Kirjoittaja Aihe: Havaintopaikat Tampereen seudulla  (Luettu 57851 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Iiro Sairanen

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 730
  • Iiro's DeepSky Sketches
Havaintopaikat Tampereen seudulla
« : 15-03-2007, 21:22:20 »
Mihinkäs päin Tampereelta kannattaisi suunnata, jotta saisi edes hieman hämärämmän taivaan? Etäisyyttä saisi olla maksimissaan 30-40 km ja rajamagan pitäisi kivuta 6.5 magiin.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Poissa einari

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6578
  • Einarin astrosivut
Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
« Vastaus #1 : 16-03-2007, 09:14:43 »
Teiskon ja Kangasalan suunta on ainakin melko hyvää. Muistaakseni Pekka (puheenjohtaja) on ainakin käynyt Teiskossa havainnoimassa ja on kehunut että siellä on pimeää.
Itse olen muutamia kertoja käynyt Kangasalla Roineen rannalla (Valkeakosken tieltä etelään), en osaa sanoa olisko siellä ihan 6.5 mag taivaat.
Siellä on yksi yleinen uimaranta jonka lähellä oli joku vedenpuhdistamo.
Tästä ei ole kovin pitkä matka myös Olympoksen tornille.
Nyt olen huhtikuuksi varannut mökin samaisen Roineen rannalta (www.lomaroine.fi).

TaUrsan listalla on muutamaan kertaan ollut juttua noista havaintopaikoista.
Sieltä voisi myös kysyä.
___
Tapio

Poissa J-M

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 239
  • Jari-Matin kotisivut
Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
« Vastaus #2 : 16-03-2007, 13:19:02 »
Kangasalla saa vain katsoa paikan aika tarkkaan, täällä kun on noita kasvihuoneita. Tosin niihin puree UHC-S aika hyvin.
Jari-Matti Auttila
Elämä on kuin golfpallo - ensin saa paljon iskuja ja sitten päätyy kuoppaan.

Poissa Iiro Sairanen

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 730
  • Iiro's DeepSky Sketches
Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
« Vastaus #3 : 16-03-2007, 18:11:49 »
Kiitoksia vinkeistä, täytyy tarkastella paikkoja. Kangasalan suuntaan tuskin lähden, sen verran pahalta on näyttänyt kun olen pimeässä siellä suunnalla liikkunut.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Poissa Iiro Sairanen

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 730
  • Iiro's DeepSky Sketches
Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
« Vastaus #4 : 05-09-2007, 20:45:55 »
Kävin eilen ihmettelemässä Säijässä Vanhan rantatien laidassa ja siellä näytti olevan suht hyvän näköinen taivas. Matkaa omasta tukikohdasta noin 25 minuuttia. Vaatimuksiin kuuluu nyt esteetön näkymä etelään ja lounaaseen. Tampereen ja lentokentän valot jäävät pohjoispuolelle ja etelää pimentää Pyhäjärvi. Onko kukaan käynyt vastaavassa suunnassa havainnoimassa? Olisi hyvä, jos löytyisi sopiva paikka hieman pikitien pengertä kauempaa.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Poissa Ari Haavisto

 • Ryhmäaktiivit
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1779
 • Lempäälä
Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
« Vastaus #5 : 13-04-2009, 18:03:29 »
On tullut jo yli 20 vuotta tiirailtua Säijässä omalta takapihalta. Juurikin tuo etelän ja lounaan suunta on Pyhäjärven ja sen takana Vesilahden ja Tottijärven maaseudun ansiosta kelvollinen sektori, etenkin jos maassa ei ole lunta. Niinpä etenkin syksyllä ja keväällä on ihan kelpo näkymät lentokentän ja Tampereen läheisyydestä huolimatta. Jos pimeämpää haluaa/ muitakin suuntia, sitten joutuu jo kiertämään Pyhäjärveä ja matka Tampereelta pitenee ainakin tuplaksi ellei triplaksi. Tännehän ei ohitustien teon jälkeen mene kuin 20 min. Erityisen mukavaa on, että noissa suunnissa taivas senkuin pimenee alaspäin mentäessä, eli linnunradan matalalla olevat herkut näkyy suhteessa yllättävän hyvin.

Lumen ollessa maassa tilanne on huonompi, etenkin kun Tampereen/Lentokentän päällä monesti talvella leijailee pilvenriekaleita ja saastetta jotka heijastavat hajavaloa. Mutta silloin kun on täysin selkeää, kyllä talvellakin katsoa kestää.

Kiinnostuksella kuulisin, jos joku täälläpäin käy havaitsemassa ja vinkkejä annan haluaville. Itse kun olen kaiken kukkuraksi päätyöni ohessa myös sivutoiminen maanviljelijä, niin ainakin minun pelloilleni saa mennä huoletta havainnoimaan ja autollekin löytyy paikkaa. Kylvämään peltoja tuskin pääsee, ennenkuin valoisat yöt ovat jo alkaneet.

Oheisiin kuviin merkkasin liittymät parille pellolleni, jotka ovat juuri ja juuri Pirkkalan puolella. Etenkin tuo Höökinmäentien varressa (n. 300 metriä Vanhasta Rantatiestä järveä kohden) oleva antaa mukavasti etelään ja lounaaseen ja merkin kohdalla on liittymä pellolle johon voi auton pysäköidä. Puut sopivasti suojaavat pohjoiseen ja naapuritaloihin.

Toinen merkki on Vanhan Rantatien ja Höökinmäentien risteyksen vieressä (10 metriä Lempäälään päin) jossa on samoin liittymä pellolle johon voi auton laittaa. Sänkipeltoa kun tepastelee kauemmaksi tiestä, on siitäkin ihan hyvät näkymät etelään.

Varsinainen tilakeskus, jossa itse havaintoja teen, on näistä pari kilometriä Itään, Lempäälän puolella, eli tuolla havainnointi ei ketään haittaa vaikka siinä taloja lähettyvillä onkin. Yhdessä taitaa jopa olla jokin koiratarha, eli haukuntaa saattaa kuulua jostain kauempaa. Tilakeskuksen luona vaan Pirkkalantien katuvalot ovat jo sen verran lähellä idässä, että sinnepäin näkynee paremmin tuolta Pirkkalan puolelta.

Mutta jos joku haluaa oikein esteettömän näköalan etelään tai lounaaseen, ihan horisonttiin asti, silloin tilakeskukseni luota sellainen löytyy isohkon peltoaukean koillislaidalta. Jos joku kiinnostunut on, mielelläni olen avuksi.

Sitten merkkasin kylän uimarannan/venerannan Typyntien päässä, Haikalan puutarhan takana. Siinä pääsee julkisella paikalla ihan järven rantaan asti. Tosin siellä vuodenajasta riippuen voi kuleksia mopopoikia ja saattaapa joku auton valot nähdessään tulla katsomaan ettei ole venevarkaita...


Itse näin kevään kynnyksellä etsiskelin parempaa näkymää uudelle putkelleni Koillinen - Itä - sektorille, jossa kevään herkut luuraa ja näiltä palstoilta löytyneen valosaastekartan avulla päädyin tuonne Kuhmalahden takametsiin sadan kilometrin päähän. Sieltä arvelin löytäväni mahdollisimman saasteetonta taivasta. Uusi 30cm ekvatoriaalijalustainen Newton paloiksi ja autoon ja menoksi hyvän sääennusteen innoittamana ---- Ja Sahalahdelle ehdittyäni koko taivas umpipilveen ja siitä asti ollut... Huomenna mentävä töihin ja pakko purkaa kamat autosta pois. Tuli kuitenkin ajeltua keskellä yötä Padasjoelle asti ja siitä kiertäen kotiin ja samalla kartoitettua paikkoja. Tosi tiheään alkaa pikkukylissäkin olla katuvaloja nykypäivänä vaikkei kulkijoita olisikaan...Ja siellä missä ei ole valoja eikä ihmisiä, on umpimetsää eikä esteetöntä näkymää eikä kulkukelpisia teitä.

Aion ennen kesää vielä kerran yrittää, jos sää sallii, päästä mahdollisimman pimeän alle. Näyttäisi että lyhyemmällä matkalla pääsee (jopa alta 100km) kun ajaa Tampereelta pohjoiseen. Kurun pohjoispuolelta etsiskelin kansalaisen karttapaikan (kansalaisen.karttapaikka.fi) avulla muutaman metsäauto/umpitien jotka kulkevat sopivasti avoimen suomaaston läpi, jolloin pitäisi olla avoin paikka eikä asutusta lähellä ja kuitenkin kulkukelpoinen tie. Ja saa putken pulautettua suoraan auton viereen.

