Avaruus.fi - keskustelualue

Havaintokohteet ja havaitseminen => Havaintokohteet ja havaitseminen => Havainto-olosuhteet => Aiheen aloitti: Iiro Sairanen - 15-03-2007, 21:22:20

Otsikko: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Iiro Sairanen - 15-03-2007, 21:22:20
Mihinkäs päin Tampereelta kannattaisi suunnata, jotta saisi edes hieman hämärämmän taivaan? Etäisyyttä saisi olla maksimissaan 30-40 km ja rajamagan pitäisi kivuta 6.5 magiin.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: einari - 16-03-2007, 09:14:43
Teiskon ja Kangasalan suunta on ainakin melko hyvää. Muistaakseni Pekka (puheenjohtaja) on ainakin käynyt Teiskossa havainnoimassa ja on kehunut että siellä on pimeää.
Itse olen muutamia kertoja käynyt Kangasalla Roineen rannalla (Valkeakosken tieltä etelään), en osaa sanoa olisko siellä ihan 6.5 mag taivaat.
Siellä on yksi yleinen uimaranta jonka lähellä oli joku vedenpuhdistamo.
Tästä ei ole kovin pitkä matka myös Olympoksen tornille.
Nyt olen huhtikuuksi varannut mökin samaisen Roineen rannalta (www.lomaroine.fi).

TaUrsan listalla on muutamaan kertaan ollut juttua noista havaintopaikoista.
Sieltä voisi myös kysyä.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: J-M - 16-03-2007, 13:19:02
Kangasalla saa vain katsoa paikan aika tarkkaan, täällä kun on noita kasvihuoneita. Tosin niihin puree UHC-S aika hyvin.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Iiro Sairanen - 16-03-2007, 18:11:49
Kiitoksia vinkeistä, täytyy tarkastella paikkoja. Kangasalan suuntaan tuskin lähden, sen verran pahalta on näyttänyt kun olen pimeässä siellä suunnalla liikkunut.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Iiro Sairanen - 05-09-2007, 20:45:55
Kävin eilen ihmettelemässä Säijässä Vanhan rantatien laidassa ja siellä näytti olevan suht hyvän näköinen taivas. Matkaa omasta tukikohdasta noin 25 minuuttia. Vaatimuksiin kuuluu nyt esteetön näkymä etelään ja lounaaseen. Tampereen ja lentokentän valot jäävät pohjoispuolelle ja etelää pimentää Pyhäjärvi. Onko kukaan käynyt vastaavassa suunnassa havainnoimassa? Olisi hyvä, jos löytyisi sopiva paikka hieman pikitien pengertä kauempaa.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Ari Haavisto - 13-04-2009, 18:03:29
On tullut jo yli 20 vuotta tiirailtua Säijässä omalta takapihalta. Juurikin tuo etelän ja lounaan suunta on Pyhäjärven ja sen takana Vesilahden ja Tottijärven maaseudun ansiosta kelvollinen sektori, etenkin jos maassa ei ole lunta. Niinpä etenkin syksyllä ja keväällä on ihan kelpo näkymät lentokentän ja Tampereen läheisyydestä huolimatta. Jos pimeämpää haluaa/ muitakin suuntia, sitten joutuu jo kiertämään Pyhäjärveä ja matka Tampereelta pitenee ainakin tuplaksi ellei triplaksi. Tännehän ei ohitustien teon jälkeen mene kuin 20 min. Erityisen mukavaa on, että noissa suunnissa taivas senkuin pimenee alaspäin mentäessä, eli linnunradan matalalla olevat herkut näkyy suhteessa yllättävän hyvin.

Lumen ollessa maassa tilanne on huonompi, etenkin kun Tampereen/Lentokentän päällä monesti talvella leijailee pilvenriekaleita ja saastetta jotka heijastavat hajavaloa. Mutta silloin kun on täysin selkeää, kyllä talvellakin katsoa kestää.

Kiinnostuksella kuulisin, jos joku täälläpäin käy havaitsemassa ja vinkkejä annan haluaville. Itse kun olen kaiken kukkuraksi päätyöni ohessa myös sivutoiminen maanviljelijä, niin ainakin minun pelloilleni saa mennä huoletta havainnoimaan ja autollekin löytyy paikkaa. Kylvämään peltoja tuskin pääsee, ennenkuin valoisat yöt ovat jo alkaneet.

Oheisiin kuviin merkkasin liittymät parille pellolleni, jotka ovat juuri ja juuri Pirkkalan puolella. Etenkin tuo Höökinmäentien varressa (n. 300 metriä Vanhasta Rantatiestä järveä kohden) oleva antaa mukavasti etelään ja lounaaseen ja merkin kohdalla on liittymä pellolle johon voi auton pysäköidä. Puut sopivasti suojaavat pohjoiseen ja naapuritaloihin.

Toinen merkki on Vanhan Rantatien ja Höökinmäentien risteyksen vieressä (10 metriä Lempäälään päin) jossa on samoin liittymä pellolle johon voi auton laittaa. Sänkipeltoa kun tepastelee kauemmaksi tiestä, on siitäkin ihan hyvät näkymät etelään.

Varsinainen tilakeskus, jossa itse havaintoja teen, on näistä pari kilometriä Itään, Lempäälän puolella, eli tuolla havainnointi ei ketään haittaa vaikka siinä taloja lähettyvillä onkin. Yhdessä taitaa jopa olla jokin koiratarha, eli haukuntaa saattaa kuulua jostain kauempaa. Tilakeskuksen luona vaan Pirkkalantien katuvalot ovat jo sen verran lähellä idässä, että sinnepäin näkynee paremmin tuolta Pirkkalan puolelta.

Mutta jos joku haluaa oikein esteettömän näköalan etelään tai lounaaseen, ihan horisonttiin asti, silloin tilakeskukseni luota sellainen löytyy isohkon peltoaukean koillislaidalta. Jos joku kiinnostunut on, mielelläni olen avuksi.

Sitten merkkasin kylän uimarannan/venerannan Typyntien päässä, Haikalan puutarhan takana. Siinä pääsee julkisella paikalla ihan järven rantaan asti. Tosin siellä vuodenajasta riippuen voi kuleksia mopopoikia ja saattaapa joku auton valot nähdessään tulla katsomaan ettei ole venevarkaita...


Itse näin kevään kynnyksellä etsiskelin parempaa näkymää uudelle putkelleni Koillinen - Itä - sektorille, jossa kevään herkut luuraa ja näiltä palstoilta löytyneen valosaastekartan avulla päädyin tuonne Kuhmalahden takametsiin sadan kilometrin päähän. Sieltä arvelin löytäväni mahdollisimman saasteetonta taivasta. Uusi 30cm ekvatoriaalijalustainen Newton paloiksi ja autoon ja menoksi hyvän sääennusteen innoittamana ---- Ja Sahalahdelle ehdittyäni koko taivas umpipilveen ja siitä asti ollut... Huomenna mentävä töihin ja pakko purkaa kamat autosta pois. Tuli kuitenkin ajeltua keskellä yötä Padasjoelle asti ja siitä kiertäen kotiin ja samalla kartoitettua paikkoja. Tosi tiheään alkaa pikkukylissäkin olla katuvaloja nykypäivänä vaikkei kulkijoita olisikaan...Ja siellä missä ei ole valoja eikä ihmisiä, on umpimetsää eikä esteetöntä näkymää eikä kulkukelpisia teitä.

Aion ennen kesää vielä kerran yrittää, jos sää sallii, päästä mahdollisimman pimeän alle. Näyttäisi että lyhyemmällä matkalla pääsee (jopa alta 100km) kun ajaa Tampereelta pohjoiseen. Kurun pohjoispuolelta etsiskelin kansalaisen karttapaikan (kansalaisen.karttapaikka.fi) avulla muutaman metsäauto/umpitien jotka kulkevat sopivasti avoimen suomaaston läpi, jolloin pitäisi olla avoin paikka eikä asutusta lähellä ja kuitenkin kulkukelpoinen tie. Ja saa putken pulautettua suoraan auton viereen.

Mutta jos ei ole koko yötä ja tarmoa tälle antaa, silloin vaan putki autotallista ulos ja pellon reunaan.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Iiro Sairanen - 13-04-2009, 18:26:45
Kiitos Ari hyvistä vinkeistä! Olen havainnut viime syksystä lähtien Daavidintien varressa olevan kuivaajan (?) edessä. En tiedä kenen maita ne ovat, enkä ole nähnyt ketää liikkuvan siellä, jolta lupaa oleskeluun voisi kysyä. Siinä on matalaa metsää etelän suunnassa ja rakennukset toimivat hyvänä tuulensuojana pohjoisessa ja idässä. Varsin hyvä paikka näin lähellä kaupunkia. Täytyy myös tarkistaa nuo Höökinmäentien paikat, koska parempi näkymä etelään olisi mukavaa vaihtelua. Ajelen lumettomana aikana lähes päivittäin maantiefillarilla Säijän suunnalla siinä samalla olen havaintopaikkoja mietiskellyt.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Pekka Moisio - 13-04-2009, 19:40:32
Kävin Säijässä ja Aniassa katselemassa havainnoitipaikkoja talvella, mutta en löytänyt yhtään kelvollista paikka pikaisella vilkaisulla. En myöskään viitsinyt mennä kyselemään keneltäkään, että saako pellolle mennä. Kiitos tästä ilmoituksesta Ari, otan yhteyttä jos Säijään eksyn havainnoimaan.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Iiro Sairanen - 19-04-2009, 03:46:45
Kävin katsastamassa nyt Höökinmäentien paikat ennen havaintosession aloittamista. Heti rantatien varressa olevalta pellolta näkee hyvin kaakon suuntaan, mutta etelän kohdilla alkaa metsä varjostamaan ellei kävele pellonlaitaa eteenpäin. Tässä voi Rantatien liikenne (tänään noin 5 autoa neljässä tunnissa) häiritä jonkin verran. Toisessa paikassa on näkymän suhteen vastaava tilanne, mutta paras näkymä on lounaaseen. Molemmat pellot olivat siinä kunnossa, että dobson jalustan saa pystyyn kunhan vähän hieroo. Tällä kertaa havaittavat kohteet vaativat hyvän näkymän suoraan etelään, joten menin Daavidintielle.

Oli muuten suhteellisen hyvä keli! Taustataivaan kirkkaus 21.05 mag/arcsec, joka paras lukema tältä havaintopaikalta, mitä olen mitannut. Paljan silmin sain rajamagnitudiksi Otavasta noin 6.9 mag. Kohtalainen tuuli sai kuuden asteen pakkasen tuntumaan kovemmalta mitä se oli, mutta piti samalla kosteuden loitolla. Okulaarit eivät huurtuneet kertaakaan. Seeing oli keskinkertainen. Kohteina oli Herschel 400 listalla olevia Neitsyen galakseja.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: jmantyla - 19-04-2009, 11:44:27
Oli muuten suhteellisen hyvä keli! Taustataivaan kirkkaus 21.05 mag/arcsec, joka paras lukema tältä havaintopaikalta, mitä olen mitannut. Paljan silmin sain rajamagnitudiksi Otavasta noin 6.9 mag. Kohtalainen tuuli sai kuuden asteen pakkasen tuntumaan kovemmalta mitä se oli, mutta piti samalla kosteuden loitolla. Okulaarit eivät huurtuneet kertaakaan. Seeing oli keskinkertainen. Kohteina oli Herschel 400 listalla olevia Neitsyen galakseja.
Viime yö 18.-19.4. oli tosiaan päättyvän havaintokauden parhaita. Seeing ei ollut huippua, mutta tähtien tuikkimattomuus oli
ihmeellinen. Arcturus loisti kuin lyhty olisi nostettu taivaalle. Otavan pöllösumusta erottui 15-senttisellä putkella keskustähti ja
"silmät". Samoin Otavan M101:stä näkyi kivasti detaljeja. Nämä kaksi kohdetta vaativat hyvän havaintokelin.
Harmi vaan, että havaintokausi alkaa olla lopuillaan Tampereen/Kangasalan seudulla. Enää alle 2 tuntia tähtitieteellistä pimeää
keskiyön jälkeen... ja ensi viikolla lysti on loppu. No, ehkä Saturnusta kannattaa vielä kuvata varastoon  :wink:

Jorma M.
Kangasala
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Ari Haavisto - 20-04-2009, 20:23:38
Oli muuten tosiaan niin hieno keli, että katselin niin kauan kunnes putkesta tyhjeni akku! Sen jälkeen hain 25x100 kiikarit ja jatkoin kunnes alkoi kunnolla valostua. Viimeisenä jokakeväinen rituaalini, Antaresin havainto matalalla puiden yllä.
Oli ihan lähellä, ettei käynyt tuuri, kun kylältä katkesi pariksi tunniksi sähköt ja Pirkkalantien katuvalotkin olivat pimeinä, mutta oli mokoma Vattenfall hiukan turhan ripeä ja valot taas päällä ennen puoltayötä pilaamassa alempaa itähorisonttia.
Kohteina Neitsyen galakseja, Messier-sarjaa, sekä etenkin pallomaisia. M3 ja M5 aivan upeita ja Käärmeenkantajan M10 ja M12, vaikka matalalla, tarjosivat käytännössä yhtä hienon näyn. M80 utupallona.

Erikoisuutena ainakin kolmeen tai neljään otteeseen aamuyhden tietämissä eri Neitsyen/Coman galakseja katsellessa putken n. 45-50' kuvakenttään osui himmeä tähdenlento. En näin tiheään aiemmin muista nähneeni, onko kuinkakin tavallista?
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: einari - 20-04-2009, 20:50:41

Erikoisuutena ainakin kolmeen tai neljään otteeseen aamuyhden tietämissä eri Neitsyen/Coman galakseja katsellessa putken n. 45-50' kuvakenttään osui himmeä tähdenlento. En näin tiheään aiemmin muista nähneeni, onko kuinkakin tavallista?

Oli sitten tähdenlentoja eikä satelliitteja ?
Nythän alkaa kyllä olla vissiin Lyridien maksimiajat mutta en tiedä olisiko se jo havaintoyönä voinut vaikuttaa asiaan.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Ari Haavisto - 20-04-2009, 21:06:36
Oli sitten tähdenlentoja eikä satelliitteja ?
Nythän alkaa kyllä olla vissiin Lyridien maksimiajat mutta en tiedä olisiko se jo havaintoyönä voinut vaikuttaa asiaan.

Sama kävi kyllä mielessä, kun nopeus oli siitä rajamailta. Miten se maan varjo nyt tähän aikaan vuodesta käyttäytyy, taitaa ne satelliitit jo näkyä läpi yön?
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Iiro Sairanen - 21-04-2009, 08:00:16
Hyvät kelit jatkuivat edelleen. Varsinkin alkuillasta oli todella hyvä seeing ja Saturnus näkyikin todella hyvin 600-kertaisella suurennuksella. Kuva väreili todella vähän. Pimeät yöt alkavat olla mennyttä Tampereen korkeudella. Taustaivas on vaalentunut myös mittarin mukaan, nyt jäätiin 20,9 mag/arcsec, mutta puolesta yöstä kolmeen oli tarpeeksi pimeää deepsky-havaintoihin.

Daavidintiellä tähtiä hämmästeli myös jokin metsän otus, ryminästä ja askeleista päätellen olisiko ollut peura tms. otus. Näköhavaintoa en saanut vaikka lähellä kävikin.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Pekka Moisio - 21-04-2009, 09:12:20
Meneppä vesilahti/rämsöö alueelle, niin peuroja on joka kerta mukana katselemassa tähtiä. Kiertelee siinä vieressä, mutta kun rupeaa itse liikkumaan niin juoksevat pois  :cheesy: En ole missään nähnyt niin paljoa peuroja kuin rämsöössä.

Seeingit on ollut kyllä hyviä tässä viimevikkoina. Harmi vaan, ettei oikein pääse viikolla katselemaan kun pitää herätä kuudelta töihin. Vaihtoehtona olisi nukkua päivällä, mutta tuo naisihminen saattaisi sanoa jotain tuosta ratkaisusta..
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Iiro Sairanen - 21-04-2009, 10:03:07
Harmi vaan, ettei oikein pääse viikolla katselemaan kun pitää herätä kuudelta töihin. Vaihtoehtona olisi nukkua päivällä, mutta tuo naisihminen saattaisi sanoa jotain tuosta ratkaisusta..

Kävin nukkumaan eilen heti töiden jälkeen ja heräsin illalla kymmenen jälkeen, siitä sitten havaitsemaan ja session jälkeen puuhastelin niitä näitä, samoilla silmillä kuudelta tänne töihin ja täältä taas nukkumaan. Menee muutama päivä vallan mainosti tällä rytmillä, mutta urheiluharrastuksille ei löydy aikaa/energiaa. Jos jaksaa pitää selkeetä niin ensi yönä taas tiirailemaan. Energiajuomilla voi vähän huijata, vaikuttaa ainakin minuun.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Pekka Moisio - 21-04-2009, 12:54:17
Aika HC.

Täytyy kyllä itsekkin kokeilla. Onneksi tuossa on tuo Säijä ja Pinsiö ylöjärvellä molemmat ~10-15minuutin matkan päässä. Ei mene aikaa hukkaan matkoihin
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Iiro Sairanen - 23-04-2009, 09:01:22
Taas oli sellainen yö, jota ei kannattunut missata. Vaikka pimeä alkaa väistyä kesän tieltä niin tehokasta havaintoaikaa oli noin kolmisen tuntia. Ihme kyllä taustataivas oli hieman pimeämpi kuin pari yötä sitten mittarin näyttäessä pimeimmällä hetkellä 21,07 mag/arcsec. Eihän tämä mikään kummoinen lukema ole, mutta galaksit tuntuivat näkyvän hyvin ja kevättaivaallahan niitä riittää. Jatkoin edelleen H400-listaa Neitsyen galaksijoukon suunnalla. Steve O'Meara's Herschel 400 Observing Guide on muuten kätevä teos havainto-ohjelman suunnittelussa, varsinkin jos haluaa päästä helpolla eikä ole tätä listaa läpi vielä kahlannut. Kirja on jaettu vuoden aikojen mukaan havaintoöihin. Jokaisen yön kohteista on DSS-kuvat, pieni kartta, opastun kohteen löytämiseksi ja lyhyt kuvaus miten kohde näkyy visuaalisesti.

http://shopping.msn.com/specs/steve-o-meara-s-herschel-400-observing-guide/itemid957383701/?itemtext=itemname:steve-o-meara-s-herschel-400-observing-guide&fulldesc=1  (http://shopping.msn.com/specs/steve-o-meara-s-herschel-400-observing-guide/itemid957383701/?itemtext=itemname:steve-o-meara-s-herschel-400-observing-guide&fulldesc=1)
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: jmantyla - 23-04-2009, 22:42:14
Taas oli sellainen yö, jota ei kannattunut missata. Vaikka pimeä alkaa väistyä kesän tieltä niin tehokasta havaintoaikaa oli noin kolmisen tuntia. Ihme kyllä taustataivas oli hieman pimeämpi kuin pari yötä sitten mittarin näyttäessä pimeimmällä hetkellä 21,07 mag/arcsec. Eihän tämä mikään kummoinen lukema ole, mutta galaksit tuntuivat näkyvän hyvin ja kevättaivaallahan niitä riittää.
Sama havainto Kangasalla - 22.-23.4. oli kevään parhaita öitä. Kuvasin elämäni ensimmäisen kvasaarin 3C273. Se näkyi visuaalisestikin ED80:lla.
S&T 5/07 tietää tosin kertoa, että Jaakko Saloranta on Suomessa bongannut sen 40 mm putkella...   :shocked:
Viime yö jäi mieleen myös siksi, että pallomainen tähtijoukko M5 erottui paljain silmin. En ensin meinannut uskoa näkemääni, ja piti oikein tarkistaa
Uranometriasta mikä tuhnu oli tähden 5Ser vieressä, mutta M5 se oli.

Jorma M.
Kangasala

Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Iiro Sairanen - 24-04-2009, 09:38:30
Viime yönä alkoi vaikuttamaan siltä, että kunnolliset galaksikelit ohi tältä keväältä tai sitten vain yritin liian himmeitä kohteita. Keli ei ollut muutenkaan edellisten öiden veroinen, olisiko ollut jotain pientä höttöä ympäri taivasta ja seeing vaihteli huonon ja säälittävän väliltä. Taustataivas pysyi sen sijaan vielä 21:n paremmalla puolella oikean keskiyön aikaan. Vappuun saakka voisi yritellä pallomaisia ja avonaisia joukkoja jos intoa riittää...saas nähdä. Satelliitteja näkyi taas järkyttävä määrä niin paljain silmin kuin okulaarissakin.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: jtbo - 24-04-2009, 18:01:02
Viime yönä alkoi vaikuttamaan siltä, että kunnolliset galaksikelit ohi tältä keväältä tai sitten vain yritin liian himmeitä kohteita. Keli ei ollut muutenkaan edellisten öiden veroinen, olisiko ollut jotain pientä höttöä ympäri taivasta ja seeing vaihteli huonon ja säälittävän väliltä. Taustataivas pysyi sen sijaan vielä 21:n paremmalla puolella oikean keskiyön aikaan. Vappuun saakka voisi yritellä pallomaisia ja avonaisia joukkoja jos intoa riittää...saas nähdä. Satelliitteja näkyi taas järkyttävä määrä niin paljain silmin kuin okulaarissakin.

Alkaa noita satelliittejä tosiaan olemaan jo kiusaksi saakka, kun melkein minä hetkenä tahansa jollain kohtaa menee satelliitti tuolla taivaalla, ehkä ne nyt vaan sitten näkyvät paremmin kun aurinko ei mene ihan niin paljon piiloon.

Täällä eilinen oli muuten ihan ok, mutta parhaillaankin taivas oli vain tummansininen, johtuuko sitten paikan korkeasta sijainnista vai mistä, mutta ei koko yönä tullut täysin pimeää, yritin linnunradasta saada laajakulmalla kuvaa, mutta ei siitä mitään tullut.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Celest1al Sphere - 26-04-2009, 10:24:59
Alkaa mennä hiukan off topickiksi, mutta menköön!

Täällä leveyspiiriä etelämpänä Turun saariston sisäosissa oli eilen suhteellisen hyvä keli, ja kolme tuntia kestäneen astronomisen hämärän aikana tuli havaittua mielenkiintoisia galakseja Canes venaticin suunnalla, ja vähän muuallakin. Nouseva Linnunratakin näkyi niin hyvin, kuin se vain tähän aikaan vuodesta voi näkyä! Ja ihan astronomisen hämärän lopussa Antareskin jaksoi nousta etelässä puiden latvojen yläpuolelle, ja tuikki siellä kirkkaan punaisena!  :cheesy:

Viime yö oli hyvä yö, harmi vaan, että tämä lysti alkaa olla tämän havaintokauden osalta...
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Ari Haavisto - 09-07-2009, 23:51:23

Noniin.

Tuo pimeä aika taas lähestyy ja hiukan jo polttelee. Syksyllä kun on parhaat herkut juurikin siellä suunnassa (Etelä-lounas), mikä täältä Säijästä katsoen on kaikkein pimein kun ei ole lunta maassa, niin yhtälö on aikas hyvä. Muutenkin kun tuon ajan joutuu käkkimään öisin viljankuivaamolla eriä vaihdellen, on siinä samalla mitä ihaninta havainnoida odotusajat tuoreelta sänkipellolta. Mahtavaa!

Rupeaa kuitenkin tuo leviävä valosaaste harmittamaan ja niinpä päätin että pakko on päästä maistelemaan saasteettomampaakin joskus kohtuullisella vaivalla. Keväällä pakkasin putkikolossin autoon ja haravoin Tampereelta Itään haaveena Itä-Etelä suunnan havainnot. Jonnekin Padasjoen ohi asti partioin, mutta pilvet, katuvalot ja sopivan aukean paikan löytymättömyys tekivät sen, että kotipiha vei voiton. Lähdin kuitenkin tutkimaan asiaa tarkemmin ja Tumpun viestissä olleesta linkistä:
http://tinyurl.com/3gecnd (http://tinyurl.com/3gecnd) aloin haarukoida potentiaaleja. Kuinka ollakaan tuon Astroforecastin valosaastekartan mukaan vain n. 80km ajomatkaa Tampereelta pohjoiseen, Kurusta, löytyy pimeämpi läntti kuin missään etelä-Suomessa. Vaikutti lupaavalta. Karttapalveluiden avulla tähtäsin pimeän läikän ytimeen ja löysin päättyvän metsäautotien jonka varrella on korkealla paikalla oleva hakkuuaukea. Aina paranee. Tänne en keväällä kuitenkaan ehtinyt ennen antikaamoksen (onkohan tuolle jokin termi olemassa?) alkua.

Heinäkuun alussa sitten perheen kanssa piipahdettiin samalle suunnalle patikoimaan kansallispuistoon ja samalla katsastettiin tämä hakkuuakukea ja muutama muukin metsäautotie samalta alueelta. Uusi Kuruntie on todella hyväkuntoinen ja vie nopeasti paikalle. Viimeiset vähäiset katuvalot olivat n. 15 km ennen k.o. paikkaa ja viimeisestä yksittäisestä asutuksestakin taisi olla melkein 10 km. Lisäksi näilläkään parilla asumuksella ei näkynyt mitään huomattavia ulkovaloja! Hakkuuaukea löytyi ja siitä oli hyvät näkymät koko eteläsektorille. Muutama muukin paikka löytyi ja tuli navigaattoriin talletettua. Osa metsähallituksen retkeilyalueen laidalta autotien varresta. Näytti tosi hyvältä. Tarkoitus olisi Syksyllä kokeilla ja raportoida tarkemmat paikat, jos paikat lunastavat odotukset.

Vielä ennen syksyä aion tutkia Pyhäjärven eteläpuolta, Vesilahti-Punkalaidun - seutua, josko sieltä löytyisi <50 km havaintopaikka nopeampaan havaintopiipahdukseen. Enoni maatila on siellä suunnalla ja sieltä voisi löytyä potentiaalia. Tosin yhtä laajaa asumatonta aluetta sieltä ei löydy eikä valosaastekartta läheskään yhtä hyvää lupaa, mutta lyhyempi matka voisi osan korvata ja maanviljelysalueella on enemmän noita aukeita.
Otsikko: Pimeän makuun
Kirjoitti: Ari Haavisto - 25-09-2009, 18:41:06
Elokuun lopulla sitten kävin Vesilahdesta Halkivahan suuntaan olevan Saunasuon läheisellä hakkuuaukiolla havaitsemassa. Lähimmät katuvalot taisi olla Krääkkiössä ja nekin oli pimeänä.
Linnunradan "halkeama" suorastaan iski silmään ja muutenkin näkymät olivat tasaisen hyvät verrattuna Säijän näkymiin jossa Lentoasema pilaa pohjoissuunnan ja sotkee loppua.

Täytyy tosin sanoa, että kotiin palattua kotipihastakin näkymät olivat hyvät eli keli oli muutenkin hyvä. Kuitenkin 300mm Newton pääsi oikeuksiinsa ja 8mm okulaarilla M27:aa katsoessani kirjaimellisesti pelästyin! Ei ole ennen moista käynyt. Uudella 8mm Hyperion-okulaarilla näky oli kerta kaikkiaan hengästyttävä. Myös pallomaisilla näkymät olivat upeita ja kaiken kaikkiaan kokemus risukossa rymyävine eläimineen ja taivaalla kirjaimellisesti hehkuvine tähtineen jäi syvästi mieleen. Hetkeäkään vielä lyhyestä yöstä en halunnut hukata vaan ajelin Gotolla kohteesta kohteeseen kuin lumottuna! Välillä hain 25x100 kiikarit autosta ja vain lakaisin taivasta, välillä vain katselin paljain silmin ja nautin tunteesta olla galaksin sisällä.

Kuitenkin valosaastekarttojen perusteella tuokaan paikka ei ole vielä kovin pimeä perinteisessä mielessä ja todellakin Länsi-Pohjois-sektoreilla oli hehkua havaittavissa ja muutenkin ihan täydellisen pimeää ei ollut. Kuitenkin jos vertaa vaikka viime yötä Säijässä, jossa ilmassa oleva runsas vesihöyry levitti asutuksen valosaastetta tehokkaasti, niin että käytännössä ei ollut kunnolla pimeää vaan maaston näki melko selvästi, niin olihan siellä Saunasuolla pimeää!

Nyt olen tehnyt havaintopiirroksia erilaisista kohteista tarkoituksena vertailla niiden näkymistä erilaisilla havaintopaikoilla ja miten putki pääsee oikeuksiinsa erilaisissa olosuhteissa. Seuraavaksi havaintoretki Kurun takamaille, missä valosaastekartan mukaan pitäisi olla vielä ainakin "pykälän" pimeämpää ja jossa sitten varmaan rymyävät karhut peurojen sijaan!

Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Timpe - 25-09-2009, 23:19:35
Elokuun lopulla sitten kävin Vesilahdesta Halkivahan suuntaan olevan Saunasuon läheisellä hakkuuaukiolla havaitsemassa.

Mielenkiinnosta kysyn käyttämäsi yhdistelmän reissujalustaa, jolle olet tuon putken pystyttänyt? Ei kai EQ6 Pro?
"...hakkuuaukiolla havaitsemassa... 300mm Newton pääsi oikeuksiinsa... ajelin Gotolla kohteesta kohteeseen..."
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Ari Haavisto - 26-09-2009, 10:22:59
Kylläpä juuri niin, EQ6pro reissujalustana...

Hakkuuaukean keskellä toki kulki metsäautotie ja sitten hakkuu-ura siitä pistona. Ja jonkinsortin citymaasturi alla. Paikat haettu kovan kartta/satelliittikuvarumban avulla juuri siksi.
Eihän tuota nyt yli 30m autosta kokoa mikään. Kotipihalla kokoan yleensä pellolle, 20-30m autotallista. Silloin en edes vaivaudu irrottamaan ekvatoriaalipäätä ja vastapainoja kolmijalasta vaan kannan semmoisenaan. Autoon pitää nekin toki erotella. Tuleepahan ainakin lämmin kun kanniskelee.

Ledilampun valossa 10-20 min ja putki on koossa auton lähistöllä ja napatähdätty. Inhottavinta on tuo lohenpyrstön sihtaaminen. Olen pohtinut lisätä siihen "kohdistusjigin" jonka päälle pyrstö ensin lasketaan ja sitten taivutus pinnat vastakkain ja kiristys.

Kotipihassa sitä mielellään hakee kohteita käsin putkella ja kiikareilla ja keskittyy enemmän kohteiden ympäristöönkin. Automatkan päässä keskittyy itse kohteisiin ja haluaa ottaa niistä kaiken irti kun on harvinainen tilaisuus ja GOTO on siinä kiva.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Timpe - 26-09-2009, 21:37:28
Kiitos selvennyksestä! :smiley:
Ihmettelin lähinnä tuota jalustapuolta, koska 30cm Newtonin tukevuusvaatimukset ovat aika hurjat jalustan suhteen ja tällaisen jalustan kannettavuus on siksi parhaimmilllaankin "rajallinen". Omalle Gemini G41 jalustapäällekin on saatavilla erikseen reissukolmijalka, jonka löydät täältä (http://www.astronomy.hu/g42.htm). Vieritä sivu alas ja katso ""GHS MkII Qlock tripod":n kohdalta. (Ei kovin siirreltävä sekään, kun jalustapää painaa reilut 20kg + tuo GHS MkII kolmijalka 15,5kg ja tässä ei ole mukana putken ja vastapainojen omaa painoa  :undecided:)
PS. Olen itsekin kanniskellut tuota EQ6 Pro:ta, joten tiedän sen siirreltävyyden melkoisen hyvin. Tsemppiä kantamiseen, ei tarvitse punttisalia tuon jälkeen!
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Iiro Sairanen - 16-10-2009, 21:34:09
Daavidintiellä Aniassa kuivaajassa oli valot päällä edellisenä havaintoyönä ja jouduin etsimään uuden havaintopaikan. Nyt kävi onni onnettomuudessa ja löytyi paljon parempi paikka aivan vierestä. Kuivaajan takana olevan pellon laitaan pääsee autolla ja siitä on käytännössä horisonttinäkymä etelään. Pohjoisen puolella suojaa kuusimetsä eikä paikka ole muutenkaan niin altis tuulelle kuin kuivaajan piha. Tämä tullee olemaan uusi sulan maan aikainen havaintopaikka. Paikka löytyy koordinaateista: 61°23'11" N 23°32'15" E jos joku haluaa hyödyntää. Vieressä on jokin vanha rakennus, mutta luulen sen olevan lähinnä kesäkäytössä.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Ari Haavisto - 17-10-2009, 22:04:24
Heips.

Hyvä homma. Omistaja (Vanhaherra, varatuomari Tapola) asuu käsittääkseni muualla. Voisin oikeastaan olla jossain vaiheessa hänen kanssaan hiukan jutulla aiheista jos vaikka tähän saataisiin jonkinmoinen "puolivirallinen" havaintopaikka johonkin TA-URSA:n rekisteriin (onko semmoista?) kun kerran hyvistä havaintopaikoista on yleensä ottaen pulaa. Olisiko tällaiselle toiminnalle tarvetta?

Noita läheisillä Höökinmäentien varren peltojeni (aiemmin viestiketjussa) vieressä asuvia asukkeja jo pohjustinkin aiheesta, että tienoolla saattaa yöaikaan kenties liikkua tähtiharrastajia, etteivät ihmettele jos joku vaikka kaukoputken/auton kanssa syvemmälläkin pellolla liikuskelee maan jäädyttyä. Olivat kiinnostuneita ja itse asiassa toivoivat että liikuskelisi niin menisivät hekin katsomaan...Heidän kanssaan olenkin sopinut että saavat kasvukauden ulkopuolella käyttää peltoja hevos/poniharrastukseensa. Poni päivällä, tähtiharrastaja yöllä = poninkakkaa kaukoputken jalassa?..

Tuosta taas heräsi ajatus järjestää juhlavuoden kunniaksi kyläläisille alueella jonkinmoinen tähtinäytös kun monia asia tuntuu kiinnostavan. Varmaan kuitenkin täytyy olla kuu alkuillasta näkyvillä, se kun ei jätä ketään kylmäksi.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Ari Haavisto - 29-11-2009, 16:08:29
Viime viikon La-Su - välisenä yönä oli pitkästä aikaa selkeää ja jatkoin havaintopaikkojen kartoitusta Tampereen seudulla. Tämmäsin GIMPillä Astroforecastin valosaaste-ennusteen seutukunnan kartan päälle miten kuten ja sain aikaiseksi oheisen kuvajaisen. Edit: (Ennusteessa kun ei ole kuin maiden rajat ja joku vanha läänijako tai ainakaan en ole löytänyt)

Tuo valosaaste (ym.) ennuste löytyy: http://astroforecast.org:8080/ (http://astroforecast.org:8080/) Sieltä sitten "view forecast map".

Tuon mukaan etelä-Suomen sisämaasta ei pimeintä luokkaa (musta vyöhyke) löydy enää ollenkaan. Seuraavaksi parasta, sinistä, löytyy hiukan ja sitten vihreää jo jonkin verran. Kuvassa numeroitu seuraavasti:

1. Oma takapiha tuossa punaruskean ja keltaisen vyöhykkeen rajoilla, noilla tienoilla Iirokin käypi katselemassa (antoi koordinaatit aiemmin ketjussa). Etelä-Länsi-sektori hyvä koska silloin katsotaan pimeämpien vyöhykkeiden ylle.

2. Vesilahden Saunasuon tienoo. Vihreää vyöhykettä. Käyttämäni havaintopaikka hakkuuaukea/metsäautotie 61°15'23" N 23°18'04" E . Alkusyksystä lehden vielä ollessa puissa ja Krääkkiön katuvalojen sammuksissa, mahtavat näkymät, etenkin Etelä-Länsi-sektorille jossa Linnunrata hehkuu.

3. Kuru, Kotokulo, sinistä vyöhykettä, hakkuuaukea ja hyväkuntoinen metsäautotie (olisiko valtion maita?) 62°02'58" N 23°35'03" E. Tämä 21-22.11.2009 yöltä, ei lunta, lehdet pudonneet. Taimikko jo peittää ihan horisonttinäkymää, mutta muuten hyvä. Todellinen erämaafiilis ja hiukan jo tuli kuunneltua vieläkö on karhut hereillä :undecided:  Kuitenkin ensimmäistä kertaa vuosiin Linnunrata kaartoi horisontista horisonttiin ja tähtiä näkyi todella paljon vaikkei alkuun läpinäkyvyys mikään paras ollutkaan. Erityisesti hämmästytti puiden taakse laskeva Delfiini, joka hohti kuin pieni Orion ikään! Isommat asterismit sitten näyttivätkin paljon vaatimattomammilta koska tähtiä näkyi niin paljon.

4. Kuitenkin edelleenkin mielestäni saattoi pientä hehkua jossain suunnassa olla ihan horisontissa ja niinpä yöllä kotiin lähtiessä päätinkin ajaa vielä poispäin Tampereelta jonkin matkaa, Virtoja kohti, syvemmälle siniselle sektorille. Ajattelin, että pitäisi saada mahdollisimman paljon sinistä vyöhykettä eteläpuolelle. 62°06'11" N 23°40'11" E pysähdyin ihan Vaskivedentien kupeeseen soramontulle. Viereisellä tiellä hiljakseltaan kulkeva liikenne hiukan häiritsi, mutta todellakin hiukan parani etelähorisontti vielä. Samaan aikaan kyllä läpinäkyvyyskin oli paranemaan päin. Seuraavan kerran joku hakkuuaukea jostain näiden kahden viimeisen paikan välimaastosta tulee kokeiltavaksi.

Kotimatkalla pysähtelin kymmenen kilometrin välein ja tein silmämääräisiä vertailuhavaintoja taivashehkusta (rajamagnitudien määritystä sitten tulevaisuudessa). Valosaastekartta tuntui pitävän kutinsa ja todellakin ero eri paikkojen välillä oli huomattava. Kotipihalla linnunrata oli vain valjakka päistään haipunut haamu ja mm. M31 näkyi hyvin lähinnä sivusilmällä kun kotokulossa se näkyi selkeästi suoraan päin katsomalla. Illan havaintolistalla oli M15, M1, M31 kumppaneineen ja sitten lähinnä Kefeuksen-Kassiopeian avonaisia NGC-joukkoja.

Näyttää siltä, etä kohtuullisen pimeitäkin paikkoja mukavan ajomatkan päässä Tampereesta löytyy, mutta sitten ongelmana on luoksepäästävän riittävän aukean alueen löytäminen sieltä. Siellä missä ei ole valosaastetta, ei ole ihmisiä, ja siis yleensä tietöntä metsää. Nämä paikat olen haarukoinut usean tunnin nettikarttojen parissa istumisella ja työ jatkuu. Harrastusmuoto se tämäkin. Täytynee hommata taustataivaan kirkkauden määritykseen mittari ja ruveta harjoittelemaan rajamagnitudin määritystä niin saa hommasta vähän tieteellisempää. EDIT: Tilauksessa
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Ari Haavisto - 06-01-2010, 10:44:29
Piipahdin auraustöiden lomassa tuolla Höökinmäentien suunnalla ja samalla vedin auralla pari väylää syvemmälle pellolle jos vaikka sattuu olemaan kulkua (itsellänikin), paikkoihin N 61° 22' 32", E 23° 33' 15" ja siitä syvemmälle pellolle, sekä vastaavasti N 61° 22' 28", E 23° 33' 6".  Naapureilla saattaa tosin palaa pihavaloja. Daavidintiekin (Iiron spotti) näytti auratulta, mutta en käynyt katsomassa. Siellä astetta paremmat näkymät.

Rupeaa tuota lunta olemaan niin paljon, että tieltä syrjemmälle poikkeaminen alkaa käydä hankalaksi ja tien poskessakin alkaa olla ahdasta ja aurattu tahtoo olla myös yhtäkuin valaistu. Tosiharrastaja kai laittaisi armeijan puusukset jalkaan, ison dobsonin reppuselkään ja hiihtäisi tiettömien taivalten keskelle -28C pakkasessa  :cheesy:
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Iiro Sairanen - 19-01-2010, 22:36:12
Tosiharrastaja kai laittaisi armeijan puusukset jalkaan, ison dobsonin reppuselkään ja hiihtäisi tiettömien taivalten keskelle -28C pakkasessa  :cheesy:

Tosiharrasta ostaisi lentolipun ja suorittaisi havainnot jossain muualla  :laugh: Miulla taitaa mennä maaliskuulle seuraava kurkistus kaukoputkeen.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: jtbo - 21-01-2010, 15:10:10
Tuota Arin liittämää kuvaa kartasta mietin, onkohan siitä 100km pohjoiseen jonkinlaista näkymää olemassa? Mielestäni tuosta jos vielä jatkaisi 50-60km alkaisi löytymään todella pimeitä paikkoja suhteessa ympäristöön, mutten tiedä tuleeko matkaa jo vähän liikaa?

Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Ari Haavisto - 21-01-2010, 20:24:56
Tekemässäni originaalissa oli vielä hiukan pohjoisempaakin näkymää. Sen mukaan ei oleellisesti parane, vaan tuo pimeä, kapea vyöhyke vain kiertää Virtain ympäri ja loppuu. Sen sijaan jos jatkaa aina tuonne Saarijärven luoteispuolelle asti, pääsee isomman sinisen vyöhykkeen keskelle tai pohjoisosaan ja vaikkei kartta sinne pimeämpää vyöhykettä näytäkään, voisi se kuitenkin olla ehkä vielä himpan parempaa. Muuten tuo jatkuu samanmoisena ja vasta pohjois-Suomessa löytyy pimeämpää. Tuolla Astroforecastissa voi käydä ihmettelemässä lisää.

Ideana kiinnostava ja täytyypä tutkia karttoja ja satelliittikuvia ja jos löytyy hyvää, aukeaa paikkaa, niin voisi oikein erikoishyvällä seeingillä ja läpinäkyvyydellä tehdä elämysretken. Tiuhempaan kulkemiseen kyllä rupeaa jo matka (yli 200km yhteen suuntaan) olemaan turhan pitkä aamuyöstä takaisin ajella, ainakin yksikseen.

