103P/Hartley 2

Aloittaja Timpe, 16.08.2010, 19:55:27

« edellinen - seuraava »

AkiK

Hei!

Ensimmäinen viestini tälle foorumille.

Tässä hienojen kuvien jatkeeksi yksi piirroshavainto komeetasta viime yöltä klo 23.15-23.45. Välineenä oli SW 150/1800 -putki, kulmapeili ja 21mm Hyperion-okulaari. Yritin löytää komeetan myös 7*50 kiikareilla siinä onnistumatta

Komeetta näkyi 86x suurennoksella pyöreänä hehkuna, joka oli hieman keskittynyt ydintä kohti. Pari kertaa olin näkevinäni tähtimäisen tuikahduksen ytimen kohdalla, mutta en saanut tätä havaintoa kunnolla varmistettua. Komeetta näkyi heikosti suoraan katsoen, mutta syrjäsilmällä jo oikein hyvin. Komeetan reunat olivat diffuusit ja sulautuivat huomaamatta taustataivaaseen. Kirkkautta oli vaikea arvioida, mutta luultavasti se oli noin 10mag.

Kenttä: 41'
TT: 3-4
Seeing: 2
RJM: Pegasuksessa 6,0
Sää: +2C, tyyni, nouseva puolikuu

-Aki
Aki Karjalainen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: AkiK - 01.10.2010, 12:43:45
Ensimmäinen viestini tälle foorumille.
Tässä hienojen kuvien jatkeeksi yksi piirroshavainto komeetasta viime yöltä klo 23.15-23.45. Välineenä oli SW 150/1800 -putki, kulmapeili ja 21mm Hyperion-okulaari.

Tervetuloa foorumille. Hyvä piirroshavainto, joka sopii minusta hyvin tänne valokuvien sekaan. Joudun häpeäkseni tunnustamaan, etten ole itse oikeasti nähnyt (tehnyt havaintoa) tästä Hartley 2 komeetasta, vaikka olenkin postannut tänne ahkerasti kuvia 12" Newtonilla :shocked: Pitänee siis korjata puute jossakin välissä, kun kaupunkitaivaan läpinäkyvyys sallii tämän...

<off-topic>
Foorumin käytäntö on ollut, että visuaalihavainnot lokeroidaan tuonne omaan Visuaalihavaitseminen lokeroonsa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että visuaalihavaintoja tulee hyvin niukalti tarjolle koko foorumiin, kun sellaisen lisäämiseen tarvittaisiin aina uuden viestiketjun aloitus tuolla visuaalihavainnoissa. Monelle olisi paljon helpompaa liittää havaintopiirros osaksi olemassa olevaa havaintokohdeketjua. Nyt nämä ketjut ovat täynnä valokuvia (...ja satunnaisia kyselyjä siitä, kuinka tämä ja tämä kohde näkyisi visuaalisesti). Jos valokuvien joukossa olisi mukana näitä hyvin tehtyjä piirroshavaintoja, niin se olisi käsittääkseni kaikkien käyttäjien etu. Tai sitten en nyt näe sitä mahdollista haittaa, mikä havaintokuvan lisäämisestä olisi näille valokuvaketjuille. Koska asia herättänee keskustelua, siirrän samalla tästä aiheesta käytävän jatkokeskustelun oikeaan paikkaan eli tänne: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=7117
</off-topic>

Komeettakuvaketju voi jatkua tästä... :wink:
- Timo Inkinen

VeijoT

Muutama valotus tuli tehtyä tästäkin komeetasta, kun se oli lähellä tuota NGC 281 sumua, 2.10 komeetta olisi vielä lähempänä, mutta taitaa tulla pilviä.
Huomasin että fokukselle täytyy tehdä jotakin, kun tuo on tuolla vasemmassa alanurkassa noin paljon pielessä.

Veijo T

Yksi 5 minuutin valotus.


Pekka Moisio

Eilen katsoin ensimmäistä kertaa Hartleyta ja se näytti tältä 13mm okulaarin läpi. Se oli yllättävän kirkas. Mitään pyrstöä en kyllä erottanut.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Pekka Moisio - 02.10.2010, 09:27:06
Eilen katsoin ensimmäistä kertaa Hartleyta ja se näytti tältä 13mm okulaarin läpi. Se oli yllättävän kirkas. Mitään pyrstöä en kyllä erottanut.

Korjasin itsekin oman visuaalihavaintopuutteeni ja katsoin Hartley 2:sta 300/1500mm putkellani ja 150x suurennuksella (2mm lähtöpupilli näytti antavan parhaan erottelun tähän kohteeseen, kokeilin eri suurennuksia). Himmeä sumutäppä, jossa oli keskuskirkastuma ja ympärillä heikko halo (koma). Aika himmeä tunhu vielä (riippuu toki mihin vertaa!), eikä suotimista ollut mitään apua (Baader UHC-S ja Moon&SkyGlow/Neodymium). Tein samalla mielenkiintoisen havainnon komeetan näkyvyydestä, sillä se hävisi vähitellen näkyvistä kun Kuu nousi horisontin takaa häiritsemään. Komeetta himmeni ensin syrjäsilmällä näkyväksi ja katosi sitten lähes kokonaan näkyvistä 150x näkokentästä (vain ydin olisi näkynyt vielä suuremmalla suurennuksella). Ei ihme, jos tämän löytymisessä on ollut vaikeuksia näin kuutamo-aikaan... :undecided:

Lainaus käyttäjältä: VeijoT - 02.10.2010, 00:29:08
Muutama valotus tuli tehtyä tästäkin komeetasta, kun se oli lähellä tuota NGC 281 sumua, 2.10 komeetta olisi vielä lähempänä, mutta taitaa tulla pilviä.

SpaceWeatherin sivuilla oli myös kuvia tästä ohituksesta, itse missasin tämän kokonaan, vaikka eilen olisi ollut syksyn parhaat kelit :cry:
Hyvä kuva, Veijo!
- Timo Inkinen

VeijoT

Tässä vielä 10 kuvan ( noin puolen tunnin aikana ) otettu sarja pinottuna. Ei tuo siitä juuri parantunut, ehkä tähdet vähän pieneni, ja aavistuksen verran näkyy myös komeetan ytimen liike.
Nyt on niin paljon sumua vaikka on korkeapaine, ettei mitään näy.

Veijo T



Kaizu

Tein Hartley 2:sta videon pätkän muiden Hartley-videoiden joukkoon.

http://www.youtube.com/watch?v=xoCoNJlO1Tg

Kaizu
Kai Forssen

Timo Kantola

Hieno video, Kaitzulla - selvästi vaikutteita  Spielbergiltä. Veijolla onnistunut tuo NGC 281 samaan potrettiin.
Tässä tällänen still kuva. Kuvattu 3.10.2010 klo 00:39 yks 10min otos , koitin manuaalisesti seurailla komeettaa. Seuranta onnistu kohtuu hyvin, mutta tarkennin oli nöyrtynyt Canonin alla , kun putki osotti lähes zeniittiin.

SPX 300F4 + Modattu Canon350D + IR-cut +Baaderin komankorjain , 10min ISO 800
Timo Kantola

einari

Manuaalinen 10 minuutin seuranta  :shocked:
Wanhaan Hyvään Aikaan sitä tehtiin oikein urakallakin mutta nykyihmiselle hatunnoston arvoinen suoritus.
___
Tapio

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: einari - 03.10.2010, 12:26:54
Manuaalinen 10 minuutin seuranta 

Joo. ei oo autoguideria, pitää itte painella kapulan namikoita seurannan korjaukseen.
Timo Kantola

VeijoT

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 02.10.2010, 12:53:36
... itse missasin tämän kokonaan, vaikka eilen olisi ollut syksyn parhaat kelit :cry:
Hyvä kuva, Veijo!

Kiitoksia

Timpe voisit yrittää kuvata sillä isolla "monsterilla" seuraavan kerran kun komeetta on tuolla Perseuksen kaksoistähtijoukon tuntumassa 8 lokakuuta kello 21 jälkeen. 200-300 millin kameraobjektiivilla saisi sitten myös nuo sumut mukaan.  Vuorokaudessa komeetta siirtyy tuon nuolen verran.

Hieno oli Kaizun video

Laitan tähän kuvan josta voi suunnitella eri potrettikuvia, saapa nähdä minkälaiset säät on tuolloin.





Timpe

Lainaus käyttäjältä: VeijoT - 03.10.2010, 13:56:11
Timpe voisit yrittää kuvata sillä isolla "monsterilla" seuraavan kerran kun komeetta on tuolla Perseuksen kaksoistähtijoukon tuntumassa 8 lokakuuta kello 21 jälkeen. 200-300 millin kameraobjektiivilla saisi sitten myös nuo sumut mukaan.  Vuorokaudessa komeetta siirtyy tuon nuolen verran.

Olin eilisiltanakin yrittämässä (paino sanalla yrittämässä) Pacman-sumua ja Hartley2:sta samaan ruutuun 300-millisellä kameraobjektiivilla. Mutta tuo jäi niin onnettomaksi räpellykseksi, sillä en kerta kaikkiaan saanut kumpaakaan näkymään/sattumaan samaan 300/2.8L:n ruutuun. :angry: (Sählinki oli harjoituksen puutetta näin lyhyillä polttoväleillä kuvatessa, sanoisin.)

Tästä sisuuntuneena ja pohjoisesta nopeasti lähestyvän sumulautan uhkaamana tartuin tutumpaan 300/1500-milliseen ja kuvasin sitten nuo molemmat erikseen! Ehdin kuvaamaan kaksi ruutua (60 sekuntia Pacman:ia + 30 sekuntia Hartley2:sta) ennen taivaan pimenemistä sumulautan alle ja seuraavana päivänä väänsin hanikat kaakkoon Photarissa ja tein muistoksi tämän kuvakollaasin, jossa nuo kaksi poseeraavat yhdessä kuvassa...  :grin:

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 03.10.2010, 03:12:42
Hieno video, Kaitzulla - selvästi vaikutteita  Spielbergiltä.... clip...
Tässä tällänen still kuva. Kuvattu 3.10.2010 klo 00:39 yks 10min otos , koitin manuaalisesti seurailla komeettaa.

Hieno lopputulos käsiseurannalla, Timo. Nostan hattua tälle suoritukselle :cool:
Kaizu paikkasi tuossa sen videopuutteen, joka tässä ketjussa on vallinnut. Kiitos! Omissa kuvissakin olisi ainesta, mutten ole ehtinyt koostamaan videoksi saakka, eikä nyt enää tarvitsekaan tämän filmin jälkeen...
- Timo Inkinen

juha_k

Jokohan tuo näkyis 127mm putkella visuaalisesti kun kuukin on häipynyt häiriköimästä?
No sepä selviää kohta.

Juha Keränen

Tyrnävä

SW Skymax 127 Helios Stellar 15 x 70 Panora 8 x 40

Never

Lainaus käyttäjältä: juha_k - 03.10.2010, 20:11:25Jokohan tuo näkyis 127mm putkella visuaalisesti kun kuukin on häipynyt häiriköimästä? No sepä selviää kohta.

Näkyi ainakin 28.9 ja vielä kuun kera valosaasteiselta takapihalta. Suurennosta vaan kunnolla - kirkas ydin näkyy silloin ainakin.

/Jaakko

juha_k

Siellähän tuo törötti!

Seeing kehnohko eikä taivas vielä ollut pimeimmillään.

Tätä on mukava seurailla kun pitäis vielä kirkastuakin.
Juha Keränen

Tyrnävä

SW Skymax 127 Helios Stellar 15 x 70 Panora 8 x 40