Paras planeettaokulaari?

Aloittaja Timpe, 28.04.2008, 23:40:33

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 03.07.2008, 22:15:55
...tilattua loppujen lopuksi nämä kaksi planeettaokulaaria:
http://excelsis.com/1.0/entry.php?sectionid=22&entryid=90 University Optics Abbe Orthoscopic 9mm
http://excelsis.com/1.0/entry.php?sectionid=22&entryid=166 University Optics Abbe Orthoscopic 6mm

Eipä ole täälläkään palvelu paremmasta päästä, sillä sen verran nihkeästi käsittelevät tilaukseni (suluissa päivämäärät tilaustapahtumille):  >:(
Tilauskäytäntöhän on sellainen, että otat ensin yhteyttä sähköpostilla ja ilmaiset, mitä olet ostamassa (3. heinäkuuta 2008 20:52). Tämän jälkeen myyjän pitäisi vastausviestissä kertoa postikulut tälle tilaukselle. Paino sanalla "pitäisi", koska myyjäliike kaipasi uusintatiedustelun samasta asiasta (10. heinäkuuta 2008 19:33), jotta viitsivät lähettää postikulut allekirjoittaneelle. Vastaus tuli tämän "Did you receive my email?" tiedustelun jälkeen yllättäen samana päivänä (Thursday, July 10, 2008 9:55 PM) ja kerrottiin toimituksen UPS:lla tulevan "very expensive, estimated $50" -lisähintaan. Ilmoitin samana iltana sähköpostilla (10. heinäkuuta 2008 22:49) hyväksyväni UPS-hinnan ja lupasin faksata seuraavana päivänä Overseas order form -tilauskaavakkeen luottokorttinumeroineen sähköpostissa saamaani UO:n fax-numeroon (FAX us @ 735-665-1815). Noh, tein työtä käskettyä ja faksasin tilaukseni seuraavana päivänä annettuun fax-numeroon, joka osoittautui kaiken kukkuraksi vääräksi! Oikea numero (734-665-1815) löytyi UO:n www-webbisivuilta ja siihen faksaus onnistui ensiyrittämällä (11. heinäkuuta 2008 10:17 tulostettu fax-kuitti osoittaa tämän). Lähetin sitten (11. heinäkuuta 2008 16:58) faksini perään vielä erillisen sähköposti-ilmoituksen faksauksen suorittamisesta ja huomautuksen siitä, että olin käyttänyt webbisivuilta otettua fax-numeroa, koska sähköpostissa saatu fax-numero oli antanut "virheellinen numerovalinta" tyyppisen virheilmoituksen. Lisäksi pyysin kuittausta tilaukseni hyväksymisestä ja faksin saapumisesta perille. Odottelen tätä kirjoitettaessa edelleen vastausta tiedusteluuni UO:n J.seyfried:ltä, joten lienee aika lähettää firmaan jo toinen kysely tilaukseni huonosta edistymisestä ja puuttuvasta yhteydenpidosta myyjän taholta. Minimivaatimukseni hyväksyttävästä palvelusta olisi tilausvahvistus tavaroille ja UPS:n seurantanumero, jos tämä on kerran valittu toimitustavaksi, mutta kun näitä perusasioitakin saa opettaa jenkeille... >:(

Vertailun vuoksi mainitsen, että esim. Adorama Camera (http://www.adorama.com/) toimittaa esimerkillisellä tavalla roippeet tänne Suomeenkin. Tästä minulla on kolmen eri toimituskerran tiedot ylhäällä ja lopputuloksena 100% asiakastyytyväisyys USA:sta tilaamiseen. En siis suosittele University Opticsista tilaamista muille foorumilaisille.
- Timo Inkinen

msalmi

"We have been shipping to all parts of the world for over 40 years and we welcome your orders!"

Luulisi, että tuossa ajassa ovat jotain oppineet.  >:D

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 14.07.2008, 22:48:18
...sähköposti-ilmoituksen faksauksen suorittamisesta ja huomautuksen siitä, että olin käyttänyt webbisivuilta otettua fax-numeroa, koska sähköpostissa saatu fax-numero oli antanut "virheellinen numerovalinta" tyyppisen virheilmoituksen. Lisäksi pyysin kuittausta tilaukseni hyväksymisestä ja faksin saapumisesta perille. Odottelen tätä kirjoitettaessa edelleen vastausta tiedusteluuni UO:n J.seyfried:ltä, joten lienee aika lähettää firmaan jo toinen kysely tilaukseni huonosta edistymisestä ja puuttuvasta yhteydenpidosta myyjän taholta.

