Kamera säähavaintopallolla 30km korkeuteen - projekti Kauniita kuvia korkealta

Aloittaja Juze-81, 27.03.2010, 15:42:13

« edellinen - seuraava »

iosainio

Hyvää käytännön tietoa projektiin voisi saada Ilmatieteen laitokselta.
Uutinen paikallislehdessä: http://www.ts.fi/online/kotimaa/118012.html

Ilmailuhallituksen sääntöjä, luku 9: http://www.ilmailuhallinto.fi/files/lth/imt-ops-m/opm1_01.pdf

Esko Lyytinen

Radioamatöörit aikoinaan lähettivät "Ilmari"-palloja.
http://www.viestikallio.fi/ilmari/index.php?LANG=en
Näkyy viimeisimmästä olevan liki kaksikymmentä vuotta, mutta tuon linkin mukan olisi ehkä taas uutta intoa.

Esko

Juze-81

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 28.03.2010, 15:35:43
Kun toi softankirjotustaito ja muutenkin elektroniikan kanssa pulaaminen on vähän niin ja näin niin ajattelin seuraavaa:

Kamerana joku Canonin pokkari josssa Laurin mainitsema  CHDK viritys.
Pallon takaisin saantiin ja seurantaan ajattelin ensin GPS koiratutkaa ( valmis sovellus - ei tarvii viritellä) , mutta ne osottautu aika kalliiksi,
paitsi tämä:
http://samfinder.com/tuotteet

Eli kaikessa yksinkertaisuudessaan:
- Kiinteästi asennettu kamera jossa CHDK hoitaa kuvaamisen.
- Samfinder GPS joka lähettää paikannustiedot
- Pallo
- Hyötykuormalle vesitiivis kuljetusalusta - kun se kuitenkin putoaa järveen, siis jos ei jää kuusenlatvaan.

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=fi&sl=en&u=http://www.google.com/mobile/latitude/&prev=/search%3Fq%3Dgooglemaps%2Blatitude%26hl%3Dfi%26rlz%3D1C1RNNN_enFI368FI368&rurl=translate.google.fi&usg=ALkJrhik-KIYqsp-2ThszGvMOmIRwvIfmw

Mites toimiskohan toi google mapsin latitude homma... en kerinny lueskella sen tarkemmin.
luutavasti näitä eri paikannus vaihtoehtoja sais halvalla/ilmaseksi kun  vaan tietäs mistä etsiä :)

Timo mietin kans kuumeisesti miten sen sais palautumaan mahdollisimman lähelle lähetyspaikkaa,
mutta itellä noi piirilevy yms rakentelut ei oikeen oo hanskassa ja sitä kautta sen sais
luultavasti aika kevyeksi ja tarpeeksi hyvin toimivaksikkin.

Juhani
Juhani P

Kaizu

Tämä on juuri niin hullu projekti että olen kiinnostunut osallistumaan.
Joitain ajatuksia tuli mieleen.
Jos se pallo nousee 30km:n korkeuteen ja sattuu osumaan suihkuvirtaukseen niin se ei enää pysy Suomen alueella vaan pättyy todennäköisesti viereiseen suureen maahan. Takaisin saanti sieltä voi olla hankalaa. Pitää siis olla tarkat säätiedot ylös asti.
Jos laitteesta tulee jotakin, kannattaisiko tehdä sen verran isompi että kyytiin sopisi useampia kameroita. Yksi Canon CHDK-softalla ei paljoa tilaa vie.
Vanhat PowerShotit ei kirppareilla paljoa maksa (omani 40.-) eli en niinkään huolta kanna selviääkö kamera ehjänä kunhan muistikortit selviää.
YouTubessa oli videoita lennokeista joissa oli kamera kyydissä ja joita ohjattiin kamerakuvan perusteella. Tähän vois värkätä avaruussukkulan pienoismallin ja antaa sen tulla ensimmäiset 20km vapaassa pudotuksessa ja ohjata se sitten manuaalisesti kotiin.
Toinen mitä voisi kokeilla on Ilmatieteen laitoksen Marslaskeutujan rakenne. Silloin pitää toivoa että kukaan ei saa sitä päähänsä (kirjaimellisesti).
Laitteen voi muotoilla niin että vapaassakin pudotuksessa terminaalinopeus jäisi muutamaan kymmeneen kilometriin tunnissa. Silloin voisvat jo muistikortit selvitä ehjänä vaikka nekotin tulisi suoraan putoamalla alas.

