Avaruus.fi - keskustelualue

Kaukoputket => Katadioptriset kaukoputket => Aiheen aloitti: TeroP - 16.10.2009, 12:31:57

Otsikko: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 16.10.2009, 12:31:57
Aikani tuherrettuani Skywatcherin 4" maksutovilla ja surkealla jalustalla, päätin siirtyä kokoluokassa tuplasti isompaan vehkeeseen. Loppujenlopuksi päädyin Celestronin CPC 800 putkeen ja 17Ah PowerTankiin, ja nyt voisi ensimmäisiä kokemuksia listata tässä, jos jotakuta kiinnostaisi kokemukset ko. putkesta esim. ostoaikeiden merkeissä.


Ihan ensimmäiseksi pari sanaa koosta. Putki jalustoineen on todella iso. Itseasiassa niin iso, että kun seison sen vieressä jalat sisäänvedettyinä, niin putki tulee rintakehän tasolle (olen 178cm pitkä). Sen lisäksi kaksoihaarukka on kohtalaisen leveä. Painoa vehkeellä on noin 20kg ja jalustalla 10kg tuohon päälle, powertank painaa jotain kiloja. Tästä johtuen putken kantelu paikasta toiseen jalkapatikassa ilman jonkinlaista ISOA kantoreppua tai salkkua on vaikeata, jollei jopa mahdotonta jos puhutaan kilometreistä. Kokoaminen on todella helppo operaatio, eikä siihen kulu aikaa montaa minuuttia.

Pari sanaa GoTosta. Putkessa on siis GPS-paikannin vakiona, ja se näyttäisi toimivan kohtalaisen nopeasti. Tarkkuuttakin voidaan mitata muutamalla metrillä. Otin ylös vehkeen ilmoittamat GPS-koordinaatit ja tarkistin ne eniron sekä gpscoordinates.eu avulla. Tarkkuus osui kyllä ihan parin metrin säteellä oikeaan. Itse kohdistuksesta jonkin verran, eli olen käyttänyt sitä vakiokohdistusmenetelmää skyalign. Kyseisellä menetelmällä siis pointataan kaukoputki kolmeen kirkkaaseen tähteen, olivatpa ne mitä tahansa. Myös planeettoja voi käyttää kohdistukseen, joten jupiter, saturnus, mars sekä venus käyvät kohdistuksessa. Jos ja kun kohdistus onnistuu, alkaa kaukoputki seuraamaan automaattisesti viimeistä kohdetta. Tämän jälkeen käsikapulasta voi antaa kohteita ja putki etsii ne ruudulle. GoTon tarkkuus on ihan ok, en tosin ole vielä yhtä kertaa vaivautunut tasaamaan jalustaa ihan suoraksi. Kohdistuksetkin ovat olleet vähän sinnepäin, mutta silti GoTo ei ole vielä kohdetta jättänyt löytämättä, saati että kohde ei olisi mahtunut näkymään (~162x suurennoksella). GoTon hakiessa kohdetta moottorit pitävät aikamoista surinaa, joskin seurannan aikana mitään ei juurikaan kuulu.

Putken mukana tulee ihan mukiinmenevä Celestronin 40mm E-lux plössl, jonka laatu on noin miljoona kertaa parempi kuin esim Sky-watcherin 30e plösslillä. Tämän lisäksi minulla on Celestronin X-cel okulaareja 21mm, 12,5mm ja 8mm sekä Omni barlow2x. (Sky-watcherin super-lensejäkin löytyy valmistusvikainen 25mm sekä "ok" 10mm, ja se 6,3mm plössl).

Optiikasta. Tähän en osaa sanoa kyllä juuta tai jaata, koska kyseessä on ensimmäinen 8" vehje johon olen käytännössä katsonut, pienemmistä vehkeistä on kyllä kokemusta. Putken kollimaatio ei tehtaalta tullessaan ollut lähellekään oikein, joten säikähdin aika pahasti että mitenkähän tässä nyt käy. Onneksi CPC kollimointi tapahtuu todella helposti apupeilin kolmella ruuvilla, ohjeetkin löytyvät onneksi käyttöohjeesta. Yksin kollimoidessa operaatioon tosin menee aikaa, kun joutuu ravaamaan ruuvarin kanssa putken etupuolella sekä okulaarista katsomassa että säätyikö tarpeeksi, vai pitääkö vielä ottaa vähän lisää. Sain kollimaation aika hyvin kohdilleen, mutta valitettavasti seeing on aivan järkyttävän huono ollut joten ainakaan 8mm okulaarilla katsottuna tuota ei ole vielä ihan täydellisesti saanut kohdilleen. Tai sitten se on, mutta tarkistaminen vaikeampaa. (putki toki jäähtyneenä jo pari tuntia tässä vaiheessa)

Näkymät (visuaalinen käyttö). Planeetoista jupiter on niin alhaalla, että joutuu käytännössä katsomaan horisonttiin. Näkyyhän siellä 3-4 vyötä mutta kyllähän se väreilee. Pallomaisia tähtijoukkoja katsellessa pienenpienet tähdet erottuvat hienosti riippumatta suurennoksesta, jopa 51x suurennoksella erottaa pari pientä pistettä tahran reunoilta, isommilla suurennoksilla sitten huomattavasti enemmän. Tähtisumut näkyvät myös erittäin selvästi (Lyran ring nebula, dumbbell nebula) verrattuna 4" maksutoviin. Nämä katselut ovat toistaiseksi tapahtuneet pihalta/parvekkeelta pihavalojen ympäröimänä, eikä sysipimeässä kuten 4" vehkeellä. Ainoa asia joka minut yllätti on se, että 8" vehje on huomattavasti nirsompi seeingille kuin mitä tuo 4" pikkuputki. Luulin aluksi että optiikassa on jotain vikaa tai kollimaatio on todella pahasti väärässä, mutta katselin netistä vähän kuvaajia (esim1 (http://www.telescope-optics.net/images/Pick.PNG), esim2 (http://www.telescope-optics.net/images/aturb.PNG)) ja kuvittelisin että näin se vain menee. Pienemmillä suurennoksilla tähdet kyllä saa pieniksi pisteiksi, mutta kun lähestytään tai ylitetään suurennoksia luokkaa 200x, niin sitten näkymät rupeaakin kiehumaan ihan kunnolla.

Näin siis ensimmäisten kolmen päivän testien jälkeen pihavalojen ympäröimänä (keskustaan 7km matkaa, joten iha pahimmasta valosaasteesta ei ole kysymys), toivotaan että ilmat antavat periksi sen verran että pääsee käymään havainnointipaikalla lähitulevaisuudessa, siellä ei valoja ole. Näin saisi sitten vielä paremman kuvan ja ehkä sen kollimaationkin tarkistettua ihan viimeisen päälle kaverin kanssa.


Jos jollain on antaa jotain yleispäteviä neuvoja tai jotain kysyttävää, niin antaa palaa.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: ken - 16.10.2009, 19:35:54
Meillä on yhdistyksen tornissa samanlainen cpc 800 xlt. Samanlainen lienee myös ursalla helsingissä, korjatkaa jos olen väärässä.

Asia joka on tärkeä, riippuen missä pidät putkea. Liittimet näyttää olevan heikko kohta, ne likaantuvat helposti jos et pidä sojakupua päällä. Siitä seuraa että käsikapula pätkii.

/Ken
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Timpe - 16.10.2009, 20:09:23
Onnea uudelle putkelle  :smiley:
Mielenkiintoinen ja varmaankin realistinen käyttötesti tuosta SCT:stä, joten jatka tähän ketjuun lisäjuttua kun kokemuspisteitä tulee laitteen käytöstä. Esitit hyvän huomion seeingin ja putken koon yhteyksistä, mikä pitää hyvin paikkaansa (käytän itse 300/1500mm Newtonia). Sen verran kommentoin, että kaksi tuntia ei välttämättä riitä tuon kokoluokan umpinaisen putken jäähdyttämiseen (varsinkin, jos lähdetään huoneenlämmöstä ja mennään pakkasella havaitsemaan). Asiaa on mittailtukin foorumilla, joten tutustu tähän (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2174.0) ketjuun.
Ai niin, voisit myös laittaa juttua Celen vakiojalustan/haarukan tukevuudesta tuolla putkella, jahka osaat analysoida sitä käyttökokemuksien myötä paremmin. 20 kg on kuitenkin kohtalaisen kookas massa kolmijalan niskaan.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 16.10.2009, 20:56:59
Lainaus käyttäjältä: Timpe - 16.10.2009, 20:09:23
Ai niin, voisit myös laittaa juttua Celen vakiojalustan/haarukan tukevuudesta tuolla putkella, jahka osaat analysoida sitä käyttökokemuksien myötä paremmin. 20 kg on kuitenkin kohtalaisen kookas massa kolmijalan niskaan.
Noh muutaman päivän (18h) kokemusten perusteella, jos vertaan 4" maksun EQ2 alumiinirimpulaan, niin voidaan puhua todella tukevasta jalustasta. Mielestäni jalusta ei tärise eikä horise eikä huoju yhtään käytössä, mikä oli täysi mahdottomuus ym. rimpulalla. Kaippa ne 5cm paksut teräsjalat pitävät ainakin lyhkäsinä tuota ihan hyvin paikallaan, mutta katsellaan sekin sitten paremmin havaintopaikalta.


Mikä tulee nyt äkkiseltään mieleen itse putkesta, niin tuntuisi ihankuin kollimaatio vaeltaisi itseksiään päivien välillä(?). Ja toinen mikä myös ehkä saattaa olla niin jos pointtaan korkeallaolevaan tähteen + tähtitesti ja sitten vaikka ~30° kulmassa olevaan tähteen + tähtitesti niin ihankuin kollimaatio liikkuisi tällöinkin. Olisikohan kulmapeili liian löysällä vai jokun muu outous?


