Aikani tuherrettuani Skywatcherin 4" maksutovilla ja surkealla jalustalla, päätin siirtyä kokoluokassa tuplasti isompaan vehkeeseen. Loppujenlopuksi päädyin Celestronin CPC 800 putkeen ja 17Ah PowerTankiin, ja nyt voisi ensimmäisiä kokemuksia listata tässä, jos jotakuta kiinnostaisi kokemukset ko. putkesta esim. ostoaikeiden merkeissä.
Ihan ensimmäiseksi pari sanaa koosta. Putki jalustoineen on todella iso. Itseasiassa niin iso, että kun seison sen vieressä jalat sisäänvedettyinä, niin putki tulee rintakehän tasolle (olen 178cm pitkä). Sen lisäksi kaksoihaarukka on kohtalaisen leveä. Painoa vehkeellä on noin 20kg ja jalustalla 10kg tuohon päälle, powertank painaa jotain kiloja. Tästä johtuen putken kantelu paikasta toiseen jalkapatikassa ilman jonkinlaista ISOA kantoreppua tai salkkua on vaikeata, jollei jopa mahdotonta jos puhutaan kilometreistä. Kokoaminen on todella helppo operaatio, eikä siihen kulu aikaa montaa minuuttia.
Pari sanaa GoTosta. Putkessa on siis GPS-paikannin vakiona, ja se näyttäisi toimivan kohtalaisen nopeasti. Tarkkuuttakin voidaan mitata muutamalla metrillä. Otin ylös vehkeen ilmoittamat GPS-koordinaatit ja tarkistin ne eniron sekä gpscoordinates.eu avulla. Tarkkuus osui kyllä ihan parin metrin säteellä oikeaan. Itse kohdistuksesta jonkin verran, eli olen käyttänyt sitä vakiokohdistusmenetelmää
skyalign. Kyseisellä menetelmällä siis pointataan kaukoputki kolmeen kirkkaaseen tähteen, olivatpa ne mitä tahansa. Myös planeettoja voi käyttää kohdistukseen, joten jupiter, saturnus, mars sekä venus käyvät kohdistuksessa. Jos ja kun kohdistus onnistuu, alkaa kaukoputki seuraamaan automaattisesti viimeistä kohdetta. Tämän jälkeen käsikapulasta voi antaa kohteita ja putki etsii ne ruudulle. GoTon tarkkuus on ihan ok, en tosin ole vielä yhtä kertaa vaivautunut tasaamaan jalustaa ihan suoraksi. Kohdistuksetkin ovat olleet vähän sinnepäin, mutta silti GoTo ei ole vielä kohdetta jättänyt löytämättä, saati että kohde ei olisi mahtunut näkymään (~162x suurennoksella). GoTon hakiessa kohdetta moottorit pitävät aikamoista surinaa, joskin seurannan aikana mitään ei juurikaan kuulu.
Putken mukana tulee ihan mukiinmenevä Celestronin 40mm E-lux plössl, jonka laatu on noin miljoona kertaa parempi kuin esim Sky-watcherin 30e plösslillä. Tämän lisäksi minulla on Celestronin X-cel okulaareja 21mm, 12,5mm ja 8mm sekä Omni barlow2x. (Sky-watcherin super-lensejäkin löytyy valmistusvikainen 25mm sekä "ok" 10mm, ja se 6,3mm plössl).
Optiikasta. Tähän en osaa sanoa kyllä juuta tai jaata, koska kyseessä on ensimmäinen 8" vehje johon olen käytännössä katsonut, pienemmistä vehkeistä on kyllä kokemusta. Putken kollimaatio ei tehtaalta tullessaan ollut lähellekään oikein, joten säikähdin aika pahasti että mitenkähän tässä nyt käy. Onneksi CPC kollimointi tapahtuu todella helposti apupeilin kolmella ruuvilla, ohjeetkin löytyvät onneksi käyttöohjeesta. Yksin kollimoidessa operaatioon tosin menee aikaa, kun joutuu ravaamaan ruuvarin kanssa putken etupuolella sekä okulaarista katsomassa että säätyikö tarpeeksi, vai pitääkö vielä ottaa vähän lisää. Sain kollimaation aika hyvin kohdilleen, mutta valitettavasti seeing on aivan järkyttävän huono ollut joten ainakaan 8mm okulaarilla katsottuna tuota ei ole vielä ihan täydellisesti saanut kohdilleen. Tai sitten se on, mutta tarkistaminen vaikeampaa. (putki toki jäähtyneenä jo pari tuntia tässä vaiheessa)
Näkymät (visuaalinen käyttö). Planeetoista jupiter on niin alhaalla, että joutuu käytännössä katsomaan horisonttiin. Näkyyhän siellä 3-4 vyötä mutta kyllähän se väreilee. Pallomaisia tähtijoukkoja katsellessa pienenpienet tähdet erottuvat hienosti riippumatta suurennoksesta, jopa 51x suurennoksella erottaa pari pientä pistettä tahran reunoilta, isommilla suurennoksilla sitten huomattavasti enemmän. Tähtisumut näkyvät myös erittäin selvästi (Lyran ring nebula, dumbbell nebula) verrattuna 4" maksutoviin. Nämä katselut ovat toistaiseksi tapahtuneet pihalta/parvekkeelta pihavalojen ympäröimänä, eikä sysipimeässä kuten 4" vehkeellä. Ainoa asia joka minut yllätti on se, että 8" vehje on huomattavasti nirsompi seeingille kuin mitä tuo 4" pikkuputki. Luulin aluksi että optiikassa on jotain vikaa tai kollimaatio on todella pahasti väärässä, mutta katselin netistä vähän kuvaajia (
esim1,
esim2) ja kuvittelisin että näin se vain menee. Pienemmillä suurennoksilla tähdet kyllä saa pieniksi pisteiksi, mutta kun lähestytään tai ylitetään suurennoksia luokkaa 200x, niin sitten näkymät rupeaakin kiehumaan ihan kunnolla.
Näin siis ensimmäisten kolmen päivän testien jälkeen pihavalojen ympäröimänä (keskustaan 7km matkaa, joten iha pahimmasta valosaasteesta ei ole kysymys), toivotaan että ilmat antavat periksi sen verran että pääsee käymään havainnointipaikalla lähitulevaisuudessa, siellä ei valoja ole. Näin saisi sitten vielä paremman kuvan ja ehkä sen kollimaationkin tarkistettua ihan viimeisen päälle kaverin kanssa.
Jos jollain on antaa jotain yleispäteviä neuvoja tai jotain kysyttävää, niin antaa palaa.