Japanin Hakuto-R yrittää tänään laskeutumista Kuuhun

Kuu voi saada tänään uuden luotainvieraan, kun japanilainen Hakuto-R ja sen kyydissä oleva arabiemiraattien Rashid-mönkijä yrittävät laskeutumista. Pintakosketus on tähtäimessä kello 19.40 Suomen aikaa.

[Päivitys: Laskeutuminen epäonnistui ja johti ilmeisesti luotaimen tuhoutumiseen]

Yritystä voi seurata suorana YouTube-lähetyksestä. Laskeutumispaikkana on Atlas-kraatteri Kuun meille näkyvän puolen koillisreunalla.

Hakuto-R-laskeutujan on rakentanut japanilainen Ispace-yritys, joka sai alkunsa Googlen kuukilpailun osallistujatiimistä. Yrityksen tavoitteena on tulevaisuudessa tarjota kuljetusta Kuun pinnalle ja tutkimusluotaimia sekä yksityisille että valtiollisille toimijoille.

Laskeutumiseen liittyy isoja teknisiä haasteita. Etenkin lennon viimeiset 20 minuuttia ovat kriittisiä. Eri toimijoiden viime vuosikymmenen laskeutumisyritysten perusteella epäonnistuminen on vähintään yhtä todennäköistä kuin onnistuminen.

Laskeutujan massa on noin 340 kiloa ja se on 2,3 metrin korkuinen. Toistaiseksi ei ole tiedossa, miten pian laskeutumisen jälkeen Arabiemiraattien 70-senttimetrin pituinen Rashid-mönkijä on määrä vapauttaa pinnalle.

Mukana on myös japanilainen nanokokoinen SORA-Q-mönkijä, joka on rakennettu Japanin avaruusjärjestön, Doshisda-yliopiston, Sony-yhtiön ja TOMY-yrityksen yhteistyönä.

Hakuto-R ja Rashid laukaistiin matkaan 11. joulukuuta Falcon 9 -kantoraketin kyydissä. Luotain laukaistiin monimutkaiselle kaukana Maasta ja Kuusta käyvälle radalle ajoainetarpeen vähentämiseksi.

Odotetuin rakenteilla oleva kuulaskeutujaluotain on Nasan Viper-mönkijä, jota valmistellaan laukaistavaksi vuoden 2024 lopussa. Viperin tavoitteena on tehdä ajoretkiä Kuun ikuisesti pimeydessä oleville alueille ja kartoittaa niiltä vesijäätä.