Avaruus.fi - keskustelualue

Kaukoputket => Peilikaukoputket => Aiheen aloitti: pluukkanen - 17-09-2011, 00:03:49

Otsikko: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: pluukkanen - 17-09-2011, 00:03:49
Hei, onko kellään kokeuksia tällaisesta?

http://www.sumerianoptics.com/news/latest-model/

Ongelmana on nimittäin että nykinen 20cm sky-watcherin flextube on se verran iso rotjake ettei viitsi jokaisella mökkireisslla pitää mukana = käyttö on aika hiljaista. Tuo olisi selvästi kompaktimpi, vaan mahtaako olla sen verran työläs koota ettei sitä jokaiselle havaintosessiolle viitsi tehdä erikseen? Samoin tuo optiikan laatu mietityttää kun hintaa on tuollaiseks putkeksi aika vähän...


Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Lauri Kangas - 17-09-2011, 06:53:05
Optiikan laatu ei tosiaan noilla hinnoilla ole kummoinen, hinnat eivät meinaan sisällä peiliä. Sumerian voi sensijaan duunata tuollaisen putken flextubesi peilille. Näyttää ihan maukkailta putkilta kyllä.
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Timi - 17-09-2011, 08:26:47
Saa olla sitten huurreongelman kimpussa avomallin myötä suomen olosuhteissa ja on sumee...
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: verney - 17-09-2011, 09:29:07
Ihan uusi malli, ei taida paljon löytyä kokemuksia. Tarkoitus olisi itselle hommata moinen, mutta se menee seuraavalle kaudelle tai sitä myöhäisemmälle. Sumeriaaneissa on pääpeilin jäähdytys ja apupeilin lämmitys. Tuossa kiloeuron "halpamallissa" on optiikka mukana hinnassa, muissa malleissa optiikka ostetaan erikseen.

Katso myös:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=8478.0
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: pluukkanen - 17-09-2011, 14:44:30
joo. Tuota mietin miten tollainen avoin toimii. Mutta voi tietty ottaa kanarialle mukaan kun peruspaketti menee aika tiiviiksi.

Obsessionilta tuli esitteet juuri ja dvd (joku saa jos haluaa)  ja ovat vähemmän kompakteja ja toki sieltä tuotuina kalliita. Tässä vaan miettii saako halvalla hyvää...
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Lithos - 17-09-2011, 16:09:32
Eikös tuossa ole GSO:n peilit. Minulla on sellainen käsitys että kiinalaislasi on nykyisin melkoisen hyvää. Mutta tuo avoimuus kyllä minua vähän pelottaisi huurun tai muun suhteen.. mutta eikös siitä kankaalla selviä.
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Aksu - 10-01-2016, 22:39:22
Nostetaanpas vähän vanhaa threadia. Onko kukaan hankkinut Sumerianilta dobsonia tänne härmän perukoille? Kokemuksia?
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 09-11-2018, 22:41:43
Ei vissiin ole näillä nurkilla näitä näkynyt..?  CN:ssa ja SGL:ssa tuntuvat omistajat olevan tyytyväisiä, joten tänään lähti viestiä Teleskop-Expressiin:

Lainaus
Salutation ....................... Mr.
First name ....................... Mikko
Last name ........................ L
Email ............................
Question to product / shop page .. https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p8531_Sumerian-Optics-Alkaid-10--f-5-Dobsonian-fused-quartz-mirror.html
Message .......................... Hello,

what is the current lead time for the Sumerian Alkaid 10" f/5 telescopes? I
am aware that it may be several weeks or even months.

If I were to order this product, how is the payment handled (on order, or
on delivery)?

Besides the telescope itself, I would also get the equatorial platform for
it, EQ-PLAT60. Can you offer these as a product bundle for some discount?

Best regards,
Mikko L
Helsinki, Finland


---> info@teleskop-service.de

Tämä ei ole ihan hetken mielijohde, olen katsellut 25cm dobsoneita jo jonkun aikaa mutta näin kaupunkiasujaimelle se koko ja paino on aina liikaa.  Tämmöisen trussidobsonin pystyttämiseen tuskin menee sen kauempaa kuin nykyisen 15cm putken ja eq-jalustan, ja kuljetettavuus ja säilytys on ihan eri luokkaa.  Explore Scientificin 10" oli ehkä vähän harkinnassa koska se maksaa 1/3 tästä ja sitä saa heti varastosta, mutta se myös painaa 3 kertaa enemmän.  Tiedän ettei sitä tulisi ulkoilutettua niin usein.  Kvartsipeili kuuluu myös tuohon kuljetushommaan, jos sen jäähtymistä ei tarvitse odotella yhtä kauan kuin Pyrexin.

Katsotaanpa nyt jos vaikka ensi keväänä katseltaisiin galakseja Sumerianilla..

-Mikko L
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: mistral - 09-11-2018, 22:54:59
Oliko ennen jako bk-7 ja pyrexin välillä "hidas bk-7" ja "nopea pyrex"? Ja nyt vielä nopeampi kvartsi?
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 09-11-2018, 23:22:08
Kvartsin lämpölaajenemiskerroin on 1/6 Pyrexistä, eli fokus muuttuu vähemmän peilin jäähtyessä.  Lämpökapasiteetti on samaa luokkaa joten ei se peili itsessään tietenkään nopeammin jäähdy, mutta muoto pysyy oikeana.

https://www.cloudynights.com/topic/501464-borosillicate-glass-pyrex-vs-quartz-sio2/

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Aksu - 10-11-2018, 00:12:53
Iso peukku  :cool: Muistapa raportoida tänne sitten kokemuksia. Erityisesti kiinnostaa tasapainon toimivuus painavien okujen kanssa, kollimoinnin pysyvyys eri altitudeilla (ts. onko trussirakenne riittävän jäykkä), sekä alttius vibraatiolle. Jonkin verran toki pitää silti antaa huteruutta anteeksikin rakenne huomioiden, jos ruvetaan vertaamaan 3x massiivisempiin ratkaisuihin, sehän on selvä.

