Iris opiskelua

Aloittaja hmanty, 15.02.2010, 21:10:59

« edellinen - seuraava »

hmanty

Hauhon luennoilla opin ihan uuden sanan, elikkäs gradientti. Tämän innoittamana asensin Iriksen uudelleen ja aloitin opiskelun. Ihan ensimmäiseksi kokeilin vanhaa M81 kuvaa Iriksen "Deep-sky gradient removal" -tutorialin pohjalta. Alla alkuperäinen ja lopputulos Automatic-proseduurin kanssa tehtynä. Tulisi varmaan vielä vähän parempi jos tekisin kuvalle toisen gradient removal-kierroksen. Sitten ajattelin, että tehdäänpä myös takapihan maisemasta samanlainen koevedos. Varmaan siitä hävisi gradientit, mutta niin hävisi myös väritkin. Mihinkähän minä ne oikein osasin sotkea?

edit: Siis näyttääkin olevan niin, että kun lataan raakakuvan (Pentaxin PEF), niin siitä poistuu värit samantien... miksiköhän?
Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO

Murtsi

Aika vaikuttavaa, pitänee ruveta samansuuntaisiin puuhiin kunhan sais aikaiseksi. Oliko niin että ohjelma teki tuon gradientin poiston täysin automaattisesti?

hmanty

Juu, automaattisesti siten että seurasin vain ohjetta http://www.astrosurf.com/buil/iris/tutorial4/doc14_us.htm kuin simpanssi alkaen kohdasta "Automatic procedure". Eipä siinä ole kuin kolme vaihetta. Tuon bin_down parametrin arvoa joutuu hieman etsimään joka kuvan kohdalla, mutta senkin saa melkein kohdalleen komennolla "bg".

Tuo aiemmin ihmettelemäni Pentaxin raakakuvan värien häviäminenkin selvisi. Kuva pitääkin ladata "file-load" valikon kautta, eikä "loadraw" komennolla kuten ensin tein. Takapihan kuvakin muutti hieman muotoaan.

Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO

naavis

Raakakuvan avaamalla Iris tosiaan näyttää raakakuvaa, eli sen mitä järkkärin mustavalkoinen kenno tallentaa. Kennon edessä on pienistä erivärisistä suotimista koostuva Bayer-matriisi (tunnetaan myös nimellä CFA, eli Color Filter Array), jonka avulla kamera sitten päättelee minkä väristä valoa kennolle oikein saapuu.

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: hmanty - 15.02.2010, 21:10:59
edit: Siis näyttääkin olevan niin, että kun lataan raakakuvan (Pentaxin PEF), niin siitä poistuu värit samantien... miksiköhän?

Niinkuin naavis sanoi, niin värit eivät häviä mihinkään, vaan niitä ei vielä ole edes tehty. Irikseen ladattuun CFA-kuvaan saa loihdittua värit valikosta Digital Photo -> Convert CFA image

einari

Onko jollain pilvisyyden takia tekemisen puutetta ja haluaa käyttää aikaansa vaikka Iriksen opiskeluun mutta raakakuvia puuttuu ?
Voisin laittaa viimeksi kuvaamani M78-otokseni jonnekin tarjolle jos joka haluaa niitä käyttää harjoitteluun.
Samalla tietysti kiinnostaa että saisiko joku jollain tempuilla paremman lopputuloksen kuin itse sain aikaan.
Kalibrointikuvista olisi tarjolla  flätit ja biassin, muttei darkkeja - kun niitähän ei sitten tarvita :).
Ylimääräistä haastetta käsittelyyn tuo otoksissa esiintyvä gradientti joka johtui osittaisesta sumu/pilvisyydestä.
___
Tapio

naavis

Pistä ihmeessä jakoon johonkin, itse olen väännellyt ja käännellyt tosi utuisella säällä otettuja M42-kuvia jo vähän turhan pitkään. Olisi kiva katsella jotain muutakin välillä. :)

hmanty

Lainaus käyttäjältä: naavis - 15.02.2010, 22:31:15
...eli sen mitä järkkärin mustavalkoinen kenno tallentaa. Kennon edessä on pienistä erivärisistä suotimista koostuva Bayer-matriisi (tunnetaan myös nimellä CFA, eli Color Filter Array), jonka avulla kamera sitten päättelee minkä väristä valoa kennolle oikein saapuu.

