Draconidit 6.-10.10. - huippu 8.10.

Aloittaja jmantyla, 05.10.2011, 13:11:15

« edellinen - seuraava »

jmantyla

Laitetaanpa tänne muistutus, kun tänä vuonna ennusteet lupaavat Draconidien tähdenlentoparven voivan olla poikkeuksellisen antelias.
Yhdysvaltalaisessa Sky&Telescope -lehdessä ennustettiin, että ZHR voi olla jopa 600. Meteoritutkija Peter Jenniskens suunnittelee lentomatkaa Suomeen ja Pohjoismaihin, koska täällä Draconidien pitäisi näkyä parhaiten. Tosin S&T:llä on toisinaan ennustuksissaan taipumusta liioitteluun.
Huipun pitäisi olla la 8.10. noin klo 19-21 UTC eli 22-00 Suomen kesäaikaa. Siis oikein hyvä aika, joskin kuutamo voi haitata havaintoja.
Meteorit tulevat suunnilleen Lohikäärmeen pään suunnalta, mikä on melko lähellä Pikku-Otavaa eli Ursa Minoria.
Eilen illalla 4.10. bongasin näitä jo kaksi. Ovat selvästi hitaampia kuin Perseidit.

Jorma M.
Kangasala

Jorma Koski

Sen verran Kuu häiritsee, että parhaimmillaan voi nähdä tunnissa 60 kertoo IMO:

http://www.imo.net/draconids2011
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

VeikkoM

Asiaan liittyvää uutisointia:

Ursan jaostouutiset, http://www.ursa.fi/blogit/jaostot/index.php?title=draconideille_myrskylukemat_lauantai_ilt
T+a, http://www.avaruus.fi/uutiset/tahtiharrastus-ja-taivaanilmiot/lauantaille-odotetaan-meteoripurkausta-tutkimuslentokoneita-suomen-ilmatilassa.html

Aktiivisuusennusteet ovat erittäin vaihtelevia: ZHR = 40-50  ---> 750 (!)
Kannattaa ehdottomasti katsoa kuin katua, kuutamosta huolimatta.

Ei pk-seudulla olisi ketään joka olisi valmis lähtemään parinsadan kilomaterin säteellä sään perään?

Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Esko Lyytinen


ZHR:n kannalta voimakkaimman huipun pitäisi olla vähän ennen 23 kesäaikaamme.
Mielestäni kannattaa kutenkin huomioida myös noin kolme tuntia aiempi 1887 vanan kohtaaminen (ja muutkin vanat voivat "avustaa"), erityisesti koska siitä on odotettavissa ehkä selvästikin päähuippua (1900 vana) kirkkaampia meteoreja.

Esko

jmantyla

Sääennuste näyttää lupaavalta 8.10. Kun ilma myräkän jälkeen kirkastui jo tänään, menin ottamaan koekuvia.
Kuutamo kyllä häiritsi, mutta onneksi Draconidien säteilypiste on aivan päinvastaisella suunnalla taivaalla kuin Kuu. Hyvin onnistuivat 25-30 s. valotukset ISO800.
Yhden Draconidin bongasinkin, mutta tietenkin kamera juuri sillä hetkellä tallensi edellistä kuvaa.

Jorma M.

Jarmo Moilanen

Kannattaa tosiaan etsiytyä selkeän taivaan alle tänä iltana. Varsinkin kun draconidit ovat hitaita ja näyttäviä meteoreja (Vg = 20.4 km/s).

Meteorivanojen mallinnoksien mukaan tämän vuotinen 2011 mahdollisuus lähes myrskylukemiin draconidien (vuoden 1900 vana) osalta on paras ja kenties viimeinen mahdollisuus draconidimyrskylle meidän aikanamme. Pieni mahdollisuus voi olla vielä 2018, mutta silloin vastuussa oleva vana on ilmeisesti häiriintynyt aikaisemmista Maapallon kohtaamisista joten sen todennäköisyys on laskenut merkittävästi. Vielä lähivuosina kohonneita draconidimääriä on toki odotettavissa useanakin vuonna (esim. 2012 ja 2020), mutta ennusteet eivät lupaa lähellekään sitä mitä tänä iltana odotetaan. Vuoden 2028 jälkeen mahdollisuudet suurempaan aktiivisuuteen heikkenevät merkittävästi koska emokomeetan perihelietäisyys muuttuu kaemmaksi auringosta. Vielä vuonna 2037/38 voi olla jonkinlainen outbursti odotettavissa.

Lähde: P. Jenniskens: "Meteor Showers and their Parent Comets", 2006.
Jarmo

Immo

#6
Tein pientä journalismia tutkivaa tutkimustyötä ja sen perusteella täytyy valittaen todeta että tuleva purkaus on kovin heikosti uutisoitu lehtien nettiversioissa. Eikä siitä ollut mainintaa myöskään Tampereella ilmestyvässä printimediassakaan. Harmi, sillä kyseessä kuitenkin kokolailla harvinainen tapahtuma ja taitaa kelitkin olla otolliset (ainakin vielä).

Jarmo Moilanen

Täytyy toivoa ettei mene pannukakuksi tämän kertainen maksimi. Täytyy tosiaan muistaa että eri arviot antavat kyllä aika erilaisia arvioita aktiivisuudesta kuten tuossa VeikkoM jo aikaisemmin kertoili. ZHR on mitä tahansa väliltä 50 - 750. Toivotaan että olisi enemmän tuon haitarin yläpäässä kuin alapäässä.

Sää vaikuttaa lupaavalta paikoin, mutta täysikuu häiritsee aika pahasti ja myrskyissä tahtoo aina olla nimenomaan himmeitä meteoreja runsaasti joten täysikuu voi pudottaa näkyvien meteorien määrän yllättävän pieneksi vaikka ZHR olisikin korkea.

Ehdottaisin että kiinnostuneet kustaisivat itsensä ulos jo hämärän aikoihin sillä heti kahdeksan jälkeen on epävarma kirkkaampien meteorien maksimi. Se voisi siksi poikia paremmat fiilikset kuin 22:30-23:30 väliin ennustettu varsinainen maksimi.

Tuo 22:30-23:30 maksimi aiheutuu vuosien 1900 ja 1907 vanoista jotka aiheuttivat 1933 ja 1946 todelliset meteorimyrskyt (ZHR jopa yli 10000!). Hiukan epäedullisemmasta kohdasta mennään vanan läpi tällä kertaa, mutta mistä sen tietää vaikka siellä olisi joku tihentymä hollilla. Toisaalta on täysin mahdollista että mennään vanojen välistä ja mitään ei näy.
Jarmo

Timo Kantola

Timo Kantola


Immo

#10
En tiedä oliko vaikutusta, mutta laitoin muutamille medioille uutisvinkkinä Tähden ja Avaruus -lehden uutisen aiheesta.  

Nyt täytyy vain toivoa, että jotain todellakin tapahtuu ja taivas pysyisi selkeänä.

Arzka

Odotan innolla tämän illan "show:ta". Toivotaan, että sää pysyy tuommoisena, eli pilvettömänä. Nyt kyllä kannattaa ottaa kaikki vermeet ulos matkaan.... Draconideista otetaan tänään kaikki irti!!!

LK

Tampereen keskustan tuntumasta joudun seuraamaan tätä showta, Kuu nousi upeasti pilvettömälle taivaalle ja keittiön ikkunasta tarkistin kompassilla suunnan ja kyllähän se Lohikäärme siellä näkyy pitkälle yötä myöten. Nyt vain toivotaan kirkkaita draconineja  :cool: Jos innostun niin saatan viritellä kameran automaatilla katselemaan ikkunasta ulos. Nyt munkkeja paistamaan  :grin:

calster

Tampereen keskustan tuntumassa myös käypi päivystys  :wink:
Tarkemmin ottaen pyynikin seutuville menen etsimään paikkaani.

LK