Siis aika on suhteellista ja jokainen tarkkailija kokee omaa aikaansa. Kuvitellaan vielä, että aurikokuntaa kiertää hurjaa vauhtia avaruusalus. Siellä syntyy mies, elää 60 vuotiaaksi ja kuolee. Koska alus kiertää aurinkokuntaa, saadaan maahan tieto syntymästä ja kuolemasta hyvin tarkasti. Samaan aikaan maassa aika on kulunut 100 vuotta. Sekä aluksella että maassa ollaan samaa mieltä syntymän ja kuoleman hetkestä? Näiden hetkien tai pisteiden välillä kuluneessa ajassa on kuitenkin ero.
Voidaanko antaa vastausta kuinka kauan mies eli?
Aluksella, maassa ja naapurigalaksissa voidaan kuitenkin olla yhtä mieltä siitä, että mies oli kuollessaan biologisesti 60 vuotias. Vai voidaanko?
Noinko paljon potuttaa se että meiltä lähtee talli alta, että pitää alkaa miettimään noin surullisia asioita?
;)
Niin, jos valon nopeudella mennään aurinkokuntaa ympäri, joutuu käyttämään energiaa myös suunnan vaihtamiseen, siitä taas taitaa taipua avaruus uudella tavalla? Ei hitsi, en ymmärrä, mutta hauskaa on ja päähän sattuu... Jos mennään todella kaukana keskustasta (TODELLA KAUKANA) tarvitaan vähemmän voimia ympyräradan saamiseksi, mutta jos ollaan aivan sisäkaarteessa ja halutaan vielä pitää nopeuskin... ... .. ... ... overload!
Siis ilman valtavaa painovoimakenttää.
No nyt lopetan.
Kari
PS. Petri, kollimoidaanko sun putki ensi viikolla, ostin laserkollimaattorin...
PS2. Onko putki vielä yhtä pölyinen kuin palauttaessani sen?
PS3. Ei ulkona voi kuitenkaan mitään katsella tai kuvata, unohdetaanko tässä elämässä koko juttu?
:)