Aloittelijalle kiikarit

Aloittaja Pororo, 12.01.2009, 18:42:13

« edellinen - seuraava »

Pororo

Olen uusi tämän harrastuksen parissa ja etsiskelen tällä hetkellä jostain kiikareita käsiini (olen jo yrittänyt mahdollisimman hyvin tutustua tähtitaivaaseen paljaalla silmällä ja uskon että nyt olisi aika ostaa kiikarit). Eli, olen katsellut muutamia kiikarityyppejä ja yrittänyt lukea joidenkin lehtien arvosteluja ja luonnollisesti olen yrittänyt kahlata netin läpi mahdollisista vaihtoehdoista.

Tässä on kaksi ehkä potentiaalista vaihtoehtoa (kritiikkiä otetaan vastaan=);
Oberwerk 11x70 http://www.binoculars.com/binoculars/astronomy-binoculars/oberwerk11x70binoculars.cfm Tämä on myyntipuheiden mukaan tehokkain käsissä pidettävä kiikari malli astronomisiin havaintoihin
Oberwerk 15x70 http://www.binoculars.com/binoculars/astronomy-binoculars/oberwerk15x70binoculars.cfm Niin ja joudun tässä kuitenkin ostamaan jalustan, joten koko ei välttämättä ole haittana

Onko teillä jotain suosikki kiikarioptiikkamerkkiä? Onko Oberwerk huono joltain kannalta? Mikä olisi paras kiikari malli/koko aloittelijoille? Onko esim Sky at Night -lehden suosittelema Strathsprey hyvä valmistaja (saako rahalla laatua)? Kannattaisiko panostaa vesitiiviisiin kiikareihin? Mikä olisi ehkä mahdollisesti hyvä jalusta aloittelija stargazerille? Näkeekö näillä malleilla esimerkiksi galakseja kuten M31? Entä erottuuko kummallakaan mallilla M1 edes minkäänlaisena täplänä? Mikä on hyvä field of view ja suurennos ensimmäisissä kiikareissa että näkisi vaikkapa Seulaset (tai hieman pienemmän ryhmän, kuten joku open cluster) yhdessä kuvassa? Mihin pitäisi kiinnittää erityisesti huomiota kiikareita ostaessa? Kannattaako satsata kiikareihin rahaa, vai vasta myöhemmin suunnitteilla olevaan kaukoputkeen?

Jos saisin noihin muutamaan kysymykseen jotain suuntaa-antavaa vastausta niin siitä olisi suuri apu, kiitos jo etukäteen!
Celestron SkyMaster 15x70 kiikarit
Sky-Watcher Skyliner 250/1200

Kaizu

Kaikkia kiikareita voi pitää kädessä. Tähtiä katsellessa jalusta on välttämätön jos haluaa nähdä muuta kuin tähtien liikettä. Mainitsemasi kiikarimerkki on minulle tuntematon. 11x70 antaa hyvän kokoisen lähtöpupillin niin että kaikki putken läpi tuleva valo tulee käytettyä.
Oma suosikkimerkkini on Zeiss, minulla on yhdet vanhat sellaiset. Niiden piirto on siedettävän hyvä. Oli minulla hyvät Asahi-kiikarit mutta ne llähtivät pojan matkaan Himalajalle katselemaan vuoristomaisemia. Tutun lintubongarin 8x42 Nikonit olivat myös aika hyvin piirtävät. Talviaikaan olisi ihan kiva jos kiikarit olisivat suljettua tyyppiä, silloin ne huurtuvat vain ulkopuolelta.
Lidlin myymät Meaden 10x50 kiikaritkin ovat ihan siedettävät, hyvien löytäminen myytävien joukosta edellytti useampien yksilöiden kokeilua. Olisikohan olleet viidennet, joissa kollimointi oli riittävän kohdallaan.
Jalustana olen käyttänyt videokameran jalkaa. Onneksi olen aika lyhyt, ei tarvitse hankkia erikoiskorkeaa jalustaa.

