Linssiversiolla saa tarkemmasta kohdasta kirkkauden, kun perusversio taas huomioi laajan alueen taivaasta. Tämä yö on mennyt rajamagnitudi/taustataivaan havaintoja tekien valoisassa taajamassa. Huomasin, että katulamppujen loisteessa kelvollisen arvon saaminen on aika vaikeaa. Tätä varten mittailin taivasta eri tavalla. Jo pelkkä laitteen asento vaikuttaa huomattavasti eli on merkitystä jos kääntää laitetta 90 astetta pystyakselin ympäri. Samoin jos anturiin pääsee vähänkin suoraa valoa niin tulos on kuralla. Oikein tulos tuntuu tulevan kun suojaa anturin siten, että valo ei paista suoraan, mutta samalla varoo blokkaamasta sen "näkökenttää".
Kuun painuminen horisonttiin vaikutti aika paljon tuloksiin. Alkuiyöstä sain 5.7 / 19.31 ja puolituntia sitten 6.4 / 20.05.
Rajamagnitudin määrittäminen paljain silmin on kanssa veikeää puuhaa. Himmein yksittäinen tähti näyttäisi olevan tasan 6.50 mag, mutta määrityskolmioiden mukaa RJM olisi 6.4. Yhteen tähteen perustaminen ei ehkä ole paras tapa, varsinkin kun tietää miten kirkkaudet vaihtelevat lähteestä riippuen. Äsken tein siten, että piirsin tarkkailtavan alueen taivaasta ja vertasin piirrosta karttaan. Käytännössä kaikki 6.4 mag kirkkaammat tähdet on oikein, mutta sitten tulee selvästi raja vastaan, lukuun ottamatta yhtä tähteä. Pitää tehdä vielä yksi isku ennen nukkumaan menoa...ketuttaa vain, että en lähtenyt havaintopaikalle putken ääreen...