103P/Hartley 2

Aloittaja Timpe, 16.08.2010, 19:55:27

« edellinen - seuraava »

einari

Onhan se komeetta kirkastunut jo aika reippaasti.
Harmi kun on niin korkealla että parvekkeelta kuvaus ei onnistu.
___
Tapio

Timpe

Hienoja kuvia tuossa Timpalla ja Uppolla :cool:
Tyrkkään sekaan nyt hiukan laajemman otoksen 27.9. illalta, kun Hartley 2 ohitti Kassiopeiassa NGC7789 tähtijoukon (foorumilla), jota kutsutaan myös Caroline's Rose nimellä. Nuo kaksi eivät ihan mahtuneet 300mm objektiivin (ei siis putken) 4°15' x 2°50' kuva-alalle, joten harsin tähän panoraamakuvaan kolmen yksittäiskuvaa (3 x 87s, 300mm/2.8, ISO 800). Laitimmainen tähtijoukkoruutu meni sijoittelultaan niin vinoon, ettei tuosta tullut tämän kummempaa yritelmää (kloonasin tähtiä tuohon kapeimpaan kohtaan reunoille).

- Timo Inkinen

Amatööri

Mistäs te näätte tämänhetkisen komeetan kirkkauden (magnidut) ?
Vois kokeilla sopivassa välissä etsiä sitä uudella putkella  :smiley:

einari

___
Tapio

MLa

Hep

Yritin viime yönä bongata Hartleyn 7X50 kiikarilla ja 9 cm putkellla mutta eipä löytynyt. Nyt komeetta pitäisi kaiketi löytyä 25cm pöntöllä kohtuullisen helposti.
Näkyykö kohde visuaalisesti pistemäisenä vai utuisena ja mikä mahtaa olla tämän hetkinen kirkkaus?

Markus

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 29.09.2010, 14:18:45
Tyrkkään sekaan nyt hiukan laajemman otoksen 27.9. illalta, kun Hartley 2 ohitti Kassiopeiassa NGC7789 tähtijoukon

Upea kuva!  Linnunradan tummia pilviä piirtyy hirmu terävästi.

Edit: ehkä osa noista onkin kuvankäsittelyssä syntyneitä, mutta yhtä kaikki kokonaisuus on hieno :)
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 29.09.2010, 14:18:45
Tyrkkään sekaan nyt hiukan laajemman otoksen 27.9. illalta,

On hieno - vau ! Hyvin on syvyyttä kuvassa - kaikinpuolin oikeen onnistunut.
Lainaus käyttäjältä: MLa - 29.09.2010, 18:06:35
Yritin viime yönä bongata Hartleyn 7X50 kiikarilla ja 9 cm putkellla mutta eipä löytynyt. Nyt komeetta pitäisi kaiketi löytyä 25cm pöntöllä kohtuullisen helposti.
Näkyykö kohde visuaalisesti pistemäisenä vai utuisena ja mikä mahtaa olla tämän hetkinen kirkkaus?

Markus

Jos nyt jälkikäteen ( yritin muistikuvan perusteella vertailla cartesista , mitä näky seurantakameran näytöllä tähtiä ), niin sanoisin ytimen kirkkaudeksi noin 13 ... 13.5  mag , kokonaiskirkkaus ehkä jotain 9 mag - paljon himmeämpi oli mitä kuvittelin, ja oli suuria vaikeuksia löytää kohdetta.
Timo Kantola

Kaizu

Niinkuin jo aiemmin mainitsin niin etsin komeetan eilen karkean kartan perusteella putkella skannaten. Löytyi verraten helposti.
Putki on TAL250K ja okulaari 50mm/ 90 astetta. Sillä on hyvä etsiä koska näkökenttä on pari astetta, suurennusta 43x ja lähtöpupillikin viiden millin kieppeissä.

Kaizu
Kai Forssen

Timo Kantola

Viellä tällänen spämmi eiliseltä illallta klo 22:41. Yritin JP:n oppeja käyttää hyväksi ja poistin seitsemästä kuvasta tähdet, ja jätin pelkän komeetan - pinosin nuo 7 komeettaa, ja lisäsin viellä yhdenkomeettakuvan missä oli tähdet mukana, ja venyttelin levelssejä sekä vääntelin hieman curvesia..
7x2min + 1 kpl 2min otoksia SPX300F4 Canon350D mod... Pohjonen vasemmalla, länsi alhaalla..
Timo Kantola

Timpe

Hieno lopputulos kaiken kaikkiaan :cool:
Tuosta ei taida saada pidemmilläkään valotuksilla paljoa enempää irti tässä vaiheessa, kun komeetan pyrstö jää sen taakse tulosuuntaan (koman hehku vain kasvaa ympärillä). Ai niin, kaksi minuuttia taitaa jo olla sellainen aika, että komeetta ehtii kulkemaan valotuksen aikana. Kohta pitää opetella seuraamaan komeettaa valotuksen aikana, jos haluaa hyviä kuvia... (tässä venyminen ei vielä haittaa liikaa!)
- Timo Inkinen

Lauri Kangas


http://www.ursa.fi/~lkangas/kuvat/100928_komakallio/hartley_iso.jpg

WO 110 FLT + WO 0.8x III, Atik 314L+ CLS filtterillä, 47x1min.

jmantyla

#71
Alkuillan pilvien jälkeen taivas selkeni ja pääsin kuvaamaan Hartleytä. On kirkastunut niin, että ei tarvita 30 cm valosaavia, vaan näkyy jo kameraoptiikalla:

Pentax K-x 200/2,8 ISO800.

Ylemmässä kuvassa 30 s. jpg ja alemmassa 90 s. raw. Komeetan liike näkyy hyvin. Helposti löydettävissä Kassiopejan W:n oikeassa alanurkassa. Syystaivaan smaragdinvihreä koriste!
Ensi yönä sitten kaukoputkella, jos sää sallii.

Jorma M.
Kangasala

Timpe

"Räntää vihmoo!", sanoi vaimoni kun sattui näkemään tuon Laurin hienon komeettakuvan :tongue: Hyvin onnistunut kuvasarja ja sangen hieno komeetan ulkonäkö, mutta mistä tuli tuo katkos sarjan keskelle?
Itselleni kävi "kämmi" 29.9.2010 illan kuvien pinoamisessa, kun otin 57 kuvan pinoon mukaan yhden testikuvan (ja tutkin kuvatessa tuota ylimääräiset puolitoista minuuttia ennen kuin aloitin varsinaisen sarjan kuvaamisen). Tässä siis 57 x (1min 11s) sarjatulta = 67min 25s valoa Hartley 2:sta tuolla 12" valosaavilla kuvattuna ja autoguiderilla tähdistä ohjaten (hmmm... saisikohan LVI SmartGuiderin ymmärtämään komeetan ytimen tähdeksi noin jatkoa ajatellen? Osaisi sitten seurata komeettaa...). Nyt pitää varmaankin vaihtaa kohdetta vähäksi aikaa, kun alkaa jo tulemaan vanhan toistoa... :wink:


- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 30.09.2010, 19:57:31Hyvin onnistunut kuvasarja ja sangen hieno komeetan ulkonäkö, mutta mistä tuli tuo katkos sarjan keskelle?

Ihmettelin itsekin, otin kyllä yhdessä putkessa tuon kuvasarjan. Voi olla että komeetan kohdistus pinotessa on heittänyt, klikkasin joka kuvan käsin paikalleen ja softa tarkensi vielä paikkaa laskemalla komeetan keskipisteen. Siinä puuhassa voi mennä paikka pieleen, jos on joku tähti ihan koman vieressä.

Onpas hieno kuva, harmi että oma kamera on mustavalkoinen.  :tongue:

getty

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 30.09.2010, 19:57:31
Itselleni kävi "kämmi" 29.9.2010 illan kuvien pinoamisessa, kun otin 57 kuvan pinoon mukaan yhden testikuvan (ja tutkin kuvatessa tuota ylimääräiset puolitoista minuuttia ennen kuin aloitin varsinaisen sarjan kuvaamisen).

Tykkään kovasti. Tuo pieni kämmi teki kuvasta kertaheitolla astrotaidetta: kuin komeetta olisi joutunut nuolisateeseen.
Pekka Peura, Oulu