Arabiemiirikuntien kuumönkijän laukaisua yritetään ensi viikolla

Kuu houkuttelee uusia valtioita yrittämään luotainprojekteja. Yhdistyneet arabiemiirikunnat on valmistellut minikokoisen mönkijänsä laukaisua varten.

Rashid-mönkijä on tarkoitus laukaista matkaan 30. marraskuuta Falcon 9 -kantoraketin kyydissä Cape Canaveralista Floridasta. Mönkijän vie Kuun pinnalle japanilainen HAKUTO-R-laskeutuja.

Rashid on 10-kiloinen mönkijä, jonka toivotaan pysyvän toiminnassa Kuun pinnalla 14 vuorokauden ajan eli Kuun yöhön asti.

Mönkijässä on useita kameroita. Rashidin tarkoituksena on tarkkailla myös pinnan lämpötilaa ja kuupölyn käyttäytymistä.

Laskeutuja HAKUTO-R on 340-kiloinen ja 2,3 metriä korkea. Japanilaiset aloittivat projektin osana Google Lunar X-Prize -kilpailua, mutta yksikään siihen osallistuneista tiimeistä ei päässyt Kuun pinnalle ajoissa vuonna 2018. Ryhmä kuitenkin jatkoi kehitystyötä ja nyt laskeutujaa päästään kokeilemaan ensimmäistä kertaa.

Valittu rata ei vie laskeutujaa Kuuhun suoraan. Ajoaineiden käytön optimoimiseksi luotain asettuu ensin Maata kiertävälle korkealle ellipsiradalle ja alkaa sitten vähitellen tavoitella Kuun rataa. Aikaa laukaisusta laskeutumisyritykseen kestää noin 3 kuukautta. 

Viime vuosina Kuuhun on tehty useita epäonnistuneita laskeutumisyrityksiä. Israelin Beresheet-laskeutuja tuhoutui huhtikuussa 2019 ja Intian Vikram yritti turhaan syyskuussa 2019.

Arabiemiraatit on panostanut myös Marsiin. Hope-luotain pääsi Marsin kiertoradalle helmikuussa 2021. Kyseessä on  kansainvälisen tiimin suunnittelema ja Yhdysvalloissa rakennettu luotain.

Myös Rashid-mönkijän kohdalla jää nähtäväksi, tuoko projekti osaamista kotimaahansa vai jääkö se lähinnä maksetuksi PR-projektiksi.