103P/Hartley 2

Aloittaja Timpe, 16.08.2010, 19:55:27

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lupaamani kuva 103P/ Hartley 2:sta olisi tässä: (41 x 1 min, 300/1500mm Newton ja Canon EOS 7D + muut roippeet, 20.9.2010, kuutamo 93%)



Uppo, mulla DSS-kuvien taustataivaan ongelmia ei tule pelkkään komeettaan kohdistettaessa, eikä myös tähtiin kohdistettaessa. Mutta kun valitset molemmat lukitukset, niin taustataivaan epätasaiset laikut nousevat esiin kuvankäsittelyn aikana käyriä venyteltäessä. Mutta jatketaan tästä toisaalla DSS-ketjussa, jos ratkaisua löytyy...
- Timo Inkinen

Antti Kuosmanen

Hieno kuva komeetasta. Varsinkin pyrstön muoto on jännän spiraalimainen. Tuli mieleen että onko pyrstön rakenne muuttunut 41 minuutin valotuksen aikana? Olisi mielenkiintoista nähdä noista 41 valotuksesta koostettu animaatio.

Timpe

Joo, tuota mietin itsekin nyt kun huomasin: hyvä huomio kuvasta, Antti!
Kuvaa on käsitelty hyvin maltillisesti, joten tällä kertaa ei liene kyse Photari-artifakteista. Eikä siinä alla ole tähtirypästäkään, joten tuo selitys komeetan liikkumisesta saattaisi tulla kyseeseen. Minuutissa ja 1500mm polttovälillä komeetta liikkui aivan hiukan valotuksen aikana ja kun tuon summaa, niin tapahtuu mitä? :huh: Eikös komeetan ytimen pitäisi mennä soikeaksi ja pyrstön shiftautua sivuttain koko matkalta? Eikä tehdä tuollaista kiekuraa...

Lisään tähän kuvan, joka on 100% croppi 1 min valotuksesta. Vasemmalla käsittelemätön RAW-kaappaus (nostettu vain kirkkautta RAW-tuonnissa +3 EV) ja oikealla NoiseNinjalla siloiteltu kohinat ja väännetty hiukan tasoja Photarissa.
- Timo Inkinen

naavis

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 24.09.2010, 21:47:04
Eikös komeetan ytimen pitäisi mennä soikeaksi ja pyrstön shiftautua sivuttain koko matkalta? Eikä tehdä tuollaista kiekuraa...

Yksi mahdollisuus kai olisi, että pyrstössä liikkuu osavalotusten aikana jonkinlainen kirkastuma, joka summautuu spiraaliksi. Osavalotuksistahan voisi tehdä animaation! :cheesy:

EDIT: Kieltämättä jo noissa osavalotuksissa näkyy spiraalikuvio. Mielenkiintoista.

Timpe

Kaksi ääntä animaation tekemiseen, joten kaipa se on pakko väsätä, kun tämä kiekurajuttu alkoi kiinnostamaan muitakin  :angel:
- Timo Inkinen

DarkSide

Vautsi. Ompa uskomattoman hieno kuva komeetasta Timpe  :shocked:
Alkaa jo kiinnostamaan kohde minuakin..
t.Jyrki

veka

Lainaus käyttäjältä: Antti Kuosmanen - 24.09.2010, 21:30:45
Hieno kuva komeetasta. Varsinkin pyrstön muoto on jännän spiraalimainen. Tuli mieleen että onko pyrstön rakenne muuttunut 41 minuutin valotuksen aikana? Olisi mielenkiintoista nähdä noista 41 valotuksesta koostettu animaatio.

Suurentamalla kuva 150 prosenttiin minusta oletetun spiraalihaaran aiheuttajaksi näyttäisi paljastuvan himmeähkö taustatähti, joka on piirtänyt viirun pyrstösumun läpi. Normaalikokoisessa kuvassa tästä tulee spiraalimainen vaikutelma. Joka tapauksessa hyvin onnistunut värikuva, jossa alaspäin suuntautunutta heikkoa pyrstöäkin näkyy jonkin verran.

Antti Kuosmanen

Siinä on kaksikin himmeähköä taustatähteä sotkemassa koman keskustan alapuolella, mutta otin ne kyllä huomioon. Kyllä tuo spiraalimainen rakenne on mielestäni aito. Tuskin kyseessä kuitenkaan on varsinaisesti komaa kiertävä pyrstö, vaan se on näennäisesti rajusti kaartunut meidän katsomiskulmasta nähden (komeetta taitaa olla tällä hetkellä lähestymässä, eli tulossa melkein suoraan päin). Mutkat komeettojen pyrstöissähän ovat aika yleisiä, tässä tapauksessa se näyttää vain olevan erityisen mutkalla.

Animaatiota ehdotin myös, koska komeetta tulee melkoisen lähelle, ja silloin voisi kirkkaasta komasta ja pyrstöstä erottua yksityiskohtia, jotka muuttuvat jo muutaman minuutin kuluessa. Varsinkin ollessaan kirkkaimmillaan voisi pyrstö olla hyvinkin dynaaminen. Siinä mielessä tämä komeetta voisi olla hyvin mielenkiintoinen, ja olisi hauska nähdä pitemmistä valotussarjoista koostettuja animaatioita enemmänkin.

2006 marraskuussa kuvasin SWAN-komeettaa, jonka pyrstö oli purkauksen aikaan erityisen dynaaminen. Tässä on linkkin 15x2min flash-animaatioon, jonka koostin tuolloin: http://akuo.iki.fi/c2006m4/c2006m4_20061029.html

Kaizu

Jos noiden parin tähden jäljet poistaa niin spiraalijälki katoaa ja näyttää että komeetta lähettelisi savumerkkejä. Osaako kukaan lukea niitä?

Kaizu
Kai Forssen

Timpe

#39
Lisäsin yksittäisistä kuvista lievästi käsitellyt cropit tänne: http://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Komeetat/Temp/ (salasana: TimpeHartley)
Kuvat on avattu PhotoShopissa RAW-konvertterin vakioasetuksilla, tehty sitten niille yksi Curves säätö, jossa on kaksi pistettä (25>55 + 100>140). Tästä lopputuloksesta on otettu 100% croppi (1736x2168 pikseliä) ja talletettu JPG:ksi parhaalla laadulla. Lopputuloksena on tuo verkkoon lataamani raakavedos, jossa näkyy jotain höttöä. Yritän tehdä näistä animaatiota ja käsittelen mahdollisesti raaka-jpg-kuvat vielä uusiksi (mm. kohinan poistoa ja käyrien venytystä), jotta saan niistä paremmin hentoa pyrstöä näkyviin.
Kokeilen noista "originaaleista" animaation tekoa Photarissa (pakko opetella, kun en vielä osaa ;)Voitte samalla tsekata nuo kuvat muutenkin läpi, jos niistä vaikka löytyisi jotain selitystä spiraalille. Kiitos!

EDIT: Komento takaisin, tuonne Temp kansioon on päässyt nyt jokin Photoshop-bugi, koska kuvasta Pic11.jpg lähtien kaikissa on RGB kanavien tasapaino muuttunut jpg-konversiossa. Näissä #11:sta lähtien on kaikissa jälkimmäisissä R-kanavassa selvästi erilainen levels-näkymä kuin alkuperäisessä RAW-kuvassa ja muissa #1-10 JPG-kuvissa on. Korjaan asian, kun ennätän... sorry!  :embarrassed:
- Timo Inkinen

Antti Kuosmanen

Jos haluat tarkastella komeettaa ilman taustatähtiä, pinoa kuvat komeettaan kohdistettuna mediaanilla, eikä keskiarvolla.

Julius

Hieno komeetta Timpe!

Pikainen vilkaisu yhteen kuvaan näyttää punaisen leikkautumisen, joka tuo helposti
laikkuja pohjatasoon. Kannattaa katsoa RAW-kuvasta, voiko sille tehdä mitään.
Saisi sitten pohjaa paremmin venytettyä. Komeetassa tosin punaista on vähän, mutta kuitenkin.
Vaikuttaahan se kuitenkin mustan tasoon.

Timpe

Kiitos kommenteista kaikille!
Tapaus selvisi, kun otin tuon Median pinon komeettaan kohdistaen, kiitos vinkistä Antti :smiley:
Spiraalikiekura on syntynyt kuvankäsittelyssä jossakin vaiheessa (veikkaan kuvan skaalausta 1500 pikselliin) ja vaikutelma voimistuu noiden taustataivaan himmeiden tähtiviirujen kanssa. Tässä on vielä vertailukuva, jossa on nyt skaalaamaton croppi komeetasta kahdella eri tavalla tasoja venytellen. Lyhyttä pyrstöä on tarjolla, muttei mitään sivulle suuntautunutta mallia. Hetken ehdin jo innostua, että olisiko tullut kuvattua jotain erikoisempaakin, muttei sitten kuitenkaan... :angel:

Ai niin, Photari kaatui päivemmällä sen verran lahjakkaasti noiden animaatio-jpg kuvien kanssa touhutessa, että sen 32-bittinen versio vaatii nyt uudelleen asennuksen. Nyt se mokoma skaalaa punaisen värikanavan leikepöydälle kopioinnissa jotenkin ihmeellisesti ja venyttäen (histogrammiin tulee tyhjiä viivoja ja kuvasignaali leviää 2x normaaliin leveyteen). Tästä ne punaisen kanavan leikkautumisetkin johtuivat noissa JPG-kuvissa. Teen kuitenkin tuon komeetta-animaation valmiiksi lähipäivinä, kun saan PS:n taas kuntoon. (Tämä viimeisin kuva on käsitelty PS:n 64-bittisellä versiolla.)
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Noihin kuviin kannattaa vielä kokeilla Larson-Sekaninaa ja muita komeetantonkimisfilttereitä. Saattaa pyrstöstä löytyä kaikenlaista jännää.

Timpe

Taidan jättää Larssonit vielä tuleviin kuviin, sillä tässä vaiheessa edes tuon pyrstön tyngän esiin saaminen oli työn ja tuskan takana. Googletin tuon työkalun ja löysin tämän plugin-sivun, josta tuo löytyi muiden mukana: http://www.msb-astroart.com/examples.htm
(Kertomasi Larson-Sekanina -nimi kuulosti alkuun sen verran eksoottiselta, että mietin olitko lainkaan tosissasi, kun kirjoitit tuon kommentin. Sitten lyhyt haku netistä aiheutti tiedollisen valaistumisen :shocked:).

Photoshopissa saman tyyppiseen lopputulokseen pääsee (ehkä?) tätä kautta: http://www.mreclipse.com/SEphoto/SEcomp.html
En löytänyt tähän hätään suoraa PhotoShop pluginia Larson-Sekaninasta, joten jos joku tietää niin voisi vinkata oikeaan paikkaan :smiley:
- Timo Inkinen