BBubble Observatory

Aloittaja JuhaK, 27.09.2009, 20:49:21

« edellinen - seuraava »

JuhaK

Aloittelin tuossa pari viikkoa sitten keväällä suunnittelemaani havaintosuojaprojektia kaupungin valojen ulkopuolella. Näkyvyys paikasta on itään ja etelään erinomainen, länteen puusto rajoittaa mutta vasta noin 30 asteen korkeudella.

Suunnitelmana oli tehdä "kausiluontoinen" suoja, eli se on tarkoitus pitää paikoillaan/pystyssä vain havaintokauden ajan. Kesäkaudeksi suoja on tarkoitus siirtää pois paikaltaan, jotta se ei pilaa kaunista maalaismaisemaa. Ainoaksi pysyväksi osaksi jää maahan valettu jalustan alusta sekä maahan kaivetut tietokone- ja sähkökaapelit. "Johtokeskus" tulee noin 40-50m päässä olevaan autotalliin.

Valu tuli tehtyä viikko sitten viikonloppuna. Tätä varten kaivoin tiukkaan saveen metrin pätkän paikalliselta putkenmyyjältä halvalla ostamiani "jämäpätkiä" hieman yli 50 senttistä ilmastointiputkea. Tämä sitten täyteen betonia ja päälle upotettiin 18mm tangoilla varustettu 40*40*1,2 cm teräslevy. (kuvassa ylempänä oleva levy tulee jalustaputken alle, tuossa pitää tankoja ojennuksessa).

Itse katos (2,3*2,3*1,7m) tulee makaamaan vapaasti laattojen päällä. Nurkissa on säätöjalat, jolla saan tarvittaessa suoristettua katoksen ja kasattua sen uudelleen. Seinämateriaalina on vajaan 7mm filmivaneri.

Homma jatkui tänään ja katto tuli tehtyä lähes valmiiksi (kuvat jäi ottamatta..) Katto on sivuuntyöntyvää mallia ja päällystetty valokatteella.

Ohessa muutama kuva huonolla kännykameralla otettuna: Ensimmäisessä suunta etelälounaaseen ja viimeisessä itäkaakkoon.
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

J-P

Onnea projektille!
Odottelen hienoja pimeän paikan kuvia jatkossa.

J-P

JuhaK

Kiitokset J-P! Toivotaan parasta...

Pikainen katsaus tilanteeseen: Viikko mennyt lähes kokonaan sängyn pohjalla sairastellessa, mutta jotain pientä on lopultakin eilen ja tänään saanut tehtyä. Suojan ulkokuori alkaa olla muutamaa pikku viilausta vaille valmis ja sähköt ja atk-kaapelit on vedetty. Työnantaja ei vaan hirveästi tue urakkaa kun seuraavat kolme viikkoa meneekin vaihteeksi työreissuilla...  :undecided: Ja sehän tietää vain entistä kiireisimpiä viikonloppuja!

Viikolla jos saisi viimeisteltyä suunnitelmat sähköjen osalta kun muuta hyödyllistä ei pysty tekemään. :sad:

Taas oli olevinaan niin kiireistä ettei kameraa ehtinyt käyttää, mutta kenties ensi kerralla...
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

JuhaK

Päivitys havaintosuojan tilanteesta.

Viime viikolla oli työreissut tältä erää lusittu ja sain vihdoinkin jalustaputken paikoilleen. Viikonloppuna pääsikin laittamaan jalustan tuohon putken päähän ja suuntauspuuhiin.

Polealignmaxilla tuli jalusta suunnattua, ja 4-5 käännön jälkeen pääsinkin hieman alle 1 kaariminuutin tarkkuuteen.

Seuraava operaatio onkin ns. johtojenhallinta.... Elikkäs sähkö+elektroniikka -boxin tekeminen ja johtojen "niputus". Sähköpuolellle on tarkoitus laittaa 12V hakkuri tekemään sopivaa jännitettä ja sen perään laitteet omien käyttökytkimien taakse. Samaan boxiin sitten Icronin USB-rangerin REX, USB-hubi varuiksi ja RS-232 jakaja.

Projektin kuvaaminen on edelleen jäänyt vähiin, mutta tässä yksi kännykällä otettu sisäkuva.
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

JuhaK

Muutamia kuvia alkuillalta kun tuli hetki pelattua guiderin säätöjen kanssa.

Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

Pietari


J-P

Onnittelut!
Kuutamokuva on hienosti vastavaloon.

DarkSide

Moi..
Onnittelut torniprojektille ja tervetuloa tähtitornin omistavien alati kasvavaan joukkoon!!

HYVÄ kattoratkaisu, mutta ihmettelen tuota kausiluonteisuutta?? Eipä tuo maisemaa rumenna
ja herättää mukavasti ihmetystä naapureissa.. Kesällähän voi katsella vaikka Aurinkoa ja kirvojen
tanssia puunoksilla.

Mukavia havaintohetkiä!!

t.Jyrki :)

JuhaK

Kiitokset Pietari, J-P ja Jyrki!

Kattoratkaisuksi tuli tuo sivuun työnnettävä pääasiassa sen tekemisen helppouden takia. Näin jälkiviisaana voisi sanoa että harjalta molemmille sivuille liukuva voisi olla vieläkin parempi vaihtoehto. Tällä saisi jalustan hieman korkeammalle ja olisi enemmän kuin 5cm varaa katon ja putken välissä kun ensimmäistä aukaisee tai sulkee. Ja voisi katto suljettuna seistä vaikka selkä suorempana...

Tuo kausiluontoisuus johtuu vain ja ainoastaan siitä että rakennelma ei ole omalla maalla... Tällä "tilapäisyydellä" oli helpompi perustella maanomistajalle (joka on kyllä lähisukulainen) tuon rakennelman tarve! Keväällä voikin sitten taas neuvotella asiasta uudemman kerran  :rolleyes:

Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

JariP

Moikka Juha.
Itse noviisina tähtikuvauksen aloittelijana vastaavaa suojaa myös suunnitellut, tosin omalla tontilla. Tarkoitus on "komentokeskus" viedä sisätiloihin, ratkaisu varmaan tuo usb rex. Onko jo kokemusta moisen toiminnasta, mainitsemasi matkasi 40-50 metriä, samaa luokkaa tulisi itsellänikin olemaan..matka vielä hiukan hakusessa , kunnes sopiva paikka "tornille" löytyy.. ( tosin edellyttää ainakin kahden vaimolle niin rakkaan pihakoivun kaatoa )...montahan ruusupuskaa ja suklaalevyä tuohonkin lupaan menee  :rolleyes:
C8 / Hs f2, Cgem, Atik 428exm, Kwiq / Lodestar
Astronomik 12nm nb filters

Blokkeri  http://jarinkuvat.blogspot.fi/

JuhaK

Moi Jari!

Alkutaipaleella olen itsekin tähtikuvauksen saralla. Mopo vain lähti keulimaan joten tässä sitä ollaan!  :grin:

Ostin kesällä Icronin 4-porttisen Ranger 2104:n, joten kokemuksia löytyy noin 10-15 yöltä tältä syksyltä. Olen käyttänyt sitä sekä 10m että 50m kaapelin kanssa, eikä ongelmia toiminnassa ole oikeastaan ilmennyt. EQMOD:n kanssa käyttämäni Gamepad ei tuosta jostain syystä pidä, mutta siinä saattaa olla ajuriongelmaakin taustalla. Pätkii välillä vaikka vastaanotin olisi tietokoneen kyljessä kiinni..

Ja onnea "lahjuspuuhiin" vaimon suuntaan!!  :smiley:
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

JuhaK

Päivitystä tähän projektiin!

En ole pitänyt kiirettä kun tuon marraskuun kelit olivat mitä sattuu... Viikonloppuna tuli kuitenkin siirrettyä paikoilleen tuo sähkö+yhteyslaatikko (josta laitan kuvat kunhan ehdin) ja homman sai siltä osin valmiiksi.

Eilen sitten illan pimetessä ja lumimyräkän loputtua tuli aika laittaa laitteet pyörimään, niin johan taas yllätys ilmeni! Jalustan deklinaatioakseli ei hievahtanutkaan sitä ajettaessa...  :angry: Tuli siinä pimeässä vikaa etsittyä parisen tuntia, kunnes luovutin ja päätin jatkaa valoisalla. Päivänvalossa sitten mekaanisten osien liikkumisen tarkastus ja lopulta moottori irti kun muualtakaan ei mitään löytynyt. Virrat päälle moottoriin ja rattaat lähtivät liikkeelle, mutta voimakkaasti nykien. Ja moottori pyörii vain yhteen suuntaan vaikka käsikapulalla ajaa toiiseen. Vääntöäkään ei ole yhtään, ja moottori nykii paikoillaan jos hieman ratasta jarruttaa. Ja kyllä voi taas syödä miestä...

Lieneeköhän käämi poikki!? Ja korjaaminenkin taitaa olla melko lailla mahdotonta..
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

Kaizu

Onko jalustassa askelmoottorit vai servot? Vika kuullostaa askelmoottorilta josta puuttuu yksi neljästä käämistä. Löytyykö moottorista tyyppikilpeä tai tarraa?

Kaizu
Kai Forssen

JuhaK

Ei löydy mitään merkintöjä moottorista.

Jalusta on EQ-6 syntrek, missä valmistajan sivuilta poimittua: "Motor type and resolution: Microstep driven 1.8 stepper motors."
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

Kaizu

Eli kyseessä on 1.8 asteen stepperi, 200 askelta kierrokselle. Montako johtoa moottorista lähtee? Moottorin mitat? Saatko mitattua vastusmittarilla johtimien väliset vastukset? Ajattelin kurkistaa liiterin askelmoottorilaatikkoon, löytyykö sieltä vastaavaa.Vaihtoehtoisesti tietojen pohjalta voisi löytyä sopiva myös jostain elektroniikkaharrastajien liikeistä. Vastusmittarilla selviää jos jokin käämi on poikki tai oikosulussa. Saman oireen antaa myös yhden vaiheen puuttuminen ohjaimesta. Vastusmittauksen jälkeen tietää kummasta puolesta vikaa kannattaa etsiä.

Kaizu
Kai Forssen