TAL 65mm

Aloittaja makehu, 12.08.2011, 23:31:29

« edellinen - seuraava »

makehu

Poikani sai lahjaksi tuollaisen vanhan TAL 65mm x 500mm putken. Itse en tiedä juurikaan mitään kaukoputkista, mutta minkälainen härveli tuollainen vanha neuvostoaikainen (-86) putki on? Jämerää tekoa tuo näyttäisi ainakin olevan :cheesy:.
Eilen illalla sitä testailin ja ainakin kuuta sillä oli kiva katsella ja poikakin innostui melkoisesti. Ursan sivuilta katsoin mitä muuta taivaalla pitäisi näkyä ja löysinkin jupiterin mutta sitä en saanut kohdistettua millään ja näkökentässä näkyi vain tuo putken keskellä oleva apupeili???

Netistä selailin ja löysinkin englanninkielisen manuaalin tuolle putkelle http://geogdata.csun.edu/~voltaire/classics/tal/TalManual.pdf
Ajattelin että olisin voinut ostaa tuohon vaikka muutaman uuden okulaarin mutta tähän putkeen ei taida kovinkaan helposti saada ainakaan mitään standardi kokoisia okulaareja. Okulaarin koko oli n.24mm

Kertokaapa asiantuntijat että mitä tuon kokoisella putkella voi nähdä.
Tässä vielä kuva putkesta

Toni

Newton-tyyppiseltä peilikaukoputkelta tuo näyttää, ihan siistin näköistä neuvostodesignia. Koko vaan on aika lähellä putkityypin käytännön alarajaa. Apupeili kumminkin vie oman tilansa, ja sen kannattimet myös. Voi olla melkoisen haastavaa kollimoida peilejä, kun tilaa ei ole putken sisällä kovin paljon. Myös fokusointilaitteen säätövara on pakostikin melko pieni, joten kaikki kokonsa puolesta sopivat okulaarit eivät välttämättä sovellu katsomiseen, koska kuvaa ei saa fokusoitua.

Tuo 24 mm (0.96") on vanha japanilainen okulaaristandardi, joka on jo ainakin vuosikymmen sitten poistunut käytöstä. Viime vuosituhannella kovin yleisissä RET-45 -putkissa se oli käytössä. Isompi (114/900) ja edelleen visuaalikäytössä ihan toimiva TAL-1 on varustettu isommalla (31.75 mm) fokusointilaitteella. Siihen kelpaavat nykyisin yleisimmän standardin okulaarit. Kapeampia okulaareja löytynee käytettyinä. Monille ne kävivät turhiksi putkenvaihdon yhteydessä.

Tuolla putkella voi ihailla Kuuta, kirkkaimpia planeettoja ja joitain avoimia tähtijoukkoja. Muuten DS-havaintoihin isompi putki on enemmän kuin suositeltava. Aurinkoa voi katsoa tietenkin edellyttäen, että käyttää putken suuaukon peittävää aurinkosuodatinta, ei okulaariin kiinnitettävää. Tämän kokoluokan havaintovälineissä kiikari on aloittelijalle kaukoputkea sopivampi valinta, mutta kun putki on nyt olemassa, kannattaa havaita niitä kohteita joihin se parhaiten sopii. Jalustasta sen ei ainakaan pitäisi olla kiinni, tosin tolppamainen rakenne vaatii tasaisen pohjan.
T. Veikkolainen, Järvenpää
Ursan havaintokeskus Tähtikallio, Syvä taivas - ja Aurinko-harrastusryhmät

"Toisinaan, milloin Venus yksinään hallitsee noin 45 astetta horisontin yläpuolella, se säteilee niin voimakkaasti, että melkein voi lukea sen valossa ja esineistä, joihin se sattuu, jää huomattava varjo."
- Afrikka-kirja (A. Gallen-Kallela, 1931)