Kamera säähavaintopallolla 30km korkeuteen - projekti Kauniita kuvia korkealta

Aloittaja Juze-81, 27.03.2010, 15:42:13

« edellinen - seuraava »

jmantyla

Alan yrittäjiä näyttää löytyvän vähän sieltä sun täältä. Kaliforniassa saatiin pallo 38 km korkeuteen:

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=2213301

Jorma M.
Kangasala

kirka_

Lainaus käyttäjältä: jmantyla - 23.06.2010, 08:28:20
Alan yrittäjiä näyttää löytyvän vähän sieltä sun täältä. Kaliforniassa saatiin pallo 38 km korkeuteen:

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=2213301

Jorma M.
Kangasala


Johan oli hieno video saatu aikaseksi! :) siinä on jo vähän tavottelemista :D
Celestron Astromaster 90EQ
Canon EOS 1000D
10 + 20 mm okulaarit
http://www.flickr.com/photos/54611971@N02/sets/

vanhakauko

Lainaus käyttäjältä: jmantyla - 23.06.2010, 08:28:20
Alan yrittäjiä näyttää löytyvän vähän sieltä sun täältä. Kaliforniassa saatiin pallo 38 km korkeuteen:

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=2213301

Jorma M.
Kangasala


Upeita kuvia.
Saisko muuten Suomessa tuollaista temppua tehdä? Valokuvia Finnairin lentoemoista työntouhussa?

ReijoL

Löytyyköhän tästä lisätietoa mistään, oma mielikuvitus loppui äkkiä kun yritin googlata? Muutama asia nimittäin jäi mietityttämään. Ensinnäkin, kovin korkealle saivat kaverukset pallon nousemaan. Amatöörien Ilmareista suuri osa jäi alle 20 km, joku sentään pääsi just 30 km. Meinaan vaan että tuollainen lateksipallo tuppaa poksahtamaan jo alhaisemmissa korkeuksissa, yleensä yläilmakehän pallot ovat erilaisia, vajaatäytteisiä isoja muovisukkia. Miten korkeus todettiin?

Millä halvalla kameralla saa otettua parin - kolmen tunnin videoita, tämän ajan nousu suunnilleen kestää?

Miten ihmeessä kamerat löydettiin, oliko GPS-seuranta?

Miten laskuvarjot laukaistiin?

Luvat, Kaliforniaakin varmaan valvotaan tarkasti tutkilla.

Meade-mad

Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

prototype

tuli vaan mieleen että eikö kauko-ohjattava lennokki olisi kova juttu tohon hommaan. pelkät liitimet ei ole kovin kalliita.

Kaizu

#81
Pasific Star I :sta etsittiin helposta maastosta pari päivää ennen löytymistä. Pallo vaelteli tuulen mukana niin että Suomesta lähetettäessä ei välttämättä pysy valtakunnan rajojen sisällä. Täällä tarvittaneen ohjattava laskeutujaosa ja siltikin vielä jokin lähetin/vilkkuvalo loppupaikannusta varten. Metsässä tai järvenrantakaislikossa ei yhdellä silmäyksellä näe kuin muutaman metrin päähän, toisin kuin Amerikan videossa. Kamerat näyttivät olevan vanhoja Canonin Powershotteja. Sellaisen ostin kirpputorilta muutamalla kympillä ja sillä saa ihan siedettävää videota. Siihen saa myös CHDK-ohjelman time laps kuvausta varten. Videotakin saa kahden gigan muistikortille pienellä resoluutiolla (vga) noin tunnin. Neljän tai kahdeksan gigan kortille voisi jo mahtua iloinen jälleennäkeminen etsijöiden kanssa.

Kaizu
Kai Forssen

jmantyla

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 25.06.2010, 10:24:12
Pasific Star I :sta etsittiin helposta maastosta pari päivää ennen löytymistä. Pallo vaelteli tuulen mukana niin että Suomesta lähetettäessä ei välttämättä pysy valtakunnan rajojen sisällä. ...
Kaizu

Saattaisi kyllä onnistua, mutta maasto ja sää ovat kovin erilaisia kuin Kaliforniassa. Suomessa yleisin on länsituuli. Pallo pitäisi lähettää aivan läntisimmästä Suomesta melko tyynellä ilmalla, jolloin se ehkä pysyisi maan rajojen sisällä. Lisäksi laite pitäisi suunnitella kelluvaksi, koska 1/3 Etelä-Suomesta on järviä, joten aika todennäköisesti laite putoaisi järveen.

"It Never Rains in Southern California"...

Mukavaa juhannusta kaikille!

Jorma M.
Kangasala

prototype

http://www.leluja.net/tyokalut-tarvikkeet-radiot-c-63_12.html     Tuolta saa halvalla lähettimiä vastareita ja servuja. kantavuus 200-300m, jos joku haluaa jotai rakennella.

starfoto

Täytyy nyt itsekkin kysyä, että onko projekti vielä käynnissä tai suunnitteilla? Tuo video Usa:sta oli kyllä komea.

starfoto

Täytyy vielä lisätä edelliseen komenttiini, että olisin itsekin innostunut ottamaan osaa projektiin. Kirpputorilla ainakin oli vanhempia digipokkareita myynnissä, eli jos kameroita vielä tarvitsette, niin voisin osallistua hommaan. Kirjoittakaa tänne vielä lisää jos tosiaan projekti on vielä käynnissä. :grin:

Timo Kantola

Laitoin homman omaltaosalta jäihin... toistaiseksi

Ongelmia oli kaks.. tai kolme:
1: Pallon hankinta - ainoaksi vaihtoehdoksi kunnollisen pallon saamiseksi jäi jenkkiläiset nettikaupat - toimituskulut olikohan jotain 100e , ja pallon hinta noin 150e..
2: Pallon seurantaan oikeastaan ainoa laillinen keino on käyttää radioamatöörien apua - GPS paikannin joka sitten lähettää pallon reaaliaikaisen sijainnin radioamatöörien taajuuksilla. Kaikkein yksinkertaisin systeemi olisi ollut Oksasen kännykkä ( joku Nokia) sen olisi saanut ottamaan halutuin välein 5mpix kuvia, ja samalla siltä olisi voinut textarilla kysyä senhetkistä paikkaa - ilmailu säädöksissöä on kuitenkin pykälä joka yksiselitteisesti kieltää kännykän päälläolon ilma-aluksessa ( kaikki ihmisen ilmaan saattamat laitteet / pallot lasketaan ilma-aluksiksi. ) Hyötykuorma olisi ollut tuolloin vain 150g - mistä on suuri etu silloin kun halutaan todella korkealle.
3: Trafilta olisi pitänyt saada lennätyslupa ( hintaa noin 250e)  Lupahakemuksessa , joka siis pitää laittaa sisään  viikkoja ennen lennätystä, pitäisi tietää lennätyspäivä - huonosää saattaisi estää tuoltapäivältä lennätyksen. Tämä Trafin lupakäytäntö on näköjään muuttuvaa sorttia - radioamatöörien Ilmari pallojen lennätykseen on kuulemma riittänyt pelkkä ilmoitus paikallislennonjohdolle pallon lennätyksestä + pallossa tulee olla tutkaheijastin jotta lennonjohto pystyy seuraamaan pallon liikkeitä.

Kunhan lakia muutetaan silleen että kännykkä voi olla yläilmoissa päällä , voin harkita hommaa uudelleen.
Timo Kantola

kulta-atomi

Hei olen itsekin aikoinaan tutkiskellut tämän tyyppistä projektia lueskeltuani vastaavista projekteista ja katsellut lähiobservatoriosta nousevia palloja.
Omilta tiimoilta tässä voisi olisi joitain ratkaisuja projektisi ongelmiin.
1. Tiedän yhden tapauksen jossa eräs yksityishenkilö kävi ostamassa observatoriosta itselleen pallon ja sai sen pieneen hintaan ilman mitään ongelmia. Palloa ei kuitenkaan käytetty lennätys tarkoitukseen vaan lähinnä koristeena. Eli kannattaa kysellä lähiobservatorioista olisiko pallon ostaminen mahdollista ja mihin hintaan. Periaattessa koko pallon lähetyksen voisi hoitaa yhdessä observatorion kanssa palloineen ja heliumeineen korvaustausta vastaan, jolloin myös mahdolliset tarvittavat ilmoitukset tulee helpommin hoidettua.

