Iris opiskelua

Aloittaja hmanty, 15.02.2010, 21:10:59

« edellinen - seuraava »

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: einari - 25.02.2010, 18:05:05
Kävin hakemassa mutta kuvassa oli niin kummallisia vihertäviä gradientteja että luovutin.

Nuo ovat niiden alueiden rajoja joissa pinoon on laskettu vain osa kuvista, koska kuvat eivät ole päällekäin. Johtuu siis a) huonosta seurannasta b) näytti olevan yhdistelty kahden tai useamman eri setin kuvia, joissa vähän eri rajaus. Kannattaa suoraan cropata keskeltä olennainen pala käsittelyyn.

Liitteenä oma kiireinen yritelmäni. Iriksessä tein ensin black-komento joka vähennyslaskulla tekee hiirellä valitusta alueesta keskimäärin nolla-arvoisen kaikilla värikanavilla. Sen jälkeen white2 joka normittaa hiirellä valitun tähden valkoiseksi sovittamalla gaussisen profiilin tähteen (ei kannata tehdä kovin punaiselle/siniselle tähdelle). Nyt värikanavat on suunnilleen yhdenveroisia. Sitten nostetaan taustataivas pois nollasta komentamalla offset 2000.

Sitten gradientinpoisto ilman maskia low-low asetuksella jotta saadaan vähän tasaisempi kuva paremman maskin tekemistä varten. Tuloksena saadun kuvan mediaaniarvo on parisen tuhatta (näkee sanomalla stat) joten haarukoin vähän siitä yläpuolelta sopivan arvon ja komensin "bin_down 2030". Tämä tallennetaan nimelle mask ja ajetaan alkuperäiselle kuvalle (black ja white2 tulokselle) high-high gradientinpoisto käyttämällä äsken luotua maskia ja täppä kohdassa balance background color.

Sitten view->logarithm ja tallennus tiffiksi ja photoshoppiin. Siellä parhaan (ei tarpeeksi hyvän) kykyni mukaan levelsillä värikanavien mustat pisteet kohdilleen ja armotonta mutta kuitenkin maltillista curve-säätöä.

Taustassa häiritsee nuo voimakkaat viirut jotka tulee falskaavasta seurannasta. kananttaa panostaa napasuuntaukseen ihan tosissaan ja mikäli tuo taustakohinan voimakkuus johtuu lyhyistä osavalotuksista niin sitten pidentää niitä, jos vaan mahdollista.


hmanty

No löytyyhän sieltä tosiaan aika paljon himmeämpiä esille kun vaan osaa kaivaa. White2 komento ainakin oli jotain jota en tehnyt ollenkaan. Olikohan sen mun tiffin tallennus oikein, kun se aukeni Iriksessä pelkkänä valkoisena ruutuna?

Kuvat on muistaakseni kaikki kyllä samasta sarjasta, mutta tuon huonon napasuuntauksen kyllä allekirjoitan. Jotenkin sitä vaan on niin kiire kuvaamaan, ettei jaksa keskittyä esitöihin. En ole osannut kuvitellakaan, että nuo punaiset viirut tuisivat huonosta seurannasta.

Täytyy kokeilla samoja oppeja muihin vanhoihin kuviin, joita en myöskään ole osannut jälkikäsitellä näin. Laitan myöhemmin vielä jonkun toisen kuvan näytille, jahka ehdin tehdä sille näitä samoja temppuja. Kiitos paljon neuvoista.
Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO

-Jarz-

Lainaus käyttäjältä: hmanty - 25.02.2010, 22:28:10
Kuvat on muistaakseni kaikki kyllä samasta sarjasta, mutta tuon huonon napasuuntauksen kyllä allekirjoitan. Jotenkin sitä vaan on niin kiire kuvaamaan, ettei jaksa keskittyä esitöihin. En ole osannut kuvitellakaan, että nuo punaiset viirut tuisivat huonosta seurannasta.

