Avaruus.fi - keskustelualue

Muut havaintolaitteet => Havaintosuojat ja tähtitornit => Aiheen aloitti: JuhaK - 27-09-2009, 20:49:21

Otsikko: BBubble Observatory
Kirjoitti: JuhaK - 27-09-2009, 20:49:21
Aloittelin tuossa pari viikkoa sitten keväällä suunnittelemaani havaintosuojaprojektia kaupungin valojen ulkopuolella. Näkyvyys paikasta on itään ja etelään erinomainen, länteen puusto rajoittaa mutta vasta noin 30 asteen korkeudella.

Suunnitelmana oli tehdä "kausiluontoinen" suoja, eli se on tarkoitus pitää paikoillaan/pystyssä vain havaintokauden ajan. Kesäkaudeksi suoja on tarkoitus siirtää pois paikaltaan, jotta se ei pilaa kaunista maalaismaisemaa. Ainoaksi pysyväksi osaksi jää maahan valettu jalustan alusta sekä maahan kaivetut tietokone- ja sähkökaapelit. "Johtokeskus" tulee noin 40-50m päässä olevaan autotalliin.

Valu tuli tehtyä viikko sitten viikonloppuna. Tätä varten kaivoin tiukkaan saveen metrin pätkän paikalliselta putkenmyyjältä halvalla ostamiani "jämäpätkiä" hieman yli 50 senttistä ilmastointiputkea. Tämä sitten täyteen betonia ja päälle upotettiin 18mm tangoilla varustettu 40*40*1,2 cm teräslevy. (kuvassa ylempänä oleva levy tulee jalustaputken alle, tuossa pitää tankoja ojennuksessa).

Itse katos (2,3*2,3*1,7m) tulee makaamaan vapaasti laattojen päällä. Nurkissa on säätöjalat, jolla saan tarvittaessa suoristettua katoksen ja kasattua sen uudelleen. Seinämateriaalina on vajaan 7mm filmivaneri.

Homma jatkui tänään ja katto tuli tehtyä lähes valmiiksi (kuvat jäi ottamatta..) Katto on sivuuntyöntyvää mallia ja päällystetty valokatteella.
 
Ohessa muutama kuva huonolla kännykameralla otettuna: Ensimmäisessä suunta etelälounaaseen ja viimeisessä itäkaakkoon.
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: J-P - 27-09-2009, 20:59:48
Onnea projektille!
Odottelen hienoja pimeän paikan kuvia jatkossa.

J-P
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: JuhaK - 04-10-2009, 17:59:45
Kiitokset J-P! Toivotaan parasta...

Pikainen katsaus tilanteeseen: Viikko mennyt lähes kokonaan sängyn pohjalla sairastellessa, mutta jotain pientä on lopultakin eilen ja tänään saanut tehtyä. Suojan ulkokuori alkaa olla muutamaa pikku viilausta vaille valmis ja sähköt ja atk-kaapelit on vedetty. Työnantaja ei vaan hirveästi tue urakkaa kun seuraavat kolme viikkoa meneekin vaihteeksi työreissuilla...  :undecided: Ja sehän tietää vain entistä kiireisimpiä viikonloppuja!

Viikolla jos saisi viimeisteltyä suunnitelmat sähköjen osalta kun muuta hyödyllistä ei pysty tekemään. :sad:

Taas oli olevinaan niin kiireistä ettei kameraa ehtinyt käyttää, mutta kenties ensi kerralla...
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: JuhaK - 02-11-2009, 15:31:00
Päivitys havaintosuojan tilanteesta.

Viime viikolla oli työreissut tältä erää lusittu ja sain vihdoinkin jalustaputken paikoilleen. Viikonloppuna pääsikin laittamaan jalustan tuohon putken päähän ja suuntauspuuhiin.

Polealignmaxilla tuli jalusta suunnattua, ja 4-5 käännön jälkeen pääsinkin hieman alle 1 kaariminuutin tarkkuuteen.

Seuraava operaatio onkin ns. johtojenhallinta.... Elikkäs sähkö+elektroniikka -boxin tekeminen ja johtojen "niputus". Sähköpuolellle on tarkoitus laittaa 12V hakkuri tekemään sopivaa jännitettä ja sen perään laitteet omien käyttökytkimien taakse. Samaan boxiin sitten Icronin USB-rangerin REX, USB-hubi varuiksi ja RS-232 jakaja.

Projektin kuvaaminen on edelleen jäänyt vähiin, mutta tässä yksi kännykällä otettu sisäkuva.
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: JuhaK - 02-11-2009, 22:21:30
Muutamia kuvia alkuillalta kun tuli hetki pelattua guiderin säätöjen kanssa.

Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: Pietari - 02-11-2009, 22:45:00
hienolta näyttää
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: J-P - 02-11-2009, 23:19:20
Onnittelut!
Kuutamokuva on hienosti vastavaloon.
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: DarkSide - 02-11-2009, 23:33:34
Moi..
Onnittelut torniprojektille ja tervetuloa tähtitornin omistavien alati kasvavaan joukkoon!!

HYVÄ kattoratkaisu, mutta ihmettelen tuota kausiluonteisuutta?? Eipä tuo maisemaa rumenna
ja herättää mukavasti ihmetystä naapureissa.. Kesällähän voi katsella vaikka Aurinkoa ja kirvojen
tanssia puunoksilla.

Mukavia havaintohetkiä!!

t.Jyrki :)
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: JuhaK - 03-11-2009, 16:38:01
Kiitokset Pietari, J-P ja Jyrki!

Kattoratkaisuksi tuli tuo sivuun työnnettävä pääasiassa sen tekemisen helppouden takia. Näin jälkiviisaana voisi sanoa että harjalta molemmille sivuille liukuva voisi olla vieläkin parempi vaihtoehto. Tällä saisi jalustan hieman korkeammalle ja olisi enemmän kuin 5cm varaa katon ja putken välissä kun ensimmäistä aukaisee tai sulkee. Ja voisi katto suljettuna seistä vaikka selkä suorempana...

Tuo kausiluontoisuus johtuu vain ja ainoastaan siitä että rakennelma ei ole omalla maalla... Tällä "tilapäisyydellä" oli helpompi perustella maanomistajalle (joka on kyllä lähisukulainen) tuon rakennelman tarve! Keväällä voikin sitten taas neuvotella asiasta uudemman kerran  :rolleyes:

 
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: JariP - 03-11-2009, 18:16:33
Moikka Juha.
Itse noviisina tähtikuvauksen aloittelijana vastaavaa suojaa myös suunnitellut, tosin omalla tontilla. Tarkoitus on "komentokeskus" viedä sisätiloihin, ratkaisu varmaan tuo usb rex. Onko jo kokemusta moisen toiminnasta, mainitsemasi matkasi 40-50 metriä, samaa luokkaa tulisi itsellänikin olemaan..matka vielä hiukan hakusessa , kunnes sopiva paikka "tornille" löytyy.. ( tosin edellyttää ainakin kahden vaimolle niin rakkaan pihakoivun kaatoa )...montahan ruusupuskaa ja suklaalevyä tuohonkin lupaan menee  :rolleyes:
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: JuhaK - 03-11-2009, 20:23:38
Moi Jari!

Alkutaipaleella olen itsekin tähtikuvauksen saralla. Mopo vain lähti keulimaan joten tässä sitä ollaan!  :grin:

Ostin kesällä Icronin 4-porttisen Ranger 2104:n (http://www.icron.com/products/usb_new/usb20_ranger_2101_2104.php), joten kokemuksia löytyy noin 10-15 yöltä tältä syksyltä. Olen käyttänyt sitä sekä 10m että 50m kaapelin kanssa, eikä ongelmia toiminnassa ole oikeastaan ilmennyt. EQMOD:n kanssa käyttämäni Gamepad ei tuosta jostain syystä pidä, mutta siinä saattaa olla ajuriongelmaakin taustalla. Pätkii välillä vaikka vastaanotin olisi tietokoneen kyljessä kiinni..

Ja onnea "lahjuspuuhiin" vaimon suuntaan!!  :smiley:
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: JuhaK - 14-12-2009, 13:37:00
Päivitystä tähän projektiin!

En ole pitänyt kiirettä kun tuon marraskuun kelit olivat mitä sattuu... Viikonloppuna tuli kuitenkin siirrettyä paikoilleen tuo sähkö+yhteyslaatikko (josta laitan kuvat kunhan ehdin) ja homman sai siltä osin valmiiksi.

Eilen sitten illan pimetessä ja lumimyräkän loputtua tuli aika laittaa laitteet pyörimään, niin johan taas yllätys ilmeni! Jalustan deklinaatioakseli ei hievahtanutkaan sitä ajettaessa...  :angry: Tuli siinä pimeässä vikaa etsittyä parisen tuntia, kunnes luovutin ja päätin jatkaa valoisalla. Päivänvalossa sitten mekaanisten osien liikkumisen tarkastus ja lopulta moottori irti kun muualtakaan ei mitään löytynyt. Virrat päälle moottoriin ja rattaat lähtivät liikkeelle, mutta voimakkaasti nykien. Ja moottori pyörii vain yhteen suuntaan vaikka käsikapulalla ajaa toiiseen. Vääntöäkään ei ole yhtään, ja moottori nykii paikoillaan jos hieman ratasta jarruttaa. Ja kyllä voi taas syödä miestä...

Lieneeköhän käämi poikki!? Ja korjaaminenkin taitaa olla melko lailla mahdotonta..
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: Kaizu - 14-12-2009, 14:26:56
Onko jalustassa askelmoottorit vai servot? Vika kuullostaa askelmoottorilta josta puuttuu yksi neljästä käämistä. Löytyykö moottorista tyyppikilpeä tai tarraa?

Kaizu
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: JuhaK - 14-12-2009, 14:41:34
Ei löydy mitään merkintöjä moottorista.

Jalusta on EQ-6 syntrek, missä valmistajan sivuilta poimittua: "Motor type and resolution: Microstep driven 1.8 stepper motors."
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: Kaizu - 14-12-2009, 15:06:36
Eli kyseessä on 1.8 asteen stepperi, 200 askelta kierrokselle. Montako johtoa moottorista lähtee? Moottorin mitat? Saatko mitattua vastusmittarilla johtimien väliset vastukset? Ajattelin kurkistaa liiterin askelmoottorilaatikkoon, löytyykö sieltä vastaavaa.Vaihtoehtoisesti tietojen pohjalta voisi löytyä sopiva myös jostain elektroniikkaharrastajien liikeistä. Vastusmittarilla selviää jos jokin käämi on poikki tai oikosulussa. Saman oireen antaa myös yhden vaiheen puuttuminen ohjaimesta. Vastusmittauksen jälkeen tietää kummasta puolesta vikaa kannattaa etsiä.

Kaizu
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: Meade-mad - 14-12-2009, 17:34:10
Onko molemmilla akseleilla samanlaiset moottorit. jos on niin toista voi käyttää mittauksessa mallina sekä mahdollisesti ristiin vaihtamalla voi testata josko vika siirtyy.

Toimiiko seuranta, jos on vain yksi ehjä moottori?

jk
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: JuhaK - 14-12-2009, 22:25:49
Eli kyseessä on 1.8 asteen stepperi, 200 askelta kierrokselle. Montako johtoa moottorista lähtee? Moottorin mitat? Saatko mitattua vastusmittarilla johtimien väliset vastukset?

Kaizu

Moottorista lähtee neljä johtoa. Vastusmittari jäi ottamatta suojalta mukaan mutta huomenna saan mitattua.

Onko molemmilla akseleilla samanlaiset moottorit. jos on niin toista voi käyttää mittauksessa mallina sekä mahdollisesti ristiin vaihtamalla voi testata josko vika siirtyy.

jk
On samanlaiset moottorit, joten pitää huomenna irroittaa toinenkin ja mitata ristiin.

Jalustaa tuli liikuteltua sekä EQMODin että käsiohjaimen kanssa, ja vain tuo toisen akselin liike tökkii. Kytkin tuon rikkinäiseksi epäillyn moottorin myös toisen moottorin liittimeen, mutta vika oli samanlainen.
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: JuhaK - 15-12-2009, 15:14:30
Toinenkin moottori nyt irroitettu ja testattu, se toimii normaalisti.

Vastukset tuli mitattua, ja sieltä löytyikin ongelma. Noista neljästä johdosta muodostuu kaksi paria (pun/kelt ja sin/or), ja niiden väliltä löytyy 6.3 ohmia. Tuon rikkinäisen moottorin toinen pari näyttää nollaa...
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: Kaizu - 15-12-2009, 16:05:35
Neljä johtoa viittaa bipolaari moottoriin. Niissä on kaksi käämiä joita vuorotellen kytketään eri päin.
http://www.shmotor.co.kr/english/product/56Q_product01.php (http://www.shmotor.co.kr/english/product/56Q_product01.php)
Tuollainen löytyi Stig Wahlstömin kautta. Kurkistan vielä omaan askelmoottorilaatikostani kun pääsen kotiin.

Kaizu
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: JuhaK - 15-12-2009, 18:57:46
(tyhmän?)rohkeana otin moottorin kouraan ja aloitin varovaisen aivoleikkauksen nähdäkseni sen sisuksiin... Suojakuoret lähtivät helposti irti, ja näkymä käämeille avautui.

Samantien huomasin yhden langanpään kääntyneen osoittamaan sisään ja makaavan moottorin liikkuvien osien päällä. Pienen tutkailun jälkeen löytyi toiselta puolelta vastaavasta kohdasta toinen irrallinen pää.

Voisiko tuossa olla syypää ongelmiin? Testasin ja liitin nuo johdon pätkällä toisiinsa, mutta vastusmittari ei sillä keinolla värähtänyt.
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: Kaizu - 15-12-2009, 19:06:30
Johdoissa on eristelakka päällä, eli pelkkä yhteenkieputtaminen ei riitä. Johdot voi juottaa yhteen kun lakka on ensin kummastakin raaputettu pois. On aika hankala homma tehdä valmiissa käämissä. Olen itsekkin joskus avannut askelmoottorin mutta yhtään en ole saanut koottua niin että ne toimisivat kunnolla. Välykset ovat melko pienet joten osien kohdistus on aika hankalaa. Parhaiten onnistuneeseen, uudelleen koottuun moottoriin tuli yli puolet alkuperäisestä momentista, eli mopon virittäjän mielestä melko onnistunut suoritus.

Kaizu
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: JuhaK - 15-12-2009, 19:49:06
Tuo lanka se lopullinen syyllinen oli...  :angry: Hieman kun lakkaa raaputti pois niin jo ilmestyi vastustakin liittimeen.

Pitää viedä moottori huomenna töihin ja koittaa lahjoa sähköpuolen ihmisiä, josko heillä jollakin olisi aikaa ja taitoa yrittää korjausta. Itse kun juottaa niin liitos on yleensä puolet tuon moottorin koosta, mutta kyllä sitten kestääkin!!  :grin:

Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: GaryP - 16-12-2009, 07:54:06
Toinenkin moottori nyt irroitettu ja testattu, se toimii normaalisti.

Vastukset tuli mitattua, ja sieltä löytyikin ongelma. Noista neljästä johdosta muodostuu kaksi paria (pun/kelt ja sin/or), ja niiden väliltä löytyy 6.3 ohmia. Tuon rikkinäisen moottorin toinen pari näyttää nollaa...

Kun tämän tekstin ja viimeisimmän kirjoituksesi ynnää, herää kysymys mittauksesta.
Ensin mainitsit että rikkinäisen moottorin toinen pari näytti nollaa, sitten sanoit että "Hieman kun lakkaa raaputti pois niin jo ilmestyi vastustakin liittimeen.". Täysin epäloogista. Jos mittari näyttää nollaa niin siellä on oikosulku, se ei raaputtamalla muutu vähemmän johtavaksi vaan päinvastoin.
 :wink:

Kari
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: JuhaK - 16-12-2009, 09:44:06
Kun tämän tekstin ja viimeisimmän kirjoituksesi ynnää, herää kysymys mittauksesta.
Ensin mainitsit että rikkinäisen moottorin toinen pari näytti nollaa, sitten sanoit että "Hieman kun lakkaa raaputti pois niin jo ilmestyi vastustakin liittimeen.". Täysin epäloogista. Jos mittari näyttää nollaa niin siellä on oikosulku, se ei raaputtamalla muutu vähemmän johtavaksi vaan päinvastoin.
 :wink:

Kari


Tämä jälkimmäinen oli vastaus Kaizun viestiin.

Johdoissa on eristelakka päällä, eli pelkkä yhteenkieputtaminen ei riitä. Johdot voi juottaa yhteen kun lakka on ensin kummastakin raaputettu pois.
Kaizu

Eli aiemmin olin löytänyt nuo irralliset käämilangan päät tuolta ja yhdistänyt ne toisiinsa, mutta mittaustulos ei liittimestä mitattuna muuttunut. Tuon edellä olevan viestin jälkeen tajusin poistaa tuon suojalakan noiden lankojen päistä, jonka jälkeen ne kytkettäessä mittari alkoi näyttämään.
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: JuhaK - 16-12-2009, 23:03:51
Moottori toimii taas!!  :grin:

Helpolle se näytti kun työkaveri juotti nuo langanpäät pienen jatkopalan avulla yhteen. Pari juotosta lisäsi vastusta 0,1 ohmia, mutta en tiedä lieneekö tuolla sen suurempaa vaikutusta moottorin toimintaan.

Takaisinasennus olikin sitten hieman kylmempi operaatio. Pakkanen kiristyi koko ajan ja meni reilusti -20 pahemmalle puolelle. Eikä käsineet kädessä hommasta oikein tullut mitään, joten rystynenhän siinä paleltui kun hetken joutui tukemaan jalustan metallirunkoa vasten..

Koeajo sujui reilusta pakkasesta huolimatta ilman ongelmia!

Kiitokset Kaizulle ja jk:lle avusta ongelman paikantamisessa!
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: Kaizu - 16-12-2009, 23:08:23
Sitkeys palkittiin tällä kertaa :azn:

Kaizu
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: GaryP - 16-12-2009, 23:13:04
Mukava kuulla että noinkin erikoinen vika löytyy ja vielä korjaantuukin kotikonstein. Mikähän kumma sen piuhan on poikkaissut?
Sen verran vielä olen utelias, oliko tuo ensimmäinen käyttökerta näillä moottoreilla? En ihan varmaksi tuota ketjun alkupäätä uskaltanut tulkita.

Kari
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: JuhaK - 16-12-2009, 23:41:14
Jalusta ja moottorit on ollut käytössä hieman yli vuoden. Ihmeellisintä tässä on että jalusta ollut kiinteässä asennuksessa jonkun kuukauden ja toiminut siinä aiemmin ongelmitta.

Itselle jäi vaikutelma että lanka oli jostain syystä joutunut tuonne liikkuvien osien tielle. Tuolta aiemmin laittamasta kuvastani näkyy miten langanpää löytyi tuon pyörivän vihreän kappaleen päältä kun sen olisi pitänyt mennä samasta väliköstä läpi kuin sininen johto. 
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: Timo Kuhmonen - 17-12-2009, 11:56:07
Itse olisin tässä tapauksessa myös kysynyt, mitä mieltä asiasta on itse laitevalmistaja... Minunkin mielestäni on outoa, että moottorin käämityksen kuparilanka irronnut / katkennut.
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: Kaizu - 17-12-2009, 12:57:41
Kiinalainen laitevalmistaja on todennäköisesti pahoillaan siitä että on sattunut virhe. Vastauksen saaminen voi kestää muutaman kuukauden eikä siihen yleensä liity minkäänlaista apua vian korjaamiseksi. Joissain tapauksissa maahantuojalta saa apuja takuuaikana. Näihin halpoihin jalustoihin kuuluu vaihteleva laatutaso, senhän ostaja tietää jo ostopäätöstä tehdessään. 800Euron ostohinnasta Suomen viranomaiset nipistävät n.250 Euroa, joka on luultavasti huomattavasti enemmän kuin mitä tekijä(t) saavat jalustasta. Kummallakaan ei ole varaa satsata kovin paljoa täysin tuottamattomaan laadunvalvontaan.

Kaizu
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: JuhaK - 17-12-2009, 13:08:09
Kävin kyllä tarkastamassa suomalaisen myyjäyrityksen sivuilta tiedot takuusta. Korjausajat taisi olla (mikäli ulkomaille joudutaan osa toimittamaan korjattavaksi) aina 100 päivään asti. Tämän luettuani unohdin takuukorjausajatukset ja päätin ensin yrittää korjata tuon ja seuraava vaihtoehto olisi ollut jo uuden moottorin hommaaminen...
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: JuhaK - 28-12-2009, 18:45:48
Kelit taas tökkivät, joten kirjaillaanpa havaintosuojasta taas lisää!

Tuli tosiaan väsättyä yhdistetty sähkö- ja tietoliikenne -laatikko tuonne suojaan. Halusin tavarat yhteen paikkaan ja tavoitteena oli saada myös "lämmin" tila tietoliikennehärpäkkeitä varten. Laatikon runko syntyi suojan ylijäämätavarasta. 50*50mm laudasta kehikko ja ulko- ja sisäpuolelle filmivaneri. Väliin eristeeksi sopiva pala 5cm styroksilevyä. Kokoa tuli sopivasti; 50*50*40cm...

Alhaalta löytyy kaksi 12V invertteriä. Isompi (hopeinen jatkojohtojen takana) tuottaa 150W ja syöttää kaikkia muita paitsi dew-heateriä, josta huolehtii vanha 5A laite (vasemmalla takana). Ensimmäinen olisi riittänyt omaan virrankulutukseen mainiosti mutta varmuuden varalta laitoin tuon toisenkin. Pienet muuntajat huolehtii 5V syöttämisestä Icronin USB Rangerille ja aktiiviselle USB-hubille.

(http://4.bp.blogspot.com/_kcR49uvEYbw/SzjN5-minEI/AAAAAAAAAEo/-jE-gJ9ZrSU/s1600/IMG_5026.JPG)

Ylhäällä on vasemmalta: USB-ranger, QHY9:n virtalähde (edessä), EQMOD:n langattoman peliohjaimen vastaanotin (musta litteä johtojen päällä), kaksiporttinen USB-RS232 sovitin (erottuu huonosti takana) sekä 4-porttinen USB-hub.

Johtohässäkkä oikealla ja kisko takaseinässä on osa 12V järjestelmää. Sivuseinästä löytyy veneeseen tarkoitettu sähkökäyttökeskus, joka mahdollistaa virtojen kytkemisen yksittäisille laitteille. Mutta pääsyy tämän laittamiseen oli oikeastaan helppo tapa saada laitteet omien sulakkeiden taakse!

(http://3.bp.blogspot.com/_kcR49uvEYbw/SzjRTWzHoII/AAAAAAAAAEw/dbVn5C14Syo/s1600/IMG_5027.JPG)

Eristys sekä inverttereiden lämmöntuoton riittävyys joutui testiin ennen joulua olleilla kovilla pakkasilla, mutta lopputulos on oikein toimiva!
(http://2.bp.blogspot.com/_kcR49uvEYbw/SzjTL0lwcAI/AAAAAAAAAE4/3DCp1GAvuSU/s1600/16122009055.jpg)
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: Kaukinen - 19-02-2010, 08:23:37
Taitaa tämä ketju olla hyvä paikka tälläkin niksipirkka-idealle. En tiedä onko tämä jo "itsestään selvyys kaikki tuon jo tietää" juttu, mutta olkoon vaikka muistutuksena uusille kävijöille. Eli havaintopaikalla voi jäädyttää jalustan jalkojen alle sopivat kolot. Näin jalusta holahtaa karkeasti aina kohdalleen, ja on lähes napasuunnattu valmiiksi. Ainakin minulla tämä on kausiluontoinen...  :grin:
Otsikko: Vs: Kausiluontoinen havaintosuoja
Kirjoitti: Make - 19-02-2010, 13:15:05
Kävin kyllä tarkastamassa suomalaisen myyjäyrityksen sivuilta tiedot takuusta. Korjausajat taisi olla (mikäli ulkomaille joudutaan osa toimittamaan korjattavaksi) aina 100 päivään asti. Tämän luettuani unohdin takuukorjausajatukset ja päätin ensin yrittää korjata tuon ja seuraava vaihtoehto olisi ollut jo uuden moottorin hommaaminen...

Minä olen muuten hankkinut EQ6 Pro-jalustaan varaosamoottorin Ian King Imaging:ilta (http://www.iankingimaging.com/ (http://www.iankingimaging.com/)), koska epäilin, että RA-moottorin akseli oli vääntynyt liikaa. Toimitus tapahtui viikossa ja hinta toimituskuluineen oli n. 80 euroa. Ian teki ystävällisesti niin, että hän otti EQ6 goto-kitistä moottorin ja tilasi itselleen vastaavan tilalle. Näin minulta säästyi aikaa. Moottorissa oli rattaat ja etulevy mukana.
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: JuhaK - 24-07-2011, 23:35:59
Pikainen päivitys entiseen "kausiluontoiseen havaintosuojaan": Parempi puoliskoni nimesi jo edellisen version tuoksi BBubble Observatorioksi, joten tyydyn siihen!!

Jo viime kesänä alkoi päivitys versioon 2.0! Nälkä kasvoi syödessä ja tuli halu siirtyä "oikean" observatorion maailmaan...
Kuvat ovat valitettavasti huonolaatuisia kännykameran tuotoksia...
 
Päädyin kupolimallina "geodesic dome" (http://en.wikipedia.org/wiki/Geodesic_dome) -malliseen ratkaisuun sen helpomman rakentamisen vuoksi. Halkaisijaksi tuli noin 2,5m (hyvä laskin mittoja varten löytyy tuolta (http://www.desertdomes.com/domecalc.html))
(http://www.desertdomes.com/pictures/dome/3vdiagram2.gif)

Lasikuitumuoteiksi tein viisi- ja kuusikulmiot.
(http://2.bp.blogspot.com/-6Pc6uB8xFIY/Tix0blL9hTI/AAAAAAAAAbw/r49jWlan_hs/s1600/08082010102.jpg)

Riittävän määrän kuiduttamisen jälkeen alkoi kasaus:
(http://2.bp.blogspot.com/-cpn-Ymv3ATM/Tix0yqxlwLI/AAAAAAAAAb0/Uf8X-VnTqXw/s1600/27082010111.jpg)

Ja lopulta:
(http://2.bp.blogspot.com/-zZEHV5qLzdE/Tix23Uz3GoI/AAAAAAAAAb4/qlIyymW93fU/s1600/02092010116.jpg)

Luukut tein sivulle aukeaviksi:
(http://2.bp.blogspot.com/-ZeqeOcw6D1A/Tix33Y2KxCI/AAAAAAAAAb8/AmZsoaxPJ8w/s1600/14112010129.jpg)

Ja loppujen lopuksi valmis setti:
(http://3.bp.blogspot.com/-ddTPkk6nJxU/Tix4iJmW7OI/AAAAAAAAAcA/FkAn0ti76Ig/s1600/30032011144.jpg)

Ohjaussoftan hankin Lesvedomelta, mikä vaati hieman sähkötöitä... (kuten näkyy, en omaa minkäänlaista alan koulutusta. Mutta toimii!!) Päällä kytkimet manuaalista käyttöä varten sekä pyöritys- että luukkujen moottoreille.
(http://4.bp.blogspot.com/-Rz-QWUbV6XE/Tix5Ngu6C6I/AAAAAAAAAcE/z2KHZfhmqQM/s1600/06012011140.jpg)

Viime kauden muutamat kuvat on otettu tämän kuvun sisältä. Luukkusysteemiin en ole oikein tyytyväinen ja voi olla että pitää vielä ennen kauden alkua fiksata nykyistä tai siirtyä taakseaukeavaan malliin. Lumentulon jälkeen ei tällä mallilla oikein uskalla luukkuja avata ennenkö on käynyt pudottamassa lumet pois, mikä vie ilon etäohjatusta välineistöstä... Taakseaukeava voisi tässä mielessä olla hieman riskittömämpi vaihtoehto.
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: Jyrki - 25-07-2011, 08:05:51
Mahtavan näköinen rakennelma, onneksi olkoon  :cool:

Suomen talvi pakkasineen ja runsaine lumineen tuo todellakin omat haasteensa havaintosuojan rakentamiseen...

t. Jyrki H.
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: JuhaK - 26-07-2011, 23:17:11
Jottei tulevalla kaudella olisi pilvisistä keleistä pulaa Jyrkin, Timpen ja monen muun hienojen hankintojen jälkeen kannan myös oman korteni kekoon pienten kalustopäivitysten muodossa  :rolleyes:

Tänään tuli UPS:n herra ovelle englannin paketti kainalossaan. Sieltä löytyi pienen matkalaukun kokoinen ja painoinen Pelican-laukku ja sisältä paljastui ISO filtteripyörä... (CCDSoftn manuaali on A4 kokoa)

(http://3.bp.blogspot.com/-zexGUf49oJA/Ti8TSFVIUEI/AAAAAAAAAcI/Ghq0RdnBtzA/s1600/2011-07-26+21.48.04.jpg)

Tuon SBIG FW8-STL:n sisältä löytyy Baaderin 50mm:n pyöreät LRGB sekä Ha,OIII,SII ja Hb -filtterit. Manuaalin päällä Remote Guide Head.

(http://2.bp.blogspot.com/-qQX6j6vgHsU/Ti8VCTkbBII/AAAAAAAAAcM/WQBOXrf5RQI/s1600/2011-07-26+21.48.37.jpg)

Pyörän takaa paljastuu luokan 0 kennolla varustettu SBIG STL-11000XM.

Pitää tunnustaa että tämä hankinta kävi hieman puolivahingossa... Piti päivittää vain jalusta tälle kaudelle, mutta kun siihen budjetoitu rahamäärä lähes puolittui jäi vielä muutama euro käyttöön. Ja tämä paketti löytyi melkeinpä saman tien vajaa pari vuotta käytettynä. Mutta homma vain kallistuu kun jossain vaiheessa pitää päivittää isompi putki tälle kennolle... Onneksi on nyt tuo APM käytössä, jolla saa mukavan kokoisen kentän kaapattua yhteen ruutuun!
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: Ransu - 27-07-2011, 06:29:43
Hieno tähtitorni, tuossa lasikuitukuupan tekemisessä on varmaan vierähtänyt jokunen päivä. Hatunnoston arvoinen suoritus. Ja vakuuttavaa tuo sinun kuvauskalustosikin. Onnittelut
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: Jyrki - 27-07-2011, 08:18:01
Jottei tulevalla kaudella olisi pilvisistä keleistä pulaa Jyrkin, Timpen ja monen muun hienojen hankintojen jälkeen kannan myös oman korteni kekoon pienten kalustopäivitysten muodossa  :rolleyes:


Hyvän kokoinen korsi tulikin kannettua kekoon  :azn: Kamera on varmasti laadukas peli ja vieläpä oikean merkkinen  :wink:
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: DarkSide - 27-07-2011, 11:00:53
Jottei tulevalla kaudella olisi pilvisistä keleistä pulaa Jyrkin, Timpen ja monen muun hienojen hankintojen jälkeen kannan myös oman korteni kekoon pienten kalustopäivitysten muodossa  :rolleyes:

Pyörän takaa paljastuu luokan 0 kennolla varustettu SBIG STL-11000XM.

Huh huh, jaa pienten päivitysten?? Järisyttävän fotonintappajan massiivisella filsupyörällä ostit, onnittelut täältäkin  :shocked: On siinä APM-APOn fokkari koetuksella,
tarvitsee kaveriksi vähintään moottorin. Laitteesi ovat huipputasoa, joten odotamme upeaa ensivalokuvaa siltä suunnalta  :grin: (..ei paineita, ei...)
Todella hieno on tornikin ja työlään näköinen, mahtoiko mennä paljon tunteja?
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: JuhaK - 27-07-2011, 15:25:19
Kiitokset kaikille! Ajallisesti rakentamiseen meni kyllä useampi kuukausi, mutta työtunteja ehkä vain reilun parin työviikon verran. Tuli hieman laiskasti tehtyä eikä työnantajakaan yhtään auttanut vaan kiusasi useilla reissuilla... Suurin ongelma oli kuitenkin kunnon työtilojen puute! Lähestulkoon kaikki joutui tekemään ulkosalla ja ei niin priimoilla välineillä.

On siinä APM-APOn fokkari koetuksella, tarvitsee kaveriksi vähintään moottorin.

Valmistaja lupaili focuserille 4kg kestoa mutta pieni epäilyksen poikanen on vielä ilmassa ennenkö pääsee oikeasti kokeilemaan. Robofocuskin on jo löytänyt paikkansa APM:n kyljestä, pitää vain vaihtaa putki Losmandyn kiskolle. Painosta ei ole pulaa, sillä kamera taitaa olla 1,8kg ja filsupyörän tyhjäpainokin 1,2kg. Jää myös nähtäväksi aiheuttaako tuo "vain" 2 tuuman fokkarikoko ongelmia koko kentän kanssa.
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: Timpe - 27-07-2011, 19:55:47
Onnea täältäkin uudelle jytky-päivitykselle! Olikos tuo SBIG STL-11000XM toinen tuollainen Suomeen tullut SBIG vai onko näitä jo muillakin kuin Petrillä? (Ooops, siellä (http://www.kehusmaa-astro.com/observatory/list-of-equipment) näkyikin olevan SBIG STL-11000M CCD, mutta isokennoisia ja kalliita kummatkin...  :rolleyes:)

...tämä hankinta kävi hieman puolivahingossa... Piti päivittää vain jalusta tälle kaudelle, mutta kun siihen budjetoitu rahamäärä lähes puolittui jäi vielä muutama euro käyttöön. Ja tämä paketti löytyi melkeinpä saman tien vajaa pari vuotta käytettynä. Mutta homma vain kallistuu kun jossain vaiheessa pitää päivittää isompi putki...

Edit: Hetkonen.... mitäs tämä lause tarkoittaa sen jalustan suhteen??? EQ-6 syntrek näkyy olevan ketjun alussa tolpassa, mutta kuinka nyt jatkossa?
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: Lauri Kangas - 27-07-2011, 20:01:41
Taivas varjele...
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: JuhaK - 27-07-2011, 21:21:17
Edit: Hetkonen.... mitäs tämä lause tarkoittaa sen jalustan suhteen??? EQ-6 syntrek näkyy olevan ketjun alussa tolpassa, mutta kuinka nyt jatkossa?
Tolppa on tällä hetkellä tyhjänä kun hyvin palvellut SynTrek on jo uudella omistajalla...

Päivityskierre lähti tuosta jalustasta liikkeelle, joten se oli ensimmäinen mikä tuli hankittua! Sen suunniteltua halvemman hinnan takia tämäkin paketti ilmestyi ovelle. Jalusta on siis tilattu mutta mennee vielä 2-3 viikkoa ennenkö se saapuu. Siitä vasta sitten lisää :wink:
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: Librari - 27-07-2011, 22:34:26
Kiitokset vaan Juhalle. EQ6 tosiaan istuu jo toisen tolpan nokassa.  :wink:
Mutta ei morjens, minkälaisen tornin olet rakentanut ja mitä kuvauskalustoa, huh.. :shocked:
Jos oikein muistan, niin tuleva jalustakaan ei tainnut se kaikista perinteisin olla?
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: DarkSide - 28-07-2011, 00:08:46
Taivas varjele...
:grin: :grin:

Valmistaja lupaili focuserille 4kg kestoa mutta pieni epäilyksen poikanen on vielä ilmassa ennenkö pääsee oikeasti kokeilemaan. Robofocuskin on jo löytänyt paikkansa APM:n kyljestä, pitää vain vaihtaa putki Losmandyn kiskolle. Painosta ei ole pulaa, sillä kamera taitaa olla 1,8kg ja filsupyörän tyhjäpainokin 1,2kg. Jää myös nähtäväksi aiheuttaako tuo "vain" 2 tuuman fokkarikoko ongelmia koko kentän kanssa.
No laadukas fokkari kyllä suoriutuu tehtävästä hyvin. Itse käytin Starlight instrumentsin BCR2015 2-tuuman fokkaria moottorilla 3 kautta ja hyvin toimi.
Hieman helpotin fokkarin rasitusta parilla jousivirityksellä, jotka "kevensivät" käyttöä yli 60 asteen alueella. Ei kalliskaan ratkaisu. Samalla eliminoivat kameran mahdollisen
TODELLA kalliin putoamisen riskin. Muutenkin suosittelen laittamaan kaikille kuvaajille jonkinlaisen ketjun/narun estämään putoamista.

 Tuosta vinjetoinnista: kennohan on ISO ja mr. Kehusmaa on vastaavalla laitteistolla menestyksekkäästi kuvannutkin, joten kurkkaa hänen observatorio-ketjua (varmaan jo olet tutkinutkin) tai kuvia kotisivultaan.

 
Olikos tuo SBIG STL-11000XM toinen tuollainen Suomeen tullut SBIG vai onko näitä jo muillakin kuin Petrillä?

Lahden Ursalla on muuten sama kamera käytössä LRGB-setillä ((mutta ei tuolla monsterifilsupyörällä (FW8-STL)).

 
Jalusta on siis tilattu mutta mennee vielä 2-3 viikkoa ennenkö se saapuu. Siitä vasta sitten lisää :wink:

 ...Ei tätä jännitystä kestä..  :realmad:
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: JuhaK - 29-07-2011, 00:02:13
Kiitokset vaan Juhalle. EQ6 tosiaan istuu jo toisen tolpan nokassa.  :wink:
Mutta ei morjens, minkälaisen tornin olet rakentanut ja mitä kuvauskalustoa, huh.. :shocked:
Jos oikein muistan, niin tuleva jalustakaan ei tainnut se kaikista perinteisin olla?
Ihan oikein muistat! Ensimmäinen jalustani minkä nimi ei ole EQ-jotain...  :cheesy:

Hieman helpotin fokkarin rasitusta parilla jousivirityksellä, jotka "kevensivät" käyttöä yli 60 asteen alueella.
Tuossapa hyvä idea mitä en olisi varmaan ikinä keksinyt! Suuret kiitokset vinkistä

Tuosta vinjetoinnista: kennohan on ISO ja mr. Kehusmaa on vastaavalla laitteistolla menestyksekkäästi kuvannutkin, joten kurkkaa hänen observatorio-ketjua (varmaan jo olet tutkinutkin) tai kuvia kotisivultaan.
Toki olen herran sivuilla käynyt useampaankin kertaan. Sieltä ja ennen kaikkea mr.Päivisen ketjuista olen monen monta vinkkiä omaan rakennelmaani saanut! Noita Petrin TMB:llä ottamia kuvia en vain ole niin tarkkaan tutkinut että onko niitä kuinka paljon kropattu.
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: JuhaK - 19-11-2011, 22:06:00
Vihdoin, hieman yli 4 kuukauden odottelun jälkeen jalusta saapui ovelle. Aika paljon venyi luvatusta 6 viikosta mutta toivotaan että odottelu ei ollut turhaa...

(http://4.bp.blogspot.com/-0sJ7mtTMAgM/TsgH4meebII/AAAAAAAAAdA/uIeoxmTknmI/s1600/Mesu1.jpg)

(http://2.bp.blogspot.com/-8t9rmmu_nx4/TsgIKwBaNLI/AAAAAAAAAdI/QA5KZAg_Dxs/s1600/2011-11-19+21.22.53.jpg)

Paketista löytyi siis jo toisaalla foorumilla (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=8566.0 (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=8566.0)) mainittu MesuMount2. Kirjoitan myöhemmin käyttökokemuksista tuon säikeen alle.

Ensivaikutelma on oikein positiivinen! Melkoinen möhkäle ja oikein siististi tehty ja toteutettu. Huomenna pitäisi alkaa asettelemaan tolpan nokkaan johon pitäisi asettua kohtuu kivuttomasti. Toivotaan parasta mutta eihän nämä hommat yleensä suju kuin elokuvissa...
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: DarkSide - 19-11-2011, 22:49:57
Vihdoin, hieman yli 4 kuukauden odottelun jälkeen jalusta saapui ovelle. Aika paljon venyi luvatusta 6 viikosta mutta toivotaan että odottelu ei ollut turhaa...


Vautsi. Onnittelut uudesta "möhkäleestä" Aika hyvähermoinen kaveri olet  :grin:

Paketista löytyi siis jo toisaalla foorumilla mainittu MesuMount2. Kirjoitan myöhemmin käyttökokemuksista tuon säikeen alle.


..Odotamme mielenkiinnolla  :afro:
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: Jyrki - 20-11-2011, 09:01:28

On se vaan mahtavan näköinen laite  :cool:  ...onneksi olkoon hienosta hankinnasta.

Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: einari - 20-11-2011, 11:13:29
Jykevältä näyttää.
Mutta nuo roikkuvat johdot...
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: Timo Kantola - 20-11-2011, 11:30:02
Mutta nuo roikkuvat johdot...
Ehkä ne siitä asettuu, kun jalusta asennetaan käyttökuntoon ?
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: JuhaK - 20-11-2011, 23:53:11
Tänään jalusta siirtyi paketista tolpan päähän!

Kerrankin hommalla oli mahdollisuus mennä kuin elokuvissa mutta pienellä huolimattomuusvirheellä tuplasin käytetyn ajan! Eli tarvitsi vain tehdä yksi kierteytetty 8mm reikä jalustan levyyn suuntauksen säätöruuvia varten. Tein sen ajatuksissani pohjoiseen, mutta jalustaa nostaessani huomasin että sen pitäisikin olla etelässä... Ja ei kun homma alusta! Aikaa ei toki mennyt kuin reilu vartti mutta kuitenkin.

(http://4.bp.blogspot.com/-inikXGqdd00/Tslu-Z89wHI/AAAAAAAAAdU/YtlaJFICAjc/s1600/Mesu3.jpg)

Mutta nuo roikkuvat johdot...

Johdot oli aiemmassa kuvassa pyöritetty kokoon tuohon ympärille. Tästä näkyy hieman paremmin että ne on siististi niputettu jalustaan kiinni. Alla olevan kuvan punainen virtajohto on nostettu jalustan päälle ettei roiku lattialla...

(http://4.bp.blogspot.com/-Qr3DF7HOAmQ/Tslu-MtoAcI/AAAAAAAAAdQ/kYQ_yY_uPNI/s1600/Mesu2.jpg)

Tässä jalusta esisuunnattuna! Näkyy hyvin miten jalustan korotuksen säätö on toteutettu (voi käyttää 0-90 leveysasteelta), säätötangon päässä oleva tappi vain sopivaan reikään kiinni ja hienosäätö. Tämän jälkeen vielä lukitusvipu kiinni ja siinä luulisi pysyvän.

Painoa jalustalta löytyy 24kg ja vastapainoakseliltakin peräti 6kg (4cm halkaisija). Kasan vastapainoja tilasin paikalliselta metallipajalta oikein maltilliseen hintaan!
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: mistral - 22-11-2011, 22:39:58
Googletin Mesun ja selvisi että se on todellakin jalusta ja vieläpä sata kiloa kantava!  Ulkonäkö hämäsi, on niin ovelan näköinen, ettei arvannut missä moottorit on mutta varmaankin kiekkojen sisällä. Onnea vaan kuvaukseen. :smiley:
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: JuhaK - 07-10-2012, 13:22:29
Alkaa olla pikku hiljaa pölyt pyyhitty ja ovet avattu BBubblessakin...

Eilen pääsi taas pilvien välissä pientä säätöä tekemään.
(http://2.bp.blogspot.com/-9G633NJt5ps/UHFRZeXBFKI/AAAAAAAABSk/UeK0ciT2HZY/s1600/Testi.jpg)
Tarkempaa infoa tästä luvassa myöhemmin, ja kollimointikin vaatii vielä pientä hienosäätöä...

Piti vielä ennen luukkujen sulkemista ottaa muutama pikainen testikuva Mizarista.
(http://4.bp.blogspot.com/-leFkUWeI8HI/UHFXSg3c7oI/AAAAAAAABTA/1z9QdvoTP9A/s1600/L+(800x534).jpg)
(kalibroimaton 5*30sek)
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: Lauri Kangas - 07-10-2012, 13:31:46
Hyvältä näyttää säädöt. SBIGin kennon koko näyttää olevan haasteellista optiikalle kuin optiikalle.
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: Jutte - 07-10-2012, 16:50:49
No just tänään mietin, että mitenhän homma sulla edistyy. Tuli mieleen kun NH90 meni kaksi kertaa taloni yli. Artjärvelle otettiin Paramount ME, koska MESU:sta ei tuolloin oikein löytynyt käyttökokemuksia joihin tutustua.
Toivottavasti MESU osoittautuu tarkaksi ja luotettavaksi peliksi.
J-P
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: JuhaK - 09-11-2012, 23:29:28
Kyllä tämä harrastus taas syö miestä... Kun putki alkoi olla säädöissään ja jalustakin lupaili pidemmällä polttovälillä erittäinkin hyviä seurantatarkkuuksia niin "pienehkönä" takaiskuna Argonavisin käsikapula laukesi  :veryangry:

Pari viikkoa sitten laitteen LCD-näytöstä himmeni tekstit yön aikana olemattomiin. Pienen lämmittelyn jälkeen se ilmoitti että "RTC battery" (pieni muistiparisto) on tyhjä. Vaihdoin uuden ja pienen kontrastisäädön jälkeen kaikki näytti taas hyvältä. Seuraavan kerran kun parin viikon työmatkan jälkeen löin laitteen tulille niin eipä ollutkaan näytössä mitään muuta kuin valo...

Yhteys laitteen valmistajaan ja muutaman pikaisen heidän kertomansa testin jälkeen näyttää siltä että tuo 3V muistiparisto ei enää syötä virtaa laitteelle. Ja seurauksena on ettei laitteen käyttis lähde tulille. 

Nyt odotellaankin mitä seuraavaksi tapahtuu! Positiivinen seikka on tietysti että takuu on vielä voimassa, mutta ei se tätä ketutusta kyllä yhtään vähennä.

Artjärvelle otettiin Paramount ME, koska MESU:sta ei tuolloin oikein löytynyt käyttökokemuksia joihin tutustua.
Toivottavasti MESU osoittautuu tarkaksi ja luotettavaksi peliksi.
J-P

Näin katselinkin viime talvena! Pitää tulla ihmettelemään lähempää kun laitteet saapuvat paikalle!

Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: Ransu - 10-11-2012, 08:59:25
Harmin paikka, takuun piikkinhän tuon pitäisi selkeästi mennä. Lucas Mesu on saanut hyvää palautetta joten uskon tuon kyllä ratkeavan aika nopeasti, uusi kapula postiin ja hajonnut takaisin tutkittavaksi. Viime talven perusteella kysyn mielenkiinnosta miten tuo kapula toimii pakkasilla, hyytyykö näyttö kuten Celestronin kapuloissa vai pysyykö selkeänä? Ja kuinka pitkän takuun antoivat jalustalle?
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: JuhaK - 10-11-2012, 15:37:26
Aamulla tuli Australiasta (Wildcard Innovations) viesti että kapula pitäisi toimittaa sinne huoltoon. Eipä tässä muu taida auttaa kun laittaa pakettia menemään ja lappua luukulle siksi aikaa... :cry:

Harmin paikka, takuun piikkinhän tuon pitäisi selkeästi mennä. Lucas Mesu on saanut hyvää palautetta joten uskon tuon kyllä ratkeavan aika nopeasti, uusi kapula postiin ja hajonnut takaisin tutkittavaksi. Viime talven perusteella kysyn mielenkiinnosta miten tuo kapula toimii pakkasilla, hyytyykö näyttö kuten Celestronin kapuloissa vai pysyykö selkeänä? Ja kuinka pitkän takuun antoivat jalustalle?

Tilasin jalustan Robticsin kautta, sieltä on 12kk takuu. Ja Argonavisilla on vielä oma takuunsa tuotteen toimituspäivästä eteenpäin (12kk), mihin nuo Australian herratkin vihjailivat. Ja olen toki ollut yhteydessä Lucakseenkin joten katsotaan mitä kautta homma lähtee hoitumaan.

LCD on lämmitetty joten näytön kanssa ei ollut minkäänlaisia ongelmia talven pakkasilla. Asetuksista voi valita lämmitykselle OFF/AUTO/ON.
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: JuhaK - 12-11-2012, 21:30:21
Kapula lähti tänään pikana kohti Australiaa. Nyt odotellaan sormet ristissä mahdollisimman pikaista paluuta  :undecided:
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: JuhaK - 17-01-2013, 03:10:26
Kapula palasi kotiin jo kuukausi sitten mutta kelit kun ovat olleet mitä "parhaat" se on seissyt kaiken muun ohella käyttämättömänä.

Viime viikonloppuna oli Kaakkois-Suomessa kirkasta (ainakin pilvien osalta) ja tein taas pientä säätöä putkelle. Kollimointi lähestyy hyvää mutta pitänee vielä koittaa hieman viilata... On nyt hieman alle 4". Jos saisi alle 2" niin se alkaisi jo riittää.

Ohessa tuli otettua heikossa seeingissä muutama koevalotus. Tässä NGC2805:sta naapureineen 2 tunnin edestä 10 minuutin subeilla.
(https://lh3.googleusercontent.com/-uSHgHO1klOg/UPdJ0D9PEQI/AAAAAAAABWk/B5PRUdhnh-8/s512/NGC2805-small.jpg) (http://4.bp.blogspot.com/-aMq7fHQVvRw/UPc2A_i9JiI/AAAAAAAABVg/kAu-k680BNI/s1600/NGC2805.jpg)

Ei paljoa yksityiskohtia näkyvillä mutta melko himmeitä kohteita on kuvaan päässyt. Tässä Aladin sky atlaksen ja siihen haetun NED-katalogin avulla laitettu muutamien galaksien kirkkauksia.
(http://3.bp.blogspot.com/-vez1nh4thU4/UPdF-NqQB-I/AAAAAAAABWA/PisHV07UqWk/s1600/Mag-limit.jpg)

Nyt kun joskus vielä keli kirkastuisi kunnolla...
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: CSB - 17-01-2013, 13:15:46
Vau, hieno kuva ja uskomaton "Observatorio"
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: Mika Luostarinen - 25-01-2013, 03:05:48

....

Viime viikonloppuna oli Kaakkois-Suomessa kirkasta (ainakin pilvien osalta) ja tein taas pientä säätöä putkelle. Kollimointi lähestyy hyvää mutta pitänee vielä koittaa hieman viilata... On nyt hieman alle 4". Jos saisi alle 2" niin se alkaisi jo riittää.

Ohessa tuli otettua heikossa seeingissä muutama koevalotus. Tässä NGC2805:sta naapureineen 2 tunnin edestä 10 minuutin subeilla.

....
 

Mitä kaukoputkea käytit kun otit tuon kuvan?

-M
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: JuhaK - 07-03-2013, 23:46:43
Laitteiden pyöriessä ehtii hieman antaa lisätietoa tuosta uudesta tulokkaasta. Koko projektin lähtökohtana oli siis saada STL:n kennolle sopiva putki, jolla voisi kuvata hyvin myös pienempiä kohteita.

Kyseessä on siis 14" (355mm) Newton, joka on kasattu eri valmistajien osista itsetehdyn hiilikuituputken ympärille. Tiedä siitä onko kyseessä "oikea" Astrografi, mutta putki on suunniteltu 100% kuvauskäyttöön.

Näin hyvin se täyttää 2.4m observatorion:
(http://2.bp.blogspot.com/-za_yCzoH2wY/UTj6X4K3MZI/AAAAAAAABko/FQEcHY1Veus/s1600/IMG_1443+(800x450).jpg)
(hieman piti painojakaumaa säätää että sai sen riittävän alas, mutta nyt mahtuu pyörimään ongelmitta)

Tässä hieman speksejä:
Primary mirror:                  Oldham Optical, 14" (355mm) with PV 1/10λ and strehl 0.97
Secondary mirror:             Oldham Optical, 4.7" (120mm)
Focal ratio:                        f/4.8 (focal length 1700mm)
Primary mirror cell:            Orion Optics U.K
Secondary spider:             Protostar, 4-vane heavy-duty with anti-dew heater
Focuser:                            Orion Optics U.K, 3" Crayford with 10:1 reduction (+RoboFocus)
Field corrector:                  Orion Optics U.K, 3" CFF (corrected field flattener)
Tube inside diameter:       400mm
Tube length:                     about 1600mm
Weight:                             about 30kg (without camera)
Camera:                            Sbig STL-11000xm
Filters+wheel:                   Baader LRGBHaSIIOIII+Johnson-V (Baaders 50mm round), Sbig FW8-STL
Guide camera:                   Sbig RGH (remote guide head), TS 9mm OAG
FOV:                                  73 * 49 arcmin
Resolution:                        1.09 arcsec/pix

Koko projekti kesti reilun vuoden ensimmäisistä tilauksista ensivaloon. Toki talven kelit ja jalustan ohjaimen remontti aiheuttivat lähes puolen vuoden viiveen. Muutenkin jouduin käytännössä kaikkia osia odottamaan vähintään tuplasti luvatun ajan, mutta onneksi rakennusajankohdaksi oli valittu kesä niin hiuksetkin pysyivät päässä.

Hieman ylimääräistä työtä aiheutti myös peilien "virhe". Polttovälin piti olla 1775mm (f/5), jonka mukaan sijoitin pääpeilin ja focuserin. Ensimmäisen kerran kun laittoi kameran kiinni ei tarkennusvara riittänytkään ja jouduin siirtämään pääpeiliä 4-5cm. En varmasti pysty sanomaan johtuiko peilistä, kentäntasoittimesta vai mistä, mutta nyt Pinpoint antaa polttoväliksi aika tarkan 1700mm.

Hiilikuituputkeakin jouduin jäykistämään 4:llä ympärimenevällä "hiilikuitupalkilla", koska putki painui alkuperäisessä olemuksessaan hieman lyttyyn jo kameran painon alla. Jäykistys auttoi hyvin ja nykyvaikutelma on ettei putki kyllä juurikaan taivu. Totuus paljastunee pikku hiljaa...

Orion Opticsin kentänkorjain toimii erittäin hyvin! Etäisyys pitäisi olla melko lailla oikea (back focus 79mm) joten tähdet ovat kyllä pistemäisiä ihan reunoille asti. Mutta käyttämäni TS:n 9mm OAG 48mm aukolla heti CFF:n takana aiheuttaa melkoisen vinjetoinnin. Fläteilla tämänkin saa aika hyvin korjattua, joten käyttökelpoinen osuus kuvasta on lähellä 100%.

Muutamien kuvaustuntien jälkeen olo on kyllä helpottunut... Kokonaisuus tuntuu toimivan oikein hyvin ja puolen minuutin valotuksella pääsen lähes yhtä himmeisiin kohteisiin kuin APM:llä pääsi vartissa :shocked:
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: Timo Kantola - 08-03-2013, 06:17:53
Malliesimerkki siitä miten mopo lähtee käsistä. Vertaa tilannetta 2.11.2009: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=5135.msg45213#msg45213

Viimeisenpäälle systeemit! Onnittelut ja selkeitä kelejä!
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: Timpe - 08-03-2013, 11:02:04
Hyvin tarkkaan mietityn oloinen kokonaisuus ja lopputoteutus, wau! :cool:
Jos mm. allekirjoittaneen 12" kuvausputkea sanottiin järkälenewtoniksi (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=11065.msg103490#msg103490), niin mikä TUO sitten on??? Ei siis ihme, jos helpottaa kun saa putkesta ensimmäiset kuvat... :smiley:
Ketjuun lisää lähikuvia putkesta, kiitos!
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: mistral - 08-03-2013, 20:11:47
Aikamoinen ylläri, iso Newton astrografi  :smiley: , nyt pääsi Mesu tosi toimiin.
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: Ransu - 09-03-2013, 07:40:02
Hieno peli ja hyvää jälkeä näkyy tuottavan. Oliko hiilikuituputken teko kova urakka, kiinnostaisi tietää käytännön kokemuksista tuubin valmistuksessa, minkälaista mattoa käytit ja montako kerrosta laitoit? Minkälaista muottia käytit putken valmistuksessa?
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: jame1967 - 09-03-2013, 17:50:40
Voisitko Juha K pistää vähän infoo tosta hiilikuituputken valmistuksesta , kiinnostaa meinaan itseänikin toi hiilikuidun laminointi .
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: JuhaK - 08-09-2013, 00:41:02
Pieni päivitys tännekin tilanteesta! Hiljaisuus jatkuu täällä ainakin hetken... :realmad:

Tällä kertaa katosi viimeisten kollimointikuvien aikana yhteys jalustaan ja muutama päivä meni ajurien kanssa tapellessa, koska luulin/toivoin niiden olevan ongelma. Mutta kolmen eri tietokoneen ja neljän USB-piuhan jälkeen oli pakko myöntää että vika taitaa olla taas jalustassa (joka tietokoneyhteyttä lukuunottamatta toimii moitteettomasti)!! Parit viestit tällä kertaa amerikkaan josta tulikin pyyntö toimittaa StellarCAT-boxi sinne korjattavaksi... Paketti on jo matkalla mutta parhaimmillaankin se palaa vasta muutaman viikon päästä!

Mutta tulipahan viikolla kaivettua piiiitkästä aikaa 10" dobson varaston nurkasta ja ihailtua sillä useita kohteita!!!

Hieno peli ja hyvää jälkeä näkyy tuottavan. Oliko hiilikuituputken teko kova urakka, kiinnostaisi tietää käytännön kokemuksista tuubin valmistuksessa, minkälaista mattoa käytit ja montako kerrosta laitoit? Minkälaista muottia käytit putken valmistuksessa?

"Hieman" ovat vastaukset viipyneet.... Muottina oli 400mm muoviputki (laiturin ponttooni) paikallisesta muoviyrityksestä. Päälle laitoin paksun (en muista tarkkaan minkä) hiilikuitusukan (carbon fiber sleeve) ja sen jälkeen muistaakseni 5 kerrosta jotain 450-600g:sta biaksiaalikangasta. Paksuutta näillä tuli noin 7mm. Ja jouduin tosiaan vielä laminoimaan 4 "koteloa" (~10*5mm ikkunatiivisteen päälle) estämään putken painumista kasaan. Lasikuitudomen tekemisen jälkeen ei tämä ollut kummoinenkaan urakka! Epoksihartsin käyttö tuli opeteltua mutta muuten aika simppeli homma ml. alipainesäkitys. Toki muutama virhe tuli tehtyä mikä maksoi lähinnä ulkonäössä...
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: Timpe - 09-09-2013, 17:57:20
Harmin paikka tuollainen laiterikko, mutta niin se vain taitaa mennä että "mitä suuremmat kuvauslaitteet, niin sitä suuremmat päänsäryt niiden käytöstä tulevien ongelmien kanssa!" :sad:
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: JuhaK - 09-09-2013, 22:44:02
..."mitä suuremmat kuvauslaitteet, niin sitä suuremmat päänsäryt niiden käytöstä tulevien ongelmien kanssa!" :sad:

Nyt ei (jostain kumman syystä...) harmita niin paljoa kuin vuosi sitten. :huh: Johtuu varmaan siitä että silloin ei edes tiennyt toimiiko koko systeemi kun ei ollut päässyt edes koeajolle. Ja onhan tässä jo sen verran ehtinyt kaikkea sattua vuosien varrella että tietää ainakin suunnilleen tämän harrastuksen "riskit".

Ja tottahan tuo, mitä enemmän leluja sen todennäköisemmin joku niistä hajoaa... Taitaa olla tuttu juttu myös sinulle. :wink: (toivotaan että se RC kohta jo antautuisi!!)

Onneksi moni muu on jo päässyt täyteen vauhtiin niin saa lähes päivittäin nauttia aivan upeista kuvista!
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: JuhaK - 26-01-2015, 11:39:55
Hiljaiseloa ollut tällä suunnalla koko alkukauden muutamien niin tuttujen laiterikkojen takia...  :veryangry:

Eli Mesu2 hajosi jo syksyllä ja äskettäin FLI:n PDF-fokuseri sanoi sopparin irti. Pitäisi korjaantua ruuvin kiristyksellä jos FLI:ltä saisi joskus ohjeet miten vehje avataan. Parit viestit jo laittanut huonolla menestyksellä, mutta pitää jatkaa pommittamista.

Blogissa  (http://kepastro.blogspot.fi/2015/01/update-for-season-2014-2015.html)enemmän tietoja.
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: Timpe - 26-01-2015, 20:04:08
Blogissa (http://kepastro.blogspot.fi/2015/01/update-for-season-2014-2015.html) enemmän tietoja.

Lukaisin tuolta ja onpa miestä koeteltu syksyn mittaan! Turhan paljon ylämäkeä yhdelle miehelle tuollainen...
Se jos mikä syo miestä, kun laitetuki ei toimi kuten pitäisi. Onko tarkentimen valmistajana se kalliita CCD-kameroita valmistava jenkkiyritys (http://www.flicamera.com/)? Tuolta löytyi jokin Precision Digital Focuser $1450 hintaan. (Luulisi laitetuen toimivan ensiluokkaisesti tuohon hintaan :undecided:)
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: JuhaK - 19-02-2015, 13:26:53
Juurikin tuo tarkennin on kyseessä. Sain lyhyen ja ytimekkään vastauksen FLI: ltä jossa todettiin vain että laite täytyy toimittaa sinne huoltoon. Toimitukset vain DHL/UPS kautta ja halvin hinta yhteen suuntaan reilut 160 euroa... Tähän huoltotyöt ja paluuposti vielä päälle. Mielestäni melko suolainen hinta moottorin ja  tarkenninta liikuttavan ketjun välisen akselin luistamisen korjaamiseksi...

Laitoin vastauksen ja toivoin apua laitteen huoltamiseen kotona, mutta siihen en mitään vastausta ole enää saanut. En siis millään tapaa voi kehua tuotetukea tuon Firman osalta!!!

Eli ei kun laite auki!  Simppeli homma ja aikaa meni kaikkiaan noin tunti josta suurin aika siihen että sai laitteen säädettyä taas suoraksi ennen kokoamista.

Kelien kirkastuttua pääsi siis vihdoinkin jopa kuvaamaan alkuviikon hyvinä öinä!  :cheesy: Eipä sekään ihan putkeen mennyt mutta siitä myöhemmin lisää...
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: mistral - 19-02-2015, 18:19:43
Oliko fokuserissa elektroniikkaa joka nosti kynnystä purkaa?

Onhan aina riski että homma menee pieleen, nyt näytti onnistuneen, säästit yhden Televue okun hinnan!

 
Otsikko: Vs: BBubble Observatory
Kirjoitti: JuhaK - 19-02-2015, 22:10:35
Oliko fokuserissa elektroniikkaa joka nosti kynnystä purkaa?

Sitäkin, ja manuaalissa varoiteltiin kovasti ettei saisi itse koittaa avata missään tapauksessa...