Iris opiskelua

Aloittaja hmanty, 15.02.2010, 21:10:59

« edellinen - seuraava »

-Jarz-

Lainaus käyttäjältä: einari - 18.02.2010, 08:44:57
Jari, voit olla oikeassa noiden tuplakuvien suhteen.
ArtemisCapture teki kuvia otettaessa jotenkin kummallista sarjaa ja en kiinnittänyt siihen huomiota kun kuvia tuntui ylipäätään tulevan kolmen kuukauden tauon jälkeen.
Virhe on voinut tulla Irfanview:lla numerojärjestykseen laittaessani.

Pahoittelen että harjoittelukuvasatsi oli tällä kertaa niin kelvotonta laatua.
Jospa vielä tänä keväänä saisi uuden mahdollisuuden...

No problem  :smiley:. Kiva että oli pitkästä aikaa jotain tekemistä, kun ei ole sitten marraskuun päässyt kuvaamaan talven säiden vuoksi.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

hmanty

Iris opiskelu jatkukoon. Sanottakoon käyttöliittymästä mitä tahansa, niin minua se ainakin on auttanut ymmärtämään paremmin mitä kuvissa tapahtuu kun niitä vääntelee. Vaikka käyttöliittymä onkin hankala, niin Vesan ohjetta noudattamalla olen mielestäni saanut parempia tuloksia kuin DSS:llä. Lisäksi tämä on tasan toinen ohjelma (DSS:n lisäksi) jonka tiedän avaavan Pentaxin raakakuvia.

Olisi kuitenkin kysymys tuosta pinoamisen jäljestä. Ohessa on kaksi esimerkkiä vanhasta kuvasta. Toinen on pinottu mediaan ja toinen arithemetic asetuksella. Jälkimmäisellä asetuksella itse kohde tulee huomattavasti paremmin esille, mutta samalla saan nuo punaiset viirut mukaan. Median hävittää viirut tehokkaasti, mutta koko kuva tuppaa jäämään haileaksi. Onko jotain parempaa toimintatapaa jolla saisin kohteen esille ja viirut pois? Paitsi tietysti pidemmät osavalotukset? Pinossa on nyt 83 kpl 45 sekunnin valotuksia.

Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO

Vesa Kankare

Mistä nuo punaiset viirut on peräisin?

Sen verran tuntuvat olevan nuo pisteet vain yksittäisissä valotuksissa, että joku sigma-clipping tyyppinen pinoaminen voisi toimia aika hyvin niiden hävittämiseksi. Tsekkaa Iriksen dokumentaatiosta komennot COMPOSIT ja COMPOSIT2. Voi olla aluksi aika hankalaa löytää siihen parhaiten soveltuvia parametreja, varsinkin jos joutuu ison pinon kanssa iteroimaan. Mutta lopputulos voi olla varsin hyvä.

http://www.astrosurf.com/buil/iris/nav_pane/commands_iris_v5.0.html#composit
Vesku
www.vkastronomy.com

einari

Eikös nuo ole jotain kuumia pikseleitä ?
Ottais pois darkeilla tai bad pixel mappauksella.
___
Tapio

hmanty

Kiitos Vesa, tuo sigma clipping tuntui olevan aika tehokas. Punaiset pisteet hävisivät kuin tuhka tuuleen. Oheinen kuva syntyi kahden iteraation tuloksena, mutta melko samanlainen se on yhdelläkin kierroksella. Kuvalle ei ole toistaiseksi tehty mitään muuta säätöä pinoamisen jälkeen. Luulin kokeilleeni tätäkin vaihtoehtoa, mutta olisikohan kuitenkin tullut kokeiltua sigma mediaanilla.

Tuli vähän huonosti kerrottua kuvan käsitelystä, mutta siinä on 83x45 min valoa, 51x60 min darkkeja, 50 kpl bias ruutuja ja 51 kpl flättejä. Käsitelty Vesan ohjeen perusteella. Paljon olen oppinut, melkein yhtä paljon jo unohtanut. Eihän tällä muiden kanssa kilpailla, mutta itse olen tyytyväinen, varsinkin kun jo ehdin uskoa etten tuon http://hmanty.kuvat.fi/kuvat/Astrokuvat+(Astro+photos)/Syv%E4+taivas+(Deep+Sky)/M82.jpg parempaan taida pystyäkään.
Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO

Vesa Kankare

Jos tuo on pinoamisen jälkeen suoraan otettu Iriksestä, jäki on aika luopaavaa! Jos sulla on Photoshop tai myy 16-bittinen kuvankäsittely, exporttaa tuo Iriksestä TIF formaattiin (muista CLIPMIN 0 0) ja sitten vaan säätelemään Levelssiä tai curvesia.