2. Seurannan puolelta kannattaa varmaan katsahtaa brittiläisen  UKHASin radioseurantasysteemiä. Kunhan vaan löytyy henkilö jolla kolvi pysyy kädessä ja osaa laittaa kyseisen systeemin pystyyn ohjeiden mukaan.
Yhtenä ongelmana kännykän kanssa on myös se että yleensä GPS vastaanottimet on yleensä ohjelmoitu lopettamaan toimintansa kun korkeus ylittää 18 kilometrin rajan. Tämän takia vastaavissa projekteissä käytetään mm. Trimblen gps moduuleja joissa kyseistä estoa ei ole.

3. Itse lueskelin Suomen lentosäädäntöä ja sain käsityksen että pallo ei tarvitse mitään erityisiä lupia, mikäli se lasketaan lain mukaan kevyeksi miehittämättömäksi ilmapalloksi ja pysyy Suomen puolle. Laki määrittää melkein kaikki tarkemmat kriteerit koskemaan vain raskaita tai keskiraskaita palloja. Kevyeksi taas lasketaan karkeasti sanottuna kaikki alle 3 kilon laatikot, jotka ei ole kiinnitetty palloon turhan vahvalla narulla. Ilmailuhallinto - Lentosäännöt ( sivu 40 -> )
Epäilen että jonkinlainen ilmoitus asiasta on kuitenkin tehtävä, mutta en näkisi siinä ongelmia, jos lähetyksen tekee yhdessä observatorion kanssa.
Normaali lentokuvaus taas vaatii yleensä oman lentotyölupansa, mutta toisaalta en usko että tämä vaatii mitään erityistä, jos kamera ei satu laskeutumaan sotilasalueelle.
Kaikki menee suunnilleen ykstyiskäyttöön ja mitään tarkempia yksityiskohtia ei tuskin ole erotettavissa kuvista, joten tuskin ne ketään häiritsevät.
Asia on kyllä paree tarkistaa vielä.
Korostan vielä että jos homman tekee yhdessä sääobservatorion kanssa ja pitää pallon sääpallon kokoluokassa niin onnistunee varmaan aikas hyvin.


Lisäksi ensi lauantaina (10.7) brittiläinen UKHAS lähettää testi pallonsa nimeltä BallastHalo 5 ilmaan ja sen lähetystä/matkaa on mahdollista seurata livenä netistä.

Timo Kuhmonen

Lainaus käyttäjältä: kulta-atomi - 08.07.2010, 19:36:31

2. Seurannan puolelta kannattaa varmaan katsahtaa brittiläisen  UKHASin radioseurantasysteemiä. Kunhan vaan löytyy henkilö jolla kolvi pysyy kädessä ja osaa laittaa kyseisen systeemin pystyyn ohjeiden mukaan.
Yhtenä ongelmana kännykän kanssa on myös se että yleensä GPS vastaanottimet on yleensä ohjelmoitu lopettamaan toimintansa kun korkeus ylittää 18 kilometrin rajan. Tämän takia vastaavissa projekteissä käytetään mm. Trimblen gps moduuleja joissa kyseistä estoa ei ole.
Kerran olin eräässä radioamatöörien tapahtumassa. Siellä valotettiin tarkemmin suurelle joukollle ILMARI pallon toimintaa. Tuli esille tämä vastaava asia (korkeusrajoitus) - ilman tarkistusta en muista mitä GPS moduulia viimeisessä pallon lennnätyksessä käyttivät. Tieto lienee löydettävissä ILMARI sivujen kautta...

KEW

Eihän projekti ole hyytymässä?

Kiinnostuneita oli aluksi paljon, mutta näyttää innostus kesän myötä vähän hiipumaan.
Onko kukaan ollut yhteydessä radioamatööreihin?

Ei ne luvat voi kauhean tiukassa olla, eikös saahavaintopalloja viskota  taivaalle päivittäin.
Onko kukaan ollut yhteydessä maailman johtavaa sondivalmistajaan, Waisalaan?

KW