Huono seuranta aiheuttaa kohteen hitaan liikkumisen kuva-alueella, kun taas kameran kuumatpikselit pysyvät paikoillaan. Kun sitten pinotessa kohdistus tehdään liikkuneeseen kohteeseen tulee noista paikoillaan pysyneistä kuumistapikseleistä pinottuun kuvaan pisteviivoja tai viiruja. Tämä vältetään ottamalla darkkeja ja käyttämällä niitä pinottaessa kuvia. Tavallaan siis nuo viivat aiheutuvat huonosta seurannasta, mutta jos seuranta toimisi hyvin niin sitten nuo viirut olisivat epämääräisiä punaisia pallukoita viivojen sijaan.

Tässä omat kokeiluni tuosta TIF-kuvasta, ihan vain Photoshopilla, eli ei käytetty Iristä.

Lyhyt selostus: Kuva cropattu, säädetty väritasapainoa, tehty keinotekoinen flätti, valittu tausta-avaruus ja siivottu se, valittu tähdet ja tehty niistä pyöreitä, säädetty curvesia, säädetty väritasapainoa, säädetty curvesia, pehmennetty galaksin "helmoja" ja terävöitetty hiukan keskustaa, missä on hyvä signaali/kohina suhde ja lopuksi resize leveyssuunnassa 800 pikseliin ja talletettu 8-bit JPG kuvaksi.

Tässä originaali TIF-kuva pelkän levels-säädön jälkeen.
http://koti.mbnet.fi/~jarenco/sekalaista/m82_harri_original.jpg

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

pnuu

#33
Kokeilinpa sitten minäkin. Ensin reunoja pois Cinepaintilla, sitten Iriksessä
- gradientinpoisto (olikohan low - low jonka päälle varmuudeksi vielä high - high, ei maskeja)
- black:lla tausta keskimäärin mustaksi
- white2:lla tähti valkoiseksi
- clipmin 0 0
- offset 2000
- view -> logarithm

ja lopuksi Cinepaintissa pari iteraatiota levelssiä, curves, rajaus ja tallennus jpg:ksi.



edit: komennot oikeaan järjestykseen
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

hmanty

Aivan upean näköisiä kuvia saatte aikaan. En kyllä olisi uskonut että lähtömateriaalista syntyy näin hienoja tuloksia. Aina voi tietysti parantaa ja itsellä se lienee tosiaankin tuon seurannan kehittäminen. Koska en kuitenkaan ole aikonut vielä tässä vaiheessa hankkia tietokoneistettua seurantaa, vaan aion edelleen pysyä pyörimässä tuon JS-jalustan päällä, niin kait se sitten olisi sen napasuuntauksen parantaminen.

Lainaus käyttäjältä: -Jarz- - 25.02.2010, 23:08:14Huono seuranta aiheuttaa kohteen hitaan liikkumisen kuva-alueella, kun taas kameran kuumatpikselit pysyvät paikoillaan.
No niinpä tietysti. Minulla on näköjään vielä vaikeuksia hahmottaa mikä pikseli liikkuu ja mikä pysyy paikoillaan...
Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO

naavis

Tässä vielä oma yritelmä kuvasta. Seurailin aika pitkälti Laurin ohjeita tuossa, fotarissa sitten yritin vielä parhaani mukaan poistaa kohinaa.

hmanty

Oli taas ilta aikaa sorvailla vanhoja kuvia, tällä kertaa viime syyskuussa kuvattua M27:aa. Eihän tuota fokuksen epätarkkuutta ja huonoa seurantaa voi oikein millään korjata, mutta tarkoitus onkin edelleen kehittää Iriksen tuntemusta. Ja onhan tuo uusi tulos kait kaikesta huolimatta parempi kuin entinen.
Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO

Lauri Kangas

Hyvältä näyttää. Väritasapainon kanssa kannattaa olla tarkkana, varsinkin jos käytät white2-komentoa, jota periaatteessa pitäisi tehdä auringon väriselle tähdelle. Tarvittaessa voi käsin kertoa eri kanavia View -> White Balance -työkalulla. Tämä kannattaa tehdä black-komennon jälkeen ennen offsetin takaisinlisäämistä.

