaan mahdollistaa myös israellaisten hankkeen.

Beresheet-laskeutujan matka on pitkä, sillä Kuun pinnalle se pääsee aikaisintaan 11. huhtikuuta.

Kuuhun tähtäävistä israelilaisten ja saksalaisten yritysten SpaceIL- ja PTScientists-tiimeistä voi lukea tammikuun lopulla ilmestyneestä Tähdet ja avaruus -lehdestä 1/19.