"pientä"putkea ostamassa max.600€ ?.

Aloittaja calster, 07.08.2011, 13:40:42

« edellinen - seuraava »

Jarkko.A

Tuossa nyt on kerätty yhteen kaikki mahdolliset ongelmat mitä jalustalla ja putkella voi olla. Ja myyjä on virheellisesti ilmoittanut polttovälin. Tuo polttoväli syntyy sillä barlowilla sillä putken koko ei todellisuudessa ole tuo 1400mm. Jalusta on eq-2, mikä ei ole riittävä tuolle putkelle.

Kannattaa pysyä erossa noista Villenkellon tuotteista.

Eq-jalusta ei todellakaan ole kovin mukava ratkaisu jos halutaan liikuteltavuutta. Tarpeeksi tukeva eq-jalusta painaa liikaa siihen touhuun.

Jos on pakko saada putki eq-jalustalla ilman gotoa niin tuossa olisi ihan hyvät vaihtoehdot.

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2770_Skywatcher-Skymax-127-EQ3---127-1500mm-Maksutov-Telescope.html

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2686_Skywatcher-Explorer-150P-on-EQ3---150-750mm-Newton-Telescope.html

Noissa tosin sitten lähtökohtana ei enää olekaan helppo siirrettävyys tai nopea kokoonpano havaintopaikalla.

Jarkko.A

Palstalla on muuten myynnissä AZ3 jalusta joka sopisi siihen manuaalikäyttöön 127 Maksutovilla.

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=8602.0;topicseen

calster

Lainaus käyttäjältä: Jarkko.A - 08.08.2011, 13:19:42
Palstalla on muuten myynnissä AZ3 jalusta joka sopisi siihen manuaalikäyttöön 127 Maksutovilla.

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=8602.0;topicseen

Voiko tuohon laittaa isompaa putkea kiinni?  jos ostaa esim 150 SW maksutovin?
http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=1744&show=all

LK

Lainaus käyttäjältä: calster - 08.08.2011, 13:22:36
Voiko tuohon laittaa isompaa putkea kiinni?  jos ostaa esim 150 SW maksutovin?
http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=1744&show=all
En tiedä paljonko AZ3:n kantavuus on, mutta tuo 150 on jo 5,6 kg. 127 oli muistaakseni 3-4 kg. Ainakin tuo 127 menee siihen ihan loistavasti vielä.

Niin, tuosta syvästä avaruudesta. Mikäli Tampereen läheisyydessä aiot tehdä havaintoja, ei auta vaikka minkälainen putki on käytössä, kovin himmeitä kohteita ei valosaasteen vuoksi näe.

Mutta tietenkin kuuta, planeettoja ja muita kirkkaita aurinkokuntamme kohteita isommalla putkella tietenkin näkee paremmin.

calster

EQ-jalustaa ei tarvitse olla, tuo AZ-3 vaikuttaa ihan toimivalta varmasti ja hintakaan ei ole paha , tuo torilla oleva on todella edullinen.
Mutta seuraavaksi kysyisinkin että mitä varteenotettavia muita jalustoja on ihmisillä suositella.
Miltein päädyn siis ratkaisuun että ostan SW 127  MC putken ja siihen jalusta jota voisi helposti kuljettaa ja kasata luonnossa.

calster

#20
Putkeksi olen nyt päättänyt hommata 127 SW mc.  
Mutta siitä jalustasta vielä ,elikkä onko tuo AZ-3 toimiva ja riittävän tymäkkä ettei heti ala potuttamaan?, vai kannattaako ostaa jokin muu kolmijalka?.

...Kolmijalasta siis kaipaisin vielä pientä kokemuksen-rintaääntä ja kannattaako ostaa putken mukana jokin okulaari. Monet puhuvat jostain 2 tuumaisesta "sovitteesta?.