Kaizu
Kai Forssen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Pororo - 12.01.2009, 18:42:13
Oberwerk 11x70 http://www.binoculars.com/binoculars/astronomy-binoculars/oberwerk11x70binoculars.cfm Tämä on myyntipuheiden mukaan tehokkain käsissä pidettävä kiikari malli astronomisiin havaintoihin
Oberwerk 15x70 http://www.binoculars.com/binoculars/astronomy-binoculars/oberwerk15x70binoculars.cfm Niin ja joudun tässä kuitenkin ostamaan jalustan, joten koko ei välttämättä ole haittana
Onko teillä jotain suosikki kiikarioptiikkamerkkiä? Onko Oberwerk huono joltain kannalta?

http://excelsis.com/1.0/entry.php?sectionid=21&entryid=129 Oberwerk 11x70 FMC
http://excelsis.com/1.0/entry.php?entryid=84&sectionid=21 Oberwerk 15x70
http://excelsis.com/1.0/section.php?sectionid=21 (Muita kiikarimalleja eri käyttäjien arvioimina samalla sivustolla, A-B-C-...)

Noista linkeistä saanee riittävästi taustatietoja eri mallien vertailuun.
- Timo Inkinen

Meade-mad

#3
Mielestäni kiikari on sen verran herkkä kapistus että en ostaisi niitä postimyynnistä, vaan haluaisin tarkastella laitetta livenä ennen ostoa.

Monissa kiikareissa on kaksi hyvää pientä kaukoputkea rinnakkain mutta ne katsovat keskenään hieman eri suuntiin... taivaalla on silloin paljon kaksoistähtiä. Päivällä moisila vehkeillä tulee pää kipeäksi.

Mielestäni mitään kiikaria ei voi pitää tukematta, jos sillä meinaa tosissaan katsella vaikka Jupiterin kuiden liikettä. Jalusta on välttämätön.

Kiikarivalmistajia on maailmassa vain muutamia. Samoja laitteita myydään monilla tuotemerkeillä, eli pelkkä nimi ei kerro oikein mitään.

Tullin ja ALVn takia kannattaa tilata EU alueelta, jos suomalaisilla myyjillä ei ole mieleisiä. Punta on nyt halpa... Tarkasta myös Uran ja Villen valikoimat.

jk

EDIT:
Saksalainen TS myy hyvin samanoloista värkkiä. Hintalappu on 119€ joka sisältää eurooppalaisen ALVn.

http://www.telescope-service.com/binoculars/start/medium/medium.html#1570
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

mistral

                      Jos isoja tähtikiikareita ei esim. kameraliikkeissä juurikaan pidetä hyllyssä, ehkä voisit saada kontaktin jonkun astronettiläisen kanssa osoitteesta: yleinen keskustelu/harrastuksesi hintalappu. Siellä näkyy monilla olevan tähtikiikari ja ainakin
jotakin valoa asiaan tulisi. Noissa kiinalaisissa kiikareissa on kaikki mahdollisuudet saada huono yksilö. Toisaalta voi myös saada
hinta/laatusuhteeltaan erittäin hyvänkin. Yksi hyvä apuneuvo vertailuun on ottaa mukaan esim. lintukiikari, joilla katsellessa
silmä lepää ja kuva muodostuu näkökeskuksessa välittömästi. Nyt kun vertaa sitä ja tähtikiikaria, niin huomaa kyllä jos kuvan-
muodostuksessa on jotain häikkää (kollimaatio, prismat tai jotain muuta)

jaava

Purjehdusharrastukseni vuoksi on tullut käytettyä paljon 7x50 kiikareita, jotka on keikkuvassa veneessä mahdollista vielä stabiloida käsin sen verran että kohde on mahdollista löytyä. 15*70 olisi veneessä jo täysin mahdoton. Minkäänlaista jalustaa taas veneessä ei voi ajatella, jos ei halua otsaansa ja poskiaan mustelmille. Eikä ole tarviskaan, sen veran lyhyen aikaa niitä kerrallaan tulee tarvittua.

Tähtiä katsellaan useita kymmeniä minutteja helposti kerrallaan, eikä sellaisia aikoja jaksa kannatella käsiään ilman kiikareitakaan. Joten jalusta kiikareille tarvitaan, olivat ne millaiset tahansa. Kyllä tuollaista 15x70 kiikaria voi hetken pitää käsivarallakin, mutta ei sitä voi varsinaisesti katseluksi nimittää.

Kun kiikareita käyttää, tuollaiset 7x50 on näkökentältään mukavammat kun etsii kohdetta. 15x70 kuva on jo melkoisen kaposa, mutta antaahan se monesta kohteesta paremmat näkymät.

Minulla on kummatkin ja taidampa vielä jossain vaiheessa hommata pykälää isommatkin, luokkaa 20-25x100.

JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Never

Lainaus käyttäjältä: Pororo - 12.01.2009, 18:42:13Näkeekö näillä malleilla esimerkiksi galakseja kuten M31?

Koska galakseja näkee jo paljain silminkin, tuollaisilla kiikareilla niitä voi nähdä jo varmaan satoja, jos laatu on kohdallaan. Yksityiskohtien näkeminen on toisaalta hyvin vaikeaa johtuen lähinnä pienestä suurennoksesta kaukoputkeen verrattuna. Pimeästä taivaasta on tietysti paljon apua myös galaksien näkemiseen.

LainaaEntä erottuuko kummallakaan mallilla M1 edes minkäänlaisena täplänä?

M1 näkyy lähes millä tahansa instumentilla, joten tuollasilla kiikareilla sen ei pitäisi olla ongelma.

LainaaMikä on hyvä field of view ja suurennos ensimmäisissä kiikareissa että näkisi vaikkapa Seulaset (tai hieman pienemmän ryhmän, kuten joku open cluster) yhdessä kuvassa?

M45 on käytännössä katsoen kaunista katsottavaa laitteesta riippumatta. Jos nyt pelkästään Seulasista on kyse niin tuollaisella yli 4 asteen (ja mieluiten ainakin yli 3 asteen) näkökentällä joukko on ainakin omasta mielestäni parhaimmillaan. Netistä löytyy varmaan piirroksia Seulasista kiikarien läpi piirrettynä kyllä.

/Jake

Meade-mad

Näkyy Villellä olevan Celestron 15*70 tarjouksessa 95€:

http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=1363&show=all

Onkohan samasta pajasta kotoisin kuin edellä luetellut muut kiinan ihmeet?

JK
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Pororo

Mitä eroa tuolla Celestronin mallilla ja tällä http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=2129&show=all Helios Quantum-4 15x70 on, kun eroa löytyy lähinnä vesitiiviydestä. Onko näillä malleilla siis suurtakin heittoa mm. lasien hionnan kanssa.
Celestron SkyMaster 15x70 kiikarit
Sky-Watcher Skyliner 250/1200

pappa

Celestronit Kiina, Helios Japani siinä se ero jos sitä haluaa tietää, tähtiharrasteessa harvemmin tarvitaan vesitiiviyttä. Isoissa kiikareissa harvemmin typpitäytettä, se estää veden tiivistymisen pakkasessa linssien sisäpinnoille sanokoon kuka mitä hyvänsä, itselläni Kowa merkkiset 8X32 ja katseltava ei ole vielä loppunut, pienen kiikarin voi tukea vaikka lätkämailan tyngällä rintaa vasten. + 10 < kiikarit vaativat vähintään järeän jalustan ja mielellään keskiöputki tuennan ja ripustuksen. Unohda slikit ja muut lidl sekä halpis robbari kamat, jalusta minimi suositus Manfrotto 055 ja 128 videopää, se kantaa isonkin kiikarin, pyöröputki rules.
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

jaava

LainaaIsoissa kiikareissa harvemmin typpitäytettä, se estää veden tiivistymisen pakkasessa linssien sisäpinnoille sanokoon kuka mitä hyvänsä,

Kauankohan toi typpitäyte säilyy kiikarissa. Luulen ettei ne ole hermeettisesti suljettuja, jolloin pikkuhiljaa sinne menee ilmaa ja typen osuus pienenee. Meneekö sitten vettä missään olomuodossa. Nillä kait pitäisi olla jokin määräaikaishuolto.

JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Kaizu

Typpitäyte säilyy siellä kunnes joku amatööri avaa tai rikkoo kiikarit. Himalajalle lähteneet Asahit ovat typpitäytteiset, eivät huurru sisältä.

Kaizu
Kai Forssen

pappa

Kylmin koleilu itselläni on -30 omilla typpitäytteisillä vaikka tehtaan takuu koskee +50/-25, ei huurru, lisäksi nykyään on pinnotteita jotka estävät jopa ulkopuolisen veden tiivistymisen ja pisaroitumisen. Kowa kiikarit ovat olleet kaulalla retkillä yli kymmenen vuotta eikä näytä ajan hammas kuluttaneen.

Hyvällä pidolla kiikari on elinikäinen kuten jossain ohjeissa sanotaan. Vaarini internoi venäläisen upseerin tento merkkiset kiikarit Suomi-Venäjä maaottelussa 42-43 syvärillä, kiikarit ovat ilmeisesti jotkut tykistö upseerin yms. speksit ovat 10X60 ja kuva on kirkas joskin päivänvalossa hieman sinertävä. Näissä ei ole typpitäytettä, mutta eivät tunnu huurtuvan nekään ja ikää on varmasti se <60v., lienee ilmanvaihto toimii. Vesitiiveys ilman kaasutäytettä kuulostaa aina epäilyttävältä, käy helposti niinkuin sille kuuluisalle kellolle tiskatessa

Oli miten oli, itse kannatan alkuvaiheessa olevalle laadukkaita ja etenkin moniköyttöisiä kiikareita, erikoiskiikarit sitten kun varmasti into riittää niitä kanniskella jalustoineen tähtitaivaan alle. Omat peruskiikarit jotka lukeutuvat kyllä enemmän lintu kuin tähtitaivasluokkaan eli 8X32 tarkentuu 1,5m-ääretön, laadukkaat pinnoitukset sekä erikoislasit takaavat todella kirkkaan kuvan kaikissa olosuhteissa ja etenkin valaistusolosuhteissa.

Periaatteessa kiikarit ostokset kuuluvat luokkaan: kokeile ensin, paitsi jos on olemassa käyttäjä dokumentaatiota ja testejä joista varmistua esim. Netti ostokseen, jos hinta on alle 300 ja selosteessa taataan huurtumattomuutta ja huippukuvaa, kannattaa harkita kaksi kertaa. Villenkello tuntuu olevan täällä se ainoa oikea tähtivarustekauppa, josta voi tehdä erittäin hyvän sika säkissä ostoksen. Ostoksia kannatta tehdä avarakatseisesti ja sen oikean voi löytää vaikka lintuvarustekaupasta.
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

Pororo

Lainaus käyttäjältä: pappa - 15.01.2009, 11:18:09Oli miten oli, itse kannatan alkuvaiheessa olevalle laadukkaita ja etenkin moniköyttöisiä kiikareita, erikoiskiikarit sitten kun varmasti into riittää niitä kanniskella jalustoineen tähtitaivaan alle.
Mitkä luokittelet erikoiskiikareiksi?
Celestron SkyMaster 15x70 kiikarit
Sky-Watcher Skyliner 250/1200

pappa

No esimerkiksi isosuurenteiset näköala-tähtikiikarit joita ei voi käyttää mielekkäästi muuhun kuin näihin tarkoituksiin. Monipuolisuudella tarkoitan kiikareita joilla voi katsella muutakin kuin kaukaisia maisemia tai kohteita, esim. Tarkentaa lähemmäs kun 50-100 metriä.
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS