Kamera säähavaintopallolla 30km korkeuteen - projekti Kauniita kuvia korkealta

Aloittaja Juze-81, 27.03.2010, 15:42:13

« edellinen - seuraava »

Kaizu

Tuossa on linkki jossa käsitellään myös kaasupallolentämistä. Vety on suositumpi aine kuin helium sekä hintansa että tehokkuutensa vuoksi.
http://www.linnanpallo.fi/portal/suomi/kuumailmapallolentaminen/lentopaivakirja/?id=48
On selvää että kaikki palavat kaasut ja nesteet ovat vaarallisia tumpeloiden käsissä mutta eivät oikein käytettynä. 60-luvulla vappupallot olivat vety taytteisiä.
Normaalina vappuna löytyi aina pari fiksua jotka ottivat 70 sentin vappupallon autoon ja pistivät tupakaksi, autosta tuli yleensä aika pullea ja matkustajista kuuroja. Avotilassa vety ei ole sen vaarallisempaa kuin bensiini tai nestekaasu (etaani/butaani). Itse asiassa jopa turvallisempaa koska se ei jää karattuaan pelipaikalle vaan nousee
ylös. Vedyn valmistaminen itse lähetyspaikalla onkin sitten toinen juttu. Se on vaarallista ja jotkin käytetyt kemikaalit myrkyllisiä. Vedyn palamisesta syntyy vettä joka ei ole myrkyllistä. Vaarallista sekin voi olla jos sen lämpötila tai paine on korkea.

Kaizu
Kai Forssen

-Jarz-

Mielenkiintoinen projekti täytyy myöntää  :smiley:.
Tuossa tuli mieleen, että kun alkaa protyyppivaihe, niin sitä pitäisi jotenkin päästä kokeilemaan ennen varsinaista päälentoa. Ainakin tuo laskuvarjosysteemin toimivuus kannattaa testata ja varmaan olisi hyvä saada kamerallakin otettuja testikuvia, jotta näkee mihin objektiivi näyttää ja miten ilmalennon aiheuttama heiluminen vaikuttaa kuviin.
Tuohon tarkoitukseen olisi varmaan hyvä pienempi heliumpallo, jonka voisi antaa nousta vaikka sataan metriin minkä jälkeen se kauko-ohjauksella hajotetaan. Hajottamiseen voisi käyttää vaikka vastuslankaa, joka kuumetessaan hajottaa pallon tai sitten jokin irroitussysteemi joka pudottaa hyötykuorman pois pallojen kyydistä. Tällöin voidaan käyttää testipalloina useampia pieniä tavallisia ilmapalloja heliumilla täytettynä.

Ilmapallokaupasta saa heliumia ja ilmapalloja.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Kaizu

Sekä vetyä että heliumia toimitta Aga. Pulloa ei tarvitse ostaa, sen voi myös vuokrata.

Kaizu
Kai Forssen

Timo Kantola

Just tuli mieleen...

Toi Arto Oksasen kännykkä -
Siinä on kamera ja GPS... siinähän on kaikki !
Lähettäis vaan kännykän korkeuksiin - painais 100g ei olis vaaraks muille - ottais kuvat- ja viellä kertois reitin ja alastulopaikan !

Yksinkertaista ja nerokasta  :grin:
Timo Kantola

Esko Lyytinen

Varmaankin on enemmän tai vähemmän hyviä ideoita mukaan laitettavasta ihan tungokseen asti. Tässä on joukkoon lisää yksi ehdotus.

Elikkä mikrometeoriittien keräystä onkin harrastettu mm ilmapalloista. Googlettamalla löytyy linkkejä. En nyt äkkiseltään löytänyt hyvää linkkiä menetelmästä, mutta seuraavasta abstractisivusta näkyy kuinka paljon enemmän niitä esiintyy vaimakkaiden parvien aikana, parin päivän viiveellä.
http://adsabs.harvard.edu/full/1965AJ.....70Q.671C

Nämä ovat olleet pääosin epäsäännöllisiä ja vain muutama pallomainen. En tiedä mahtavatko nuo epäsäännölliset olla niinkään ferromagneettisia.
Ehkä pallomaisia tulisi suhteessa enemmän ei-meteoriparvista ?
Ajattelin nimittäin yhtenä mahdollisuutena keräilijäksi, kirkasta muovilevyä (lasi voisi särkyä laskussa) jonka takana (alla) olisi pieni vahva magneetti. On taidetty käyttää jotain ölykalvoja tms, jollaista kait voisi myös magneetin kanssa käyttää.
Muistaakseni ainakin jollain Leonidi-MAC lennolla yritettiin lentokoneesta tämän tapaisella (siis kalvolla) ja taidettiin pari saadakin.

Tuon linkin mukaan Perseidien aikoihin tulisi melkein yksi sekunnissa neliömetrin alueelle.

Esko

Timi

#65
Pallolennätyksiä itselläkin joskus mielessä pyörinyt kun tuota lennokkiharrastusta/ilmakuvausta jonkin verran tullut kokeiltua.
Ainakin saa useimmiten kaluston ehjänä alas tosin lentokorkeus jää melko vaatimattomaksi verrattuna ilmapalloon.
Noh, tämä nyt kuuluu toiselle foorumille, pitipähän jotain tähänkin topiciin kirjoittaa...





