Draconidit 6.-10.10. - huippu 8.10.

Aloittaja jmantyla, 05.10.2011, 13:11:15

« edellinen - seuraava »

tahkis

Turussa näytti tilanne alkuillasta vähän heikolta, kun taivas oli täysin pilvessä ja vettäkin tiputteli. Johonkin ne pilvet kuitenkin katosi illan hämärryttyä ja täytyihän sitä itsekin käydä katsomassa, mitä näkyisi. Suunta oli läheiseen metsään piiloon hajavalolta ja mukavasti heti paikalle päästyäni näkyi minuutin aikana viisi meteoria. Loppujen lopuksi havaintojen määrä jäi aika kauas muista täällä suunnalla havainneista, kun 40 minuutin aikana (22.30-23.10) näin yhteensä noin 15 meteoria. Pääasiassa lyhytkestoisia ja himmeähköjä, mutta mahtui sekaan pari komeampaakin. Katse oli kiinnittyneenä lännen ja koillisen väliselle sektorille, kun sinne sattui olemaan paras näkyvyys ja kuukin vähän selän takana. Ja toisaalta aktiivista havaintoaikaa hyvä jos 3/4 tuosta, kun välillä piti hieman niskaa leputtaa... Näin jälkikäteen jäi hieman harmittamaan, kun jätin kameran kotiin. Olisi se nyt ollut aivan liian raskasta kantaa jalustaa ja kameraa puoli kilometriä havaintopaikalle.
Joni Tahkoniemi

Timpe

Hyvinkäällä oli suhteellisen selkeää n. klo 20:30 - 23:00 (vain etelässä "Porvoon-Helsingin päällä" pilvilauttaa noin 30 asteen korkeudelle saakka), muttei yhtään onnea kuvauksen kanssa. Asetin CCD-kamerani seurannalla kuvaamaan zeniittiä, optiikkana Canon EF 16-35/2.8 ja käytin tuon em. ajan sekvenssikuvaukseen 30...60s valotuksilla (välillä muutama RGB ja sitten taas pitkää sarjaa luminanssia). Lopputuloksena oli noin 6 kpl satelliittivanoja (tasainen viiva kuva-alalla) ja kaksi himmeää meteoria kuva-alan reunalla. Näistä kirkkaampi on liitekuvassa ja sekin mokoma osoittautui sporadiseksi, jos oikein tulkitsen tuon rataa :undecided:
(Tällaisella tuurilla on varmaan ihan hyvä etten hukkaa rahojani lottoamiseen!)

Visuaalisesti noita näkyi yhteensä 30-40 kpl ja parven vaikutelmaksi jäi lähinnä tavallisten Perseidien aktiivisuuslukemat eli kaukana mistään meteorimyrskystä. Olivat joko niin himmeitä tai sitten katselukulmaa / kameran kuva-alaa vältteleviä kaikki tyynni. (Himmeyden puolesta kertoi se, että näin CCD-kameraa tarkentaessa 4x4 binnatusta "livekuvasta" pari meteoria klo 20:30 tienoilla.) Kuutamo haittasi sekin näiden himmeiden visuaalihavainnointia.
- Timo Inkinen

jmantyla

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 09.10.2011, 21:58:03
(Tällaisella tuurilla on varmaan ihan hyvä etten hukkaa rahojani lottoamiseen!)
[lyh...]Visuaalisesti noita näkyi yhteensä 30-40 kpl ja parven vaikutelmaksi jäi lähinnä tavallisten Perseidien aktiivisuuslukemat eli kaukana mistään meteorimyrskystä. [lyh...]Kuutamo haittasi sekin näiden himmeiden visuaalihavainnointia.

Aika lailla samaa mieltä, kun eilen vielä illalla kelasin kaikki kuvat läpi. Erona Perseideihin oli hitaampi liike ja väri, joka oli valkoinen, kun Perseidit ovat punertavia. Sitä en osaa sanoa olisiko "myrsky" näkynyt ellei kuutamo olisi hukuttanut himmeimpia tähdenlentoja. Näin visuaalisesti ainakin 20 melko himmeää Dracoa, joista ei kuitenkaan näy kuvissa vilaustakaan.

Jorma M.
Kangasala

Jarmo Moilanen

Uutisoinnista huolimatta meteorimyrskystähän ei oikeastaan ollut kyse edes ennusteissa. Yleensä sen rajana pidetään sitä että ZHR menee yli 1000:n. Tätähän ei missään ennusteessakaan ylitetty vaikka moni varmaan salaa toivoi että tuhat menisi rikki. Korkein ennuste taisi olla ZHR=750.

Kyseessä oli outburst eli purkaus jolloin ZHR nousee ainakin tuplaksi normaalivuoden ZHR:ään. Draconidien ZHR on normaalisti korkeintaan 5, joten selvä outburst oli kyseessä. Kuu ja pohjoisemmassa myös revontulet pudotti visuaalisesti havaittujen meteorien määriä aika radiakaalisti. Meteorivanoissahan kappaleiden määrä kasvaa ekspotentiaalisesti mitä pienempiin eli himmeämpiin meteoreihin mennään joten näin huonoissa olosuhteissa meteori lähes joka minuutti tarkoittaa helposti ZHR arvoa joka on muutamia satoja.

IMOn sivuilla on nyt graafina korjattu visuaalinen ZHR ja se nousee hetkittäin 400:n tietämiin. Onkohan tuosta lukemasta korjattu pois kuun vaikutus? Sivusto ei jostain syystä nyt toimi kunnolla vaan antaa internal erroria kun yrittää katsoa visuaalihavainnoista lisätietoa.
Jarmo

Esko Lyytinen

IMO:n datoissa korjataan (tiettävästi myös tässä puoli-automaattigraafissa) havaitsijan ilmoittamien limiting-magnitudien mukaan yleensäkin.
( Ja sitten korjataan radiantin paikallisen havaintovälin korkeuskulman mukaan.)
Ja ilmeisesti kuu-olosuhteet ei mudosta tässä suhteessa poikkeusta. Eli oletetaan korjaantuvan tällä. Varmaankin kaikki raportoijat yrittävät välttää suoraa kuun häikäisyä havaitessaan.
Erona tavanomaiseen on kait se että normaalisti huonojen olosuhteiden datat (sikäli kun niita tulee) pudotetaan pois ainakin lopullisesta käsitelystä, mutta tällaisessa tilanteessa niin ei voi tehdä ainakaan yhtä tiukasti, että jotain dataa saadaan.

Esko

jmantyla

Lainaus käyttäjältä: Esko Lyytinen - 10.10.2011, 14:48:03
Varmaankin kaikki raportoijat yrittävät välttää suoraa kuun häikäisyä havaitessaan.

Esko

Aivan, havaintopaikkani Kangasalla oli koillisen suuntainen tie, jonka kaakon puolella oli kuusimetsä. Luoteen eli Lohikäärmeen pään suunta oli pienen peltoaukean kohdalla vapaa. Kaakon suunnan metsä piti melko matalalla loistaneen Kuun aisoissa. Mutta eipä digikamerakakaan ole tunteeton kuutamon aikaansaamalle taustataivaan vaalenemiselle.

Jorma M.

Esko Lyytinen

Tuli juuri meteorobsissa viesti allekirjoituksella Geert ( et. sähköpostiosoite jossa ei nimeä selväkielisenä), eli Geert Barentsen ilmeisesti lähettäjä.

Sen oleellinen sisältö oli että havaitsijoiden raportoimien yksittäisten meteorimagnitudien avulla laskettiin nyt parven populaatioindeksiksi
"r = 2.8 ± 0.05   (for October 8, 16h00-24h00 UT)"
(Tarkoittaa että kun mennään yksi magnitudi himmeämpiin niin lukumäärä lisäntyy 2.8 kertaiseksi.)
Populaatioindeksi vaikuttaa tulokseen kun korjataan havaitsijoiden lim.mag-arvohin perustuen. Aikasempi oletus oli 2.6. Ja nyt IMO:n graafi
http://www.imo.net/
on korjattu vastaamaan arvoa 2.8 ja siitä syystä on arvot hiukan nousseet aiemmista eli kaksi suurinta lukemaa on 400:n tunntumassa.

(Jos parvi on jokseenkin kirkkaita (kuten tulipallo-Leonidi-outbursti 2008) niin em populaaitoindeksi voi olla jossain 2:n tuntumassa. Sporadisille (ainakin himmeämmän puoleisille, (tulipallopäässä tilanne on ehkä eri?)) populaatioindeki on yli 3, olikohan jotain 3.3 en muista tarkalleen. Eli sporadiset lisääntyvät varsin vahvasti himmeämpiin mentäessä.)

Esko

timokarhula

Havaitsin Draconideja lauantai iltana, Virsbosta, Ruotsista.  Kello 19:50 - 20:50 UT välisenä aikana laskin 25 Draconideja.  Taivas oli hyvin selkeä mutta 91% kuu mollotti taivaalla.  ZLM oli jopa 5.4 (Linnunrata ja M31 erottuivat heikosti).  Katsoin enimmäkseen Perseukseen päin n 50º korkeuteen ja reilut puolet taivaasta oli näkyvissä kun seisoin puiden varjossa.  Suurin osa meteoreista oli n +4 magnitudia, lyhyitä ja kirkkain oli 0 magnitudia (kuin Capella).  Lämpötila +2º C.

/Timo Karhula


Esko Lyytinen

Lainaus käyttäjältä: Arzka - 10.10.2011, 16:31:27
Tässä yksi kvua Draconideista.

Ikävä olla ilon pilaaja, mutta tuo ei ole Draconidi. Radiantin kohta taivaalla näkyy siinä sivussa.

Esko

Arzka

Asia selvä, kiitos oikaisusta. Ei haittaa parempi vain, että ei synny väärää kuvaa.

Esko Lyytinen

Helsingin Pukinmäessä kuten kait liki koko Hesassa oli maksimin aikaan päällä toista tuntia pilvilauttaa. En nähnyt visuaalisesti kuin kaksi. Kun eka (visuaalihavaintoyritys)reissu hiukan pihaa etäämmälle oli niin paljon pilvien pilaama että en yhtään nähnyt niin keskityinkin sitten enemmälti "katsomaan" laitteita.
Canon digijärkkäri otti n 250 kymmenen sekunnin valotusta yritettynä kohdistaa pilvien aukkoihin. Sitten kun selkeni oli akku loppu ja meni liian myöhään että sain taas kuvaamaan selkeällä radiantin suunnan tuntumaan. En ole löytänyt niistä yhtään meteoria.

Paremmin onnistuin seurantajalustalle laitetun liki radiantin suuntaan kuvaavan Samsung värikameran kanssa. VideoAnalyzer teki mm 2 minuutin summakuvia. Kameralla voi määrittää valotusajan maksimissaan 10 sekuntia. Käytin 4 puoliframen valotusaikoja eli 0.08 s. Ajatus oli että kun jo muuten hitaat liikkuvat radiantin lähellä hitaasti niin pidentämällä valotusta normaalista puoliframesta 0.02 s saan paremmin himmeähköjä kuvaan. Sainkin yhteensä noin 16 Draconidia. Heti seljettyä tuli puolen tunnin aikana 6 tai 7 Draconidia.

Ei ole oikein sopivaa välinettä em meteorien yhdistämiseksi samaan kuvaan, mutta jollain tavalla sain tehtyä. Kuvassa on yhditettynä 15. Väliviheissa mm muuttelin kirkkauksia ja kontrateja joten kirkkauksia ei pidä yrittää kuvasta määrittää tähtiin vertailemalla (muutenkin ongelmallista).
Ei ole ihan varma josko joku noista lyhyistä jäljistä olisi lyhyt satelliittiheijastuma, mutta ei moni ainakaan.
Kerran pimeässä "kompastuin" piuhoihin niin että USB-grabberikin irtosi tietokoneesta. Kameran suunta muuttui joitakin pikselitä, muuten seuranta toimi hyvin. Em siirtymästä johtuvaa virhettä ei ole korjattu oheisen kuvan pinoamisessa.
Ainakin yhdessa kuvan Draconideista on välistä puuttuva frame tai tässä valotus. Operoin juuri silloin tietokonetta ja se vei kait kapasitettia liiaksi. Ehkä on joissakin muissakin.

Esko

EDIT: "Löysin" se kuudennentoistakin taas kuvistani, joten vaihdoin kuvan sellaiseen jossa sekin mukana.

jmantyla

Lainaus käyttäjältä: Jarmo Moilanen - 09.10.2011, 19:07:14
Tässä koostekuva Suomussalmella kuvaan tarttuneista draconideista. Kuvassa on 6 draconidia kello 23:23-23:41 väliltä.

Miten tällainen kooste/summakuva tehdään? Pinoamalla kuten ds/planeettakuvia, vai PS:n tasoja yhdistelemällä?

Jorma M.

Esko Lyytinen


On eri asia kuin Jarmon valokuvista tekemä, mutta minä tein video-summakuvista seuraavasti.

Ei ole oikeaoppisin tapa, mutta minä inpiroin nyt äkkiä seuraavan tavan.
Ykisittäisistä kuvista joista haluan mukaan, jokaisesta valikoin IrfanVievillä hiirellä suorakulmion joka sisältää ko meteorin ja valikosta Edit, Cut-leave selection. Ja tallensin jokaisen erikseen. Muut alueet näissä kuvissa on siis mustia. Ja itse aisassa ennen tallentamista muutin kirkkauksia ja kontrasteja (arviolta) niin että taustat olisivat liki samaa kirkkautta ja meteorit selvästi näkyvissä. Sitten suoraan pinoisin nämä valitut RegiStaxilla ilman kohdistusta koska kaikki riittävän tarkasti samoilla oikeilla paikoilla. Tallennettu tulos on tilkkutäkki jossa näkyvät meteorit plänteissä ja muu osa mustaa. Eivät häiritse toisiaan pinotessa koska alueet erillisä eli muisa mustaa se missä jossakin meteoripläntti. Sitten käsittelin tämän kirkkautta ja kontrastia niin että meteorit näkyvät hyvin mutta plänttiatusta liki mustia. Ja valitsin yhden alkuperäisistä taustakuvaksi ja pinosin RegiStailla sen ja tilkkutäkkikoosteen.
( Jos suoraan pinoaisi RegiStailla tai muulla pinoamisohjelmalla, niin vain yksittäisissä näkyvät meteorit tulisivat lopputuloksessa kontrastiltaan heikosti näkyviiin. Kokeilin kyllä sitäkin ja pilvet ja puut sai jäädä kuviin. Kyllä lopputuloksesta kontrastia lisäämällä jotenkin meteorit erottaa.)
Ehkä joissain tähtipinoamisohjelmissa on mahdollisuus tehdä ko menetelmällä, mutta ainakaan käyttämästäni RegiStax verisosta 4.0 en sellaista löytänyt.


Alun perin hommaa vaikeutti se että monissa kuvissa meteorit näkyivät näkyi kirkkaiden (valosaasteesta) pilvien välissä. Jos ei olisi ollut pilviä ja taustat olisivat olleet jokeenkin samaa tummuustasoa niin koko hooman olisi voinut tehdä pinoamala kaikki sillä tavalla että ottaa maksimit. Siihen taas minulla ei näyttäiskään olevan sopivaa ohjelmaa. Gimp:llä ehkä(?) voi tehdä, mutta äkkiseltään en osannut.
VideoAnalyzerillä periaatteessa voisi yhdistää tällä tavalla kiinteistä valmiistakin kuvista, mutta vaatii toimiakseen "ajoittimen" eli pitäisi olla kytkettynä videokameraan josta tulisi kuvasignaali ja saman kokoisia kuvia vaikkei niitä yhtään käytettäisikään. Mutta nyt on kamera edelleen ulkona jalustassa kiinni (muovipussin suojana), enkä viitsinyt lähteä hakemaan siltä sitä "tahdistussignaalia". Jos alkuperäiset olisivat olleet riittävän tasalaatuisia kunnon lopputulokseen niin ehkä olisi yrittänyt käyttää sitä.
Luulisin että hyvillä kaupallisilla kuvankäsittelyohjelmilla saa homman tehtyä, mutta kun ei ole sellaista käytössä eikä kokemusta.

Monilla muilla on enemmän kokemusta koosteiden tekemisestä. Itse teen koostekuvia harvoin. Ja jos ei kamera olisi ollut seurantajalustalla niin kohdistus olisi taas eri juttu jos ne haluaa kohdistaa oikeille paikoilleen tähittin nähden. Yleensä tehdyt koosteet on tehty niin että vain niille paikoille kuvissa joissa on näkynyt, veikkei seurantajalustalla oel ollutkaan.

Joskus olen tehnyt seurantajalustalla olleesta (toisen henkilön datasta) niin, että kun on ollut otettuna VHS_nauhalla jatkuvasti niisn suoraan siltä on tehty VideoAnalyzrillä pitkää summakuvaa. Se olisi helppo tapa, jos ei nauhalla ole häiriöitä eikä valoisia (valosaasteen valaisemia) pilviä.

Esko


PETK

Latasin Vimeoon Timelapse-videon maksimiyöltä. Niin kuin näkyy pilvet ja revontulet täyttää suurimman osan kuvasta, mutta aivan lopussa yksi meteori vilahtaa kuvan ylälaidassa. DiMAGE Z1, f2.8, ISO 200, 15s.
http://vimeo.com/30299307
Pekka
Pekka Kokko