//EDIT:

No joo, käänsin visual backin niin että kiristysruuvit osoittavat ylöspäin (ne osoittivat alaspäin alunperin), katsotaan josko tuolla olisi jotain tekemistä asian tiimoilta kunhan kelit antavat periksi.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: -Jarz- - 17.10.2009, 00:43:53
Itselläni on sama putki ja sillä on nyt tullut kuvailtua pari vuotta ja olen ollut ihan tyytyväinen. Putken oma kolmijalka on erittäinkin tukeva ja itsekin pidin siinä aina teleskooppijalat sisään asetettuna, eli lyhyimmillään. Sitten kun siihen jalustaan kiinnittää wedgen, jotta saisi siitä EQ-jalustan, niin tärinä herkkyys kyllä kasvaa huomattavasti, mutta on silti vielä hallinnassa.

Tuosta kollimoinnista ja sen muuttumisesta tuli mieleen yksi huomioitava asia tämän putken kanssa. Aina kun tarkennat fokusoinnin kohdalleen, niin tee se pyörittämällä tarkennusnuppia vastapäivään, silloin pääpeilistä saadaan välykset pois ja se "lukittuu" paikalleen eikä liiku niin helposti kun putken asentoa muutetaan. Putken rakenteesta johtuen tuo pääpeili liikkuu sivusuunnassa jonkin verran, kun vaihdetaan tarkennussuuntaa ja tämä vaikuttaa kollimointiin. Asialla ei ole kuitenkaan merkitystä kunhan se loppu tarkennus tehdään aina siis vastapäivään ja kollimointi suoritetaan tämän jälkeen.

Onnea vaan putkesi johdosta ja siitä on varmasti pitkään iloa sinulle  :smiley:.

JM
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 17.10.2009, 01:50:11
Lainaus käyttäjältä: -Jarz- - 17.10.2009, 00:43:53

Tuosta kollimoinnista ja sen muuttumisesta tuli mieleen yksi huomioitava asia tämän putken kanssa. Aina kun tarkennat fokusoinnin kohdalleen, niin tee se pyörittämällä tarkennusnuppia vastapäivään, silloin pääpeilistä saadaan välykset pois ja se "lukittuu" paikalleen eikä liiku niin helposti kun putken asentoa muutetaan. Putken rakenteesta johtuen tuo pääpeili liikkuu sivusuunnassa jonkin verran, kun vaihdetaan tarkennussuuntaa ja tämä vaikuttaa kollimointiin. Asialla ei ole kuitenkaan merkitystä kunhan se loppu tarkennus tehdään aina siis vastapäivään ja kollimointi suoritetaan tämän jälkeen.

Ahaa, tuohan itseasiassa lukee ohjekirjan sivulla 28 mutten sitä kovinkaan tosissaan ottanut. Huomasin myös tuon peilin lievän liikkumisen kun tarkennussuuntaa vaihtaa.

Kiitokset informaatiosta, nyt tiedän ottaa tuon fokusoinnin vastapäivään vähän enemmän tosissaan, niin voinen katsoa sen kollimoinninkin sitten ihan viimeisen päälle kunhan kelit antavat periksi sen verran.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Kaizu - 17.10.2009, 09:06:32
Lainaus käyttäjältä: -Jarz- - 17.10.2009, 00:43:53
Asialla ei ole kuitenkaan merkitystä kunhan se loppu tarkennus tehdään aina siis vastapäivään ja kollimointi suoritetaan tämän jälkeen.
Et kai oikeasti tarkoita että putki pitää kollimoida joka tarkennuksen jälkeen?

Kaizu
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 17.10.2009, 12:53:18
Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 17.10.2009, 09:06:32
Et kai oikeasti tarkoita että putki pitää kollimoida joka tarkennuksen jälkeen?

Kaizu
Minä ainakin ymmärsin asian niin, että kollimaatiota säädettäessä se tulisi tehdä sen jälkeen kun focus-namiskaa on vääntänyt vastapäivään parhaan lopputuloksen toivossa.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: -Jarz- - 17.10.2009, 18:39:13
Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 17.10.2009, 09:06:32
Et kai oikeasti tarkoita että putki pitää kollimoida joka tarkennuksen jälkeen?

Mitä, eikö muut sitten tee samalla lailla  :huh:.

Niinkuin Tero totesikin, niin tarkoitin juurikin sitä, että kollimointi tehdään silloin kun peili on siinä asennossa missä se on aina kun fokusointinuppia käännetään vastapäivään. Tällöin kollimointi saadaan oikealle kohdalleen  :smiley:.

JM
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: ajt - 17.10.2009, 19:17:00
Lainaus käyttäjältä: -Jarz- - 17.10.2009, 18:39:13
Mitä, eikö muut sitten tee samalla lailla  :huh:.

Niinkuin Tero totesikin, niin tarkoitin juurikin sitä, että kollimointi tehdään silloin kun peili on siinä asennossa missä se on aina kun fokusointinuppia käännetään vastapäivään. Tällöin kollimointi saadaan oikealle kohdalleen  :smiley:.

JM

Perskeles. Nyt helpottui elämä.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: YoKahainen - 17.10.2009, 21:21:24
Ihan vertailun vuoksi olen kollimoinut oman Nexstarin tasan yhden kerran 4 vuotta sitten. Aina kun olen ajatellut tehdä homman uudestaan, olen todennut homman turhaksi.

LKE
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: -Jarz- - 18.10.2009, 01:00:40
Enpä ole kertaakaan kollimoinut, kun oli sen verran hyvä ihan tehtaan jäljiltä. Sen olen huomannut, että se mitä laittaa putken perään kiinni voi vaikuttaa paljonkin siihen kuvaan mitä näkee okulaarista/kamerasta. Esimerkiksi jos putken perässä on polttovälinlyhentäjän lisäksi SC - 1.25" sovite, kulmapeili, barlow ja kamera on aika varmaa, että epätarkentamalla näkyvät tähden rinkulat (donitsi) on epäkeskeinen. Kun saman kameran kiinnittää suoraan SC-T2 adapteriin jolloin jää nuo kulmapeili ja barlow välistä on näkyvä donitsi symmetrinen.

Toisin sanoen noissa okulaarisovitteissa ja barloweissa on hiukan väljyyttä (siksi niihin menee okulaari helposti sisään) ja kiristäessä kamera tai okulaari siirtyy toiseen laitaan tai jopa vinoon. Paras kiristysmenetelmä olisi porakoneista tuttu kolmen leuan istukkasysteemi, jolloin okulaari olisi aina keskellä tai jokin kartiokiristys menetelmä. Nämä yhden ruuvin kiristyssysteemit ovat aina kompromisseja kätevyyden ja toimivuuden suhteen  :sad:.

Lisätään vielä, että kollimointia tehdessä se tähti tietysti tulee olla ehdottomasti keskellä kuva-alaa, muuten menee kollimointi poskelleen  :rolleyes:.

JM
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 24.10.2009, 20:27:19
Noniin, ensimmäinen tähtikirkas taivas sitten viimeviikon pe/la välisen yön, joten päätin vetää tuon kollimoinnin kohdilleen annetuilla ohjeilla + googletuksen tuloksilla. Taisi sattua siedettävä kelikin tehdä tuota, putki ollut nyt 3h pihalla.

Aloitin kollimoinnin Vegalla, siirryin sen jälkeen hieman himmeämpään Rasalhagueen (mag 2) ja nyt ihan viimeikeksi tarkistin lopputuloksen Sulafatilla (mag 3). Donitsi/lautanen näyttää hyvältä jopa vain vähän defocusoituna, ja kun focusoi juuri kohdalleen niin näkyy pieni pyörä pisteä jonka ympärillä on ohuen ohuita rinkuloita. Tosin seeingin takia nuo rinkulat katkeilevat sieltä-täältä, arvio vajaa 5 tältä asteikolta (http://uk.geocities.com/dpeach_78/pickering.htm) 8mm okulaarilla (254x suurennos). Ihan vähän saattaa olla alaspäin vielä haamua, mutta tarkistetaan se sitten jonain toisena päivänä sieltä havaintopaikalta, tänään en sinne vielä lähde.

//EDIT: Juu, johan halkoo Epsilon Lyraen (21mm/12,5mm/8mm), Jupiterinkin saa tarkennettua kivasti 8mm okulla vaikka on alhaalla. M13, M15, M92 12,5mm okulla mahtavia neulatyynyjä. Alkaa pikkuhiljaa näyttää siltä mitä odotinkin :grin:
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 30.10.2009, 13:21:06
Noniin, ensimmäinen ihan oikea tarkkailuyö havainnointipaikalla on sitten takana. Lämpötila -4° tietämillä ja jonkinverran tuulta, välillä vähän enemmänkin pienissä puuskissa. Jalusta ensimmäisen kerran tasattuna vatupassin avulla ja SkyAlign kolmella eri ilmansuunalla olleista tähdistä noin 15° korkeudelta. Kuu oli häiriköimässä alkuyöstä horisontissa, mutta siitäkin päästiin eroon jossain vaiheessa.

Jalustan tukevuus: En havainnut minkäänlaista tärinää tai kohinaa koko nelituntisen aikana jalustassa. Kaveri taisi jopa vähän nojailla jalustaan kun katseltiin yläpuolella olevia kohteita, muttei sillä tuntunut olevan mitään vaikutusta. Jalusta on myös todella nopea kasata, sekä pikakiinnitysvivut toimivat hyvin jalkoja säädettäessä.

Etsinputki: 9x50 rämpäke, toimii ihan ok mutta on kyllä hieman vaikea käyttää sijainnista johtuen. Tämän lisäksi silmä pitää survoa aika lähelle peräpään linssiä joten pieni kulmapeili tuossa olisi ihan pätevä.

Putken liikuttelu + pystytys: Ei se nyt niin paljon painakkaan kuin miltä alussa tuntui. Tuli auton takapenkillä pystyssä kivasti mukana kunhan oli pitämässä kiinni kantokahvasta ettei putki jostain syystä pääse kippaamaan. Helppo kantaa loppujenlopuksi paikasta toiseen. Putken kasaaminen tapahtui todella nopeasti, noin minuutissa tai parissa.

GoTo: Ohjeiden mukaisesti viimeiset liikkeet ylös+oikealle kohdistaessa, tosin 40mm okulaarilla joten ihan täysin keskelle ei varmaan osunut per tähti. Tämän takia kohteet jäivät näkymän reunoille GoTon jälkeen jos käytti 8mm okulaaria (254x), muilla okulaareilla mahtui kuvakenttään, mutta kohteet eivät olleet keskellä yhtään kertaa. En määrittänyt precise goto -ominaisuutta missään vaiheessa, olisi varmaan auttanut.

Optiikka/näkymät: Aikaisemmin suoritettu kollimointi (kerrottu ylemmässä viestissä) sattui juuri kohdilleen. Tarkistin kollimaation pohjantähdestä täysin keskellä näkymää 8mm okulaarilla (254x) ja siellä näkyi pieni piste jonka ympärillä oli ohuita difraktiorenkaita pickering scalen ollessa noin 4-5.

Katselimme kaverin kanssa useita kohteita (kirjoitin listan, myös kaukoputken tour avulla), joista kaksoistähdet eroittuivat kivasti. Tähtijoukot olivat mukavan näköisiä, mutta galaksit olivat pettymyksiä. Orionin tähtisumu M42 loksautti leuat auki, katsoimme sitä kaikilla okulaareilla (40mm, 21mm, 12,5mm ja 8mm) sellaisenaan sekä UHC-S kanssa. Eritoten UHC-S katsottuna M42:sta näkyi ihan hirveästi detailia, kaarevia muotoja ja juonteita. Havaittava leveyskin oli ihan toista luokkaa kuin mitä 4" maksutovilla, puhumattakaan kirkkaudesta. En missään vaihessa edes uskaltanut kuvitella eron olevan noin järkyttävä 4" vehkeeseen verrattuna, mutta näin se vain menee. Marsia tuli katseltua 8mm okulaarin läpi ja hyvinhän se näkyi vaikka onkin vielä aika kaukana. Havaittavissa oli reunoilla tummempaa aluetta ja keskellä vaaleampaa, sen lisäksi kohde oli selkeästi punertava verrattuna maksutoviin, jolla Mars näkyy haalean harmaana/keltaisena.

Pitäisikö tässä putkessa olla laajempi näkökenttä verrattuna esim. tuohon maksutoviini? Pleijades ei nimittäin mahdu näkymään millään suurennoksella (edes 51x) kun taas maksutovilla se mahtuu hyvin vielä 62x suurennoksella. Myös Bode's nebulaen galaksit mahtuvat juuri ja juuri näkökenttään kun taas maksutovilla reunoille jää tilaa aika paljon (samat suurennokset kuin yllä).

Putki myös kerää huurua/jäätä korrektorille helpommin kuin pikku-maksutov. Noin 02:00 aikoihin (2h katselulla) jouduimme sulattelemaan korrektorilta jääkerrosta auton lämmityksellä. Reilun tunnin kuluttua tilanne oli hiipimässä samaan huurun ominaisuudessa, mutta tuossa vaiheessa sää oli ottanut voiton miehistä, joten kotimatka kutsui.


Kaikenkaikkiaan alan olla pikkuhiljaa vakuuttunut ja tyytyväinen putken suorituskykyyn, eritoten sumuja katsellessa UHC-S kanssa. Voisi melkein sanoa että onhan tämä "ihan kiva lelu", ja että olisi "kiva päästä leikkimään" vähän useamminkin, tosin semmoisessa säässä joka ei veisi voittoa miehistöstä liian nopeasti :grin:
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Timpe - 30.10.2009, 19:17:46
Mielenkiintoista luettavaa tämäkin. Pitkään kirjoitukseen ei viitsi kommentoida kauttaaltaan, mutta taas pari irtohuomiota.
* putki/jalusta-yhdistelmä näyttäisi olevan hyvin balanssissa keskenään (vähän samaan tapaan kuin aikoinaan EQ6 Pro ja SW150Pro Mak olivat itselläni).
* tuollaisen SCT:n kasaa mennen tullen käyttökuntoon siinä ajassa, missä tällaista 300/1500 Newtonia vasta pujottelee jalustan lohenpyrstöuraan tasapainotusta ja kollimointia varten. Tällainen kannattaa muistaa, kun hankkii säännöllisesti siirreltävää putkea ekvatoriaalijalustalla.
* putkesi GoTo:n tarkkuus riittää hyvin käytännössä, enempi on turhaa hifistelyä  :tongue:
* putkinäkymistä: galaksit ovat _aina_ pettymys, kun niitä ensimmäistä kertaa katsoo visuaalisesti alle 40cm putkilla... no big deal! Näiden havainnoinnissa auttaa havaintokokemus ja kärsivällisyys kohteen havaitsemisen kanssa. Mitä enemmät katsot, sen enemmän näet. Yleisemmin ajatellen taivaat alkavat "aukeamaan" jossakin 15-20cm putkikokojen välissä, sillä tässä välissä mm. pallomaiset ja erilaiset sumumaiset kohteet alkavat näyttää yksityiskohtiaan pelkän ututäplän sijasta.
* kuvakulmista yms. saat lisätietoa, kun käyt Televuen Eyepiece Calculatorin (http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=107) sivuilla syöttämässä molempien putkien speksit laskimeen. Toki se "auttaa" siinä sivussa näkemään uusien okulaarien "tarpeellisuuttakin", mutta älä anna sen häiritä  :wink:
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Timo Kuhmonen - 30.10.2009, 21:52:53
Ymmärtääkseni rapakon takana useilla harrastajilla on Celestronin SCT putket varustettu ns. "Bob's knobs" kollimointiruuveilla (=sormiruuvit). Ne korvaavat tavalliset vakio ristikantaruuvit kollimoinnissa. Ymmärtääkseni niihin yltää kiinni putken takaa, kun samalla katselee okulaarinäkymää. En itse osaa sanoa, onko tuollaiset hintansa väärti. Itse pidän lyhyttä ristikanta -meisseliä mukana varustelaukussa... On riittänyt toistaiseksi.

Huurteeseen auttaa huurreputki. Kun mukaan laittaa vielä lämmityspannan (ja sopiva teho siihen) pitäisi huurteen muodostumisen estyä tyystin...
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TuRe - 31.10.2009, 07:19:59
Onkohan ne kollimointisormiruuvit samoja, kuin noissa TS:n EHD teleskoopeissa. Niissä näkyy putken takana isohkoja "sormiruuveja". En tosin tiedä, mitä niillä tehdään.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Timo Kuhmonen - 31.10.2009, 12:48:44
Lainaus käyttäjältä: Tuomo Repo - 31.10.2009, 07:19:59
Onkohan ne kollimointisormiruuvit samoja, kuin noissa TS:n EHD teleskoopeissa. Niissä näkyy putken takana isohkoja "sormiruuveja". En tosin tiedä, mitä niillä tehdään.
Allaolevan kuvan ja kuvauksen perusteella vaikuttaa siltä, että takana olevat kaksi lisäruuvia ovat pääpeilin lukitusta varten.
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3257_Celestron-8--f-10-aplanatic-SC-telescope---OTA.html

Apupeilin etupuolella kuvissa näkyy tavalliset kollimointiruuvit...
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 17.03.2010, 13:05:43
Noniin, nyt on sitten yksi talvi (melkein 6kk) katseltu CPC:n läpi ja voisi viellä kertailla mitä kaikkea putkesta on tullut huomattua. Kelit eivät nyt ihan parhaimmasta päästä ole tietenkään olleet joten jonkunverran vaikutusta siltä osin. Eli tarkastellaan tilannetta 8" SCT vs 4" MCT (signaturessa olevat vehkeet).

- Näkökenttä on 8" SCT:llä pienempi kuin 4" MCT:llä ilman focal reduceria, jonka hommasin jokin aika sitten. Focal reducerin kanssa putkissa on suunnilleen yhtäpaljon polttoväliä, joten suurennokset samoilla okulaareilla samantapaiset.

- Sumut näkyvät 8" putkella järkyttävän paljon paremmin kuin 4" vehkeellä, erityisesti Orionin tähtisumu suorastaan hyppää silmille UHC-S filterin kanssa ja sopivalla suurennoksella. Galakseja ei kannata yrittää katsella, paitsi Bode's nebula näkyy hienosti 8" putkella focal reducerin kanssa, mahtuupa vielä näkökentälle 21mm okulaarin kanssa.

- Planeettanäkymät kelien salliessa todella hienot. Olenkin siitä jo hehkuttanut Mars-alueen threadissa ehkä yli-innokkaastikin, mutta näin se vain menee. Siinä missä 4" MCT juuri ja juuri saa esiin kontrastieroja silmällä havaittavasti, 8" putkella ei tarvitse edes miettiä että näkeekö jotain vai ei.

- Pallomaiset tähtijoukot erottuvat todella hienosti 8" vehkeellä, kuvasta voi nähdä paljon pienenpieniä himmeitä tähtiä. Maksutovilla näkee sumumaisen blobin ja oikein hyvällä tuurilla raemaista rakennetta. Avoimet tähtijoukot kummallakin putkella "laajanäkökenttäisellä" okulaarilla hienoja, kestosuosikkina double cluster.

Siinäpä suurin osa nopeasti kerrattuna, jotain saattoi unohtuakin.


Itse putken käytöstä:

- Goto on suhteellisen tarkka, seuranta pitää kohteen todella pitkän aikaa näkyvissä isollakin suurennoksella (2h+), vaikkei kohdistus olisi tarkin mahdollinen. Jalusta on erittäin vankka, putki ei tärise edes tuulessa suurillakaan suurennoksilla.

- Pakkasraja noin -14C tietämillä, mieluummin ehkä -12C tai lämpimämpi ilma havainnoidessa. Ongelmat kovemmilla pakkasilla: Focusointi vaikeentuu, ohjauskapula hyytyy, moottorien nopeus hyytyy ja ne rupeavat kuulostamaan vaivailloisilta. Sähköjohdot kovettuvat ja putken pinta sekä korjauslasi rupeaa keräämään jäätä tehokkaasti (tosin ei aina).

- Putken siirtely vaivalloista koon ja painon takia, mutta kokoaminen ja toimintakuntoon saattaminen erittäin nopeaa. GPS saa sijainnin todella nopeasti (ja tarkasti, heitto karttatietojen mukaan max 5m) ja kohdistus on vaivatonta, mitä moodia tahansa siihen käyttääkään.

- CPC:n suurin suurennos ilmojen salliessa näyttäisi olevan 8mm okulaarilla Omni barlowin kanssa, eli noin 508x (2032/8*2=508x) joka tarkentuu vielä riittävälle tarkkuudelle ja jolla erottaa vielä kontrastieroja esim. Marsin pinnalta nykyetäisyyksillä (~0,89AU). Tällä suurennoksella näkee myös Saturnuksen renkaiden sekä itse planeetan välistä näkyvän "neulansilmän" läpi avaruutta. 8mm/254x tai 12,5mm+barlow/325x ovat ne suurennokset jotka tarkentuvat ihan oikeasti teräväksi.

Olikohan tuossa ne tärkeimmät sitten?


Kaikenkaikkiaan "ihan kiva" putki tämä CPC on ollut, tosin ehkä vieläkin tuntuu tuo hinta lompakossa. Toivoa sopisi että kelejä riittäisi ja putkelle saisia käyttöä, seuraava isompi asia mitä tässä odotellaan niin on loppukesän Jupiter.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Iiro Sairanen - 17.03.2010, 13:10:13
Lainaus käyttäjältä: TeroP - 17.03.2010, 13:05:43
Galakseja ei kannata yrittää katsella, paitsi Bode's nebula näkyy hienosti 8" putkella focal reducerin kanssa, mahtuupa vielä näkökentälle 21mm okulaarin kanssa.

Hyvää vertailua, mutta kerrotko vielä, että miksi galakseja ei kannata katsella? Vai tarkoitatko, että focal reducerin kanssa ei kannata katsella galakseja?
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 17.03.2010, 14:08:48
Lainaus käyttäjältä: Iiro Sairanen - 17.03.2010, 13:10:13
Hyvää vertailua, mutta kerrotko vielä, että miksi galakseja ei kannata katsella? Vai tarkoitatko, että focal reducerin kanssa ei kannata katsella galakseja?
Siis ihan yleisestiottaen visuaalihavainnoitaessa. Ainakin omaan silmään nuo galaksit näyttävät lähinnä himmeältä tähdeltä jossa on ympärille hieman "sumua", yleensä vielä aika himmeinä esityksinä.

Kävin kaverin kanssa viimeviikolla tiistaina paikallisen tähtiseuran näytännössä, jossa katselimme 50cm Cassegrainsilla neulagalaksia ja edes tuolla putkella näkymä ei silmille hypännyt. Pienemmällä 45cm peilivehkeellä Bode's näkyi kyllä hienosti, mutta sehän näkyy myös tuolla CPC:llä ihan kivasti.

Mitä olen CPC:llä yrittänyt katsella, niin Andromeda, M51 ja M101, sekä Saturnuksesta noin kello 10:30 oleva galaksien rypästä missä on M84 - M91, M58 - M61 ja onko siinä vielä jotai NGC katalogin kohteitakin. Himmeitä ovat valitettavasti olleet, saattaa olla että on ollut vain huonot kelit ja/tai valosaastetta liiaksi. Katsoo nyt keväällä jos on sopivia ilmoja ennen liiaksi valostumista, jos saisi paremmat näkymät jostain galaksista.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: einari - 17.03.2010, 14:32:40
Eipä ne galaksit taida 'silmille hypätä' tavalliselle puusilmälle pienemmällä kuin Artjärven Astrofoxilla.
Muutenhan ne tahtoo olla juurikin kuvaamasi kaltaisia tuhnuja.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Pekka Moisio - 17.03.2010, 14:43:27
Galakseille omineinen pirre on se, että ne tarvitsevat näkyäkseen pimeän taivaan ja hyvän läpinäkyvyyden. Toiseksi oikean suurennoksen käyttäminen on tärkeätä, koska liian iso tai liian pieni suurennos voi tehdä kontrastieron havaitsemisen erittäin vaikeaksi. Omasta mielestäni galakseille(ja tietenkin muille kohteille myös) täytyy antaa aikaa. Muutaman minuutin kun tutkii ja rauhoittuu okulaarin ääressä yksityiskohtia tulee esiin ja/tai galaksi erottuu paremmin taustataivaasta.

Omalla 5.1" putkella olen katsellun monia galakseja ja hyvin ne sillä näkyvät, kun olosuhteet ovat kunnossa.
Eilen taas olin katselemassa kovassa pakkasessa 10" putkellani ja taivas oli täynnä jotain höttöä. Paikalla jossa linnunrata näkyy normaalisti melki koko taivaan mitalta, näkyi se eilen vain ajomiehen kohdalla. Samoin himmeimmät kohteet mitä koitin havaita jäivät kokonaan näkemättä. Eli 5.1" näkymät oikeista olosuhteista peittoaa selvästi 10" näkymät silloin kun esim. kelit ovat parhaimmillaan kohtalaiset.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 17.03.2010, 14:53:47
Lainaus käyttäjältä: Pekka Moisio - 17.03.2010, 14:43:27
...snip...
No jos ei aikaisemmin niin viimeistään elokuussa, kun pimenee jo ihan kunnolla, käyn "landella" Tervasuolla Jupiteria katselemassa. Samalla voisi yrittää tarkempaa tutkailua galaksien suhteen. Lähimmät "isot" kaupungit ovat yli 20km päässä, Heinävaaran kyläpahanen tuskin valosaastetta kovin pahasti tuottaa, joten asetetaan toiveet korkealle tässä vaiheessa.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 19.04.2010, 03:24:28
Varmaan viimeisiä päivityksiä tähän threadiin, mutta sain vasta nyt kollimoitua putken ihan viimeisen päälle. Noin viikko sitten keskiviikon ja torstain välisenä yönä oli paras näkemäni keli koskaan kaukoputken läpi. Paikallaan seisovassa ilmassa hieman alle nollassa pickering scalella (http://www.damianpeach.com/pickering.htm) päästiin lukemaan 8 (http://www.damianpeach.com/images/articles/pickering/pickering8.gif), joka kuulostaa lähes mahdottomalta suomen keleissä. En tiedä onko edes mahdollista, mutta samaisen asteikon 7 (http://www.damianpeach.com/images/articles/pickering/pickering7.gif) elää liian paljon verrattuna siihen mitä tuona yönä näkyvyys oli. Myös läpinäkyvyys oli loistava, tumma taustataivas ja horisontissa normaalisti erottuva sumu kaupunginvaloja kohtaan ei ollut näkyvissä edes kotipihalta, vielä vähemmän havainnointipaikalta.

Kollimointi pohjantähdestä kahdella silmäparilla ja erittäin monella tarkistuksella tarkennetusta, in- ja de-focused näkymästä.


Tänään leikittiin kaverin TouCamilla, josko jotain videota olisi saanut aikaiseksi, josta sitten registaxilla katsellaan lopputulosta. Samalla kollimaation tarkistus (oli ok) ja toteamus, että ihankuin CPC olisi uudelleensyntynyt kuvan tarkkuudessa. Vihdoinkin putki on juuri sitä, mitä siltä odotin ja hieman enemmänkin (valitettavasti siihen meni näinkin pitkään ja kevätkausi on päättymäisillään, viimeisia iltoja varmastikin menossa).
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Timo Kuhmonen - 19.04.2010, 11:20:50
Lainaus käyttäjältä: TeroP - 19.04.2010, 03:24:28
Varmaan viimeisiä päivityksiä tähän threadiin, mutta sain vasta nyt kollimoitua putken ihan viimeisen päälle.
Kiinnostaisi kuulla millainen oli sisin rengas joka on ns, Airy diskin ympärillä -> oliko yhtenäinen vai katkonainen ?

Omassa C8 putkessa toistaiseksi paras kollimaatio tuottaa kolme tummempaa pätkää sisimmällä renkaalla -> eli jotain säädettävää on. CN foorumilla oli ketju (putki joko C11 tai C14), jossa arveltiin että apupeilin kollimointi ruuvit saattaisi liian tiukalla oleessaan vääntää apupeilin muotoa aavistuksen verran pieleen - mutta riittävästi tarkan fokuksen kuviossa näkyäkseen...
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 19.04.2010, 12:47:19
Lainaus käyttäjältä: Timo Kuhmonen - 19.04.2010, 11:20:50
Kiinnostaisi kuulla millainen oli sisin rengas joka on ns, Airy diskin ympärillä -> oliko yhtenäinen vai katkonainen ?
Täysin tarkennettuna, tähden ympärillä oli erittäin ohuita yhtenäisiä renkaita muutama näkyvissä (esimerkki (http://www.galacticfool.com/wp-content/uploads/2009/05/collimation_good.jpg)). In- ja de-focused näkymässä kaikki näkyvät renkaat ennen "paksua reunaa" olivat yhtenäisiä, kuten tikkataulussa. Suurin "härö" mikä näkyi tuona iltana oli semmoinen, että tuo "tikkataulu" muutti muotoaan erittäin hitaasti hieman ovaalimaiseksi (useamman sekunnin aikavälillä) kunnes palasi taas täysin pyöreäksi ja pysyi siinä pitkään.

Lainaus käyttäjältä: Timo Kuhmonen
Omassa C8 putkessa toistaiseksi paras kollimaatio tuottaa kolme tummempaa pätkää sisimmällä renkaalla -> eli jotain säädettävää on. CN foorumilla oli ketju (putki joko C11 tai C14), jossa arveltiin että apupeilin kollimointi ruuvit saattaisi liian tiukalla oleessaan vääntää apupeilin muotoa aavistuksen verran pieleen - mutta riittävästi tarkan fokuksen kuviossa näkyäkseen...
Pari kuukautta sitten pyöritin jokaista kollimaatioruuvia noin 1½ kierrosta ulospäin, koska ne olivat mielestäni aika tiukalla. Sen takia jouduin uudelleenkollimoimaan putkea parina iltana ja tuo viimeinen hienosäätö tapahtui vasta jo edellämainittuna ajankohtana kaverin kanssa.

Voit karkeasti tarkistaa noiden ruuvien kireyden siten, että kokeilet sormella sitä apupeilin säätöruuvien välissä olevaa aluetta jos se on muovinen. Säätöruuvit ovat "aika" kireällä jos keskusta on selkeästi kumpuralla.


EDIT:

Katselin nuo kaksi videota + kuvat tuolta sivuiltasi (http://tiku-astro.blogspot.com/2009/02/collimating-c8-ota.html). On näköjään yli vuoden vanhaa tekstiä, mutta ainakin kuvassa (de-focused) näyttäisi siltä, että kollimaatio on hieman vinossa noin kello neljään päin. Ensimmäinen video näyttää ihan ok, toisessa ilmakehä näyttäisi peeloilevan. Kyllähän siellä kolmessa kohtaa tummempi alue näyttäisi olevan ensimmäisellä renkaalla. Jotain infoa optiikan käyttäytymisestä löytynee täältä (http://www.bma2.org/Constellation/Feb2001.html).
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 27.04.2010, 02:39:16
Ah, hienoa. Celestronin Diagonal-1 (eli se CPC mukana tullut kulmaprisma (ei peili)) aiheutti, noh sanotaanko näin lievästi ilmaistuna, hieman ongelmia.

Eli lyhkäsesti sanottuna, prisma "lonksuu" diagonalin sisällä paikallaan ollessa, kun sitä heiluttaa. Lähempi tarkastelu paljasti (lue: vehkeen avaaminen) paljasti sen, että prisma todellakin lonksui diagonalin sisällä. Prisman alapohjaa vasten on pahvinpalanen, jonka päällä on vaahtomuoviläpyskä, jonka päällä on V-vuotoon taitettu pläkkipelti joka toimii jousena kiristäen prisman paikalleen. Näin siis kuvitteellisessa elämässä, todellisessa elämässä tilanne on hieman toinen.

Havainnollistus: Kun kulmapeiliin katsoo ilman okulaaria, putken osoittaessa valoisaan päin kuvan pitäisi näyttää jotakuinkin tältä:

(http://pici.se/pictures/sSbOtCKyr.jpg)

Eli kuvasta näkyy pääpeili ja apupeili, ja Celestronin kulmaprismalla näkyy myös tuo ohut rinkula (Skywatcherin kulmapeilillä ei sitä näkyviin saa). Mitäpä minulla sitten näkyi?

Tämmöistä...
(http://pici.se/pictures/oafMrLjHy.jpg)

Tai sitten tämmöistä...
(http://pici.se/pictures/ZbbvAoaTc.jpg)

... riippuen siitä miten tiukalle kulmapeilin kiinnittikään, tai jos sitä oli "ravisteltu" että prisma oli toisessa kulmassa. Hienoa, arvostan satasella. Tuon liikkeen sai myös aikaiseksi yksinkertaisesti sillä, että kulmaprismaa ei kiristänyt kiinni visual backing ruuveilla, vaan käsivaralta lonksutteli sitä hieman, välystähän tuossa on sopivasti että näin pääsee tapahtumaan.


Noh, kädetön en ole, joten ratkaisin ongelman seuraavasti:

- Pohja auki
- Se jousenkuvake pöpelikköön
- Celestronin asettama vaahtomuovin pala pöpelikköön
- Pahvinpalanen sai jäädä paikalleen.

Minulla oli sopivasti vaahtomuovia itselläni (tietokoneen emolevyn laatikosta se pohjaosa, noin reilun millin paksuista levyä) joten leikkasin siitä kaksi samankokoista palaa jotka mahtuivat kulmaprisman takana olevaan tilaan. Tarkistin vielä että kulmaprisma on "painettu pohjaan" eli se ei pääse enää kääntyilemään omiaan, jonka jälkeen pahvinpalanen + nuo kaksi vaahtomuovin palasta päälle, sekä takakansi kiinni ja ruuvien kiristys. Huom. Vaahtomuovi tulee reilun millin yli takakannen tasosta, joten se toimii "kiristäjänä" tuon metallilätkän (jota joku voisi jouseksi kutsua) sijasta kiristäjänä.

Tajuttoman hieno kuva virityksestä
(http://pici.se/pictures/VMeEzreru.jpg)


Ei muuten "lonksu" enää, putki valoa kohti ja kulmaprisma kiinni ja tarkastus. Lopputulos toivottu, eli tuo ohut rinkula näkyy keskellä niinkuin ensimmäisessä kuvassa. Toivottavasti tällä operaatiolla pääsen eroon tietystä asiasta joka minua on haitannut jo jonkinaikaa, tarkistellaan ke-to jos sää sen sallii (kovasti ovat kelejä lupailleet).

Näin sitä meillä. Minkä takia 1900e putkessa on 40e sääliokulaari sekä 40e säälikulmaprisma, eikä jotain laadukkaampaa?
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: tomppa - 08.07.2010, 13:36:20
Tollanen tuli hankittua. Putki on valtava! Optiikka näyttäis olevan ok. GPS toimii hyvin. Mutta kun laitoin solar system aglin ja siitä Jupiter, kun putki näytti agliment succesful, niin seuranta ei lähtenyt päälle. Teinkö jotain väärin? Mutta näkymät olivat 160x suurennuksella jotain ihan eri luokkaa kuin Skymax 102:lla.  :shocked:
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: naavis - 08.07.2010, 13:58:43
Lainaus käyttäjältä: Tomi.K - 08.07.2010, 13:36:20
Tollanen tuli hankittua. Putki on valtava! Optiikka näyttäis olevan ok. GPS toimii hyvin. Mutta kun laitoin solar system aglin ja siitä Jupiter, kun putki näytti agliment succesful, niin seuranta ei lähtenyt päälle. Teinkö jotain väärin? Mutta näkymät olivat 160x suurennuksella jotain ihan eri luokkaa kuin Skymax 102:lla.  :shocked:

Alignment säätää vain putken käsitystä taivaannavan sijainnista. Kun alignment on tehty, täytyy vielä goton kohteeksi valita Jupiter (tai muu haluttu kohde). Jos ulkomuistista menee oikein, kapulan jossain numeronäppäimessä on teksti Solar System. Siitä aukeaa valikko josta voi valita aurinkokunnan kohteita. Kun haluttu kohde on löytynyt valikosta, painetaan Enter, ja putken pitäisi seurata kohdetta.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: tomppa - 08.07.2010, 14:05:15
Ok, kiitos tiedosta.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: einari - 08.07.2010, 14:57:04
Meneeköhän tässä nyt seuranta ja goto sekaisin ?
Siis alignmentin jälkeen (yhden, kahden tähden ja mitä niitä nykyään Celikassa onkaan) seuranta on jo päällä.
Mutta sen jälkeen kohteisiin mennään (goto) naaviksen kuvaamalla tavalla.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: tomppa - 08.07.2010, 15:17:15
Ei mulla ainakaan mennyt aglimentin jälkeen seuranta päälle. :undecided:
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Julius - 08.07.2010, 17:56:30
Onko laite aligmentin jälkeen aivan äänetön?
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: tomppa - 08.07.2010, 18:13:20
Lainaus käyttäjältä: Julius - 08.07.2010, 17:56:30
Onko laite aligmentin jälkeen aivan äänetön?
Mielestäni. Täytyy vielä koittaa tuota sky alignia.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Julius - 08.07.2010, 18:34:25
Kyllä voit kokeilla vaikka Solar system align / Sun alignia ja jättää putki sojottamaan minne sattuu.
Eli hyväksyä mikä suunta sattuu olemaan. Sun align pitää kyllä ensin aktivoida pysyväksi jostain valikosta.
Solar system alignista näkee, josko on jo aktivoitu (eli löytyy valinta). Ei siis tartte oottaa yötä.
Kyllä servon ääntä pitäisi hiukan kuulua. Jos ei muuten, niin korva haarukkaan kiinni.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: tomppa - 08.07.2010, 20:21:55
Joo seuranta toimii, tein näin: Kapulasta Solar system Align, siitä Venus, putki osottamaan puun latvaan ja align.Sitten suurennusta 400x ja katsotaan liikkuuko kuva.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: tomppa - 09.07.2010, 18:39:53
Taas tuli ongelmia: Kapulasta solar system align, siitä sun, sitten kohdistus ja aligment succesful. Sitten planet ja Saturn, putki alkaa kääntyä ylös ja stoppaa zeniitin lähelle, vaikka Saturnus on etelässä. Mitä tein väärin?
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Julius - 09.07.2010, 19:05:28
Onko GPS kytketty päälle olikose scope setupista? Indikointina käy Menu / View jotain, jolloin miettii tovin ja
ilmoittaa sitten ... linked, kun on valmis. Tarkista siis paikkatietojen oikeellisuus. Omassa joskus sekoili ja
väitti olevani afriikassa... Ja daylight savings pitää muistaakseni laittaa manuaalisesti.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 19.08.2010, 16:35:03
Tein mielenkiintoisen havainnon yöllä:

Eli minulla on 2kpl virtajohtoja CPC:lle, noin 9m johto joka on hieman paksumpi ja 3m johto joka on ohuempi. En muista kumpi johto tuli CPC:n ja kumpi PowerTankin mukana. Jokatapauksessa pidemmässä johdossa on varmaan enemmän impedanssia (?) koska tuolla johdolla CPC:n moottorit kuulostavat kovin vaivaiselta, vaikka PowerTank olisi täydessä latingissa (eritoten kun kummankin akselin moottoria pyöritetään), joten osa jännitteestä hukkuu matkalla?

Testasin viimeyönä tuota lyhyempää kaapelia, ja GoTo oli paljon nopeampi kuin ennen eikä molempien moottorin käyttö hidastanut menemistä juuri ollenkaan. Saas nähdä pidemmällä tähtäimellä paraniko jalustan satunnaiset sekoamiset haun aikana, niitä on tapahtunut aina silloin ja tällöin, jostain muistan lukeneeni että alhainen jännite voisi olla yksi syy siihen.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: jussi_k_kojootti - 19.08.2010, 17:15:08
Lainaus käyttäjältä: TeroP - 19.08.2010, 16:35:03
Eli minulla on 2kpl virtajohtoja CPC:lle, noin 9m johto joka on hieman paksumpi ja 3m johto joka on ohuempi. En muista kumpi johto tuli CPC:n ja kumpi PowerTankin mukana. Jokatapauksessa pidemmässä johdossa on varmaan enemmän impedanssia (?)

On ihan mahdollista.

Lainaa
ollenkaan. Saas nähdä pidemmällä tähtäimellä paraniko jalustan satunnaiset sekoamiset haun aikana, niitä on tapahtunut aina silloin ja tällöin, jostain muistan lukeneeni että alhainen jännite voisi olla yksi syy siihen.

