DeepSkyStacker

Aloittaja Uppo, 06.08.2006, 18:09:19

« edellinen - seuraava »

laari

Lainaus käyttäjältä: ketarax - 10.02.2011, 23:53:52
Ota nettipiuha irti, sammuta virustutka ja kokeile katoaako ongelma.  Molemmat DSS:n täpät ensialkuun päällä, jos ei korjaudu niin ylempi täppä (eli kaikkien ytimien käyttö) pois.  Se että katkokset on säännöllisiä ja ilmeisen tasamittaisia voisi viitata myös IO-ongelmaan -- siis käytännössä kiintolevyjen käyttöön.  Koeta muuttaa käsiteltävän datan sijantia, esim. 1) niin että sekä raakadatat että DSS:n temp-hakemisto ovat koneen nopeimmalla levyllä, tai 2) niin että temp-levy on (fyysisesti) eri levy kuin raakadatojen levy.


Nettipiuhan irroittamiseen en näe kyllä mitään syytä, mutta virustutka kyllä voisi tosiaan olla yksi syyllinen, Avast tuntuu muutenkin olevan vähän "yliherkkä" ja taustaskannaushan on päällä jatkuvasti.
Mutta raakakuvat ja temppi ovat tosiaan olleet eri osioilla, mutta samalla fyysisellä levyllä. Pitääpä koittaa vielä laittaa temp eri levylle. Muistiahan tuo softa vie ihan tolkuttomasti jos kuvien määrä on satoja. Että en ihmettele tosiaan jos swappaus olisikin syynä nykyisillä asetuksilla. Taitaapa windowsinkin swappi olla samalla fyysisellä asemalla (eipä tullut mieleen, tämähän vaikuttaa aika paljon suorituskykyyn).  Mutta tosiaan jos oli kaikki coret käytössä, tämä hyytyminen oli pahimmillaan minuuttien kestoista. Testailu jatkukoon.

Juha Peräsaari

Astrobin

Ioptron Cube-A
Nikon D5300

Jupiter 37A 135mm f3.5
Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G VR
Nikkor AF-P DX 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR
iOptron 1200mm / 90mm MC

Kaizu

Vähäjärvellä minulle synyi käsitys että kuvien pinoaminen vie konetehoa niin että kone käytännössä jumiutuu prosessin ajaksi. Kyse ei siis ole ohjelman viasta vaan ominaisuudesta.

Kaizu
Kai Forssen

Jussi Koponen

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 11.02.2011, 19:31:06
Vähäjärvellä minulle synyi käsitys että kuvien pinoaminen vie konetehoa niin että kone käytännössä jumiutuu prosessin ajaksi. Kyse ei siis ole ohjelman viasta vaan ominaisuudesta.

Kaizu

Meikäläisellä kone on hyvinkin käyttökelpoinen pinoamisen aikana, ainakin tuon super pixel moden kanssa. Tälläkin hetkellä on hautumassa Dss:n uumenissa noin 1400 kuvan pino, mutta koneella voi tehdä periaattessa mitä vaan. Normaalilla AHD Interpolation modella kone sitten huuta kuin syötävä ja on hidas. Kone on 3 vuotta vanha intel core 2 duo. 3 gigaa muistia.

Timpe

Täällä on iäkäs vm. 2006 kone (Intel Core 2 Duo 2,4GHz + 4GB), mutta tuo jaksaa vielä pyörittää DSS:ää hyvin ja lähes jumittamatta, kun koneen levyt ovat RAID-asennuksessa ja koneen käyttiksen pitää siistinä turhasta roinasta. Tarkemmin sanoen tämä toimii prossutehonsa rajoissa tasaisen tehokkaasti! :tongue:
Olen siis ketaraxin kanssa samalla kannalla hidastelun syistä eli tsekkaa/optimoi koneen levyliikennettä.
- Timo Inkinen

laari

#139
"hyvällä" käyttöjärjestelmällä kyllä pitäisi saada aina säädettyä ohjelman/prosessin kuluttamaa prosessoriaikaa. Eli vaikka tuo DSS on todella raskas, niin silti pitäisi pystyä käyttöjärjestelmän puolesta säätämään sitä "raskautta". Etenkin nyt kun on nämä moniydinprosessorit yleistyneet.

Kokeilin tuossa sitten pinota jotain vanhoja kuvia uudelleen uusilla säädöillä. Käynnistin aluksi DSS:n, sitten task managerin, jonka "processes" valikosta valitsin DeepSkyStacker.exe:n kohdalla "hiiren oikealla napilla" valikosta affinity -> käyttämään vain #1 ja #3 ydintä prosessorissa. Tämän jälkeen vasta valitsin kuvat yms. dss:ssä ja pinoaminen päälle. Tuo järjestys ihan sen vuoksi, että joskus lennosta affinityn muuttaminen on saanut tietyt ohjelmat kaatumaan.
Eli siis nyt (pakotettuna) neljästä ytimestä käytössä oli vain kaksi (#1 ja #3, vapaaksi jäi siis ytimet #0 ja #2). DSS:n asetuksissa oli ruksit päällä molemmissa kohdissa; "use all available processors" ja "reduce worker threads priority".

En tehnyt muutoksia swap eikä temp- muistien sijaintiin, ne ovat itsellä vieläkin periaatteessa "väärillä" osioilla. Noilla edellä mainituilla säädöillä tuo hyytyminen kuitenkin katosi. Ts. DSS toimi nyt taustalla omassa hiljaisuudessaan vaikuttamatta juurikaan koneen muuhun käyttöön. Pinoamisaika ehkä vähän tuolla pitenee, mutta ei mielestäni kuitenkaan mitenkään merkittävästi.

EDIT:
Korjaus edellisiin "neuvoihin".Eipä nuo asetukset enää vaikuttaneet isoimmilla kuvamäärillä parillakaan eri pinoamismenetelmällä (~300-400). Pienimmillä kuvamäärillä (<100) tosin toimi (?).
Joten päivittelen sitten kun olen säätänyt vähän vielä lisää :) Pakkohan tuo softa on jotenkin saada toimimaan "taustalla"...
Juha Peräsaari

Astrobin

Ioptron Cube-A
Nikon D5300

Jupiter 37A 135mm f3.5
Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G VR
Nikkor AF-P DX 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR
iOptron 1200mm / 90mm MC

MarkoT

Olen tässä yrittänyt pinota komeettakuvia DSS:llä ja toistuvasti ohjelma kaatuu pinoamisvaiheen alussa. Kuvat on 32 bit FITS tiedostoja. Mahtaisikohan tuo 32 bittisyys aiheuttaa tuon kaatumisen? Luin jostain, taisi olla Stargazer's Loungessa, että DSS ei tue 32 bit FITS kuvia. Rekisteröinti tosin onnistuu ihan hienosti.
"Scientists make a guess and call it a hypothesis. 'Guess' is too short a word for a professor."  ~ William Jennings Bryan

MtoAstro; GSO 150f5, Sigma 70-200 EX APO, Canon 1000D
EQ5, AstroEQ (DIY)
URSA, Tampereen URSA

Timpe

Komeettakuvista kyse ja niiden pinoamisesta siten, että kuvat kohdistetaan komeetan sijainnin mukaan.
Kuinka DSS:ssä saadaan tähdet katoamaan komeetan ympäriltä kokonaan? Jos pinoan kuvat Average pinoon, niin tällöin tulee luontevasti tähdistä viiruja, jotka koostuvat peräkkäisistä pisteistä (tähtien valotuksista), jotka sulautuvat yhdeksi viiruksi. Tämä selvää, mutta entä sitten Median pinossa. Tuossa pitäisi hukata loppukuvasta "äärilaitojen pikselit" kokonaan, kun asiaa miettii. Tällöinhän noissa yksittäiskuvissa jokainen tähti menee hiukan eri paikkaan loppukuvassa ja leikkautuu (?) siksi median-säännön mukaan pois...kait? Miksi siis jäljelle jää Median-pinossakin kuitenkin jotain höttöä, joka näkyy loppukuvassa tuhruisena viiruna (samantapaisena kuin tuon esimerkkinä mainitsemani keskiarvopinon tähtiviirutkin)?

Tässä on DSS:n webbi-manuaalista leike noista ohjelman pinoamistavoista:
(pitkähkö lainaus, mutta tarpeen jotta asiaa voisi ymmärtää, kun tuonne DSS:n >>Technical details>Stacking Methods -ohjekappaleeseen ei saa tehtyä suoraa linkkiä)

Stacking Methods
Average
This is the simplest method. The mean of all the pixels in the stack is computed for each pixel.

Median
This is the default method used when creating the masters dark, flat and offset/bias. The median value of the pixels in the stack is computed for each pixel.
...clip...

Kappa-Sigma Clipping
This method is used to reject deviant pixels iteratively.
Two parameters are used: the number of iterations and the standard deviation multiplier used (Kappa).
For each iteration, the mean and standard deviation (Sigma) of the pixels in the stack are computed.
Each pixel which value is farthest from the mean than more than Kappa * Sigma is rejected.
The mean of the remaining pixels in the stack is computed for each pixel.

Median Kappa-Sigma Clipping
This method is similar to the Kappa-Sigma Clipping method but instead of rejected the pixel values, they are replaced by the median value.


Olen kokeillut noita Median-pinoamisia eri tavoilla, mutta lopputulos on aina jotenkin tämän liitekuvan kaltainen. Otin tähän testipinooni mukaan vain joka kolmannen valotuksen, jolloin tähtien liikkeen kannalta loppupinossa ovat valotukset näin: (1 min valotus komeetasta) + (2 min tähtien liikettä taivaalla) +(1 min valotus) + (2 min tähtien liikettä) jne. Tämän näkee liitekuvan oikeasta reunasta minne croppasin 100% osan kuva-alan reunalta, missä yksittäiskuvien kohdistus näkyy päällekkäisinä tasoina.
Yritän tällä kyselyllä ymmärtää DSS:n tekemisiä, kun se pinoaa tällaista settiä komeetan liikkeeseen kuvat kohdistaen, mutta nyt ajatus loksahti tyhjää... osaako joku neuvoa pitäisikö DSS:n edes kyetä poistamaan tähdet kokonaan loppupinosta tällä tavoin? :wink:

Ai niin, tuossa on vielä yksittäiskuvasta 100% croppi, jos se auttaisi ymmärtämään asiaa. Olisiko pinoamisongelman syynä tuo kameran tekemä ylisamplaus 4,7 um pikseleineen ja putken 1500m polttoväleineen?
- Timo Inkinen

jussi_k_kojootti

#142
Lainaus käyttäjältä: Markku Forsman
Suuremmat ongelmat on tuon DeepSkyStackerin kanssa. Vaikka kuinka ohjelman ohjeen mukaan teen niin aina on kuvat vaaleita, rakeisia ja värittömiä. Ei saa edes Photoshopissa niistä kunnollisia aikaiseksi. Ihmeellisintä on että vaikka samoilla asetuksilla tekee samoista kuvista uuden niin aina tuppaa tulemaan erilaista. Ajattelin että Fläteissäni on vikaa, eilen koitin sitten illalla taivasflättejä ottaa 20 kpl. mutta ei auttanut tuokaan. Kokeilin myös pinota pelkät "kuvat" ja jätin fältit, darkit ja bias kuvat pois, mutta edelleen kuva ihan karmeen näköinen. Kuvat näyttää yksittäisinä Photoshopissa hyviltä ja tarkoilta ennen pinoamista.  Kuvia olen pinonnut jpg muodossa, pitää vielä kokeilla Raw kuvien kanssa.

Ilmeisesti kuvat tulee järkkäristä?

Jätä darkit pois, eli pinoa vain light, flat, offset ja dark flat (dark flat = offset, mutta DSS:ää pitää hämätä nimeämällä offset-kuvat uudestaan; itsellä esim. offsetit on vaikkapa IMG_0001.CR2, IMG_0002.CR2 ... ja dark flatit kopioitu samoista kuvista -> aIMG_0001.CR2, ...).  Huom!  Master-kalibrointitiedostot kannattaa tuhota, jos on pienintäkään epäilystä siitä että ne on tehty "huonoilla" asetuksilla.  DSS tietää mistä kuvista esim. MasterOffset on tehty, ja käyttää masteria automaattisesti vaikka kuvalistaan olisi ladattu pelkät offset-CR2:t.  Stacking-asetusten Cosmetic-välilehdeltä kaikkki täpät pois, pilaavat kuvaa yllättävillä tavoilla.  RAW/FITS Settingsistä RAW Files-välilehdeltä bayer-transformaatioksi joko Bilinear Interpolation tai AHD. Itsellä on myös FITS-välilehdellä täppä "Monchrome 16bit FITS .." sekä kamera oikein valittuna, vaikken FITSejä käytä.  Joskus jostain luulen lukeneeni/kuulleeni sellaista että kamera-asetuksella olisi merkitystä MYÖS CR2:ia pinottaessa -- en tiedä.  Set the black point to 0 -täppä POIS.  Recommended Settings-lista saattaa ehdottaa esim. Superpixel-interpolaatiota tai black pointin asettamista 0:aan (kun käytössä on offsetit) -- älä usko!   En väitä ettei niitä koskaan voisi käyttää, mutta ei kannata kokeilla ennen kuin toimivat asetukset on löytyneet.  White balance: muistikuvani on että ei vaikuta tulokseen (ainakaan niin ettei fotarissa vois korjata), itsellä on tällä hetkellä Reset all white balance settings (kamera modaamaton).

Darkien (ja kosmeettisten korjailujen) poisjätön hinta on kuumista pikseleistä syntyvät viirut (esim. täällä).
Kalibrointidataa sietää olla reilusti, vähintään 50 framea per masteri.  Jos Darkeja haluaa käyttää, niin oman kokemuksen mukaan "Dark optimization" on myrkkyä, mutta darkin painotuksella voi pelata -- vaihtelevalla menestyksellä.  Omien havaintojen mukaan darkit on ehkä vaikeimmin ymmärrettävä/hallittava ongelmanlähde DSS:n kanssa -- välillä toimii, välillä ei.

Karseat romupinot on tuttuja, yleensä sen jälkeen kun olen noudattanut Recommended Settingsiä :cry:  Näillä asetuksilla olen itse saanut DSS:n talttumaan.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

einari

Ai että offset ja dark flat olisi sama.
Ehkä ne voi olla sama jos flat-kuvat on otettu kovin lyhyillä valotusajoilla, mutta itse kun käytän muutaman sekunnin valotusaikaa kuvittelen että offset(=bias)-kuvilla on eroa dark flat-kuviin (tai minusta kyllä pitäisi olla flat dark...?).
Täällä teoriaa:
http://deepskystacker.free.fr/english/theory.htm#Calibration

Kamera on syytä valita siellä RAW Fits-välilehdellä jotta debayerointi menee oikein.

Kosmeettiset korjaukset, jos niitä käyttää, on syytä tehdä maltillisesti. Itse olen joskus käytellyt 1 px filter size ja 95% tai jopa enemmän threshold.
___
Tapio

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: einari - 18.10.2011, 11:44:04
Ai että offset ja dark flat olisi sama.

Näköjään esitin itselleni muodostamaani (vanhentunutta) nyrkkisääntöä yleisenä ohjeena  :oops:

Nykyään flat-valotukseni on 1/8s, eli teen periaatteessa virheen käyttämällä biaseja dark flatina -- MUTTA virheen pitäisi olla pieni, koska järkkäreiden offset+dark
on mitätön/kamerassa korjattu. Astrokameroilla lienee syytä olla huolellisempi, myös darkien kanssa.

Flat dark on tosiaan mielekkäämpi nimitys kuin dark flat, mutta mennään nyt DSS:n mukaan ...
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Lauri Kangas

Ero flat darkin, biassin ja täynnä yhtä arvoa olevan keinotekoisen biassin välillä on ihan totaalisen mitätön. Jos flättien valotusajat on yli 30s ja kenno on Kodak, voi alkaa harkita flat darkin ottamista.

Ainoa asia jolla on väliä, on että flätin nollataso säädetään kohdalleen ja se tapahtuu vähentämällä flättiruuduista mikä tahansa em. kolmesta vaihtoehdosta.

vtp000

Moikka!

Latasin eilen DSS n ja tänään muutaman tunnin koittanut taistella sen kanssa. Ensimmäistä kertaa löysin ds kohteen, joten otin testimielessä orionin sumusta 9 eri kuvaa ilman flättejä ja darkkeja ja osan kuvista eri ISO arvoilla ja valotusajoilla. Kamerana Canonin 50D.
Missähän mahtanee olla vika, kun ohjelma ei suostu millään keinoin pinoamaan kuvia?  :shocked:
Star detection tresholdia olen koittanut säädellä 2%-50% ja aina sama lopputulos. Muutenkin olen koittanut kaikki säädöt tehdä foorumin ja ursan manuaalin mukaan.

- Ville

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: vtp000 - 08.01.2012, 11:21:07
Missähän mahtanee olla vika, kun ohjelma ei suostu millään keinoin pinoamaan kuvia?  :shocked:

DSS ei syystä tai toisesta löydä tähtiä, vaan esimerkiksi kuumia pikseleitä.  Laitapa kuva tai pari (vaikka jpeginä) näytille.  DSS:n oikeassa yläkulmassa on painike jolla referenssinä käytetyn kuvan tähti-tunnistusta voi käsin säätää (ts. lisätä oikeita tähtiä, tai poistaa vääriä).  Siitä voi olla apua, vaikka työlästä onkin -- ja jos kuvat on tavalla tai toisella "patologisia", niin pinoaminen (tai tarkemmin sanottuna kuvien rekisteröinti eli kohdistus) ei silti välttämättä onnistu.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Juhhaa

DSS jostain syystä näyttää vain palan reunaa raw kuvista. Raw kuvat ovat CR2 ja kamera canon eos 1100d. Kuvien koko on 4272x2848, mutta kun avaan DSS niin kuva muuttuu 1088x2874. Tästä syystä olen muuttanut kuvat tiff muotoon, jolloin kuva näkyy kokonaan. Sama ongelma myös Iris ja Registax ohjelmalla.

einari

DSS:stä pitää tehdä uusi versio kun kameroiden raw-versiot muuttuvat. Tästä johtuu tuo ongelma.
Ja muuten, minusta Registax soveltuu aika kehnosti digijärkkärikuvien käsittelyyn.
___
Tapio