Ai niin, kaikki kennot on mustavalkoisia. Siitä on yli 20 sekuntia kun tuonkin opin, joten eihän sitä enää voi millään muistaa.
Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO

einari

#8
Täällä olis nyt flätti-, bias- ja light-kuvat pakattuna.
http://einarin.1g.fi/temp/
Paketilla kokoa 150 megaa joten kärsivällisyyttä.
Siis Atik 314L+:lla otettu ja signaalit on siellä histogrammin yläpäässä koska liikaa valotusta (pilvisyyden takia).

Tuloksia, kokemuksia tänne (jos Iriksellä tekee), tai sitten M78-ketjuun.
___
Tapio

hmanty

Vielä näitä omia vanhoja suttuja joita tuli kesäyönä otettua. Alkuperäisen ja käsitellyn version väliin mahtuu iris-komentoja jotakuinkin seuraavasti:

>loadraw imgp7594
tässä välissä Convert CFA Image
>black
>offset 100
tässä välissä pari kertaa Gaussian filter oletusasetuksilla
>savejpg orion 1

Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO

einari

Nuo mun raakakuvat taitaa olla liian hankalia käsiteltäväksi ainakin Iriksellä koska pilvien takia raakakuvat on saturoituneet niin pahasti.
Pahoittelen.
Kokeilin huvikseen käsittelyä myös DeepSkyStackerilla ja sain sillä kuvat pinottua (alussa oli kyllä hankaluuksia löytää kohdistustähtiä -> 10% star detection threshold).
___
Tapio

naavis

Tarpeeksi kun sääti, sai noista Einarin kuvistakin jotain irti. Tässä oma tulkinta.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: einari - 16.02.2010, 20:51:32
Tuloksia, kokemuksia tänne (jos Iriksellä tekee), tai sitten M78-ketjuun.

DeepSkyStackerilla pinosin ja PhotoShopissa pikaisesti (10min) säätelin; levelsit, curvesit + poistin gradientit GradientXTerminatorilla ja croppasin samalla hiukan. Näistä lopputulos alla... pitikö saada väritkin mukaan? (=Eihän tällainen DSLR-kuvaaja ymmärrä noiden CCD-originaalien päälle mitään...  :grin:).
PS. Tuossa M78:n alla on mukavasti himmeää höttöä, jonka jätin myös näkyviin (ei taida näkyä, jos huonevalaistus on liian kirkas).
- Timo Inkinen

-Jarz-

Tämäpä osoittautuikin mielenkiintoiseksi projektiksi. Ei ollut ihan helppoa kaivaa signaalia valosaasteen seasta, mutta jotain sieltä sentään löytyi. Jätin tarkoituksella taustan vaaleammaksi kuin yleensä, jotta nuo heikot sumun osat näkyisivät paremmin.


Mielenkiintoisin yksityiskohta kuvassa on tuo tammikuussa 2004 amerikkalaisen amatööri astronomin (Jay McNeil) havaitsema uusi sumu M78:ssa. Merkkasin sen tuohon kuvaan pystyviivalla. Cieliin ladattavassa DSS kuva-arkiston kuvassa tuota ei näy. Kuitenkin joissain paljon vanhemmissa kuvissa se taas on havaittavissa. Sumu on liitetty tähteen IRAS 05436-0007 mahdolliseen FU Ori (Orionis) tyypin muuttujaan.


Sitten toiseen huomioon. Einarin antamissa kuvissa on jostain syystä nähtävästi tuplaten samoja light-kuvia. Ajattelin raakata pois pahiten pilvien valottamat kuvat pinosta ja siksi sorttasin kuvalistan aikaleiman mukaan ja ihmettelin kun aina kaksi samalla ajalla olevaa kuvaa on peräkkäin ja DSS myöskin oli niille antanut samat pisteet ja kun en silmin katsoenkaan havainnut mitään eroa kuvien välillä ei voinut tulla muuhun johtopäätökseen kuin että samanlaisia kuvia on pareittain listassa. Otin DSS-ohjelmasta kuvakaappauksen.
http://koti.mbnet.fi/~jarenco/sekalaista/DSS-kuva.jpg

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

einari

Jari, voit olla oikeassa noiden tuplakuvien suhteen.
ArtemisCapture teki kuvia otettaessa jotenkin kummallista sarjaa ja en kiinnittänyt siihen huomiota kun kuvia tuntui ylipäätään tulevan kolmen kuukauden tauon jälkeen.
Virhe on voinut tulla Irfanview:lla numerojärjestykseen laittaessani.

Pahoittelen että harjoittelukuvasatsi oli tällä kertaa niin kelvotonta laatua.
Jospa vielä tänä keväänä saisi uuden mahdollisuuden...
___
Tapio