Israelilainen kuulaskeutuja lähtee matkaan perjantaina

Israelilaisen SpaceIL-tiimin kuulaskeutujan on määrä startata matkaan perjantaina kello 3.45 Suomen aikaa Falcon 9 -kantoraketilla. Beresheet-nimisen laskeutujan matka on pitkä, sillä Kuun pinnalle päästään aikaisintaan 11. huhtikuuta.

Vuonna 2011 perustetun SpaceIL:n tavoitteena on saada oma laskeutuja Kuun pinnalle. Noin 85 miljoonan euron budjetilla toteutettu Beresheet-laskeutuja on noin kahden metrin kokoinen ja laukaisumassaltaan 585 kiloa.

Suurin haaste laskeutujalle ovat ratamuutokset ja niihin liittyvät epävarmuudet.

Falcon 9 -raketti vie luotaimen aluksi Maan elliptiselle kiertoradalle, jolla se käy kauimmillaan yli 60 000 kilometrin korkeudella. Sieltä luotaimen on määrä nostaa korkeuttaan usean pienen moottoripolton avulla.

Kriittisin manööveri on siirtyminen Kuun kiertoradalle ja tapahtuu näillä näkymin 4. huhtikuuta.

Sen jälkeen luotain laskee rataansa vähitellen ennen laskeutumista. Kuun pinnalla laskeutujan on määrä toimia vain kahden Maan vuorokauden ajan. Pari päivää sitten julkaistu video esittelee lennon vaiheita.

Vaikka tiimillä onkin avaruustekniikan osaamista ja testaukseen on panostettu, yllätykset ovat mahdollisia. Ratamuutosten aikataulut voivat viivästyä tai teknisiä vikoja voi ilmetä lennon aikana. 

SpaceIL oli yksi Google Lunar X-Prize -kilpailutiimeistä. Kilpailu kuitenkin lakkautettiin viime vuonna, kun kävi selväksi ettei mikään tiimeistä ehtisi päästä perille ennen maaliskuun 2018 lopussa koittanutta määräajan loppua.

Kuuhun tähtäävistä SpaceIL- sekä PTScientists-tiimeistä voit lukea lisää tammikuussa ilmestyneestä Tähdet ja avaruus -lehdestä 1/19.