Tattis!  Olen melko varma että tässä löytyy fixi oman jalustan sekoilulle.  Itse asiassa, tarkisin juuri, ja 12V/1A:ksi luulemani muuntaja onkin vain 12V/0.8A  :oops:
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 19.08.2010, 19:14:28
Lainaus käyttäjältä: ketarax - 19.08.2010, 17:15:0812V/1A:ksi luulemani muuntaja onkin vain 12V/0.8A
Josta tuli mieleen, voinko käyttää mitä tahansa muuntajaa antamaan virrat putkelle, jossa on riittävät arvot?

Minulla on jokin ylijäämämuuntaja, nimenä lukee "OEM AC ADAPTOR" ja output kohdassa lukee OUTPUT: 12V 1A ja jossa on samanlainen pää kuin putken mukana tulleissa virtajohdoissa.

Input kohdassa on ~ merkki (vaihtovirta) ja output kohdassa viiva jonka alapuolella on katkoviivaa (ylösalaisin --- (tasavirta?)). Uskaltaako tuota testata, ei kehtaisi mitään rikkoa...
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: jussi_k_kojootti - 19.08.2010, 19:18:02
Lainaus käyttäjältä: TeroP - 19.08.2010, 19:14:28
Josta tuli mieleen, voinko käyttää mitä tahansa muuntajaa antamaan virrat putkelle, jossa on riittävät arvot?

Jep.  Pieni ylijännitekään tuskin on haitaksi, mutta älä luota tähän ellei kokeneemmat vahvista.  Ylimääräiset amppeerit sen sijaan ei haittaa (päinvastoin, yleensä hyötysuhde on parempi -- tosin tällä nyt ei näissä hommissa ole merkitystä), sähkölaite ottaa vain sen minkä tarvii.

Lainaa
Input kohdassa on ~ merkki (vaihtovirta) ja output kohdassa viiva jonka alapuolella on katkoviivaa (ylösalaisin ---, tasavirta?). Uskaltaako tuota testata, ei kehtaisi mitään rikkoa...

Toimii, mutta mikäs sun jalusta on?  Tosin googlasin tuossa aiemmin että ainakin CG-5 saattaisi vaatia jopa 1.5A, ja CGEM jopa 5A .  En tiedä näiden lukujen luotettavuudesta.

Edit: ja jos käytät mielivaltaista muuntajaa, niin varmistu siitä että polariteetti on oikein, eli että liittimen keskipinniin tulee tarpeen mukaan plussaa (oletus useimmissa länsimaisissa piireissä, ja totta esim. CG-5:ssa) tai miinusta.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 19.08.2010, 19:44:41
Joop, unohdetaas tuo randomin käyttäminen. Kyseessä siis CPC:n oma haarukka+moottorit, ja CPC sivuilla vaatimuksena on 12V 1,5A ja suosituksena itseasiassa 2,5A muuntaja, joten ei kehtaa edes testata 1A muuntajalla.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: jussi_k_kojootti - 21.08.2010, 13:36:44
Hain SP-elektroniikasta (http://www.spelektroniikka.fi/) kiinalaisen muuntajan (35€), jossa voi valita muunnoksen 5V/4A:sta 24V/1.5A:han.  12V/2.5A.  Moottoreiden ääni pieneni, joskin operoin eilen kevyemmällä kalustolla, mikä varmaan osaltaan vaikutti asiaan.  Kapula ja laitteisto muutenkin toimi kuin junan vessa koko 4h session ajan, joten tältä pohjalta oma neuvoni itsekseen resetoivalle tai välillä Vegaa myyrien seasta etsivälle CG-5:lle on tarkistaa virtalähde.

Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: kemilainen - 21.08.2010, 14:12:45
Virtalähteiden kanssa ei kannata tapella. Itsellä on parveke-observatorio. Ostin kaupasta laturin jolla voi ladata autonakkuja,sun muuta. Mukana on diodi-valikoima eri jännitteille. Otin 12 v:n napin, samanlainen kuin autoissa sulake. Virtakestoisuus yli 10 A. Hinta parikymmentä ekeä, lisäksi säänkestävä muovikotelo. Eipä parempaa parveke-observatorioon. Laittakaa vain riittävän pitkät tapsit. Tuossa laitoin tietämättä, käykö EQMOD jalustan ohjaamiseen. Ilmeisesti tarpeeton, putken mukana tulee levyke joka mahdollistaa ajamisen läppäriltä.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: kemilainen - 21.08.2010, 14:54:38
Sen verran TeroP:lle, olet oikeassa. Turhaa luoda katteetomia fantasioita kympinvehkeillä. Hintavillakin on suuria vaikeuksia. Miten löytää Linnunrata asutuskeskuksesta paljainsilmin?
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 22.08.2010, 21:35:49
Lainaus käyttäjältä: kemilainen - 21.08.2010, 14:54:38
Sen verran TeroP:lle, olet oikeassa. Turhaa luoda katteetomia fantasioita kympinvehkeillä. Hintavillakin on suuria vaikeuksia. Miten löytää Linnunrata asutuskeskuksesta paljainsilmin?
Täällä se vielä näkyykin, sen verran laitakaupungilla ollaan (Utra, Joensuu, 7km keskustaan). Parvekeobservatorio onkin lähes 100% planeettakuvaukseen kun on pistoke seinässä, josta saa virrat pask... err kannettavaan vedettyä. Visuaalihavainnoinnit suoritetaan sitten ihan oikeasti pimeässä hiekkamontun reunalta joidenkin kilometrien päästä.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: tomppa - 28.08.2010, 16:35:50
Tässä on nyt jotain hämärää, kun teen skyalignin ja siitä vaikka sitten Jupiter, putki alkaa kääntymään kokonaan ympäri(täytyy sammuttaa ettei kolahda jalustaan). Sitten toinen ongelma: Pidin putkea tollasen viikon ulkona ja kun sitten kokeilin ja laitoin virrat päälle kapulan näppäimiin syttyy se ns. hämärävalo, mutta näyttö on pimeänä, myöskään nappulat ei toimi. Johtuuko tuo siitä että akku on lopussa vai jostain muusta, alkaa Celestronin elektroniikan valmistustaito epäilyttää... :undecided:
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: jussi_k_kojootti - 28.08.2010, 16:48:23
Lainaus käyttäjältä: Tomi.K - 28.08.2010, 16:35:50
Johtuuko tuo siitä että akku on lopussa vai jostain muusta, alkaa Celestronin elektroniikan valmistustaito epäilyttää... :undecided:

CG-5 -kokemusten perusteella aika varmasti johtuu akusta.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: tomppa - 29.09.2010, 20:19:19
Eilen pääsin ekaa kertaa tiirailemaan Galakseja putkella, ja MINUN mielestäni putki toimii siinä hommassa erittäin hyvin. Kun vertaa CPC:tä ja SW 4'' Maksua Planeetoissa, ero ei ole niin selvä, mutta kun siirtyy galakseihin, niin   :shocked:... (mutta siis tottakai CPC:llä Planeetat paremmin näkyy.) Jos harkitsee ns. ''viimeistä putkea'', niin suosittelen CPC:tä.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: SALOMONI - 04.10.2010, 02:39:00
Ja hyvin näkyi Galaksit? :smiley:
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: tomppa - 04.10.2010, 12:51:43
No, onhan ne sellaisia sumutäpliä, mutta minun mielestäni näkyivät erittäin hyvin.   :smiley:
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: SALOMONI - 04.10.2010, 13:11:55
Kiva kuulla et ihmiset ovat olleet tyytyväisiä tohon tähänki putkeen. Ku itellä keikkuu vaaka 800 ja 9.25" Cellun välillä. Mutta mikä juttu se oli
tossa yhessä aikasemassa viestissä et suurin käyttökelpoinen oku ois 8mm koska se jäi pikkaisen häiritseen
mua ku tämän kyseisen putken mukanahan toimitettaan 40mm perusokulaari

http://www.12dstring.me.uk/fov.htm (http://www.12dstring.me.uk/fov.htm) vähä yliampuva toi laskin ton perusteella nii sopivilla suurrennuksilla pitäisi kaikenjärjen mukaan galaksitki hyppiä silmille :grin:

Ja viellä lopuksi mite se olikaa et tuliko ton mallisarjan mukana suomenkielistä käyttistä? iha vaan sen takia ettei tartte iha londoon kieltää ruveta opetteleen. :smiley:
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 04.10.2010, 13:37:20
Lainaus käyttäjältä: SALOMONI - 04.10.2010, 13:11:55
Kiva kuulla et ihmiset ovat olleet tyytyväisiä tohon tähänki putkeen. Ku itellä keikkuu vaaka 800 ja 9.25" Cellun välillä.
Isompi on "parempi", itselläni harkinnassa jopa 11" vehje kohan tässä joskus rikastuu.

Lainaus käyttäjältä: SALOMONIMutta mikä juttu se oli tossa yhessä aikasemassa viestissä et suurin käyttökelpoinen oku ois 8mm koska se jäi pikkaisen häiritseen mua ku tämän kyseisen putken mukanahan toimitettaan 40mm perusokulaari
Tuota lyhyemmällä polttovälillä olevat okulaarit jos eivät ole kunnollisia (esim Baaderin Hyperion, Celestronin X-Cel tai vastaava) niin niiden käyttö on hyvinkin nihkeätä: saat työntää silmän kiinni okulaarin linssiin ja et silti välttämättä näe koko kuvakenttää.

Omien kokemusten mukaan CPC800 putkella pystyy käyttämään 8mm + barlow yhdistelmää (suurennosta tulisi 2032 / 8 * 2 = 508x) jos seeing on loistava, muutoin 250x - 400x on siinä rajoilla mitä viitsii käyttää.

Lainaus käyttäjältä: SALOMONI
http://www.12dstring.me.uk/fov.htm (http://www.12dstring.me.uk/fov.htm) vähä yliampuva toi laskin ton perusteella nii sopivilla suurrennuksilla pitäisi kaikenjärjen mukaan galaksitki hyppiä silmille :grin:

Ja viellä lopuksi mite se olikaa et tuliko ton mallisarjan mukana suomenkielistä käyttistä? iha vaan sen takia ettei tartte iha londoon kieltää ruveta opetteleen. :smiley:
Valitettavasti eivät ne galaksit niin silmille hypi, varsinkaan 8" vehkeellä. Tosin keli vaikuttaa tosipaljon, eli jos ilmakehässä on kosteutta tai vastaavaa melkein huomaamatonta huttua, niin näkyvyys heikkenee entisestään.

Tosin testasin nyt vasta syksymmällä William Opticsin kulmapeiliä Andromedalla, niin mielestäni se näkyi huomattavasti paremmin kuin CPC:n mukana tulleella kulmaprismalla (jossa oli siis myös tämä järjetön ongelma (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=5309.msg55855#msg55855)), tosin asiaan saattoi vaikuttaa myös Baaderin Hyperion zoom.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: tomppa - 04.10.2010, 15:24:38
Lainaus käyttäjältä: SALOMONI - 04.10.2010, 13:11:55
Kiva kuulla et ihmiset ovat olleet tyytyväisiä tohon tähänki putkeen. Ku itellä keikkuu vaaka 800 ja 9.25" Cellun välillä.
Itse ottaisin kyllä CPC 800:sen koska 9.25 on aika paljon kalliimpi ja vain n. 3 cm suurempi. Mutta jos rahaa löytyy, niin sitten kannattaa ottaa se CPC 1100... :grin:

EDIT: Ja tota laskinta ei kannata uskoa lainkaan. Itse saan 25mm okulaarilla sen suurennoksen kun tuo väittää näkyvän 10mm okulla.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: SALOMONI - 04.10.2010, 15:49:11
Ja onhan toi 800 sentään viellä kuletettavissaki jos välttämättä on pakko päästä valosaasteiden ulottumattomiin vaikka tällä hetkellä on varmaa tyytyminen omasta pihapiiristä suoritettaviin havainto sessioihin ku en omista ees autoa. :lipsrsealed:


Mä taisin tero Lukastaki tosta ongelmasta mikä sulla oli ollu ton Cellun vakio prisman kanssa. Ja ihan hyvä ku sait korjattua sen.  :smiley:
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 04.10.2010, 16:06:36
Lainaus käyttäjältä: SALOMONI - 04.10.2010, 15:49:11
Mä taisin tero Lukastaki tosta ongelmasta mikä sulla oli ollu ton Cellun vakio prisman kanssa. Ja ihan hyvä ku sait korjattua sen.  :smiley:
Noh se korjaantui "kunnolla" vasta kun ostin tuon William Opticsin dielectric kulmapeilin. Eikä ole mikään kallis ostos, samalla rahalla kun ei saa "oikeasti hyvää" okulaaria edes.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: SALOMONI - 04.10.2010, 17:09:38
itelläki polttelis tosiaan uuemman putken hommaaminen. Mutta ei oo viellä saannu aikaseksi ruveta laittaan.
Mut jospa toi tulisi jossain vaiheessa viellä hankittua mutta ilmat ei oo vaa olleet suosiollisia. :undecided:
ja pitäs oikiastaan käyvä myös oulun puolivälinkankaan tähtitornin 8" Celestroniin tutustumassa :laugh:
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 05.10.2010, 20:13:56
Kyselin hintoja tänään, cpc925 olisi ~2300e ja cpc1100 ~3000e luokassa, suomesta tilattuna. Alkoi yhtäkkiä tuo 11" vehje kiinnostamaan itseänikin.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: SALOMONI - 05.10.2010, 20:21:15
Lainaus käyttäjältä: TeroP - 05.10.2010, 20:13:56
Kyselin hintoja tänään, cpc925 olisi ~2300e ja cpc1100 ~3000e luokassa, suomesta tilattuna. Alkoi yhtäkkiä tuo 11" vehje kiinnostamaan itseänikin.
Mistä muuten kysyit jos sais udella jos sitä jaksas jonku aikaa oottaan et mihin suuntaa ne hinnat lähtee liikkumaan ennen ku mittää rupee tilaamaan.
ja siihen asti jos koittas pärjätä ton newtonin kanssa.  :smiley:
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 05.10.2010, 20:57:18
Ylvaltahan näitä tulee kyseltyä, on sen verran hyvää palvelua tähän asti ollut.

Hinnat voi mahdollisesti vielä laskeakin, euro-dollari kurssi näyttäisi siltä että dollari on heikentynyt tässä viimeaikoina, joten eiköhän tuo jollain tapaa näy hinnoissa jos trendi jatkuu samana. (huom. oma arvio tilanteesta)
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Jarkko.A - 05.10.2010, 21:07:12
En usko että tulee muuttumaan. Celestron ja Meade sanelevat jälleenmyyjilleen hintapolitiikan mitä pitää noudattaa eivätkä esimerkiksi salli uusien tuotteiden myymistä maasta toiseen kuluttaja-asiakkaille. Optcorp kiertää tätä myymällä käytettyjä tuotteita.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: SALOMONI - 05.10.2010, 21:31:43
Lainaus käyttäjältä: Jarkko.A - 05.10.2010, 21:07:12
En usko että tulee muuttumaan. Celestron ja Meade sanelevat jälleenmyyjilleen hintapolitiikan mitä pitää noudattaa eivätkä esimerkiksi salli uusien tuotteiden myymistä maasta toiseen kuluttaja-asiakkaille. Optcorp kiertää tätä myymällä käytettyjä tuotteita.
Ai uusia tuotteita käytettynä vai?
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: einari - 05.10.2010, 23:44:42
Tuskin Meade tai Celestron pystyy sanomaan mitään jos valuuttakurssit muuttuvat.
Kyllä noissa hinnoissa on nähty täälläkin muutoksia ja jopa alaspäin.
Itse asiassa juuri 11-tuumaisen hinta jossain laski yllättävänkin paljon.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Jarkko.A - 05.10.2010, 23:52:50
Lainaus käyttäjältä: SALOMONI - 05.10.2010, 21:31:43
Ai uusia tuotteita käytettynä vai?

Juu. Jos olet hyvissä väleissä ko. firman kanssa niin pistävät haluamasi tuotteen viikoksi demotuotteeksi ja myyvät sen jälkeen minimaalisella alennuksella. Eihän se tietenkään ihan täysin uusi sitten ole mutta viikon näyteikkunassa olo ei haitanne ketään.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: SALOMONI - 06.10.2010, 00:10:12
Lainaus käyttäjältä: einari - 05.10.2010, 23:44:42
Tuskin Meade tai Celestron pystyy sanomaan mitään jos valuuttakurssit muuttuvat.
Kyllä noissa hinnoissa on nähty täälläkin muutoksia ja jopa alaspäin.
Itse asiassa juuri 11-tuumaisen hinta jossain laski yllättävänkin paljon.
eiköse muuten ollu joskus reippaasti päälle neljänTonnin putki
jos nyt oikein muistan?  :huh:
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: tomppa - 03.12.2010, 16:24:09
Astroshopista laittoivat viestiä, että putki (CPC800) on korjattu ja lähetetty Suomeen. :grin: Vika oli kuulemma erittäin vaikea löytää. Astroshopissa erittäin asiantuntevaa palvelua, vastaavat viesteihin kohteliaasti ja hyvällä englannilla. Jos sitten vihdoinkin pääsis kunnolla havaitsemaan..  :grin:

EDIT: Niin, olivat kuulemma vielä kollimoineetkin putken.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: SALOMONI - 11.12.2010, 14:59:46
Lainaus käyttäjältä: Tomi.K - 03.12.2010, 16:24:09
Astroshopista laittoivat viestiä, että putki (CPC800) on korjattu ja lähetetty Suomeen. :grin: Vika oli kuulemma erittäin vaikea löytää. Astroshopissa erittäin asiantuntevaa palvelua, vastaavat viesteihin kohteliaasti ja hyvällä englannilla. Jos sitten vihdoinkin pääsis kunnolla havaitsemaan..  :grin:

EDIT: Niin, olivat kuulemma vielä kollimoineetkin putken.
mikäs Cellussa oli vikana?
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Timpe - 11.12.2010, 17:35:52
Lainaus käyttäjältä: SALOMONI - 11.12.2010, 14:59:46
mikäs Cellussa oli vikana?

Tuoltahan se löytyy ketjusta aiemmin kirjoitettuna, kun viitsii hakea:
Lainaus käyttäjältä: Tomi.K - 28.08.2010, 16:35:50
Tässä on nyt jotain hämärää, kun teen skyalignin ja siitä vaikka sitten Jupiter, putki alkaa kääntymään kokonaan ympäri(täytyy sammuttaa ettei kolahda jalustaan). Sitten toinen ongelma: Pidin putkea tollasen viikon ulkona ja kun sitten kokeilin ja laitoin virrat päälle kapulan näppäimiin syttyy se ns. hämärävalo, mutta näyttö on pimeänä, myöskään nappulat ei toimi. Johtuuko tuo siitä että akku on lopussa vai jostain muusta, alkaa Celestronin elektroniikan valmistustaito epäilyttää... :undecided:
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Jarkko.A - 11.12.2010, 17:49:19
Tuossahan oli vain vian kuvaus, ei se kerro mitään siitä mikä sen vian aiheutti. Aiheuttaja on varmasti löydetty kun vika on korjattukin ja oletettavasti tätä aiheuttajaa kysyjä oli kysymässä.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: SALOMONI - 11.12.2010, 17:55:59
Lainaus käyttäjältä: Jarkko.A - 11.12.2010, 17:49:19
Tuossahan oli vain vian kuvaus, ei se kerro mitään siitä mikä sen vian aiheutti. Aiheuttaja on varmasti löydetty kun vika on korjattukin ja oletettavasti tätä aiheuttajaa kysyjä oli kysymässä.
sitä just  :azn:
koska oireiden kuvaus ei välttämättä kerro mikä ne aiheuttaa
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: tomppa - 12.12.2010, 19:16:52
Lainaus käyttäjältä: SALOMONI - 11.12.2010, 14:59:46
mikäs Cellussa oli vikana?
Eivät mainineet..
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: SALOMONI - 29.12.2010, 22:34:16
Pakko esittää yks kysymys viellä Liittyen muutamaan ominaisuutee mikä tosta putkesta pitäs Löytyä? Eli siis onko tossa muka semmoinen toiminto olemassa et se suodattaa tietyt esteet esim vuorenhuiput ja puut näkökentästä vai käsitinkö asian iha väärin nyt? Olin kyllä vaa lukevinaan moisesta ominaisuuvesta jostain sivustolta. :huh:
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 29.12.2010, 22:45:00
Ai nyt ne on keksineet kaukoputken joka näkee vuoren ja puiden läpi, muttei vieläkään mahdeta mitään pilville?
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: SALOMONI - 29.12.2010, 23:37:36
http://translate.google.fi/translate?hl=fi&sl=en&u=http://www.celestron.com/c3/category.php%3FCatID%3D9&ei=dKkbTZ3QIoeh8QOo1PyxBQ&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CCgQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dcelestron%2Bcpc%2B800%2Bxlt%26hl%3Dfi%26rlz%3D1T4ADRA_fiFI395FI395%26prmd%3Divnsfd (http://translate.google.fi/translate?hl=fi&sl=en&u=http://www.celestron.com/c3/category.php%3FCatID%3D9&ei=dKkbTZ3QIoeh8QOo1PyxBQ&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CCgQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dcelestron%2Bcpc%2B800%2Bxlt%26hl%3Dfi%26rlz%3D1T4ADRA_fiFI395FI395%26prmd%3Divnsfd) <---lukaseppa toi sisältö
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Meade-mad - 29.12.2010, 23:55:57
Kannattaa lukea ennemmin Celestronin alkuperäinen sivu. Konekääntäjä englannista suomeen ei ole luotettava.

"...Filter Limits let you filter out objects that are outside of your local horizon (ie, if trees or mountains were in the way).... " Peruskoulun englannilla selviää että käyttäjä voi itse määritellä sellaiset alueet, joissa paikallinen horisontti (puut ja vuoret ym.) estää näkemästä jollekin alueelle. Tuolloin kaukoputken ohjain ei edes yritä näyttää sellaisia kohteita.

Aika hauskoja lauseita se Google Translaattori tuottaa. CPC=yhteisöpatenttituomioistuin.  :rotfl:

jk

PS. en ole käynyt peruskoulua  :afro:

Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Kaizu - 30.12.2010, 00:02:19
Olisi ihan kiva tavata ohjeessa mainittu Cassinin osastopäällikkö.

Kaizu
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: GaryP - 30.12.2010, 08:07:15
Alkoipas aamu makeasti! Tämän vois melkein laittaa sinne huumoriketjuun.
:cheesy:

Kari
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: SALOMONI - 30.12.2010, 12:06:33
Pakko todeta et näin jälkikäteen repesin jo itekki tolle :rotfl:  :grin:
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: tomppa - 01.02.2011, 17:37:02
Kai minunkin täytyy laittaa jotain arviota tästä putkesta, jos siitä olisi jollekkin apua.

Kuten edellä mainittu, on kaukoputki ISO. Toinen asia on, että putki on painava, jo pelkästään kolmijalka painaa 10 kg, ja putki + haarukka yhdistelmä 20 kg. (Tästä on tietenkin hyötynä tukevuus, kuva ei tärise katsottaessa 250x suurennoksella) Putken kolmijalassa on vatupassi, jonka avulla jalusta saadaan tasattua. Fyysisesti jalusta on hyvin muotoiltu, ja kantokahvat ovat juuri oikeassa paikassa.  

Kaukoputken mukana tulee Celestron Nexstar - käsiohjain, jota on helppo käyttää. GPS lataa paikkatiedot yleensä muutamassa sekunnissa. Itse käytän Auto - two star aligmentia, jossa putki ohjataan ensin johonkin tähteen, sitten kohdistus, valitaan toinen tähti, ja putki kääntyy itse tähän tähteen. Lopuksi kohdistus, ja olet valmis hakemaan kohteita. Goto on kohtuu tarkka, riippuen siitä kuinka keskelle kohdistat tähdet, ja mitä suuntausmenetelmää käytät.

Optiikaltaan CPC on erinomainen. Pystyn helposti näkemään 5-6 Saturnuksen kuuta, sekä erottamaan M51:n spiraalihaarat. Suurennusta laite kestää yleensä sen 250 - 300, jolla alkavat planeetat olla todella mukavan kokoisia. Kollimointia en ole vielä suorittanut, koska en ole nähnyt sille tarvetta. Minun CPC:ni tuli FASTAR - apupeilillä, vaikkei se kuulukkaan CPC vakiovarusteisiin. (Apupeilin voi poistaa ja tilalle laittaa kameran, näin putkesta tulee f/2) Kaukoputkella näkyvät galaksit ja sumut rajusti voimakkaammin kuin vanhalla Skymaxilla. (Tosin yhä sumutäplinä) Suurin ero on todellakin (kuten Tero.P mainitsi) pallomaisissa joukoissa, joista ei voi erottaa skymaxilla tähtiä, kuin muuteman, kun taas CPC näyttää tähtiä keskustaan sakka.

Yhteenvetona, voin suositella CPC 800 - putkea kaikille, jotka vain jaksavat kantaa sen.  :grin:
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: mistral - 01.02.2011, 17:48:33
Lainaus käyttäjältä: Tomi.K - 01.02.2011, 17:37:02
Minun CPC:ni tuli FASTAR - apupeilillä, vaikkei se kuulukkaan CPC vakiovarusteisiin. (Apupeilin voi poistaa ja tilalle laittaa kameran, näin putkesta tulee f/2)

Miten tuollaisessa ilman apupeiliä otetussa kuvassa käy reuna-alueiden terävyydelle? Vaatiiko se flattenerin väliin?
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 01.02.2011, 18:12:29
Se vaatii jos jonkinlaista linssiä kyllä. Celestronin omasta fastar-systeemistä en tiedä kun niitä ei taida markkinoilla enää kovin paljon olla, mutta Starizonan markkinoimat Hyperstar-lisäosat on ainakin painavia ja kalliita.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Miikka Sikkilä - 01.02.2011, 22:11:19
Tämä Hyperstar on siis nykymuotoinen vastine tuolle FaStarille. Celestronin SCT:t tukevat niitä aika pitkälti, mutta asia kannattaa aina tarkistaa. Systeemissä tulee omat säätömahdollisuudet kameran linjauksen tekemiselle, mutta tokihan hienosäätämistä siinä on paljon ja se on tarkan päälle, kun liikutaan tuollaisilla aukoilla kuin f/2 tai vaikka f/3. Samaten tietysti kuvan tarkan tarkennuksen alueen kanssa.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: TeroP - 13.03.2011, 01:43:08
Pieni päivitys CPC8 GoTon tarkkuudesta:

Olen kuvailemassa Saturnusta sharpcap nimisellä ohjelmalla (amcapista jatkokehitetty ohjelma) noin 600x suurennoksella. Sharpcapissa on ominaisuus, jolla kuvaan voi lisätä tähtäinristikon. Kohdistin putken käyttäen tuota 600x suurennosta sen tähtäinristikon avulla, toisena kohdistustähtenä Saturnus ja toisena Regulus, jalustakaan ei varmasti ole ihan suorassa parvekkeellani.

Lopputuloksena tarkkuus, jossa Saturnus on pysynyt kuvakentän keskellä tuolla 600x suurennoksella (NexImage siis käytössä) jo 40 minuuttia putkeen, ilman että minun on tarvinnut koskea kapulaan.

Onneksi ei tarvitse olla putken vieressä tuolla kylmässä, naurattaa katsella parvekkeen oven ikkunan takaa putkea+NexImagea kuvaamassa yksinään :laugh:
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Timi - 06.09.2011, 18:52:47
Lainaus käyttäjältä: Tomi.K - 01.02.2011, 17:37:02
Optiikaltaan CPC on erinomainen. Pystyn helposti näkemään 5-6 Saturnuksen kuuta, sekä erottamaan M51:n spiraalihaarat. Suurennusta laite kestää yleensä sen 250 - 300, jolla alkavat planeetat olla todella mukavan kokoisia. Kollimointia en ole vielä suorittanut, koska en ole nähnyt sille tarvetta. Minun CPC:ni tuli FASTAR - apupeilillä, vaikkei se kuulukkaan CPC vakiovarusteisiin. (Apupeilin voi poistaa ja tilalle laittaa kameran, näin putkesta tulee f/2) Kaukoputkella näkyvät galaksit ja sumut rajusti voimakkaammin kuin vanhalla Skymaxilla. (Tosin yhä sumutäplinä) Suurin ero on todellakin (kuten Tero.P mainitsi) pallomaisissa joukoissa, joista ei voi erottaa skymaxilla tähtiä, kuin muuteman, kun taas CPC näyttää tähtiä keskustaan sakka.

Yhteenvetona, voin suositella CPC 800 - putkea kaikille, jotka vain jaksavat kantaa sen.  :grin:

Mielenkiintoista olisi tietää mikä lie noissa kaupallisissa esim. C- sct putkissa peilin keskimääräinen hionnan tarkkuus, asia jolla tuskin on merkitystä keskivertoharrastajan kannalta mutta muuten liekö noissa mitään hylkäysprosenttia tehtaalla.
Voineeko saada ns. maanantaiyksilön jos huono tuuri käy, foorumillakin kysellään kannattaako sijoittaa eurojaan ko. putkiin.
Otsikko: Vs: Celestron CPC 800 GPS (XLT)
Kirjoitti: Timpe - 06.09.2011, 22:24:05
Lainaus käyttäjältä: Timi - 06.09.2011, 18:52:47
Mielenkiintoista olisi tietää mikä lie noissa kaupallisissa esim. C- sct putkissa peilin keskimääräinen hionnan tarkkuus, asia jolla tuskin on merkitystä keskivertoharrastajan kannalta...

Yleinen konsensus sarjavalmistus-kiinalais-SCT:n tarkkuudesta taitaa olla jossakin 1/4... 1/5 valoaallon kohdalla. Ja kuten totesitkin, niin aika harvakseltaan tulee seeingin puolesta sellaisia kelejä, että tuota paremman (esim. 1/8 tarkkuuden) hiontatarkkuuden saisi hyödynnettyä täysimääräisesti.