Sumerian optics travel dobson

Aloittaja pluukkanen, 17.09.2011, 00:03:49

« edellinen - seuraava »

Aksu

Kiitos! Kuulostaa hyvinkin siedettävältä ja hyväksyttävältä kompromissilta keveyden/kannettavuuden ja tukevuuden välillä  :cool:
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

Mikko_L

Viime yönä vein putken Inkoon Kopparnäsiin lyhyttä testailusessiota varten.  Tangot, taitettava kolmijalkainen jakkara, okulaarit ja kaikki mahtuvat ED80:lle ostamaani putkilaukkuun jossa on olkaremmi, joten toinen käsi jää kantaessa vapaaksi.

Enemmän meni kyllä aikaa putken kanssa säätäessä kuin kohteita katsellessa.  Esimerkiksi, jos unohtaa tehdä tankojen loppukiristyksen peililaatikon päästä, niin kollimointi ei pysy... itse asiassa sen saa hyvin pieleen, niin että kun lopulta huomasin virheen, niin apupeili piti asentaa uudestaan ja sitten peilinsuojusta käyttää etsimään laserin paluuheijastus, joka ei enää osunut apupeiliin ensinkään.

Punapistetähtäimen kanssa on turha yrittää kohdistaa noin mag 3.5 himmeämpiin tähtiin.  Optisen etsimen kenkä on tilattu ja sille löytynee paikka punapistetähtäimen vierestä, mutta epäilen että 9x50 kumaetsimeni on liian painava tähän.  Ehkä pitää ostaa semmoinen 6x30 kulmaetsin.

Moonlight tarkennin on mainio, mutta sen 2" kiinnitys 3 ruuvilla on vähän turhankin tukeva.  Ajatuksena oli käyttää 2" Hyperion 31mm okulaaria "etsimenä" ja sitten vaihtaa 1.25" ES okulaareihin, mutta adapterin venkslaaminen edes takaisin on turhan hankalaa.  Kerran kun on päässyt Clicklockin makuun, niin kaikki tuommoiset puristusrengassysteemit tuntuvat alkeellisilta...

Vielä puolentoista tunnin jälkeen en saanut Izaria näkymään kahtena, vaan kaikki kirkkaat tähdet olivat edelleen kihiseviä karvapalloja.  Peilin passiivinen jäähtyminen avonaisessakin rakenteessa näemmä kestää; tilasin YE:stä 8xAA patterikotelon ja liittimet jolla pääpeilin tuulettimen voi askarrella käyttöön.

Ennen purkamista  tarkistin kollimoinnin vielä uudestaan.  Laserpiste oli liikkunut ehkä millin verran, mitä voinee pitää hyvänä tuloksena kun kääntelin ja ohjasin putkea koko ajan ylärenkaasta pidellen.

Tarranauha on omaa liimapintaansa vahvempaa.  Sitä on käytetty siellä sun täällä asioiden paikallaan pitämiseen kuljetuksessa, mutta jo kaksi lätkää on irronnut.  Toisen korvasin magneetilla (apupeilin lämmittimen liitin), toinen täytyy laittaa takaisin vahvemmalla liimalla.  Sitten toisaalla, vaikka hajavalosuojan kiinnitys sormipulteilla olikin ihan toimiva, niin otin ne pois ja korvasin nekin magneeteilla.  Suoja rullautuu paremmin.  Vielä yksi mekaniikan modaus, ja mielestäni oleellinen: apupeilin kollimointiruuvit ovat ihan tavallisia M5 sormiruuveja.  Pyöristin niiden päät pallomaisiksi viilalla, niin että ne ottavat vain yhdestä pisteestä kiinni apupeilin taustalevyyn.  Kollimointi ilman tätä modausta oli kohtalaisen jäykkää ja nykivää ja ihmettelen ettei Sumerian tee sitä, vaikka muualla pieniäkin yksityiskohtia on mietitty.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

mistral

Tuli mieleen laserin istuvuus fokkariin, onko välyksetön vain liikkuuko? Onko Izarin "halkaisu" vaativa juttu? Jos on, silloin saattaa edellämainittu tai seeing olla syytä ettei kaksoistähti erottunut.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: mistral - 12.04.2020, 13:55:33
Onko Izarin "halkaisu" vaativa juttu? Jos on, silloin saattaa edellämainittu tai seeing olla syytä ettei kaksoistähti erottunut.

https://www.star-facts.com/izar/
"The primary star, designated Epsilon Boötis A, has an apparent magnitude of 2.37, while the main sequence companion, Epsilon Boötis B, has a magnitude of 5.12. The star system is visible to the naked eye, but it appears as a single star. The two components can only be resolved in 3-inch or larger telescopes."

Halkaisun pitäisi mennä heittämällä 10" putkessa tuon mukaan, joten jotain ongelmaahan tuossa on ollut, kuten Mikko kertoo.
Nätti pari sitä paitsi tämän mukaan  :wink:
"The Epsilon Boötis star system consists of an orange giant or bright giant of the spectral type K0 II-III and a blue-white main sequence star with the stellar classification A2 V."
- Timo Inkinen

Mikko_L

Luulisin osaavani kollimoida newtonilaisen, ja ihan symmetriseltä kaikki näytti (olen myös kollimoinut kollimaattorin).  Ei ole paria viikkoakaan kun halkaisin Izarin ED80:llä kun oli hyvä seeing.  Etsiskelin esimerkkikuvia niin vaikuttaisi juuri siltä ettei pääpeili ollut kunnolla jäähtynyt - jos olisin älynnyt niin tämänhän olisi voinut helposti tarkistaa vaikka puhaltamalla kohti peiliä ja katsomalla miten väreily elää.

Sinällään Sumerianin pitäisi olla keskivertoa dobsonia parempi kaksoistähtiin/planeettoihin koska apupeili on vain 50mm eli 20% apertuurista.  Mel Bartelsin laskuri näyttää että täysin valaistu näkökenttä on vain n. 8mm eli piirun alle 0.4° halkaisijaltaan, taas yksi kompromissi jolla yläpää on saatu kevyeksi.  Niin ei sitä vinjetointia kyllä visuaalisesti huomaa, joten ihan perusteltu valinta mielestäni.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Mikko_L

Lähti se punapistetähtäin vaihtoon, Sky Surferissa on paljon kirkkaampi lasi ja se sopi suoraan tuohon.  Miinuspuolena että tämä ei mahdu laatikkoon mukaan vaan pitää irrottaa, mutta niinhän nyt etsimet yleensäkin.  Hakusessa on sormipultit tuohon niin pärjäisi edelleen ilman työkaluja.

Testasin 9x50 kulmaetsimen painoa teippaamalla sen tarranauhalla kiinni tarkentimen viereen: kyllä se on liian painava tähän (480g jos tarkkoja ollaan).  Putki keikkaa sen kanssa nokalleen matalalla korkeudella.  6x30 kulmaetsimelle ilmoitetaan painoksi 10 oz. eli 280g, suora 6x30 etsimeni painaa jalkoineen 230g.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

HACY

Et ajatellut tuplata "vastapainokuminauhojen" määrää?

  .

Mikko_L

Lainaus käyttäjältä: HACY - 15.04.2020, 20:01:03
Et ajatellut tuplata "vastapainokuminauhojen" määrää?
Ei se siitä ole kiinni, vaan koko laitos keikkaa jaloiltaan.  Kuten tuolla aiemmin mainitsin niin pohjalauta ei ole järin iso varsinkaan verrattuna putken pituuteen.  Tarttisi oikean vastapainon jotta tämän voisi "korjata", ja kun vipuvarsi on tuommoinen niin varmaan 2-3kg saisi olla kiinni alhaalla jotta se kumoaisi 0.5kg yläpäässä.

Tänään kasasin virtapaketin pääpeilin tuulettimelle.  Vaikuttaa varsin hiljaiselta, mutta ilma virtaa.

-Mikko


36/50/76/127/250mm

Mikko_L

8xAA akkupaketti mahtuu olemaan tuossa nurkassa osumatta peililaatikkoon, joten sen voi jättää kiinni havaintojen ajaksi.  Tämän kanssa peili jäähtyi "Izar-kuntoon" noin tunnissa ulkolämpötilan ollessa +5°C.  Jäljelle jäi jotain lämpövirtauksia ja seeing, joka saisikin olla aika hyvä jotta 250mm peilillä voisi tehdä kunnon tähtitestiä.  Kvartsipeilin ansiosta (en kai maksanut turhaan?) fokus ei juuri elä ja tähdet pysyvät pisteinä (paitsi pieni komavirhe) peilin jäähtyessä.

Kun pistin sitten kunnolla suurennusta (350x) niin huomasin että niissä hommissa on parempi sammuttaa tuuletin.  Ihmekös tuo kun se on ruuvattu suoraan pelin kennoon, että se aiheuttaa mikrovärinää - jos Izarin 2.9" erotusta pitää mittatikkuna niin tähdet venyvät noin 3" viiruiksi kun tuuletin on käynnissä.

Ei tämä putki - siis kehikko - hirveän vakaalta enää tunnu noilla suurennuksilla, mutta onnistui kuitenkin käsin seuranta ja tarkennus.  Ensi syksynä kohteena Mars.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Mikko_L

Lisäyksenä tähän astiseen tuumintaani, "parannettavaa löytää kun sitä hakee", mutta kaiken kaikkiaan siis varsin positiivinen vaikutelma on toistaiseksi tästä putkesta jäänyt.  Tekee sen mikä luvattiin, ja jos tällaista ei olisi olemassa niin en ikinä olisi saanut käyttööni näin suurta peiliä pelkästään kuljetuksen ja säilytystilan takia.  Syvä taivas aukeaa ihan uudella tavalla verrattuna edelliseen 15-senttiseen putkeen.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

mistral

Sumerian on hyvä kun voi ottaa matkalle mukaan ja sopivassa tilanteessa katsella jos vaikka olisi huippupimeä seutu esim saaristoreitti.