Kaizu

Pienessä kaasussa laskettua...
2kg:n kuorman kannatteluun merenpinnan tasossa tarvitaan 1,67m3 vetyä (H) tai 1,82m3 heliumia (He). Pallon halkaisijat olisivat 148cm(H) ja 152cm(He). Ilman paine 1000mbar.
5km:n korkeudella tilavuudet ovat 3,34m3(H) ja 3,64m3(He). Ilman paine 500mbar
10km:n korkeudella 8,35m3(H) ja 9,1m3(He) sekä ilmanpaine n.200mbar
20km:n korkeudella 22,3m3(H) ja 24,3(He), ilmanpaine 75mbar
30km:n korkeudella 66,8m3(H) ja 72,8(He),ilmanpaine 25mbar. Halkaisijat 5m(H) ja 5,2m(He).
Ilman paineet ovat likimääräisiä, katsottu silmämäärin ilmatieteen laitoksen julkaisemasta käyrästä.
Palloa ei siis saa täyttää lähtiessä ihan täyteen koska sen pitää kestää se että tilavuus kasvaa nousun aikana 40 kertaiseksi.
Nämä tilavuudet riittävät kuorman kannatteluun paikoillaan, oikeasti tilavuutta pitää olla vähän enemmän että saataisiin kuorma lähtemään ylöspäin.
Uutisosassa joku huimapää suunnittelee laskuvarjohyppyä samoista korkeuksista ja arvelee ylittävänsä äänen nopeuden 6km:n pudotuksen jälkeen. Alastuleva osa voi siis saada melkoisen nopeuden ennen saapumista tiheämpiin ilmakerroksiin. Jarrutuksessa saattaa jo ennen maanpintaa esiintyä useamman g:n hidastuvuuksia jos laskeutuja joutuu kaaoottiseen liikkeeseen.

Kaizu
Kai Forssen

Timo Kantola

#67
Eilen käytiin Hankasalmen observatoriolla tekemässä koeluontoinen ensilento. Tollanen narupallossa roikotettava digikamera on ihan hauska.
Kokeilupallo pääsi parhaimmillaan noin 150m korkeuteen - viellä jäi vähän tavoteltavaa.



Timo Kantola

Kaizu

Kai Forssen

Timo Kantola

Kokeilin taas vappupalloa , laitoin siihen 310m narun ja ripustin Canonin A470 kyytiin.
Kuvassa näkyvä masto on kylän korkeimmalla mäellä ja 120m korkea:


Ja sitten tällänen järvimaisema - että pysytään otsikossa:


Jokohan pallottelu riittää, saa nähdä jaksanko viedä projektia loppuun..
Timo Kantola

Antti

Onnistuneita otoksia. (No viimeinen ehkä vähän tumma, mutta se nyt ei varmaan ole pääasia  :wink:). Yksinkös tätä projektia pyörität vai onko muita mukana pallon lennättelyssä? Hyvältä kuitenkin näyttää.
Antti Laihonen
Kuvagalleriani: http://antinkuvat.kuvat.fi/kuvat/

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: Antti - 26.04.2010, 02:11:17
Yksinkös tätä projektia pyörität vai onko muita mukana pallon lennättelyssä? Hyvältä kuitenkin näyttää.
Tälläkertaa pulasin yksinäni , vähän konstikasta on. Pitää muistaa pitää ankkurissa tasan niin kauan, että on kaikki valmiina - karkaa meinaan aika herkästi .
Timo Kantola

LK

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 27.04.2010, 22:37:23
Tälläkertaa pulasin yksinäni , vähän konstikasta on. Pitää muistaa pitää ankkurissa tasan niin kauan, että on kaikki valmiina - karkaa meinaan aika herkästi .
Mitenkäs hoidat kuvauksen? Laitatko kameran automaattisesti laukomaan kuvia?

Timo Kantola

Joo, kamerassa on CHDK ja siinä Ultra_intervalometri skripti , kamera ottaa kuvan joka 3.s sekuntti. Lisäksi kamera roikkuu moottorin varassa joka pyörittää kameraa noin 2 kierrosta minuutissa - saa panoroitua 360 astetta. Lisäksi on omatekemä laskuvarjo - siltävaralta jos pallo sattuisi jostain syystä räjähtämään 300m korkeudessa.
Timo Kantola

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: TT - 28.04.2010, 17:42:14
Minkäslaisella systeemillä varjo avautuu jos pallo räjähtää?

Pallotellessa laitteiston järjestys oli seuraava: Ylinnä heliumpallo josta roikkuu laskuvarjo josta jonkajälkeen tulee "puolapuut" josta ylemmässä roikku peilipallon pyörittäjä ( lennolla 1 josta tämä kuva - se pyöri vähän liian nopeaan ) pyörittäjässä roikkui 4L jäähdytinneste kanisterista ja 1kg Flora purkista väsätty kameranpidin jolla sai kameran korkeuskulmaa säädettyä.
Kuvassa näkyvä vaaleanpunainen rengas esti laskuvarjon narujen kiertymisen solmuun lennon aikana - varjo oli kokoajan "valmiusasemissa" pallon räjähdyksen varalta.

Arto Oksasen ottama kuva:

Timo Kantola