Jos taas viet 8-bittiseen, kuten GIMPpiin, venyttele kuva jo Iriksessä johonkin pisteeseen asti, DDP:llä tai Logaritmisellä venytyksellä. Sitten vaan visualisointityökalusta musta ja valkoinen piste kohdalleen ja tallennus BMP muotoon.
Vesku
www.vkastronomy.com

einari

45min osavalotukset ?
___
Tapio

naavis

Voi sitä kuvaa venyttää jo Iriksessäkin, ei tartte heti fotariin viedä. :) View-valikosta ota Dynamic stretching, saat himmeämpiäkin yksityiskohtia esiin.

hmanty

Lainaus käyttäjältä: einari - 24.02.2010, 08:31:59
45min osavalotukset ?
Oho, sorry. Ei ollut taas oikoluku käytössä  :cheesy: 45 sekuntia luonnollisesti...
Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO

hmanty

#24
Lainaus käyttäjältä: naavis - 24.02.2010, 10:08:16
Voi sitä kuvaa venyttää jo Iriksessäkin, ei tartte heti fotariin viedä. :) View-valikosta ota Dynamic stretching, saat himmeämpiäkin yksityiskohtia esiin.
Tätä kokeilinkin jo eilen, mutta en ollut varma oliko se työjärjestyksessä oikea toimenpide tässä vaiheessa. Tuntuu kyllä tuovan himmeitä kohteita pikkuisen paremmin näkyviin.

Vesa:
Lainaus käyttäjältä: Vesa Kankare - 24.02.2010, 06:58:19
...Sitten vaan visualisointityökalusta musta ja valkoinen piste kohdalleen...
ööö... siis miten? Et varmaan tarkoita vastaavaa komentoa kuin Iriksen "black" :huh:

edit:
No menin kuitenkin eteenpäin Iriksen ohjeen mukaan, eli black -> offset 500 -> color ja dynamic stretching -> ja lopuksi gradientin poistoa. Nyt en taida saada tästä enempää irti. Kommentteja kaivataan.
Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO

naavis

Lainaus käyttäjältä: hmanty - 24.02.2010, 20:48:01
Vesa:ööö... siis miten? Et varmaan tarkoita vastaavaa komentoa kuin Iriksen "black" :huh:

Visualisointityökalu tarkoittaa siis sitä koko ajan näkyvissä olevaa Treshold-nimistä ikkunaa, jossa on kaksi liukuria. Niistä voi säätää kuvan valko- ja mustapisteet ruudulla. Itse kuvan dataan se ei vaikuta, vain siihen miten data näkyy ruudulla. Jos ikkuna on hukassa, se saadaan esiin painamalla työkalupalkista neljättä nappia vasemmalta, nappia jossa on kuva kahdesta liukunapista.

EDIT: Selvyyden vuoksi nyt vielä kuva ikkunasta: http://www.astrosurf.com/buil/iris/tutorial1/threshold_us.gif

Lauri Kangas

Itseasiassa jos sen kuvan tallentaa jpg:ksi iriksestä niin eikö visualisaatioasetukset silloin vaikuta? En tiedä kun olen aina tallentanut vain tiffiksi ja venyttänyt fotarissa.

hmanty: Kuvassasi lymyilee varmasti reilusti enemmän dataa venytettäväksi. Nyt taustataivas on vaaleahko, sen voi leikata lähes (muttei kokonaan) mustaksi. Sitten kun (puhkipalaneet?) tähdet asetetaan valkoiseksi, voidaan vielä venyttää kuvan kirkkautta niin että tummemmat osat korostuvat valkoisia enemmän. Nämä onnistuvat millä tahansa kuvankäsittelyohjelmalla, parhaiten fotarin tai vastaavan levels/curves-säädöillä.

Jos saat iriksessä pinon tallennettua TIFF-muotoon ja laitettua jonnekin ladattavaksi, voin näyttää esimerkkiä. Tallenna suoraan pinottu kuva, ennen black yms. komentoja.

hmanty

Hei ! Pistin kuvan tänne http://hmanty.kuvat.fi/kuvat/Iiris/m82_harri.tif. Aika kohtuullisesti on jo kulunut tuota kovalevytilaa. Tämän kuvan kanssa harjoitellessa yli 10GB.
Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO

einari

Kävin hakemassa mutta kuvassa oli niin kummallisia vihertäviä gradientteja että luovutin.
___
Tapio

hmanty

Laitoin vielä varmuudeksi Iiriksen omassa tiedostomuodossa http://hmanty.kuvat.fi/kuvat/Iiris/m82_sigmaclipping2.pic.
Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO