Arabiemiraattien Hope-luotain pääsi Marsin kiertoradalle

Ensimmäinen kolmesta tänä talvena Marsiin saapuvasta luotaimesta pääsi onnellisesti perille. Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Hope-luotain asettui kiertoradalle noin kello 17.57 Suomen aikaa tiistaina.

Tieto onnistumisesta saatiin 15 minuuttia myöhemmin, kun luotain oli kiertänyt Marsin takaa ja yhteys avautui. Videolähetys seurannasta on katsottavissa netin kautta.

"Tämä on historiallinen hetki ja suuri saavutus Yhdistyneiden arabiemiraattien avaruussektorille, tämä on ilo koko kansalle ja valtiojohdolle. Yhdistymisen 50. juhlavuonna haaveemme on muuttunut todellisuudeksi", iloitsi šeikki Hamdan bin Zayed bin Sultan Al Nahyan valtionhallinnosta onnistumisen jälkeen.

Onnistumista juhlistettiin tunnetun pilvenpiirtäjän Burj Khalifan juurella Dubaissa heijastamalla rakennuksen seinälle luotainprojektia ja sen henkilökuntaa juhlistavia tekstejä ja kuvia.

Luotaimen matka kesti 204 vuorokautta ja se taivalsi 480 miljoonaa kilometriä. Laukaisuikkuna Marsiin avautuu noin kuukaudeksi 26 kuukauden välein.

Hope-luotaimen tiedetavoitteena on toimia "Marsin ensimmäisenä sääsatelliittina" seuraamassa planeetan kaasukehän muutoksia. Tärkeä tehtävä on myös innoittaa Arabiemiraattien nuorta sukupolvea teknisten alojen ja avaruustutkimuksen pariin.

Luotain suunniteltiin käytännössä kansainvälisen tiimin voimin ja rakennettiin kokonaan Yhdysvalloissa. Jää nähtäväksi, miten paljon osaamista se tuo ostajamaahansa.

Aiheesta lisää UAE Space Agency (englanniksi)