Kaizu

Ai niin, tuli vielä mieleen... miksi siinä pallossa pitäisi heliumia käyttää, vety olisi paljon tehokkaampaa. Vaikka se tulee aikaa myöten pallosta läpi niin eihän sen siellä kauaa tarvitse pysyä. Palonarkuuskaan ei liene ongelma kun ylös ei lähde tupakkamiehiä mukaan.
Kai Forssen

Juze-81

#34
Kyllä itselläkin hinku projektiin mukaan... Tuo on jo ollut oletuksena mielessä, että tuuliolosuhteet pitää ennen lentoa olla selvillä,
että tietää mistä sitä palloa suurinpiirtein pitää lähteä metsästämään jos ei saa mekanismia mukaan millä se tuodaan takaisin kotiin.
Lennokkiharrastajillta kyllä löytyis kommervenkit kapselin palauttamisesta kotiin ja olen sitä muotoakin miettinyt
millainen se kannattaisi olla jne...

Juhani

EDIT: Törmäsin tällaisiin.
http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-dslr-discussion/31970-pentax-k10d-space.html
http://www.instamapper.com/diy.html
Juhani P

Timo Kantola

Jos rajottais ekan kokeilulennon hyötykuormaksi noin 1kg, niin kyllähän siihen kyytiin 3...4 kameraa mahtuu ?

Oma IXUS60 painaa 150g.

Onkohan toi  firma viellä pystyssä - sivut josta osotteen löysin on vuodelta 2003..
http://www.realdesign.fi/index.html

Pulju olis Keravalla, ja sieltä löytyis dataloggereita lämpötilalle ja ilmanpaineelle .
Pitäishän siihen saada vähän tiedettäkin mukaan ?
Timo Kantola

iosainio

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 28.03.2010, 21:58:26
Ai niin, tuli vielä mieleen... miksi siinä pallossa pitäisi heliumia käyttää, vety olisi paljon tehokkaampaa. Vaikka se tulee aikaa myöten pallosta läpi niin eihän sen siellä kauaa tarvitse pysyä. Palonarkuuskaan ei liene ongelma kun ylös ei lähde tupakkamiehiä mukaan.

Heliumia on ainakin helppo hankkia. Taannoin kaveri teki vappupallokauppaa puistossa niin, että täytti asiakkaille myymiään palloja kaupanteon mukaan. Lisäksi hän myös täytti asiakkaiden omia palloja. Helium oli hankittu AGAsta, joka näyttää sitä edelleen tarjoavan lainapulloissa samaan tarkoitukseen kaduntallaajillekin.

Suuntaa-antava hinta ilmapalloheliumille on 20 kilon pullossa (3,6 m3) 203 €, vety on paljon halvempaa 50 kiloa (8,9 m3) 262€. Vapun lähestyessä tarjonta on kireämmällä, mutta projekti tuskin nousee ilmaan ennen sitä...

edit: Heliumihan menee pakkasella kasaan aika paljon, mitäköhän se vaikuttaa lakikorkeuteen?

oksanen

Erittäin kiinnostava projekti! Ajattelin itsekin ihan samaa kun tuon uutisen luin.

Minulla olisi Nokian kännykkään tehty GPS-sovellus, joka lähettää web-palvelimelle reaaliaikaista paikkatietoa ja näyttää sen google-karttapohjalla (esimerkkikuva liitteessä). Sitä voi käyttää jos tuntuu hyödylliseltä. Voin myös lainata N95-puhelimen (120 g) mukaan lennolle. Siinähän olisi kelvollinen kamerakin, joten se voisi ottaa kuvia paikkatiedon lisäksi. Reaaliaikainen paikkatieto vaatii että puhelin on GPRS-yhteyden päässä, joka saattaa tietysti olla ongelma hyvin korkealla. Mutta matalalla antaa paikkatiedon ja ylhäälläkin puskuroi datan omaan muistiinsa ja lähettää heti saatuaan yhteyden tukiasemaan.

Hankasalmen observatorio voisi olla hyvä lähetyspaikkapallolle. Sieltä palloa voisi seurata optisella teleskoopilla ja tarvittaessa myös radioteleskoopilla.

arto

iosainio

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 28.03.2010, 21:58:26
Jos laitteesta tulee jotakin, kannattaisiko tehdä sen verran isompi että kyytiin sopisi useampia kameroita. Yksi Canon CHDK-softalla ei paljoa tilaa vie.

Kun näyttää laite-ehdotuksia tulevan, kertyy painoakin ja kokonaisuus kasvaa ehkä liikaa hinnaltaan. Jos panostaisi yhteen kameraan, jonka kuvan jakaisi vaikka peilillä siten, että toinen puoli osoittaisi horisonttiin ja toinen alas maata kohti. Paikkatieto tulisi samalla, ei tosin aivan tarkka, mutta jonkunlainen kutenkin.

Siten voisi etsintään käyttää jotain koiratutkaa, josta on revitty irti kaikki ylimääräinen paino. Onko sitten tuollaisen tutkan tarkkuus sellainen, että projekti löytyy metsän kätköistä ilman paikallisen prikaatin apua. Vai onko Oksasen mainitsema kännykkäGPS riittävän tarkka?

Entäs vallitsevat tuulensuunnat? Jos korkeus on suihkuvirtausten alueella, pitäisi kapine päästää ilmaan Maarianhaminasta ja löytää Kuopiosta. Ilmatieteen laitokselta varmasti saisi oivia käytännön neuvoja.

oksanen

Kännykän GPS on ihan yhtä tarkka kun muutkin (perus-) GPS:t. Kymmenisen metriä ihan käytännössä todettuna normaalimaastossa. Etsittävän kännykän reaaliaikainen suunta ja etäisyys on nähtävissä toisesta kännykästä.  Lisäksi kännykkään voi myös soittaa kun on lähellä ja riittävän voimakkaalla soittoäänellä voi suunnistaa viimeiset metrit äänen perusteella. :))

Kännykän voisi ehkä myös ohjelmoida lähettämään kuvia online, joten niistäkin saisi vinkkiä laskeutumispaikasta.

Hieman kunnianhimoisempi palloprojektikin on (oli?) olemassa: http://www.arcticnearspace.org/

Yhteistyöstä voisi olla hyötyä?

arto

jussi_k_kojootti


Kiihtyvyysanturi

http://www.phidgets.com/products.php?product_id=1059

Saattaisin pystyä tarjoamaan tuollaisen ainakin lainaksi projektiin (ei ole oma, vaan vanhemman, tällä hetkellä defunct-projektin).  Koodiakin löytyy.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

oksanen

N95:ssä on vakiona kiihtyvyysanturikin. :) Tarvitaan vain kun sovellus keräämään tieto talteen. Toki (keskimääräisen) kiihtyvyyden ja nopeuden saa laskettua paikkatiedoistakin.

Säätiedot löytyisivät ehkä helpoiten Väisälän sääpallon hyötykuormasta. Eikös nämä luotainpallot lähetä tiedot reaaliaikaisesti radiolla? 

Löysin myös varsin hyvän sivun harrastajapalloista:
http://www.eoss.org/edgelink.htm

arto

Timo Kuhmonen

Jos aikoo "telemetria dataa" lähettää pallosta kännykkä verkon kautta, tulee korkeuden kasvaessa melko varmasti ongelmia. Tukiasemalta saatavan signaalin taso pienee. Kännykkä voi käytännössä säätää hetkellistä lähetystyehoaan. Etäisyyden kasvaessa tukiasemaan - vastaavasti tukiaseman vastaanottama signaali pienenee.

Ihan tarkkaan on vaikea sanoa, minne etäisyydelle (tässä tapauksessa lentokorkeus) kännykkä saisi luotettavan yhteyden GPRS:n kautta. Veikkaan että perus 2G:n (=GSM verkko) yli yhteys toimisi kauemmaksi kuin 3G verkossa. Ja muistettava on sekin, että antennikeilat on pääsääntöisesti sunnaanttu lähellä maata kulkeviksi (toki suoraan ylös tukiasemistakin säteily tulee, pieni osa uskoakseni)

Sitten myös asettaa haasteensa kännykän käyttöön se, että matkatessa sen pitää osata signaloida itsensä yhteyksiin eri tukiasemien kanssa. Heikoilla signaalitasoilla tämä on haastavampaa saada onnistuneesti läpi...

Lauri Kangas

Telemetriaa ei ole ihan pakko saada koko lennon ajalta, tärkeintä olisi että vehje osaisi kertoa sijaintinsa pudottuaan maahan. Vasta laukaistussa Iso-Haisu -hybridiraketissa (joka muuten rikkoi supikoiran korkeusennätyksen!) oli kaupallinen lentotietokone, joka laskeuduttuaan piipitti koordinaattinsa ja osasi painaa kyydissä olleen PMR-radion lähetysnappia.

ReijoL

Eipä viimeisestä radioamatöörilennosta ole kuin kolmisen vuotta, täällä on historiaa vähän enemmänkin:

http://wiki.ham.fi/Ilmari-historiaa#Pula-Ilmarit_I..III_.282004-2008.29

Seuranta kannattaisi toteuttaa yhteistyössä radioamatöörien kanssa, heillä on olemassa valmis sopiva APRS-tekniikka. Kännykät voi unohtaa koska ne eivät toimi korkealla kun yksi kännykkä näkee samanaikaisesti useita tukiasemia.