Tuohon napasuuntaukseen kannattaa kyllä panostaa, noiden kuumien pikselien jonojen perusteella se on oikein kunnolla vinksallaan. Onnistuu sekä pidemmät yksittäisvalotukset kun tähdet ei viiruunnu ja myös kokonaisvalotukset, kun kohde ei karkaa heti kuva-alueelta.

hmanty

Joo, noihin vanhoihin kuviin täytyy nyt vielä tämän kevättä tyytyä näissä harjoitustöissä. Tämäkin kuva on otettu mökillä jalusta noin suurinpiirtein sammalmättäällä.
White2 komentoa tuossa käytin jolle rengastin siinä M27 vieressä vasemmalla olevan G0-luokan tähden. Eihän se ihan auringon luokassa taida kyllä olla, mutten parempaakaan vaihtoehtoa ollut kuvasta löytävinäni.
Miten muuten tuon offsetin parametrin kanssa kannnattaisi menetellä? Tässä käytin parametrina 200, joka nosti kuvan juuri ja juuri nollatason yläpuolelle.
Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO

Lauri Kangas

Mjaa, no G0:n nyt luulisi olevan tällaiseen epätieteelliseen leikkimiseen kyllä ihan tarpeeksi lähellä. Offsetissä tärkein asia on vain saada kaikki pikselit yli nollan. Pienimmän pikselin arvon voi katsoa stat-komennolla. Toisaalta jos otat kuvasta logaritmin, pikselit siirtyvät joka tapauksessa reilusti yli nollan joten tuo offsetin laittaminen tuossa välissä on lähinnä makuasia joka helpottaa kuvan katselua iriksessä liukusäätimiä käyttäen. Ohjelman valmiit liukusäätimethän eivät mene nollan alle, mutta jos on tarvetta niin voi aina komentaa esim. "visu 1000 -500".

hmanty

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 10.03.2010, 22:13:05
... mutta jos on tarvetta niin voi aina komentaa esim. "visu 1000 -500".
Olen vaan painellut siinä vieressä olevaan "auto"- nappia. Nuo katselun liukusäätimethän eivät vaikuta itse lopputulokseen, olen ymmärtänyt.
Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO

Lauri Kangas

Jep, paitsi yksi poikkeus löytyy: Jos tallennat iriksestä suoraan jpg:ksi, niin se skaalaa liukusäätimien (tai visu-komennon) määräämän näkymän välille 0-255 ja tallentaa kuvan sellaisena.

Tane

 Jos laittaisi tähän jatkoksi Iristä koskevan kysymyksen näköjään tällaisena vasta-alkajana.Olen käsitellyt kyllä jo pitempäänkin mielestäni ja vertailuja katselemalla ihan kelvollisin tuloksin noilla vanhemman mallisilla Nikon ja Canon kameroilla otettuja RAW-kuvia.Mutta kun nyt vaihdoin Canon EOS 550D:n niin enpä keksi vaihtaa asetuksia oikeiksi,vaan Iriksen näytölle työntyy pitkää ja kapeaa kuvaa.Atikin tähtikameralla olen pin-asetukset osannut laittaa mutta tällä uudemmalla Canonilla en.Säädetäänkö kameraa vai Iris-ohjelmaa?
Celestron C14,

Lauri Kangas

Iris ei tue vielä 550D:tä. Voi joko odotella tai sitten pistää mailia Builille ja pyytää lisäämään 550D-tuen. Sen jälkeen vasta alkaa raw-kuvat latautua oikein.

Kaukinen

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 03.05.2010, 22:31:20
Iris ei tue vielä 550D:tä. Voi joko odotella tai sitten pistää mailia Builille ja pyytää lisäämään 550D-tuen. Sen jälkeen vasta alkaa raw-kuvat latautua oikein.

Päivitys: Iris 5.59 sisältää 550D tuen. Kameraksi pitää tosin valita 50D/5Dmk2/7D.
Celestron Nexstar 8i SE,  William Optics 2" Dielectric diagonaali ja mikrofokuseri, Celestron 80/600 ED APO, Celestron CGEM jalusta tuplasatulalla, Baader Hyperion 8-24mm Clickstop Zoom, Baader Hyperion Aspheric 36mm, Baader Ortho 7mm, Celestron reducer f6.3, LVI SmartGuider, Canon EOS 60Da