Draconidit 6.-10.10. - huippu 8.10.

Aloittaja jmantyla, 05.10.2011, 13:11:15

« edellinen - seuraava »

Arzka

Tuli sitä täällä Kuhmossakin kyykittyä ulkona tunnin ajan. Kello 22.30-23.50 aikana näin yhteensä 30 kirkasta tähdenlentoa, eripuolilta taivasta. Näyttävin lento oli kuun yläpuolella, missä kirkas tulipallo suhahti nopeasti kuun ohi ja hajosi täysin palasiksi. Suurin osa lennoista oli zeniitissä. Tuli kameralla otettua muutama kymmenen kuvaa. Mahdollisesti kuvia tulee myöhemmin...

Joni

Kokkolassa tiputteli välillä vettä ja välillä pienistä aukoista näki joitakin todella nopeita draconideja. Yhden sain kuvattua ja aika mielenkiintoisia värejä loi kaupunginvalot ja kuun valo pilvissä. Tämä oli silti ihan mukava parvi...silti kaiholla muistelen vuoden 2001 leonideja.

Arzka

Space Star, veikkaukseni on, että olet nähnyt kaksi lentokonetta. Ensin tuli ajatus, että olet havainnut kaksi lentokonetta, jotka ovat tarkoituksella täällä Suomessa havaitsemassa draconideja. Koneet ovat amerikasta. Näin luulen, luin tähdet ja avaruus -sivun uutispalstalta, että sellaiset koneet tänne tulee. Kyllä, tähdet vaeltavat maan ympärillä. Koska maapallo pyörii.  

LK

Lainaus käyttäjältä: Space Star - 09.10.2011, 00:20:30
Itse pälyilin taivaankantta täällä Tiirismaan tienoilla ja kipusin tuon Tiirismaan maston juurelle. Ehkä tuo paras havainnointi aika meni omalta kohdalta ohi, mutta ainakin reilusti päälle 10 kpl näkyi tähdenlentoja. Yksi todella kirkas sattui myös kohdalle ja kesti varsin kauan, mutta sattui jäämään ikävästi puiden taakse  :undecided: Loput olivatkin melko "pieniä", mutta kuitenkin selkeitä ja ihan tyytyväinen olen kun pelkällä silmäpelillä mentiin.

Sen sijaan muutama "outo" ilmiö sattui kohdalle, joita itse en osaa selittää, mutta ehkä joku osaa.

1) Kaksi valopistettä (tähtiä, meteoreja vai mitä lie?) liikkui melko lähekkäin ja peräkkäin samaan suuntaan taivaalla. Ja nuo eivät liikkuneet horisontissa vaan sen verran korkealla, että niskat melkein kipeytyivät. Nämä olivat tosiaan yksittäisiä valopisteitä, enkä ainakaan itse huomannut mitään pyrstöjä yms, mutta tapahtuma kesti kuitenkin useita kymmeniä sekuntteja ja liikkuivat tosiaan melko nopeasti. Ja koko ajan peräkkäin. Ensin ajattelin, että kyseessä on kaksi lentokonetta, mutta niin lähekkäin en usko kahden lentokoneen lentävän.

2) Kuten tekstistä huomaa, niin olen todella noviisi tähtitieteen kanssa, mutta pakko kysyä, että liikkuuko tähdet koko ajan? Nimittäin kun alkoi tuijottamaan yhtä tähteä tarkemmin, niin näytti, että se värähtelee ja tekee pientä liikettä paikallaan? Onko mahdollista vai oliko kylmyys jo iskenyt silmiin? :D

PS. Itsekkin taisin todistaa meteoridien keskinäistä törmäystä tai jtn, kun näkyi sellainen himmeän kirkas pilvi/tomupilvi, joka kesti ehkä max. 3 sekunttia.
1) Taivaalla kulkee useampikin satelliittirypäs samansuuntaisesti.

2) Etelä-Suomessa ilmakehä on tänään ollut aika rauhaton, joten ei mikään ihme että tähdet voi näyttää jopa liikkuvan hieman runsaan tuikkimisen lomassa.

Törmäys kuullostaa erittäin epätodennäköiseltä, mutta ei suinkaan mahdottomalta. Olisihan esimerkiksi mahdollista että satelliitti saisi isommasta murkulasta osuman, mutta satelliittitörmäyksestä kyllä varmasti tieto saadaan, jos sellainen olisi tapahtunut. Sen sijaan kahden meteoriitin törmääminen toisiinsa ilmakehässä olisi jo sen verran harvinainen tapahtuma että en taida itse äkkiseltään yhtä epätodennäköistä tapahtumaa keksiä  :grin:

awallin

Helsingistä hyvin näkyi lähinnä kuu ja pilvet...

Visuaalisesti ehkä n. 10/tunti selkeää havaintoa. Kirkkain etelässä jupiteristä hieman itään ehkä klo 23:30. Oranssi melko pitkä viiva jossa keskellä kirkastuma.

Räpsin kuviakin mutta ainut jossa näkyy edes jotain on tämä: http://www.anderswallin.net/wp-content/uploads/2011/10/draconid_2011oct8.jpg

AW

Jarsa

Lainaus käyttäjältä: Nikke - 09.10.2011, 00:00:55
Forssassa parvekkeelta näkyi ~23 aikoihin minuutissa muutama, puolisen tuntia jaksoin istua kunnes kylmyys lannisti. Mutta, olin huomaavinani mielenkiintoisen ja todennäköisesti harvinaisen ilmiön: kahden meteorin törmäyksen. Vastakkaisista suunnista näkyi meteorien tulevan toisiaan kohti, osuvan toisiinsa ja aiheuttavan pienen himmean pölypilven jonka näki juuri ja juuri. Onko tämä mahdollista vai tekikö silmäni tepposet?

Nyt lotto vetämään ;)

Tappi1000

Kolmisen tuntia tuli tarkkailtua, parisenkymmentä havaintoa vaimon kanssa yhteensä, toiseen kameraan yksi osuma, toinen tarkistamatta ja kivat reposet vielä puolen yön aikaan.

Canon 600D, EF 50, EF-s 18-55,   
Samyang MF 8/3,5 Fisheye
Tapio Koski

nyyt

Lahden keskustassa mukavat ~30 havaintoa 22:30-23:30 aikana. Hiukka viileä oli mutta todellakin sen arvoista :).

avanti

Lainaus käyttäjältä: Immo - 08.10.2011, 13:47:46
Tein pientä journalismia tutkivaa tutkimustyötä ja sen perusteella täytyy valittaen todeta että tuleva purkaus on kovin heikosti uutisoitu lehtien nettiversioissa. Eikä siitä ollut mainintaa myöskään Tampereella ilmestyvässä printimediassakaan. Harmi, sillä kyseessä kuitenkin kokolailla harvinainen tapahtuma ja taitaa kelitkin olla otolliset (ainakin vielä).

Kumma kun ei ollut Tähdet ja Avaruus nro 6 -lehdessäkään mitään Draconideistä. Olisin odottanut jotain etsintäkarttaa radiantilla, että missäpäinkään lohikäärme on. Onneksi se selvisi nopeasti Stellariumilla, ja toki tähdenlentoja voi nähdä koko taivaalta, ne vain näyttäisivät tulevan samasta pisteestä. (Paitsi tietysti jos tähdenlento ei satukaan olemaan Draconidi.)

ML
Lammisen Matti
Galileoscope
Baader Planetarium 15 x 80 kiikari
7 x 50 kiikari
Omegon 2,1x42 kiikari

mrkat

Täällä Ylä-Savossa oli pilvistä, rakoili välillä mutta aika toivotonta.
Vasta puolen yön jälkeen selkeni ja näin n. klo 00.05 vihdoin muutamassa minuutissa kaksi komeaa draconidia pään päällä, jotka kruunasi paljon.  Siinä ohessa vilahti vielä joku sporadinenkin.

^sinppa

32 draconidia Oulun suunnalla, joista pari ekaa ensimmäisestä pilviraosta jo heti klo 20 aikaan ja uudesta pilviraosta 22.30-00.00 sitten loput. Pari varsin näyttävää tähdenlentoa, joista toinen jätti hetkeksi vanankin. Sellainen fiilis jäi, että enempikin olisi varmasti näkynyt mikäli sää olisi enemmän suosinut. Kannatti silti fillaroida nelisenkymmentä kilsaa pimeämmän havaintopaikan perässä :) Illan kruununa ajoittain varsin näyttävät revontulet 23.30 jälkeen.
Simo Aikioniemi,Oulu

Sky-Watcher Skyliner 200
Canon EOS 450D

TuomoL

Kuvauskalustoa: Olympus Pen E-P1 & E-PL1 & E-PM1 + M.Zuiko 14-42mm / ED 70mm APO "lintuputki" / Samyang 7.5mm F3.5 Fish-eye / Meade ETX-90AT

TuRe

#57
Noin klo 22.05 paikkeilla putosi Vegan alapuolelta kohti maata iso ja kirkas tähden kaltainen Draconidi ja sammui katselukulmassa n. kahden metsän korkeudella. Vertaus "putosi" on mielestäni oikea ilmaus melko hitaasta liikkeestä suoraan alaspäin. Mitään vanaa ei näkynyt. Pian sen jälkeen pilvet tukkivat näkymät.
Tuomo Repo

Jorma Koski

Dragonidi(t) Porvoon Sondyssä

Taivas oli kello yhteen asti ohuessa sumupilvessä ja välillä kulki paksumpiakin lauttoja.
Kuvasin 19.26–23.38 minuutin välein puolen minuutin valotuksin pohjoistaivasta laajakulmalla. Kuvaus päättyi kameran akun sippaamiseen. Laturi ja vara-akku olivat kastuneet maattuaan kaksi viikkoa mökkipolulla. Myöhemmin myös seurannalta ja objektiivin lämmitykseltä loppui yllättäen sähkö, mutta sillä ei enää ollut väliä. Kuvissa näkyi noin kymmenen tähteä parhaimmillaan, eli pieleen meni. Yksi ainoa dragonidi tarttui kuvaan.
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Aki Taavitsainen

Mikkelissä vaihteleva pilvisyys häiritsi tähtitaivaan tarkkailua, laskeskelin 15 kpl Draconideja klo 22:15-00:15 välisenä aikana, mukaan mahtui muutama kirkkaampikin tapaus. Ohessa yksi otos Canonillani.

t.Aki