Ja kuten Ihmiset edellä jo mainisivat että AZ3 kantaa hienosti 127 SW:n ja on myös helppo kasata paikanpäällä kun ottaa kaluston niinsanotusti kantoon, MUTTA onko tuo ainoa vaihtoehto moiseen touhuun?.

mistral

Yritin katsoa netistä, kuinka korkealle AZ-3 nousee ja jossain oli 123cm. Nyt, jos skymaxilla katsotaan seisaalten, on silmät jossain 150-180 korkeudella, riippuen henkilöstä. Zeniittiin katsottaessa olisi kiinnityspiste jossain 170-200 korkeudella, joten aivan kevyellä ratkaisulla ei selvitä. Ja jos haluaa tukevan ratkaisun, nousee paino helposti 50%.

kimmopaasiala

Tuon AZ3:n kolmijalka on kaiketi sama kuin EQ3:ssa ja on aika kevyen puoleinen omasta mielestäni. Jos pieni lisäpaino ei haittaa niin kannattaa täyttää kolmijalasta ainakin ne keskiputket vaikkapa hiekoitussoralla niin tulee heti paljon tukevampi.
Helios Quantum 4 15x70 kiikarit, Canon 1100D kamera.

Jarkko.A

2" okulaarit kannattaa alkuun jättää välistä kuten muutkin okulaarit. Okulaarien kanssa kannattaa tutkailla itselle sopivia ratkaisuja ja pohtia jotain pätevää parfokaalista sarjaa, jossa ei siis tarvitse muuttaa tarkennusta okulaarin vaihdon jälkeen. 2x Apo Barlow on omasta mielestäni järkevin ostos ensimmäisenä, sen jälkeen voi hankkia pikkuhiljaa parfokaalisia okulaareja omien mieltymysten mukaisesti. Parfokaalisuuden lisäksi hyvän okulaarisarjan polttovälit on mitoitettu siten, että Barlow ei anna kahta samaa suurennusta sarjan sisällä.

Muistaakseni tuon 127:n mukana tulee ihan perus (super?) Plösslit polttoväleiltään 10mm ja 25mm. 2x Barlowin myötä olisi polttovälit 5, 10, 12,5 ja 25mm käytössä.

En tiedä onko jatkossa noin pieneen apertuuriin järkevää ostaa 2" diagonaalia johon nuo 2" okulaarit sopivat. 150mm aukolla osa havaitsijoista sitä kyllä käyttää. Diagonaali on siis se palikka, joka tulee putkeen kiinni ja kääntää okulaarin 90 asteen kulmaan helpompaa katselua varten. Vakiona siinä siia on 1.25" diagonaali.

Itse olen tykästynyt TS:n Expanse sarjaan. Siitä olen jotain kokemuksia aikaisemminkin laittanut ja pidän sitä parempana kuin Baaderin Hyperionia (jumalanpilkkaa!).
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p4920_TS-Okular-Expanse-5mm---1-25----2----70--Feld---Fotoanschluss.html

Toinen hyvä hieman edullisempi sarja on TS:n HR planetary. Kuten nimi kertoo, niin se sopii hyvin planeettahavaintoihin. Kuvakulma (näennäinen) on 60' ja Expansessa 70'.

Minulla oli kesän etelänmatkalla testissä TS:ltä pari Expanse sarjan okua, muutama HR oku, 1 ED oku ja pari EDGE-ONia. Lisäksi referenssinä oli kaksi eri polttovälistä nagleria. Noista ED:lle ja EDGE-ONille en keksinyt mitään järkevää syytä olemassa oloon, kun niiden hintaero Expanseen on pieni ja esm. EDGE-ONissa oli riittämätön eye-relief silmälasilliselle ihmiselle. HR maksaa 59e, ED 74e, EDGE-ON 88e ja Expanse 99e.

Samalla oli SW:n 150 Maksutovi ja polttovälinlyhennin/kuvatasoitin lainassa joilla noita testailin
Päädyin sitten ostamaan koko tuon Expanse sarjan ja HR- sarjan 2,5mm okun. Hintaa tuli 550eskoa ja mukaan tarttui kovamuovinen kuljetuslaatikko.