Tai sitten tehdä Iirot ja laittaa koko maapallo itsensä ja katuvalojen väliin :grin:
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: jtbo - 22-01-2010, 06:37:02
Tekemässäni originaalissa oli vielä hiukan pohjoisempaakin näkymää. Sen mukaan ei oleellisesti parane, vaan tuo pimeä, kapea vyöhyke vain kiertää Virtain ympäri ja loppuu. Sen sijaan jos jatkaa aina tuonne Saarijärven luoteispuolelle asti, pääsee isomman sinisen vyöhykkeen keskelle tai pohjoisosaan ja vaikkei kartta sinne pimeämpää vyöhykettä näytäkään, voisi se kuitenkin olla ehkä vielä himpan parempaa. Muuten tuo jatkuu samanmoisena ja vasta pohjois-Suomessa löytyy pimeämpää. Tuolla Astroforecastissa voi käydä ihmettelemässä lisää.

Ideana kiinnostava ja täytyypä tutkia karttoja ja satelliittikuvia ja jos löytyy hyvää, aukeaa paikkaa, niin voisi oikein erikoishyvällä seeingillä ja läpinäkyvyydellä tehdä elämysretken. Tiuhempaan kulkemiseen kyllä rupeaa jo matka (yli 200km yhteen suuntaan) olemaan turhan pitkä aamuyöstä takaisin ajella, ainakin yksikseen.

Tai sitten tehdä Iirot ja laittaa koko maapallo itsensä ja katuvalojen väliin :grin:

Multiasta pohjoiseen lähtee soratie jota pääsee mm. Karhilaan, sen varrelta löytyy noita turvesoita, jotka talvisin ovat aika laakeita lumenpeittämiä alueita, toki tiet on lumen peitossa noille soille, mutta osa on ihan tien vieressäkin, joten jos pakkaa sukset mukaan niin pääsee hyvälle aukealle, eikä valoja ole kovin lähellä, kun sopivan aukean katsoo. Tietty jos on maasturi, niin pääsee helpommalla.

Karhiperän ja Sipilänperän välinen alue kiinnostaisi joskus käydä tutkimassa, koska sillä alueella pitäisi periaatteessa olla optimaalinen etäisyys ainakin katuvaloihin, Sauvasuo näyttäisi ainakin kartalla sijoittuvan varsin hyvään asemaan. 62.545 ja 24.868, tulee tästäkin tuonne kyllä matkaa.

Särkivuoresta en tiedä lainkaan olisiko siellä kuinka aukeaa, ainakin olisi muuta maailmaa vähän ylempänä, vaan sinne talvella pääseminen voi vaatia urheilua :P

Meneehän nuo toki hieman kauas Tampereesta ajatellen, ei ihan tunnin tai kahden takia kehtaa käyttää 5-6 tuntia matkustamiseen  :grin:
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Ari Haavisto - 12-04-2010, 22:56:00
Viime yönä pitkästä aikaa taas tekijät (vastassa olevaa työaamua lukuunottamatta) loksahtivat paikoilleen ja päätin lähteä havaitsemaan. Yleissuunnaksi valitsin Tampereelta Etelään, jotta saisin jokaisen hupenevan pimeänhetken tiristettyä irti ja toisaalta työaamua vasten ei yli tunnin matkan päähän viitsinyt lähteä. Päätin etsiä Itä-Etelä-sektorin antavan paikan kun omassa pihassa siinä suunnassa on valosaastetta ja lähdin sellaista etsimään Sastamalan, Urjalan ja Vesilahden rajamaillta. Päädyin Sastamalaan Halkivahantien varressa olevalle vanhalle soranottopaikalle (N 61° 14.238', E 23° 15.884') jossa oli ilman huonohko läpinäkyvyys huomioonottaen vallan riittävä Itähorisontti.

Pimeän laskeutuessa koin ensin pettymyksen, kun Tampere tuntui loimottavan vieläkin Pohjoisessa. Hetken kuluttua tajusin kyseessä olevan revontulien. Kaikenkaikkiaan kovasti tuntui olevan taivas valoisa jostain syystä reposten enimmin hellitettyäkin. Nautiskelin kevään pallomaisista (M3, M5, M53 yms) ja muutamasta galaksista. Kun lopulta kosteus sai Newtonin umpihuuruun, laitoin kameran sen kylkeen reppuselkään ja otin muutaman tähdistökuvan ja sillä välin 25x100 kiikareilla surffailua.

Unihedron L-malli antoi taustataivaan kirkkaudelle zeniitissä ensin 21,3 magnitudia neliökaarisekunnille, reposten hellittäessä päästiin 21,64:een. 45 asteen korkeudelta etelä antoi 21,11 ja itä 21,08. Rajamagnitudiksi sain 6. Kotipihan nurkilta sain verrokiksi zeniitistä 20,58. Tuo yksi magnitudi teki näkymiin jo melkoisen eron vaikkei mikään hyvä keli ollutkaan.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: LK - 30-07-2011, 00:55:32
Onpas erittäin hyvää informaatiota tässä ketjussa. Onkohan Ari viimeaikoina päivitellyt valosaastekarttaansa? Luulempa että ensi talvena tulee noilla sinisillä aluella hiihdeltyä jonkin verran kiikaroimaan  :cool:
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: LK - 23-11-2011, 13:55:08
Seitsemisillä kävin emännän kanssa tuossa lokakuun lopulla ja siellä Kivijärven pohjoispäässä on mukava suo, ja sitten järven rannalla tulipaikka. Suo kun jäätyy niin on erittäin hyvä näkyvyys etelään. Talvella puuvarasto saattaa olla vähissä että kannattaa harkiten poltella nuotiota. Saattaa olla että joku yö tulee talvella tuolla vietettyä, pitää vain vielä hyvät lumikiilat hankkia laavukankaaseen.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: rintape - 23-11-2011, 14:54:06
Itse olen ponnistanut maailmaan Sahalahdelta, nykyistä Kangasalan kuntaa. Sahalahden, kuhmalahden ja pälkäneen rajalla on teivaan erämaa-alue, joka on Etelä-Suomen suurimpia metsäalueita. Taitaa mennä nippa nappa tuohon 30-40 km säteelle Tampereelta. Siellä on varmasti myös pimeimpiä alueita, joita niillä seuduilla löytyy.

No eihän se mitään erämaata ole, yhtä suurta hakkuuaukkoa, mutta pimeää siellä on.

Petri

Lisäys: Taitaa alueen virallinen nimi olla Laipanmaa.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: einari - 23-11-2011, 15:08:16
Jep, Laipanmaa se ja sieltä löytyy vaellusreittejä.

http://www.kangasala.fi/matkailu/luonto/elamyksia/laipanmaa/
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: LK - 23-11-2011, 16:50:23
Kappas vain, tuostapa en tiennytkään mitään.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: jmantyla - 23-11-2011, 22:47:38
Jep, Laipanmaa se ja sieltä löytyy vaellusreittejä.
http://www.kangasala.fi/matkailu/luonto/elamyksia/laipanmaa/

On taatusti valosaasteton paikka, mutta kaukana Tampereelta itään. Minusta olisi tärkeämpää vaatia Tampereen eteläpuolisen laajan metsäalueen rauhoittamista valosaasteelta. Siellä on mm. Salmuksen-Koukkurahkan Natura-alue ja sen kupeessa Olympos ry:n tähtitorni, joka tosin ei näytä koskaan valmistuvan. Mutta sinne olisi kohtuullinen matka Tampereelta, ja paikkaa voisivat käyttää muutkin kuin olymposlaiset. Alue on neljän kunnan kulmauksessa, Tampere, Lempäälä, Kangasala ja Valkeakoski.
Laipanmaa on vielä valosaasteeton paikka, koska se on pääosin sähköistämätön, mutta kuinka kauan? Ympäristöjärjestöt ovat vaatineet sen rauhoittamista.
Kaupalliset paineet ovat silti kovat. Alue on pääosin metsäyhtiöiden, kuten UPM:n omistuksessa, ja ne myyvät sieltä mökkitontteja saadakseen rahaa ja paikatakseen siten heikkeneviä tuloksiaan. Mökkiläiset vetävät niin Laippaan kuin muuallekin sähköt, ja jonain iltana siellä laitetaan kilowattien valonheittimet valaisemaan metsää etteivät möröt ja rosvot käy kimppuun, ja valotaidettakin varmasti harjoitetaan :tongue:.
Pälkäneen Sappeen hiihtokeskuksen ympärille rakennetaan "elämysteollisuutta", johon kuuluisi osittain valaistu moottorikelkkareitti Laipanmaan läpi Jämsän Himokselle.

http://talvi.sappee.fi/index.php?object=etusivu&sivu=126  (http://talvi.sappee.fi/index.php?object=etusivu&sivu=126)

http://www.sydanhameensafarit.fi/ (http://www.sydanhameensafarit.fi/)

http://www.kelkkakerho.net/downloads/Aloite-YM.pdf (http://www.kelkkakerho.net/downloads/Aloite-YM.pdf)

Siinä näkymiä Laipan tulevaisuudesta :sad: .
Ympäristöjärjestöjen ja tähtiharrastajien pitäisi ehdottomasti ryhtyä yhteistoimintaan valosaasteettomien alueiden luomiseksi Etelä-Suomeen.
Esitän näkemykseni yksityishenkilönä.

Jorma Mäntylä
Pj. Kangasalan luonto ry.

Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: pikkuteemu - 11-01-2012, 08:37:10
Jos vaatimustaso havainnoinnin suhteen on matalampi niin olen huomannut että Lempäälän ja Akaan (Viialan) välillä on paikoin jo aika pimeää.
Ja julkaistaanpa vielä tähän ketjuun Jorman TaUrsan postituslistallakin esille ottama aihe keskustelun kirvoittamiseksi :
Valovoimainen Pirkanmaa -hanke jolla pyritään vähentämään Tampereen työläisten tarvetta etelänmatkailuun http://www.valovoimainen.fi/
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: jmantyla - 11-01-2012, 16:56:48
Jos vaatimustaso havainnoinnin suhteen on matalampi niin olen huomannut että Lempäälän ja Akaan (Viialan) välillä on paikoin jo aika pimeää.

Kangasalan valosaasteinen alue on pääosin nauhataajama, joka on vanhan Tampereen tien sekä VT12 varrella. Siellä ovat myös Huutijärvellä ja Tiihalassa kaksi valoviljelykasvihuonetta, Oksasen puutarha ja Wääksyn kartano.

VT12 etelä- ja pohjoispuolella on kohtuullisen valosaasteettomia paikkoja mm. vanhan Oriveden tien varrella sekä Kaukajärven eteläpuolella Saarenmaantiellä, joka alkaa heti kunnan rajalta Tampereen Annalasta. Tie liittyy Liuksialassa Kaarina Maununtyttärentiehen nro 310, joka menee Valkeakoskelle ja on myös melko valosaasteetonta aluetta.
Lempäälän ja Kangasalan välillä on vanha Savontie nro 3110. Se menee isohkon metsäalueen läpi. Sen varrella on Olympoksen tähtitorni osoitteessa Savontie 570. Tämä tie liittyy Kaarina Maununtyttärentiehen Ohtolassa.

Nämä paikat ovat alle 30 km päässä Tampereelta.

Jorma M.
Kangasala
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: jlahtonen - 03-08-2012, 12:46:32
Nyt kun nuo illat taas uhkaavasti pimenee, niin piti lukaista tämäkin ketju taas kerran läpi.

Tuota Saarenmaantietä on joskus tullut ajeltuakin. Eilen katselin sitä Google streetviewn kanssa hieman läpi. En ruudulta katsottuna keksinyt sieltä sellaista kohtaa, johon kehtaisi laittaa autonsa parkkiin ja putken pystyyn. Sen verran on kuitenkin tuota ujoutta kertynyt, etten haluaisi harrastaa verhonraosta vahtivien silmien alla.

Savontie näytti aika metsäiseltä. Pitänee käydä sielläkin joskus päiväsaikaan katsomassa.

Mitenkä ihmiset yleensä suhtautuvat tällaisiin öisiin tähtientuijottajiin? Itse olen tähän mennessä havainnoinut lähinnä omalta pihalta ja appivanhempien mökiltä, joten ns. julkisista paikoista ei ole kokemusta kertynyt.

-Juha
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Ari Haavisto - 06-08-2012, 22:00:12
Mitenkä ihmiset yleensä suhtautuvat tällaisiin öisiin tähtientuijottajiin? Itse olen tähän mennessä havainnoinut lähinnä omalta pihalta ja appivanhempien mökiltä, joten ns. julkisista paikoista ei ole kokemusta kertynyt.

Hankaluushan tulee juuri siitä, että harvaanasutulla pimeällä paikalla on yleensä sitten tiheä metsä. Ja kun avointa paikkaa tarvitsisi löytää, niin sehän on tuolloin yleensä ihmisen tekemä aukio tarkoittaen peltoa ja asutusta. Näin maalla asuvana tiedän, että kyllähän se uteliaisuutta herättää, jos hämärän tullessa joku nurkkiin asettuu viuhtomaan kollimointilaserien kanssa yms. Voipa sitä joku vanhempi ihminen kenties hiukan arastellakin.

Itse pyrinkin parkkaamaan siten, että ihan suoraa näköyhteyttä ei taloista olisi. Tällöin ei sitten pimeässä ketään häiritse pieni otsalampun/auton sisävalon/laserin tuike. Ja vastavuoroon ihmisten valot eivät sitten häiritse minua. Eli semmoinen kohtelias jokamiehenoikeuden henkeenkin kuuluva etäisyys pihasta, niin eihän siinä mitään. Jokin mukava peltotienliittymä tai muu sopiva pisto tai levennys on hyvä niin pääsee mahdollinen liikenne ohi. Jos on vilkkaampi tie, niin sitten jonkin puskan tai muun suojaan ettei ohikulkijoiden valot häiki. Jokatapauksessa siis kun pysyttelee sopivan loitolla ihmisten pihoista, rakennuksista yms. ja parkkeeraa paikalle joka on ikäänkuin tiealuetta, esim. jokin peltotieliittymä/muu levennys, kuitenkin tukkimatta kulkuja, niin homma on ihan o.k.   Ja jos sitten kävelijöitä tms. sattuu paikalle, niin kohtelias tervehdys ja tarjotaan mahdollisuutta katsoa putken läpi. Paikan valintaan pätenee suunnilleen sama säännöstö kuin silloin kun pissahätä iskee autoilijalle yllättäen. Ainoa vaan, että silloin ei tarvita avointa näkymää etelään  :laugh:

Teenpä ajatusleikin, että tuossa peltoaukealla ikkunani alla menevällä pikkutiellä joku parkkeeraisi meidän tiehaaraan touhuamaan iltahämärissä, niin ihmetyttäisi se minua saatika edesmennyttä mummoani aikoinaan. Mutta jos tuolla 200m pidemmällä joku tuohon tielevikkeelle peltoliittymään parkkeeraisi, niin ajattelisin vaan että joku omilla asioillaan kulkee. Eli mitä hiljaisempi seutu ja mitä harvemmassa taloja, sen kauemmaksi parkkeeraan. Sitten taas jos on jopa jonkinlainen kylä ja useita taloja näköyhteydellä toisistaan, niin ihmisetkin ovat tottuneempia kulkijoihin ja puuhasteljoihin.

Meikäläisen suosikkejahan ovat sitten hakkuuaukeat. Niiltä löytyy sopivia umpiperä-metsäautoteitä ja liittymiä. Ainoa kriteeri oikeastaan on se, että hakkuut on jo päätöksessä ja puut viety pois, ettei pimeässä metsäkone yllätä ja mankeloi kaukoputkea ja havaitsijaa alleen. Samoin kaikenlaiset vanhat tienoikaisut, vanhat soranottopaikat ja syksyllä puintien jälkeen pellonpientareet ovat hyviä. Ja täällä meidän kylällä olen kyllä koittanut ihmisiä totuttaa putkeilijoihin, sen verran usein tulee tuossa pellolla oltua  :cheesy:

Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: JiiHoo - 21-08-2014, 22:36:51
Teimme kaverin kanssa tiedustelureissun Seitsemisen kansallispuiston suuntaan viime Juhannuksena ja kävimme asiaksemme etsimässä hyviä paikkoja kuvaamista varten. Matkan varrelta löytyi pari kolme varteenotettavaa paikkaa, mutta ehdoton helmi sattui silmiin Seitsemisen kulmalta.

Kyseinen paikka oli tien viessä oleva tasainen hakkuuaukea jonka poikki menee hyväkuntoinen hiekkatie. Näkyvyyttä piisasi joka ilmansuuntaan ja kunnolla. Näytti vielä olevan Valtion/Metsähallituksen maita, sen perusteella mitä onnistuin eilen netistä asiaa selvittämään. Toki autolla tuonne on vaikea päästä jos sattuu tulemaan runsasluminen talvi.