Kyllähän noissa design on keskusta-asujalle ja matkalaukkutähtitieteiljälle ihan omalla levelillä oikeastaan kaikkiin kilpailijoihin nähden, varsinkin jos vielä käytännön toteutus osoittautuu toimivaksi.
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Tane - 10-11-2018, 00:25:56
Tietääkseni kvartsipeilit on parhaita, jos ei niin tietävämmät voivat korjata. Intes Mikron deluxe maksutov-newtonit on kasattu niille ja verrataan täysin TMB LZOS apoihin. Luulisi pätevän dobsonissakin.
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: mistral - 10-11-2018, 13:34:31
Tieteessä käytetään vielä yhtä laatua, zeroduria.
https://www.schott.com/advanced_optics/english/products/optical-materials/zerodur-extremely-low-expansion-glass-ceramic/zerodur/index.html

Kuitenkaan ei ole merkitystä onko bk-7 tai zerodur jos peili on jäähtynyt, silloin hiontatarkkuus ratkaisee. Tietty käytännössä on merkitystä kuinka nopeasti kuva terävöityy, hetikohta vai 2 tunnin päästä. Jos hetikohta, ei ainakaan huurre iske linsseihin ja kohteet näyttää hienoilta.
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 18-11-2018, 17:53:11
TS:n vastaus oli ainakin rehellinen:

Lainaus
The delivery or rather: waiting time for the Sumerian and the Platform is considerable.
We never know exactly but on average it can easily be 6-9 months (and you are lucky, if it is faster; and there also those who are unlucky....).

Mutta olen nyt jonossa, mikä sinänsä on riskitöntä koska maksu peritään vasta kun teleskooppi on TS:lla toimitusvalmiina, tilauksen peruuttaminen sitä ennen ei maksa mitään.  Ehkäpä sitten ensi syksynä?

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 04-05-2019, 14:37:22
Maaliskuussa jo kerran kyselin perään, eikä silloinkaan TS:ssa osattu sanoa mitään.  Mutta eilen tuli viesti:

Lainaus
The article will be delivered to us by the manufacturer in approx. 4 weeks.

Edit:

Tänään tuli perään korjausviesti että ei suinkaan 4 viikkoa vaan 4 kuukautta. Jep. No mitäpä sillä olisikaan kesällä tehnyt..

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 09-05-2019, 22:23:55
Aiheen vierestä: http://www.doctelescope.com/

Tällainen italialainen kaveri tuli vastaan, rakentelee myös trussidobsoneita tilauksesta.  Materiaaleina näyttäisi olevan vanerin sijasta alumiini ja hiilikuitu, ja hinnat ovat samassa luokassa kuin Sumerianilla.  Tuolla ei ole yhtään kuvaa puretusta putkesta, että menevätkö yhtä pieneen pakettiin kuin Sumerianit?

On muuten hienoa kuvausjälkeä itse rakentamallaan 60cm dobsonilla: http://new.marcoguidihires.com/

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 18-09-2019, 20:58:55
Laitoin eilen kyselyä TS:lle kun se luvattu 4 kuukautta on kulunut mutta teleskooppia ei näy.  Nyt siellä tuotesivulla lukee että toimitus uusille tilauksille on 15.1.2020... ja ei, Sumerian ei ilmeisesti ole tehnyt yhtään ainakaan 10" f/5 -mallista koko vuonna, joten sama pätenee myös vanhoille tilauksille.  Odotus jatkuu... (ainakin, ilmeisesti kyselyni takia, ovat ottaneet yhteyttä hra Kalshoveniin).

Lainaus
Teleskop-Service Ransburg GmbH <info@teleskop-service.de>:

"Our purchasing department has learned today that the manufacturer Sumerian is experiencing major production delays. The supplier is a one-man company and has no capacity to continue producing goods in the event of illness or delays in parts. We very much regret that the delivery time is so extremely delayed."

Toivottavasti Sumerian jatkaa toimintaansa, sillä ei sille ole kilpailijaa oikein koko maailmassa.  Vaihtoehtona on lähinnä ostaa työkalut ja rakentaa putki itse. Laskeskelin että erikseen ostettuna optiikka, tarkennin, apupeilin pidin ym. maksaa jo noin 1300€ pelkkinä osina.  Jos olisin viime vuonna tiennyt niin ehkä olisin lähtenytkin sille tielle, mutta ihan mielellään maksan katteet jos joku on miettinyt ne asiat valmiiksi ja vielä rakentaa käsin.

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: mistral - 18-09-2019, 23:12:41
Ikävä yllätys, ei tiedä koska saisi putken. Mitä jos ostaisit käytetyn farmariauton ja sinne mahduttaisi jonkun vaihtoehtoisen laitteen, putken kasaaminen olisi helpompaa?
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 25-09-2019, 19:42:00
Ehhehe, tosiaan Sumerianin ja Skyliner 250:n hintojen erotuksella saisi vaikka käytetyn farmariauton  :rotfl:

Pikemminkin harkitsen tällä hetkellä (omasta) autosta luopumista kokonaan, joten tahtotilana on edelleen kevyt ja kannettava sekä pienessä tilassa säilytettävä havaintoväline.  Sellaisia vain ei kukaan massatuottaja tee, ja näissä pienissä valmistajissa on nämä omat haasteensa.

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: mistral - 25-09-2019, 20:07:20
Olisi hienoa jos tietäisi aikataulun jotta ei odottaisi turhaan. Kvartsipeili kyllä olisi huoleton peli, ei tarvitse odotella jäähtymistä.
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 03-01-2020, 00:11:48
Ainakin joku https://stargazerslounge.com/topic/343636-sumerian-alkaid-12-review-and-mods/ (https://stargazerslounge.com/topic/343636-sumerian-alkaid-12-review-and-mods/) on saanut Alkaidin viime vuonna, joten jotain siellä suunnalla tapahtuu.. tulisi nyt myöhäinen joulu..

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 28-02-2020, 18:44:35
Tässä taas vaihtelin viestejä TS:n kanssa kun mitään ei kuulu, eikä siellä vieläkään osata sanoa mitään.  Tai sen verran, että Sumerian työstää nyt kesän 2019 tilauksia, siis puoli vuotta oman tilaukseni jälkeen tilattuja!

Kirjoitin tänään suoraan Michael Kalshovenille joka näitä rakentaa, että onko jotain toivoa ikinä saada häneltä kaukoputki vai onko kyse TS:n päässä sössimisestä.

Jos tämän olisi tiennyt menevän näin niin olisin kyllä alunperinkin ostanut työkalut ja vaneria ja alkanut rakentaa itse, optiikat ja tarkentimet kuitenkin on hyllytavaraa.

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Aksu - 28-02-2020, 19:46:43
Onpas ärsyttävää!  :realmad: Kyllähän TS:n pitäisi olla kartalla missä sun tilauksesi kanssa mennään  :angry: Laitapas raportoiden tänne taas kun/jos kuulet jostain jotain lisää...
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 06-03-2020, 18:23:10
No niin, yhteydenotto Sumerianille kannatti.  Michael kertoi että on juuri ottamassa työn alle 10-tuumaisen f/5 Alkaidin toiselle asiakkaalle, ja samalla kerralla voisi tehdä toisenkin.  Hän arvioi rakentamiseen kuluvan 2-3 viikkoa.  Että näin, täytyy peruuttaa TS:lle tehty tilaus, tosin eq-alusta pitää ottaa sieltä sillä Sumerianilla niitä ei ole valmiina varastossa.

Vielä viime vuonna Sumerianin sivuilla luki että suoraan myynti on vain Benelux-maihin ja muualle pitäisi tilata TS:n kautta.  Nyt tuo maininta näyttää kadonneen, eli TS:aa tuskin tarvitsee vaivata jatkossa kyselyillä.

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Aksu - 07-03-2020, 13:47:05
Loistouutinen!  :cool:

Olipa tosiaan noi nettisivut ja toimitusehdot muuttuneet sitten viime käynnistä. Nyt saa taas myös Canopusta, ja palannut myös optio pelkästä rungosta ilman optiikkaa, mikä uupui vuosikausia. Toisaalta 8-tuumaiset hävinneet valikoimasta.
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: HACY - 09-03-2020, 15:56:48
Ole varautunut ylimääräiseen kustannukseen. Minulle on tulossa 12" Alkaid, mutta GLS Finland ilmoittaa röyhkeästi, ettei kotitalouksiin jaeta paketteja ollenkaan, vaan ne menee lähimpään postiin.

Minulle tulee ylimääräisiä kustannuksia järjestää kuljetus postista kotiin, vaikka lähettäjän päässä se on jo kertaalleen maksettu.
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 10-03-2020, 09:58:43
Näin pitkän odottelun jälkeen pieni kuljetussäätö ei enää haitanne, ja muutenkin osoittautuisi virhehankinnaksi jos en tätä superkannettavaa putkea jaksaisi kantaa kahden korttelin matkaa postikonttorista kotiin  :wink:

Pistähän tänne kuvia ja arvioita kun saat 12-tuumaisen.  Kuinka kauan jouduit odottamaan sitä?  Ja tilasitko TS:lta vai suoraan Sumerianilta?

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: HACY - 11-03-2020, 18:04:46
12" dobsoni saapui, ei kuljetusvaurioita.

Rakensin sen kasaan parissa tunnissa. Parissa kohdassa piti tihrustella rakennusohjeen kuvia, että mites nämä nyt meneekään.
* Korkeudensäätölaakerit on oikeasti kiinni yhteensä kuudella pultilla. Molemmilla puolilla kaksi pulttia kiinni rungossa ja vielä yksi pultti kiinni väliputkessa. Tekstistä sai ihan toisen käsityksen ja kuvasta (musta pultinkanta mustaa puupintaa vasten) ei tahtonut saada mitään selvää
* Sivupeilin asennus (miten päin ja mihin tukeutuen) ei ollut ilmiselvää kuvista. Kyllä sen sai paikalleen, kunhan toiminnan ja säädöt ymmärtää.

Ja tosiaan kotiinkuljetuksesta piti maksaa 11€ lisää vaikka lähettäjä oli kuvitellut maksavansa kuljetuksen kotiin saakka.

Ostin suoraan valmistajalta. Viestienvaihto välikäden kanssa oli täysin turhaa

Nyt vain okulaarikauppaan...

  .
 
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: HACY - 13-03-2020, 18:21:18
Ensimmäinen modaus.

Miten estetään, ettei Sumerian Alkaid 12" dobson tipahda kiskoiltaan, kun se lasketaan äärimmäiseen vaaka-asentoon (ja yli)

Ratkaisu, käytetään kylppärin käsienpesualtaan tulpan ketjua rajoittimena.

(Nyt tuo vain pitää vaihtaa oikeanpituiseen)

Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Osku - 13-03-2020, 21:32:37
Pelkään, että se kylppärin tulpan ketju on kovin heikko tuohon tarkoitukseen.
En luottaisi siihen yhtään.
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: HACY - 14-03-2020, 09:45:56
Olet oikeassa.

Tuolla viritelmällä ei ole tarkoituskaan estää putken runttaamista yli rajojen. Se vain antaa rajan mihin asti putkea voi kevyellä kädellä suunnata.

  .
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: mistral - 15-03-2020, 19:10:30
Katsoin että paketti painaa n.21kg, kannetaanko sitä ikään kuin selkärepussa? 21kg ei ole paha jos on mukava rinkkamainen teline, vaeltajat joutuu kantamaan painavampiakin taakkoja.
https://www.vapis.fi/rinkan-paino-vaelluksella-ylipainoisella
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: HACY - 16-03-2020, 10:01:24
Tuo 12" kvartsipeiliversio on kuljetuskunnossa 17,5 kg. Siitä kannen osuus (jota käytetään vain kuljetuksen - ei havaintojen aikana) on 2,2 kg. Jää 15,3 kg havaintokunnossa olevalle laitteelle.

Tuossa painossa ei ole mukana yhtään okulaaria ja se mukana tuleva punapistetähtäin on aika heppoinen. Jos sen haluaa vaihtaa, niin painoa tulee lisää.

Kuljetukseen kasattunna pakettina kuvan mukainen nurkista vahvistettu puulaatikko. Nuo tukitangot ja vastavalosuoja eivät mahdu sen kuljetuslaatikon sisään. Muut isot osat kylläkin. (Kasauspultit tuli erillisessä rasiassa, en tiedä mahtuuko ne laatikkoon ja kannattaako niitä sinne yrittää ahtaa.) Kaikki on kuitenkin painossa mukana.

https://www.teleskop-express.de/shop/Bilder/shop/sumerian/alkaid-transport-1000.jpg

  .

Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 30-03-2020, 19:29:46
Jee, teleskooppini on valmis, huomenna lähtee kuljetukseen.  Toivottavasti matka sujuu, tavaratoimitukset sentään liikkuvat vaikka ihmiset eivät.  Onhan tässä vielä yksi uusikuu pimeiden taivaiden alla ennen kesän tuloa.

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 06-04-2020, 17:18:01
10" f/5
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: einari - 06-04-2020, 19:48:26
Tyylikäs ja pelkistetty.
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 06-04-2020, 20:57:31
Ensimmäiseen kasaamiseen meni ohjeita syynäten 30 minuuttia.  Sitten vielä pientä säätöä apupeilin pitimen kanssa ennenkuin sain kollimotua laserilla.  Purkamiseen takaisin laatikoksi meni 15 minuuttia ja siinäkin sai lukea ohjeita että miten päin osat sopivat yhteen - aika palapeli!  Mutta se on tehty niin ettei mikään pääse kuljetuksessa hölskymään eikä kolisemaan.  Toisella kerralla tuli kasattua 12 minuutissa sisältäen kollimoinnin.

Puuosat ovat tarkasti tehtyjä ja Michael kertookin verkkosivuillaan olleensa huonekalupuuseppä ennen kaukoputkenrakentajaksi ryhtymistään.  Metalliosat ovatkin sitten vähän krouvimpaa tekoa, lähinnä tavallisia M6 pultteja, prikkoja ja lukkomuttereita.  Ilmeisesti Michaelilla ei ole sorvia.

Tilasin putken värittömällä lakalla, koska tykkään että puu näkyy; mutta  viimeistely on siinä hieman huolimatonta sillä siellä täällä on pieniä mustia maalipiskoja sisäosien spraymaalauksesta.  Ja muutenkin osat olivat paketista ottaessa vähän työpajan pölyn peitossa.  Peilit kyllä olivat kirkkaat ja niistä vähä pöly lähti puhaltamalla.

Ennekuin vien tuota ulos niin pitää kanssa askarrella tuommoinen hacy-mallinen turvaremmi, putki nimittäin tipahti jo kaksi kertaa nokalleen - ei korkealta tietenkään.  Jostain pitäisi hankkia ylimääräinen kuminauha sillä nuo kaksi mukana tullutta eivät tahdo jaksaa pidellä ylhäällä edes ES24mm okulaaria (~350g).  Tai jos saan solmut auki niin lyhennän niitä vähän.

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 07-04-2020, 00:16:31
Jottei aikaa mene hukkaan, niin ensivalotkin jo otettu.  Kohteina kuu ja Algieba, ei siellä paljon muuta näkynytkään.  En myöskään jaksanut odotella peilin jäähtymistä joten tähtitestiä sitten joskus toiste.  Lähinnä kokeilin että kaikki okulaarini menevät fokukseen - check.  Punapistetähtäin himmentää taivasta aikalailla, Regulus näkyi sen läpi mutta Algieba enää vaivoin.  Jotain optista etsintä tähän täytyy koittaa ympätä varmaan.