Mutta jos ei ole koko yötä ja tarmoa tälle antaa, silloin vaan putki autotallista ulos ja pellon reunaan.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Poissa Iiro Sairanen

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 730
  • Iiro's DeepSky Sketches
Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
« Vastaus #6 : 13-04-2009, 18:26:45 »
Kiitos Ari hyvistä vinkeistä! Olen havainnut viime syksystä lähtien Daavidintien varressa olevan kuivaajan (?) edessä. En tiedä kenen maita ne ovat, enkä ole nähnyt ketää liikkuvan siellä, jolta lupaa oleskeluun voisi kysyä. Siinä on matalaa metsää etelän suunnassa ja rakennukset toimivat hyvänä tuulensuojana pohjoisessa ja idässä. Varsin hyvä paikka näin lähellä kaupunkia. Täytyy myös tarkistaa nuo Höökinmäentien paikat, koska parempi näkymä etelään olisi mukavaa vaihtelua. Ajelen lumettomana aikana lähes päivittäin maantiefillarilla Säijän suunnalla siinä samalla olen havaintopaikkoja mietiskellyt.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Poissa Pekka Moisio

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 381
Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
« Vastaus #7 : 13-04-2009, 19:40:32 »
Kävin Säijässä ja Aniassa katselemassa havainnoitipaikkoja talvella, mutta en löytänyt yhtään kelvollista paikka pikaisella vilkaisulla. En myöskään viitsinyt mennä kyselemään keneltäkään, että saako pellolle mennä. Kiitos tästä ilmoituksesta Ari, otan yhteyttä jos Säijään eksyn havainnoimaan.

Poissa Iiro Sairanen

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 730
  • Iiro's DeepSky Sketches
Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
« Vastaus #8 : 19-04-2009, 03:46:45 »
Kävin katsastamassa nyt Höökinmäentien paikat ennen havaintosession aloittamista. Heti rantatien varressa olevalta pellolta näkee hyvin kaakon suuntaan, mutta etelän kohdilla alkaa metsä varjostamaan ellei kävele pellonlaitaa eteenpäin. Tässä voi Rantatien liikenne (tänään noin 5 autoa neljässä tunnissa) häiritä jonkin verran. Toisessa paikassa on näkymän suhteen vastaava tilanne, mutta paras näkymä on lounaaseen. Molemmat pellot olivat siinä kunnossa, että dobson jalustan saa pystyyn kunhan vähän hieroo. Tällä kertaa havaittavat kohteet vaativat hyvän näkymän suoraan etelään, joten menin Daavidintielle.

Oli muuten suhteellisen hyvä keli! Taustataivaan kirkkaus 21.05 mag/arcsec, joka paras lukema tältä havaintopaikalta, mitä olen mitannut. Paljan silmin sain rajamagnitudiksi Otavasta noin 6.9 mag. Kohtalainen tuuli sai kuuden asteen pakkasen tuntumaan kovemmalta mitä se oli, mutta piti samalla kosteuden loitolla. Okulaarit eivät huurtuneet kertaakaan. Seeing oli keskinkertainen. Kohteina oli Herschel 400 listalla olevia Neitsyen galakseja.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Poissa jmantyla

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1210
Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
« Vastaus #9 : 19-04-2009, 11:44:27 »
Oli muuten suhteellisen hyvä keli! Taustataivaan kirkkaus 21.05 mag/arcsec, joka paras lukema tältä havaintopaikalta, mitä olen mitannut. Paljan silmin sain rajamagnitudiksi Otavasta noin 6.9 mag. Kohtalainen tuuli sai kuuden asteen pakkasen tuntumaan kovemmalta mitä se oli, mutta piti samalla kosteuden loitolla. Okulaarit eivät huurtuneet kertaakaan. Seeing oli keskinkertainen. Kohteina oli Herschel 400 listalla olevia Neitsyen galakseja.
Viime yö 18.-19.4. oli tosiaan päättyvän havaintokauden parhaita. Seeing ei ollut huippua, mutta tähtien tuikkimattomuus oli
ihmeellinen. Arcturus loisti kuin lyhty olisi nostettu taivaalle. Otavan pöllösumusta erottui 15-senttisellä putkella keskustähti ja
"silmät". Samoin Otavan M101:stä näkyi kivasti detaljeja. Nämä kaksi kohdetta vaativat hyvän havaintokelin.
Harmi vaan, että havaintokausi alkaa olla lopuillaan Tampereen/Kangasalan seudulla. Enää alle 2 tuntia tähtitieteellistä pimeää
keskiyön jälkeen... ja ensi viikolla lysti on loppu. No, ehkä Saturnusta kannattaa vielä kuvata varastoon  :wink:

Jorma M.
Kangasala

Poissa Ari Haavisto

 • Ryhmäaktiivit
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1779
 • Lempäälä
Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
« Vastaus #10 : 20-04-2009, 20:23:38 »
Oli muuten tosiaan niin hieno keli, että katselin niin kauan kunnes putkesta tyhjeni akku! Sen jälkeen hain 25x100 kiikarit ja jatkoin kunnes alkoi kunnolla valostua. Viimeisenä jokakeväinen rituaalini, Antaresin havainto matalalla puiden yllä.
Oli ihan lähellä, ettei käynyt tuuri, kun kylältä katkesi pariksi tunniksi sähköt ja Pirkkalantien katuvalotkin olivat pimeinä, mutta oli mokoma Vattenfall hiukan turhan ripeä ja valot taas päällä ennen puoltayötä pilaamassa alempaa itähorisonttia.
Kohteina Neitsyen galakseja, Messier-sarjaa, sekä etenkin pallomaisia. M3 ja M5 aivan upeita ja Käärmeenkantajan M10 ja M12, vaikka matalalla, tarjosivat käytännössä yhtä hienon näyn. M80 utupallona.

Erikoisuutena ainakin kolmeen tai neljään otteeseen aamuyhden tietämissä eri Neitsyen/Coman galakseja katsellessa putken n. 45-50' kuvakenttään osui himmeä tähdenlento. En näin tiheään aiemmin muista nähneeni, onko kuinkakin tavallista?
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Poissa einari

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6578
  • Einarin astrosivut
Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
« Vastaus #11 : 20-04-2009, 20:50:41 »

Erikoisuutena ainakin kolmeen tai neljään otteeseen aamuyhden tietämissä eri Neitsyen/Coman galakseja katsellessa putken n. 45-50' kuvakenttään osui himmeä tähdenlento. En näin tiheään aiemmin muista nähneeni, onko kuinkakin tavallista?

Oli sitten tähdenlentoja eikä satelliitteja ?
Nythän alkaa kyllä olla vissiin Lyridien maksimiajat mutta en tiedä olisiko se jo havaintoyönä voinut vaikuttaa asiaan.
___
Tapio

Poissa Ari Haavisto

 • Ryhmäaktiivit
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1779
 • Lempäälä
Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
« Vastaus #12 : 20-04-2009, 21:06:36 »
Oli sitten tähdenlentoja eikä satelliitteja ?
Nythän alkaa kyllä olla vissiin Lyridien maksimiajat mutta en tiedä olisiko se jo havaintoyönä voinut vaikuttaa asiaan.

Sama kävi kyllä mielessä, kun nopeus oli siitä rajamailta. Miten se maan varjo nyt tähän aikaan vuodesta käyttäytyy, taitaa ne satelliitit jo näkyä läpi yön?
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Poissa Iiro Sairanen

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 730
  • Iiro's DeepSky Sketches
Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
« Vastaus #13 : 21-04-2009, 08:00:16 »
Hyvät kelit jatkuivat edelleen. Varsinkin alkuillasta oli todella hyvä seeing ja Saturnus näkyikin todella hyvin 600-kertaisella suurennuksella. Kuva väreili todella vähän. Pimeät yöt alkavat olla mennyttä Tampereen korkeudella. Taustaivas on vaalentunut myös mittarin mukaan, nyt jäätiin 20,9 mag/arcsec, mutta puolesta yöstä kolmeen oli tarpeeksi pimeää deepsky-havaintoihin.

Daavidintiellä tähtiä hämmästeli myös jokin metsän otus, ryminästä ja askeleista päätellen olisiko ollut peura tms. otus. Näköhavaintoa en saanut vaikka lähellä kävikin.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Poissa Pekka Moisio

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 381
Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
« Vastaus #14 : 21-04-2009, 09:12:20 »
Meneppä vesilahti/rämsöö alueelle, niin peuroja on joka kerta mukana katselemassa tähtiä. Kiertelee siinä vieressä, mutta kun rupeaa itse liikkumaan niin juoksevat pois  :cheesy: En ole missään nähnyt niin paljoa peuroja kuin rämsöössä.

Seeingit on ollut kyllä hyviä tässä viimevikkoina. Harmi vaan, ettei oikein pääse viikolla katselemaan kun pitää herätä kuudelta töihin. Vaihtoehtona olisi nukkua päivällä, mutta tuo naisihminen saattaisi sanoa jotain tuosta ratkaisusta..