Aukean koordinaatit ovat:

lat: 61° 52' 30"
lon: 23° 27' 0"

Ja sama Google Mapsista (Jaulintieltä oikealle menevä tienpätkä):

https://www.google.com/maps/@61.8749201,23.4504419,1016m/data=!3m1!1e3?hl=en

Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: LK - 22-07-2016, 15:18:13
Onko tietoa uusista isoista hakkuuaukeista Pirkanmaalla? Yritän syksymmällä lämmitellä harrastusta uudelleen.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: MaZa - 24-05-2020, 14:07:58
Vastaan tänne, kun en ollut edellistä ketjua tehdessä huomannut tätä.

Liuksialan uimarannalla Kangasalla olen käynyt pari kertaa kuvaamassa. Se on toki jo hieman kauempana.

Ei tuonne näytä olevan sen kauemmas, kun mm. Taivaanvahdissa olevaan Mäyriään. Mutta ainakin tuon sivuston mukaan Kangasalan suunnalla on selvästi pahemmin valosaastetta, kuin Lempäälän suunnalla. Siksi tuo Mäyriän lähialue voisi olla kiinnostavampi paikka. Itse Mäyriässä on lähinnä ongelmana rajoittunut näkyvyys etelään, mutta ennen kaikkea parkkipaikan valot, jotka ovat päällä yhteentoista asti.

https://darksitefinder.com/maps/world.html#10/61.3727/24.0202
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Ari Haavisto - 26-05-2020, 21:39:24
Jos pimeää haluaa, kannattaa ilman muuta kiertää toiselle puolelle Pyhäjärveä Vesilahti-Halkivaha - suunnalle. Etelän suunta pimenee kummasti. Jos haluaa pysyä tällä puolella Pyhäjärveä, täältä Säijästä on mukavan pimeä Etelä-Länsilounas-akseli. Mäyriässä Nurmen katuvalot alkavat jo painaa päälle ja toisessa suunnassa - Anjassa - on taas lentokenttä ja Pirkkala-Nokia-Tampere liian lähellä. Parhaat paikat lienee siinä välillä, juurikin tässä Säijän kohdilla, missä itsekin asustelen. Laitetaanpa siis hiukan paikallistietoa.

Paljon riippuu minkälaisen paikan haluaa. Mäyriän kaltaista julkista parkkipaikkaa, missä saisi suoraan auton vierestä soralta havaita,  ei Etelä-näkyvyydellä kyllä täältä löydy paitsi nuo pari uima/venerantaa. Vanhan Rantatien varressa toki bussipysäkkejä on, mutta ihan tien vieressä varmaan autot häiritsee jonkin verran. Mutta sitten voi pistää auton parkkiin pelto/metsäliittymään ja tallustella putken kanssa hiukan kauemmas tiestä.

Esim tässä kohtaa: https://goo.gl/maps/xtrRx8WYt1ruahqB8 (https://goo.gl/maps/xtrRx8WYt1ruahqB8) on tien Eteläpuolen metsä hakattu hiljan pois ja tuohon jos jättää auton metsätien liittymään ja tallustelee hiukan kauemmas tiestä, saa varmaan aika rauhassa havaita. Ei ole talojakaan suoraan kohdilla.

Sitten minulla viljelyksessä olevia peltoja jonkinlaisella näkyvyydellä.
tässä https://goo.gl/maps/ebu9YuLUmgFBxX5F8 (https://goo.gl/maps/ebu9YuLUmgFBxX5F8)
tässä: https://goo.gl/maps/TSaPajCwZVuL4nDk7 (https://goo.gl/maps/TSaPajCwZVuL4nDk7)
tässä: https://goo.gl/maps/uxA2gbrwTFBBUcJ17 (https://goo.gl/maps/uxA2gbrwTFBBUcJ17)
tässä: https://goo.gl/maps/EshXHtFEfyrLJtqb9 (https://goo.gl/maps/EshXHtFEfyrLJtqb9)

Nuo on minulla viljelyksessä olevia peltoja, joiden liittymään saa ihan rauhassa mennä havaitsemaan tai piennarta pidemmälle ja puintien jälkeen pääsee tietenkin keskemmälle pellolle. Tuo viimeinen ehkä  alkaa olla turhan lähellä lentokenttää.

Sitten on Käenojan veneranta ja parkkipaikka täällä: https://goo.gl/maps/c9Yttb92NuWuGXKr7 (https://goo.gl/maps/c9Yttb92NuWuGXKr7)
Ja toinen vastaava täällä, Typynranta: https://goo.gl/maps/4xpV5jrFrRDePs8F9 (https://goo.gl/maps/4xpV5jrFrRDePs8F9)

Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: MaZa - 27-05-2020, 09:25:43
Kiitos neuvoista, varsinkin nuo venerannat kuulostavat lupaavilta, käyn vilkaisemassa noita kun illat alkavat taas pimetä!  :smiley:

Tosiaan Pyhäjärven toiselle puolelle mentäessä matkat pitenevät ikävästi, joten siksi mietin juuri Mäyriän tai Säijän suuntaa.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Pappis - 27-05-2020, 11:31:24
Onko näitä suositeltuja paikkoja raportoitu URSA:n Havaintopaikka-tietokantaan?
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: MaZa - 27-05-2020, 12:23:39
Onko näitä suositeltuja paikkoja raportoitu URSA:n Havaintopaikka-tietokantaan?

Ei näytä olevan, Mäyriää lukuunottamatta.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Pappis - 27-05-2020, 13:15:48
Ei näytä olevan, Mäyriää lukuunottamatta.
Kannattaisi!
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: MaZa - 27-05-2020, 13:32:07
Kannattaisi!

Ehkä Ari voi laittaa ne, kun on paikallisia ja tiesi nuo neuvoa?  :smiley:
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: mistral - 27-05-2020, 19:27:02
Jos nyt olisi 60-luku, nämä karttasurffailut olisi sciencefictionia. Tässä vaan istutaan ja käydään "lentokoneella" katselemassa paikkoja :)
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Ari Haavisto - 28-05-2020, 00:12:06
Jos nyt olisi 60-luku, nämä karttasurffailut olisi sciencefictionia. Tässä vaan istutaan ja käydään "lentokoneella" katselemassa paikkoja :)

Pääsin itsekin näköjään ikuistetuksi satelliittikuvaan tämän toisen harrastukseni parissa, lokkien kera (näkyy kun hiukan zoomaa) :)
https://goo.gl/maps/SvBygQirZFV2qDVZ8 (https://goo.gl/maps/SvBygQirZFV2qDVZ8)

Eräässä toisessa karttapalvelussa taas olen ikuisissa heinätöissä...

Menee hiukan offtopickiin, mutta Suomi100-vuonna suunnittelin kylväväni valtavan Suomenlipun peltoon käyttäen valkoisena ja sinisenä kukkivia pellavalajikkeita. Suunnittelin jo sopivaa vaihtokytkintä kylvökoneseen yhden työkaverin kanssa, kun tajusin että ne mokomat lajikkeethan kukkii hiukan eri aikaan, eikä lippua muodostu.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: mistral - 28-05-2020, 09:07:53
Varmaan kivaa työtä maanviljely kun on vaihtelevat maisemat ja leppoisa ilma. Pellot on kauniita kun vilja varttuu ja muutenkin avara maisema näyttää jänikset ja peurat.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: MaZa - 27-08-2020, 13:19:16
Kävin eilen kokeilemassa Käenojan venerantaa. Muuten oikein hyvä havaintopaikka, mutta siellä oli joku lamppu, joka ilmeisesti toimii venerannan majakkana, tai jotain sentapaista. Onneksi lampussa oli kuitenkin alla jonkinlainen varjostin, jonka takia se ei valaise alle noin 5-10m päässä olevaa aluetta. Tällöin melkein lampun alle sijoittuessa se ei kauhean pahasti häiritse havaintoja, ja siten täysin tuhoa venerantaa havaintopaikkana. Osaako Ari sanoa, että onko tuo lamppu päällä myös veneilykauden päätyttyä?

Typynranta olisi muuten hyvä vaihtoehto, mutta siellä vaikutti olevan huomattavasti rajoittuneempi näkyvyys eri suuntiin, minkä takia kokeilin ensin Käenojaa.
Otsikko: Vs: Havaintopaikat Tampereen seudulla
Kirjoitti: Pekka Lehtelä - 09-11-2020, 00:48:29
Pääsin itsekin näköjään ikuistetuksi satelliittikuvaan tämän toisen harrastukseni parissa, lokkien kera (näkyy kun hiukan zoomaa) :)
https://goo.gl/maps/SvBygQirZFV2qDVZ8 (https://goo.gl/maps/SvBygQirZFV2qDVZ8)
Eräässä toisessa karttapalvelussa taas olen ikuisissa heinätöissä...
Sinusta on tullut julkkis... :cheesy: