103P/Hartley 2

Aloittaja Timpe, 16.08.2010, 19:55:27

« edellinen - seuraava »

Katri

Minkä kokoisella putkella komeetta mahdollisesti näkysisi nyt lähiaikoina?

einari

Timpe tuolla edellisellä sivulla kertoi että valosaasteen vaivaamassa paikassa ei ollut tahtonut näkyä 30cm putkella.
Kirkkauden puolesta pitäisi näkyä pimeällä paikalla hyvin jo ainakin 15-20cm putkilla.
Pitäisi siis kirkastua niin että marraskuussa jos hyvin käy näkyisi jopa paljaalla silmällä.
___
Tapio

Timpe

Jep, omalla 12" Newtonillakin on ollut vaikeuksia _nähdä_ tätä komeettaa visuaalisesti näistä kaupunkilähiön olosuhteista. Sopivasti suurennusta & syrjäsilmällä katsomista, niin pieni himmeä tuhnu on erottunut tähtien joukosta. Mutta vasta 30...60s valotus digijärkkärillä on vahvistanut saman havainnon todeksi. Toisaalta... enpä ole katsonut Hartley 2:sta kohta pariin viikkoon (säärajoitteiden takia) enkä ole pyrkinyt varsinaisen visuaalihavainnon tekemiseen, vaan varmistanut komeetan sijaintia kuvausruudun keskelle  :undecided:

Tuo einarin 15-20cm putkiarvio pimeältä paikalta lienee silti oikealla tasolla, kun kohteen kirkastuminen on odotettavissa. Haasteena on löytää juuri oikeaan kohtaan taivasta, jollei putkessa ole gotoa (eikä sekään auta, jos kohde hukkuu taustataivaan kirkkauteen).

EDIT: Nyt tuossa Cloudy Nightsin linkissä kerrottiin, että komeetta olisi näkynyt jo 80mm linssiputkella pimeistä olosuhteista. Ei siis kannata masentua, vaan kokeilla löytyykö tuo jo omalla putkellakin.
- Timo Inkinen

mistral

Lainaus käyttäjältä: veka - 13.09.2010, 00:53:04
Lisäsin sivuilleni 7.9-10 ja 9.9.-10 ottamani CCD -kuvat tästä komeetasta. Näyttää kirkastuneen selvästi.

Onko näissä komeettakuvissa seuranta lukittu komeettaan vai onko seuranta jollain lailla ohjelmoitu, ainakin se näyttää onnistuneen nappiin.

veka

Lainaus käyttäjältä: mistral - 14.09.2010, 22:08:08
Onko näissä komeettakuvissa seuranta lukittu komeettaan vai onko seuranta jollain lailla ohjelmoitu, ainakin se näyttää onnistuneen nappiin.

Ei sen kummempaa kuin normaali tähtien liikkeen suhteen tapahtuva seuranta, mutta otan kaikki valotukset yhteen pötköön ilman mitään dark- tai flat- kalibrointeja yksittäisten valotusten lopussa. Näin aikaväli 1. valotuksen käynnistymisestä viimeisen valotuksen loppuun  jää mahdollisimman lyhyeksi eikä hitaammin liikkuva komeettakaan ehdi vaeltaa tähtien suhteen kovin pitkää matkaa esim 5x90 s:n kuvissa. Kuvien kalibroinnin ja pinoamisen komeetan kirkkaimman ydinosan suhteen teen Astroart -ohjelmalla. Pinoamistarkkuuden parantamiseksi zoomaan komeetan ytimen riittävän suureksi sekä säätelen kirkkautta sopivaksi. Itse rakenneltu massiivinen kaukoputkilaitteistoni on niin alkeellinen, ettei siinä voi käyttää edes automaattista guidausta tähtien avulla vaan kaikki on hoideltava manuaalisesti.

Veijo Kallio


Timpe

Hartley 2 näyttäisi kirkastuneen selvästi parissa päivässä, tämä esimerkkikuva on poimittu tuosta yllä mainitsemastani Cloudy Nightsin Hartley 2 -ketjusta:
http://mail.synergyitg.com/mike/sep-10/103p-compared.jpg (©)
- Timo Inkinen

veka

Lainaus käyttäjältä: veka - 20.08.2010, 23:34:23
Pääsin minäkin viimein aloittelemaan tämän syksyn komeettojen kuvausta, vaikka taivas ei vielä täysin tummene Oulun seudulla edes lyhyeksi ajaksi. Oheisen linkin takaa löytyy 2 ottamaani CCD -kuvaa komeetasta 103P Hartley2:
http://kotisivu.dnainternet.net/jblkdjgk/103pHartley2.htm.   Kuvauslaitteistona oli 40cm:n newton f/3.1 (reducer+coma corrector) ja Atik 16HR CCD. Muut kuvaustiedot näkyvät kuvien yhteydestä.

Veijo Kallio

Lisäsin Hartley -sivuilleni jälleen uudet 14.9.-10 ja 17.9.-10 otetut CCD -kuvat (vieritä sivun loppupuolelle).
(Myös Tempel -sivullani on uusi 17.9.-10 otettu kuva, joka löytyy Tempel -ketjun kautta).

Uppo

Vähän mopo sarjaa tähän väliin, turhan vaalea oli tuo taivas. Siellä se kuitenkin lymyilee. Tähtien mukaan pinottu.



40 x 45s, Nikon D300, ISO800, Orion 80/400mm akromaatti. Crop.
Jani Virtanen

einari

Uppo, kannattaa kokeilla pinota myös komeetan mukaan niin näkyy sekin paremmin.
Nyt näkee selvästi kuinka komeetta on liikkunut valotusten aikana.
___
Tapio

Uppo

Lainaus käyttäjältä: einari - 21.09.2010, 08:42:52
Uppo, kannattaa kokeilla pinota myös komeetan mukaan niin näkyy sekin paremmin.

En tuolla DSS:lla ainakaan saanut lukittua tuohon komeettaan. Yritin kyllä, voi olla että en vaan osaa :angry:
Palaan tähän tänään paremmalla ajalla.
Jani Virtanen

einari

Joo, se on vähän mutkikasta.
Kuvat pitää olla aikajärjestyksessä (ja pitiköhän olla raw/fits-kuvia) ja sitten merkitään komeetta ensimmäiseen ja viimeiseen kuvaan.
___
Tapio

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Uppo - 21.09.2010, 09:06:38
En tuolla DSS:lla ainakaan saanut lukittua tuohon komeettaan. Yritin kyllä, voi olla että en vaan osaa :angry:

DSS:llä voi etsiä komeetan kuvista hiirellä naksuttelemalla komeetta-tilassa. Rekisteröi ensin kuvat ja etsi sitten komeettatilassa kuvista komeetan sijainti ja lukitse se klikkaamalla. Muista painaa SHIFT-pohjaan ja katsoa ylänurkan suurennusikkunaa kun haet komeettaa, niin saat siirreltyä kursoria ilman "karkeaa pykälöintiä". Olen uskotellut itselleni, että riittää kun saa komeetan tuon kursori-rinkulan sisään, niin DSS hoitaa loput kohdistukset itsekseen. Tuota Einarin "ensimmäinen-viimeinen-kuva" keinoa en ole kokeillut, mutta se toiminee hyvin jos kuvien väliajat ovat vakiot.
- Timo Inkinen

Uppo

No nyt, SHIFT oli avain onneen tässä tapauksessa. Pitäisi varmaan joskus manuaalejakin lueskella, kiitos Timpelle tuon mainitsemisesta. Jouduin kaikkiin kuviin klikuttelemaan tuon komeetan paikan, merkintä ensimmäiseen ja viimeiseen olisikin ollut jo liian helppoa. Kuvan käsittely olikin sitten jo aivan tuskaa, jalustan napasuuntaus ei ole oikein kohdallaan, siitä tuota raidoitusta. Pimeämmältä taivaalta sitten ensikerralla.

Speksit muuten samat, croppi vain hieman tiukempi.

Jani Virtanen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Uppo - 21.09.2010, 23:57:28
No nyt, SHIFT oli avain onneen tässä tapauksessa. Pitäisi varmaan joskus manuaalejakin lueskella, kiitos Timpelle tuon mainitsemisesta. Jouduin kaikkiin kuviin klikuttelemaan tuon komeetan paikan, merkintä ensimmäiseen ja viimeiseen olisikin ollut jo liian helppoa. Kuvan käsittely olikin sitten jo aivan tuskaa, jalustan napasuuntaus ei ole oikein kohdallaan, siitä tuota raidoitusta.

Hyvä kun lähti pelittämään noilla ohjeilla!
DSS:n raitoja ihmettelen itsekin, kun pinoan kuvat sekä komeetan että tähtien mukaan. Mistä olet lukenut tuosta raidoituksen synnystä, että se olisi napasuuntauksesta kiinni?
Omalla työpöydälläni on myös samalta illalta otettu kuvasarja, jota en ole ennättänyt käsittelemään loppuun saakka. Kuva(t) tulevat siis näytille myöhemmin, mutta nuo tähdet kuvassasi näyttivät jotenkin tutuilta eli taitavat mahtua samaan rinnakkaisruutuun kanssani :wink:
- Timo Inkinen

Uppo

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 22.09.2010, 20:02:36
DSS:n raitoja ihmettelen itsekin, kun pinoan kuvat sekä komeetan että tähtien mukaan. Mistä olet lukenut tuosta raidoituksen synnystä, että se olisi napasuuntauksesta kiinni?

No vähän siitä lähdin että jos kenttä ei valuisi noin paljon tuossa ajassa, ei raidoitusta sitten pinossa esiintyisi noin paljoa, vai menikö ajatukseni metsän puolelle :huh:
Minä kun saan raitaa vähän jokaiseen kuvaan mitä tuolla niputan.

Varmaan jollain asetuksilla DSS:ssa saisi tuota vähennettyäkin, pitänee testailla lisää. Jatkot tästä varmaan muissa topiceissa, ettei valuta täällä OT:n puolelle.
Jani Virtanen