Mietin tuota tasapainojuttua, niin tässähän on taas yksi kompromissi kompaktin koon takia.  Pohjalauta ei voi olla kovin iso, ja mitä enemmän paino siirtyy kuminauhojen varaan, sitä kauemmas painopiste siirtyy pohjalaudan keskeltä.  Sen kyllä huomaa kun putki muuttuu epävakaammaksi mitä matalammalle mennään. Tähänhän ei auta muu kuin - kääk - oikea fyysinen vastapaino.  Tai ehkä pora - atsimuuttiakseli ei nytkään ole aivan keinulaatikon keskellä, ja sitä on varaa siirtää vielä noin 2cm eteenpäin.

Rantapuisto jossa testailin on tästä vajaan kilometrin päässä.  Jokainen voi miettiä missä vaiheessa alkaa tuntua painavalta kävellä 12kg kahvakuula kädessä.  Jokin olkahihna- tai selkäreppuviritys pitäisi olla jos talsimista tulee.  Tämä ei siis ole moite, onhan se nyt ihme että 10-tuumainen putki on saatu noin pieneksi.  Kunnes joku keksii alkaa valmistamaan harrastajille kennorakenteisia pääpeilejä  :grin:

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: mistral - 07-04-2020, 17:08:24
Miten tukiputket on liitetty yhteen?  Osaan kohdistuu veto ja osaan työntö niin ei saisi irrota liitokset.
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 07-04-2020, 21:38:40
Keppien puolikaat ovat kiinni toisissaan M6-kierteellä, ihan jämäkkä ja suora liitos.  Alapäästä kepit pysyvät koloissaan kitkalla, kun pultit kulmissa kiristää.

Luin paremmin ohjeet että miten noiden kuminauhojen kuuluisi kulkea, nyt on parempi veto ja suuntakin sellainen että se painaa kaaria kiinni keinulaatikkoon.  Nyt pysyy asennossaan painavammankin okulaarin kanssa, tosin huom nämä minun ES:t ovat 1.25" mallisia ja painavat kaikki alle 400g.

Apupeilille pitää keksiä suojus, vaikka leikata muovisesta kertakäyttömukista jotain ensihätään.  Pakatussa laatikossa se on tukevasti suojassa mutta heti kun lootan avaa niin siinä se nököttää naama esillä ilman mitään.

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: mistral - 07-04-2020, 21:55:38
Kierreliitos on jämpti, ei tuota ongelmia.
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: HACY - 08-04-2020, 14:02:59
Tuo vaalee on hieno!

  .
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: HACY - 08-04-2020, 15:42:58
Ja nähtävästi unohdin laittaa kuvan omasta Sumerialaisesta.

  .
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Aksu - 08-04-2020, 18:27:47
Mikko, hieno homma että kauan odotettu putki lopulta saapui!

Pystytkö arvioimaan kollimointilaserin kanssa miten hyvin kollimointi pitää kutinsa putken osoittaessa eri korkeuksille; ts. ovatko trussirakenne ja yläpään fokkariripustus riittävän jäykät estämään kollimoinnin "elämistä" kohteen altitudin mukaan?. Entäpä herkkyys vibraatiolle fokusoidessa?

Ymmärrän hyvin että tuollainen "ultra-portable" ei voi olla yhtä jämäkkä kuin raskaammin rakennettu dobson, mutta olisi silti kiva kuulla ensi käden kokemuksia em. asioista.

EDIT: Ja tietenkin HACY ja mahdolliset muutkin sumerialaisen omistajat saavat kommentoida, vaikka Mikkoa nyt meninkin onnittelemaan putken saapumisesta  :grin:

-Aki
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 08-04-2020, 20:22:11
No juu, aika äärimmäistä odottelua oli kun 2018 marraskuussa yritin tämän ensi kertaa tilata... TS:n asiakaspalvelulle tuli kyllä pitkä miinus.  Mutta, bygones.

Jos kollimoin tuon puoliväliin 60° korolle (kaikkihan muistavat että cos(60°)=½) niin laserpiste vaeltaa semmoisen ±1.5 milliä zeniitin ja alimman asennon välillä. Ihan horisonttiin tätä ei saa, tai se "tipahtaa kiskoilta" -> turvaremmi.  Halpis laserkollimaattorissani tosin se reikä josta säde tulee ulos on juuri tuon 3mm halkaisijaltaan, joten sillä eroa ei näe; joka tapauksessa piste pysyy kyllä hyvin okulaarin näkökentässä, jos ei nyt vallan jotain 6mm orthoa ajattele.  Kollimointi on tässä kyllä erittäin helppoa ja nopeaa laserin kanssa.

Tärinöistä en osaa vielä juuri sanoa, ensivalon perusteella onhan niitä mutta ehkä saman verran kuin C5:lla (sama polttoväli) Vamo+Berlebach yhdistelmällä eli ei paljon.  Moonlight tarkennin on maineensa veroinen eikä tarvitse kuin pienen hipaisun, joten siinä en näe ongelmaa. Nähtäväksi jää miten tuuli tähän ottaa.

HACYn kuvasta huomaan että tuossa 12-tuumaisessa on jonkinlaiset jäykistimet tankojen liitoskohdassa, tässä niitä ei ole.  Uusi ominaisuus Sumerianilta?  Michaelilla on vissiin tapana tehdä pieniä säätöjä rakenteeseen aina välillä.

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Aksu - 08-04-2020, 20:40:53
Kiitos! Kuulostaa hyvinkin siedettävältä ja hyväksyttävältä kompromissilta keveyden/kannettavuuden ja tukevuuden välillä  :cool:
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 11-04-2020, 16:22:15
Viime yönä vein putken Inkoon Kopparnäsiin lyhyttä testailusessiota varten.  Tangot, taitettava kolmijalkainen jakkara, okulaarit ja kaikki mahtuvat ED80:lle ostamaani putkilaukkuun jossa on olkaremmi, joten toinen käsi jää kantaessa vapaaksi.

Enemmän meni kyllä aikaa putken kanssa säätäessä kuin kohteita katsellessa.  Esimerkiksi, jos unohtaa tehdä tankojen loppukiristyksen peililaatikon päästä, niin kollimointi ei pysy... itse asiassa sen saa hyvin pieleen, niin että kun lopulta huomasin virheen, niin apupeili piti asentaa uudestaan ja sitten peilinsuojusta käyttää etsimään laserin paluuheijastus, joka ei enää osunut apupeiliin ensinkään.

Punapistetähtäimen kanssa on turha yrittää kohdistaa noin mag 3.5 himmeämpiin tähtiin.  Optisen etsimen kenkä on tilattu ja sille löytynee paikka punapistetähtäimen vierestä, mutta epäilen että 9x50 kumaetsimeni on liian painava tähän.  Ehkä pitää ostaa semmoinen 6x30 kulmaetsin.

Moonlight tarkennin on mainio, mutta sen 2" kiinnitys 3 ruuvilla on vähän turhankin tukeva.  Ajatuksena oli käyttää 2" Hyperion 31mm okulaaria "etsimenä" ja sitten vaihtaa 1.25" ES okulaareihin, mutta adapterin venkslaaminen edes takaisin on turhan hankalaa.  Kerran kun on päässyt Clicklockin makuun, niin kaikki tuommoiset puristusrengassysteemit tuntuvat alkeellisilta...

Vielä puolentoista tunnin jälkeen en saanut Izaria näkymään kahtena, vaan kaikki kirkkaat tähdet olivat edelleen kihiseviä karvapalloja.  Peilin passiivinen jäähtyminen avonaisessakin rakenteessa näemmä kestää; tilasin YE:stä 8xAA patterikotelon ja liittimet jolla pääpeilin tuulettimen voi askarrella käyttöön.

Ennen purkamista  tarkistin kollimoinnin vielä uudestaan.  Laserpiste oli liikkunut ehkä millin verran, mitä voinee pitää hyvänä tuloksena kun kääntelin ja ohjasin putkea koko ajan ylärenkaasta pidellen.

Tarranauha on omaa liimapintaansa vahvempaa.  Sitä on käytetty siellä sun täällä asioiden paikallaan pitämiseen kuljetuksessa, mutta jo kaksi lätkää on irronnut.  Toisen korvasin magneetilla (apupeilin lämmittimen liitin), toinen täytyy laittaa takaisin vahvemmalla liimalla.  Sitten toisaalla, vaikka hajavalosuojan kiinnitys sormipulteilla olikin ihan toimiva, niin otin ne pois ja korvasin nekin magneeteilla.  Suoja rullautuu paremmin.  Vielä yksi mekaniikan modaus, ja mielestäni oleellinen: apupeilin kollimointiruuvit ovat ihan tavallisia M5 sormiruuveja.  Pyöristin niiden päät pallomaisiksi viilalla, niin että ne ottavat vain yhdestä pisteestä kiinni apupeilin taustalevyyn.  Kollimointi ilman tätä modausta oli kohtalaisen jäykkää ja nykivää ja ihmettelen ettei Sumerian tee sitä, vaikka muualla pieniäkin yksityiskohtia on mietitty.

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: mistral - 12-04-2020, 13:55:33
Tuli mieleen laserin istuvuus fokkariin, onko välyksetön vain liikkuuko? Onko Izarin "halkaisu" vaativa juttu? Jos on, silloin saattaa edellämainittu tai seeing olla syytä ettei kaksoistähti erottunut.
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Timpe - 12-04-2020, 17:20:48
Onko Izarin "halkaisu" vaativa juttu? Jos on, silloin saattaa edellämainittu tai seeing olla syytä ettei kaksoistähti erottunut.

https://www.star-facts.com/izar/ (https://www.star-facts.com/izar/)
"The primary star, designated Epsilon Boötis A, has an apparent magnitude of 2.37, while the main sequence companion, Epsilon Boötis B, has a magnitude of 5.12. The star system is visible to the naked eye, but it appears as a single star. The two components can only be resolved in 3-inch or larger telescopes."

Halkaisun pitäisi mennä heittämällä 10" putkessa tuon mukaan, joten jotain ongelmaahan tuossa on ollut, kuten Mikko kertoo.
Nätti pari sitä paitsi tämän mukaan  :wink:
"The Epsilon Boötis star system consists of an orange giant or bright giant of the spectral type K0 II-III and a blue-white main sequence star with the stellar classification A2 V."
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 12-04-2020, 20:12:23
Luulisin osaavani kollimoida newtonilaisen, ja ihan symmetriseltä kaikki näytti (olen myös kollimoinut kollimaattorin).  Ei ole paria viikkoakaan kun halkaisin Izarin ED80:llä kun oli hyvä seeing.  Etsiskelin esimerkkikuvia niin vaikuttaisi juuri siltä ettei pääpeili ollut kunnolla jäähtynyt - jos olisin älynnyt niin tämänhän olisi voinut helposti tarkistaa vaikka puhaltamalla kohti peiliä ja katsomalla miten väreily elää.

