Huhtikuussa Kuuhun yrittäneen laskeutujan törmäyspaikka löytyi

Nasan LRO-luotain on kuvannut uusia ihmisen luomia törmäysjälkiä Kuun pinnalla. Kyseessä ovat japanilaisen yksityisesti rahoitetun Hakuto-R-laskeutujan jäänteet.

Japanilainen Hakuto-R yritti laskeutua Kuuhun 25. huhtikuuta mukanaan Arabiemiraattien Rashid-kuumönkijä ja pieni japanilainen SORA-Q-mönkijä. Yhteys kuitenkin menetettiin laskeutumisen loppuvaiheessa.

Todennäköisimpänä epäonnistumisen aiheuttajana pidetään polttoaineen loppumista kesken laskeutumisjarrutuksen.

Törmäyspaikka paljastui Nasan LRO-luotaimen LROC-kameran kuvista, jotka otettiin heti laskeutumisyritystä seuraavana päivänä. LRO:n tiimi otti kuvat 40 x 45 kilometrin alueesta ja niitä vertailtiin aiemmin otettuihin kuviin.

Paikallistettu törmäysalue on reilun 50 metrin leveydeltä selvästi vaaleampi kuin aiemmin. Lisäksi siinä erottuu useita uusia yksittäisiä vaaleita pisteitä, jotka saattavat olla pieniä kraattereita tai laskeutujasta irronneita kappaleita.

Kuuhun laskeutuminen on hankalampaa kuin Marsiin, sillä Kuulla ei ole kaasukehää, jota voisi hyödyntää osassa jarrutusta. Edelliset epäonnistumiset Kuuhun laskeutumisessa olivat Israelin Beresheet-laskeutuja helmikuussa 2019 ja Intian Vikram-laskeutuja syyskuussa 2019.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)