Mikko_L

Nyt on etsimet uusilla paikoillaan. Orion-merkkinen 6x30 kulmaetsin oli itse asiassa positiivinen yllätys kuvanlaadultaan, vaikka samasta Syntan tehtaasta se tulee kuin kaikki muutkin vastaavat.  Aika tarkkaa sovittamista oli että kiinnityskengät ja etsimet eivät osu trussiputkeen putken ollessa kasattuna, ja toisaalta mahtuvat purettuna laatikkoon, pelivaraa jäi siis alle 2mm kummassakin.. onneksi sain ensi yrittämällä suoraan, eikä se nyt niin ilkeältä tuntunut alkaa porailla reikiä kahden tonnin kaukoputkeen  :wink:  Optisen etsimen kenkää vähän jyrsin pohjasta tasaiseksi jotta ottaa paremmin kiinni.

Orionin etsin painaa 263g (keittiövaa'alla) ja kyllähän tuo on painavan okulaarin ja matalan korokulman kanssa aika hilkulla; täytyy varmaan alistua ja vaikka pyöräyttää semmoinen jumppamallinen 1kg ranne/nilkkapaino peilin kantokahvan ympärille niin pysyy tasapainossa.  Kai sen olkalaukussa vielä jaksaa kantaa.

Vaihtoehto B olisi jättää punapistetähtäin pois ja käyttää pelkkää suoraa etsintä jossa kuva on oikeinpäin, niinkuin jossain toisaalla olen muistanutkin kursivoinnin kera kertoa..

-Mikko
36/50/76/127/250mm

HACY

Tässä pimeneviä öitä odotellessani kasasin tuon 12" olohuoneen lattialle. Huomiotani kiinnitti, että sepäs alkoi tipahtaa nokalleen, vaikkei lisäpainoa tullut kuin okulaarin verran. Ja tosiaan, koko putki kaatuu, eli nostaa takatassut maasta.

Pienen tutkimisen jälkeen huomasin, että tällä kertaa olin nostanut peilin keinujalkoineen alustan päälle toisinpäin kuin aiemmin. Käänsin sen sitten ympäri, virittelin kuminauhat paikoilleen uudestaan ja holtiton keikkuminen loppui. Saa sen kanssa olla vieläkin varovainen, mutta nyt ei itsestään keikkaa.

  .

Mikko_L

Viime havaintoreissulla huomasin että pääpeilin kollimointinupit sai vetää ihan tappiin asti kiinni, ja juuri ja juuri laserin säde osui takaisin itseensä.  Lieneekö vaneri vähän elänyt kesäsäilytyksessä.. siinähän sitten oltaisiin ilman työkaluja pimeässä, jos ei olisi riittänyt.

Peilin kolmas kollimointiruuvi vaatii säätöön 8mm hylsyn ja 8mm kiintoavaimen, niin kasasin nyt laitteen sisällä ja löysäsin sitä semmoisen 1½ kierrosta, niin sain taas säätövaraa käsiruuveihin.

Minusta tuo 2 käsiruuvin kollimointisysteemi laserin kanssa on aika kätevä, mutta eihän sillä tietenkään voi okulaarista käsin kollimoida, jos haluaisi käyttää (Pohjan)tähteä hienosäätöön.  Toistaiseksi laser on kuitenkin tuntunut riittävän tarkalta ja harvoin seeing on niin hyvä että 250mm peilillä pääsisi ihailemaan diffraktiorenkaita.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Mikko_L

Duuh.. olin mökkireissulla ja jätin putken kasattuna yöksi avoimelle kuistille. Seuraavana iltana pääpeilin kollimointinupit olivat melkein täysin jumissa, kun vaneri oli kaiketi imenyt vähän kosteutta ilmasta.  Onneksi ei tarvinnut tehdä isoa säätöä, vaikka kanniskelin putkea edestakaisin kokonaisena.

Pitäisi siis purkaa kollimointipultit irti, kevyesti rasvata ne osat mitkä kuuluu pyöriä ja vähän löysätä lukitusmuttererita etteivät ne purista liian tiukkaan puurunkoa vasten.  En tiedä onko kollimointipulteissa kierrettä koko matkalta - jos on, niin pitää hioa sitä hieman pois ja vaikka laittaa reikiin muovipillistä leikatut pienet "hylsyt" ettei takeltele.

[edit] Lisäsin laseriin barlow-linssin ja "barlowed laser" -menetelmällä pitäisi päästä aika ihanteelliseen kollimointiin ilman tähtitestiäkin.  Halpis kollimaattorin säde ei ole pyöreä, mutta pääpeilin keskimarkkerin varjopa on.[/edit]

-Mikko
36/50/76/127/250mm