Sinällään Sumerianin pitäisi olla keskivertoa dobsonia parempi kaksoistähtiin/planeettoihin koska apupeili on vain 50mm eli 20% apertuurista.  Mel Bartelsin laskuri (https://www.bbastrodesigns.com/diagonal.htm) näyttää että täysin valaistu näkökenttä on vain n. 8mm eli piirun alle 0.4° halkaisijaltaan, taas yksi kompromissi jolla yläpää on saatu kevyeksi.  Niin ei sitä vinjetointia kyllä visuaalisesti huomaa, joten ihan perusteltu valinta mielestäni.

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 14-04-2020, 20:13:55
Lähti se punapistetähtäin vaihtoon, Sky Surferissa on paljon kirkkaampi lasi ja se sopi suoraan tuohon.  Miinuspuolena että tämä ei mahdu laatikkoon mukaan vaan pitää irrottaa, mutta niinhän nyt etsimet yleensäkin.  Hakusessa (https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=18589.0) on sormipultit tuohon niin pärjäisi edelleen ilman työkaluja.

Testasin 9x50 kulmaetsimen painoa teippaamalla sen tarranauhalla kiinni tarkentimen viereen: kyllä se on liian painava tähän (480g jos tarkkoja ollaan).  Putki keikkaa sen kanssa nokalleen matalalla korkeudella.  6x30 kulmaetsimelle ilmoitetaan painoksi 10 oz. eli 280g, suora 6x30 etsimeni painaa jalkoineen 230g.

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: HACY - 15-04-2020, 20:01:03
Et ajatellut tuplata "vastapainokuminauhojen" määrää?

  .
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 15-04-2020, 20:34:13
Et ajatellut tuplata "vastapainokuminauhojen" määrää?
Ei se siitä ole kiinni, vaan koko laitos keikkaa jaloiltaan.  Kuten tuolla aiemmin mainitsin niin pohjalauta ei ole järin iso varsinkaan verrattuna putken pituuteen.  Tarttisi oikean vastapainon jotta tämän voisi "korjata", ja kun vipuvarsi on tuommoinen niin varmaan 2-3kg saisi olla kiinni alhaalla jotta se kumoaisi 0.5kg yläpäässä.

Tänään kasasin virtapaketin pääpeilin tuulettimelle.  Vaikuttaa varsin hiljaiselta, mutta ilma virtaa.

-Mikko


Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 22-04-2020, 21:27:57
8xAA akkupaketti mahtuu olemaan tuossa nurkassa osumatta peililaatikkoon, joten sen voi jättää kiinni havaintojen ajaksi.  Tämän kanssa peili jäähtyi "Izar-kuntoon" noin tunnissa ulkolämpötilan ollessa +5°C.  Jäljelle jäi jotain lämpövirtauksia ja seeing, joka saisikin olla aika hyvä jotta 250mm peilillä voisi tehdä kunnon tähtitestiä.  Kvartsipeilin ansiosta (en kai maksanut turhaan?) fokus ei juuri elä ja tähdet pysyvät pisteinä (paitsi pieni komavirhe) peilin jäähtyessä.

Kun pistin sitten kunnolla suurennusta (350x) niin huomasin että niissä hommissa on parempi sammuttaa tuuletin.  Ihmekös tuo kun se on ruuvattu suoraan pelin kennoon, että se aiheuttaa mikrovärinää - jos Izarin 2.9" erotusta pitää mittatikkuna niin tähdet venyvät noin 3" viiruiksi kun tuuletin on käynnissä.

Ei tämä putki - siis kehikko - hirveän vakaalta enää tunnu noilla suurennuksilla, mutta onnistui kuitenkin käsin seuranta ja tarkennus.  Ensi syksynä kohteena Mars.

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 22-04-2020, 21:34:09
Lisäyksenä tähän astiseen tuumintaani, "parannettavaa löytää kun sitä hakee", mutta kaiken kaikkiaan siis varsin positiivinen vaikutelma on toistaiseksi tästä putkesta jäänyt.  Tekee sen mikä luvattiin, ja jos tällaista ei olisi olemassa niin en ikinä olisi saanut käyttööni näin suurta peiliä pelkästään kuljetuksen ja säilytystilan takia.  Syvä taivas aukeaa ihan uudella tavalla verrattuna edelliseen 15-senttiseen putkeen.

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: mistral - 23-04-2020, 12:46:50
Sumerian on hyvä kun voi ottaa matkalle mukaan ja sopivassa tilanteessa katsella jos vaikka olisi huippupimeä seutu esim saaristoreitti.
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 10-05-2020, 20:44:13
Nyt on etsimet uusilla paikoillaan. Orion-merkkinen 6x30 kulmaetsin oli itse asiassa positiivinen yllätys kuvanlaadultaan, vaikka samasta Syntan tehtaasta se tulee kuin kaikki muutkin vastaavat.  Aika tarkkaa sovittamista oli että kiinnityskengät ja etsimet eivät osu trussiputkeen putken ollessa kasattuna, ja toisaalta mahtuvat purettuna laatikkoon, pelivaraa jäi siis alle 2mm kummassakin.. onneksi sain ensi yrittämällä suoraan, eikä se nyt niin ilkeältä tuntunut alkaa porailla reikiä kahden tonnin kaukoputkeen  :wink:  Optisen etsimen kenkää vähän jyrsin pohjasta tasaiseksi jotta ottaa paremmin kiinni.

Orionin etsin painaa 263g (keittiövaa'alla) ja kyllähän tuo on painavan okulaarin ja matalan korokulman kanssa aika hilkulla; täytyy varmaan alistua ja vaikka pyöräyttää semmoinen jumppamallinen 1kg ranne/nilkkapaino peilin kantokahvan ympärille niin pysyy tasapainossa.  Kai sen olkalaukussa vielä jaksaa kantaa.

Vaihtoehto B olisi jättää punapistetähtäin pois ja käyttää pelkkää suoraa etsintä jossa kuva on oikeinpäin, niinkuin jossain toisaalla (https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=18386.msg171630#msg171630) olen muistanutkin kursivoinnin kera kertoa..

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: HACY - 10-08-2020, 14:21:22
Tässä pimeneviä öitä odotellessani kasasin tuon 12" olohuoneen lattialle. Huomiotani kiinnitti, että sepäs alkoi tipahtaa nokalleen, vaikkei lisäpainoa tullut kuin okulaarin verran. Ja tosiaan, koko putki kaatuu, eli nostaa takatassut maasta.

Pienen tutkimisen jälkeen huomasin, että tällä kertaa olin nostanut peilin keinujalkoineen alustan päälle toisinpäin kuin aiemmin. Käänsin sen sitten ympäri, virittelin kuminauhat paikoilleen uudestaan ja holtiton keikkuminen loppui. Saa sen kanssa olla vieläkin varovainen, mutta nyt ei itsestään keikkaa.

  .
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 30-08-2020, 21:09:36
Viime havaintoreissulla huomasin että pääpeilin kollimointinupit sai vetää ihan tappiin asti kiinni, ja juuri ja juuri laserin säde osui takaisin itseensä.  Lieneekö vaneri vähän elänyt kesäsäilytyksessä.. siinähän sitten oltaisiin ilman työkaluja pimeässä, jos ei olisi riittänyt.

Peilin kolmas kollimointiruuvi vaatii säätöön 8mm hylsyn ja 8mm kiintoavaimen, niin kasasin nyt laitteen sisällä ja löysäsin sitä semmoisen 1½ kierrosta, niin sain taas säätövaraa käsiruuveihin.

Minusta tuo 2 käsiruuvin kollimointisysteemi laserin kanssa on aika kätevä, mutta eihän sillä tietenkään voi okulaarista käsin kollimoida, jos haluaisi käyttää (Pohjan)tähteä hienosäätöön.  Toistaiseksi laser on kuitenkin tuntunut riittävän tarkalta ja harvoin seeing on niin hyvä että 250mm peilillä pääsisi ihailemaan diffraktiorenkaita.

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 16-10-2020, 00:50:37
Duuh.. olin mökkireissulla ja jätin putken kasattuna yöksi avoimelle kuistille. Seuraavana iltana pääpeilin kollimointinupit olivat melkein täysin jumissa, kun vaneri oli kaiketi imenyt vähän kosteutta ilmasta.  Onneksi ei tarvinnut tehdä isoa säätöä, vaikka kanniskelin putkea edestakaisin kokonaisena.

Pitäisi siis purkaa kollimointipultit irti, kevyesti rasvata ne osat mitkä kuuluu pyöriä ja vähän löysätä lukitusmuttererita etteivät ne purista liian tiukkaan puurunkoa vasten.  En tiedä onko kollimointipulteissa kierrettä koko matkalta - jos on, niin pitää hioa sitä hieman pois ja vaikka laittaa reikiin muovipillistä leikatut pienet "hylsyt" ettei takeltele.

[edit] Lisäsin laseriin barlow-linssin ja "barlowed laser" -menetelmällä pitäisi päästä aika ihanteelliseen kollimointiin ilman tähtitestiäkin.  Halpis kollimaattorin säde ei ole pyöreä, mutta pääpeilin keskimarkkerin varjopa on.[/edit]

-Mikko
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Timpe - 18-10-2020, 19:05:10
Kysymys: käytätkö huppua putken ympärillä, kun katsot sen läpi? Meinaten havaitsijan hengitysilma voi aiheuttaa ongelmia kuvalaatuun, kun kulkeutuu valon kulkutielle tuollaisessa avoimessa rakenteessa jossain kohtaa.
Otsikko: Vs: Sumerian optics travel dobson
Kirjoitti: Mikko_L - 28-10-2020, 19:51:24
Tuota nimenomaista ongelmaa en ole huomannut - tai ainakaan tunnistanut.
Jonkunlainen osittainen huppu pääpeilin ympärille kyllä on työlistalla, koska koko ajan putken ympärillä touhutessa tuntuu että avoimen peilin päälle potkaisee helposti vahingossa hiekkaa tai roskia maasta.  Tämmöinen tulisi ehkä 1/3 matkaa peilistä ylöspäin.  Tämä kun on näin kevyt niin tuntuu että täysmittaisella hupulla saisi aikaan melkoisen tuulipussin.

-Mikko