Hu-huh... tuolla eletään ihan toista todellisuutta kuin täällä koto-Suomessa  ??? Tänään (16. heinäkuuta 2008 20:20) tuli näet lyhyt viesti, jossa tuli ilmoitus, että olivat tarkastaneet (nyt vasta!) tuon UPS-paketin hinnan. Paketin toimitus UPS:lla maksaisi $105 ja Express mail (jenkkien snail-mail) kustantaisi vastaavasti "$40.00 to $45.00". Katsoin viisaammaksi suostua UO:n suosittelemaan vaihtoehtoon ("voit valita vapaasti, kun valitset kahdesta vaihtoehdosta Express mailin..." -suostuttelun jälkeen  >:D), jotta tuo paketti lähtisi viimeinkin matkaan millä tahansa kuljetuksella. Tässä viimeimmässä viestissä ei ollut muuta sisältöä (kuin tuo Express mailin käyttöpyyntö), mutta luulisin tilaukseni menneen perille faxilla, koska kyselevät tuolta toimitustapaa paketille. Fiilikset ovat pikku hiljaa sellaiset, että tästä puuttuu enää myyjän pyyntö lähettää luottokortti liikkeeseen paikan päälle "mankeloitavaksi".
- Timo Inkinen

Munkki

Nykyään käytän pääasiassa 80mm linssiputkea havainnoissani. Viimetalven ja -kevään aikana tein rinnakkais vertailuja Tele Vuen 8mm Plossl (75x), 6mm Baader Ortho (100x) ja 5mm TS-Planetary (120x) välillä. Käytössäni oli myös Orion 2x Shorty Plus Barlow joilla vastaavat suurennukset olivat 150x, 200x ja 240x joista viimeiset kaksi ovat tosi rajuja 80mm putkelle. Suurennuksissa oli muutenkin aika paljonkin eroa, joten vertailu ei ole täysin oikeudenmukainen. Kuitenkin lyhyesti päättelin seuravaa:
- TV 8mm Plossl + 2x Barlow (=150x) antaa maksimaalisen erotuskyvyn kaksoistähdille. Esim. Epsilon Ari, 1.4" kaksosonen aukenee tällä ja fokusointi on vielä helppoa ja kuva terävä
- kommeetta Holmesille 6mm Orthon 100x oli huonompi kuin 5mm TS-Planetaryn 120x. TV 8mm Plossl 75x oli selkeästi liian vähän
- 6mm Orthon ja 5mm TS-Planetaryn suurennukset 2x Barlowilla melko vaikeita fokusoida koska niitä ei enää täysin teräviksi edes voi saada
- Ainakin pienille putkille pitää kutinsa maksimisuurennusen kaava: ~60 x objektiivin halkaisija tuumissa
Mikko Salokannel

Timpe

Unohtui mainita aiemmin, mutta UO:n 6mm ja 9mm HD ortoskooppi-okulaarit olivat perillä Suomen tullipostissa 21.7.2008 ja minulla käsissä 23.7.2008. Toimitus lähti siis liikkeelle, kun suostuin UO:n vahvasti suosittelemaan USPS (United States Postal Service) pakettiin ja luovuin UPS:n käytöstä. Toimitusaika pyöreät kolme viikkoa tilauksesta.
- Timo Inkinen

AP

#20
Timpe:

Oletko päässyt testaamaan noita UO:n HD ortoja? Suositteletko?

T:AP

EDIT: Vai tilaisiko tuolta suoraan ilman välikäsiä (University optics yms kasataan ja tehdään kai täällä:
             http://www.kkohki.com/English/kkohkiparts.html  , hinnat noin 40 egee per okulaari (ortot)--
         Täytyy ottaa vielä tulliasioista selvää. (tullit 150 euroa asti pelkkä alv lisäksi (tuotteen JA postin hinta
         siis alle 150egee ) ja jos menee yli sen 150 euron niin 4,7% päälle ja siihen vielä alvit, näin väittivät just tullissa)

EDIT EDIT: Kokusain suoraan myymissä optiikoissa ei ole ilmeisesti niin hyviä kalvopäällysteitä kuin "tehtaille" toimitettaessa:
                 Eli UO:n HD Orto taitaa olla pakko tilata tuolta ( ja hintakin taitaa olla liki sama kuin Japanista suoraan)  :cry:
Antti Paaso

Timpe

#21
Lainaus käyttäjältä: AP - 02.12.2008, 22:22:20
Timpe: Oletko päässyt testaamaan noita UO:n HD ortoja? Suositteletko?

Ovat ne parempia kuin Edit: Radianit (jotka nekin ovat varsin hyviä/erinomaisia!). Tämän huomaa näkökentän himmeiden tähtien parempana läpinäkyvyytenä ts. HD orthon kuvakenttä on aavistuksen valoisampi kuin monilinssisen Radianin vastaavia suurennoksia käytettäessä. Näkökulma on tietysti varsin aneemiset 45 astetta, joten ortoskoopit löytävät tiensä okulaarinpitimeen lähinnä kaksoistähdille, kuulle ja planeetoille (paria pallomaista joukkoa olen katsonut näillä, jotta tuo läpinäkyvyys-tekijä varmistui). Planeettoja en ole sattuneesta syystä vielä katsonut tänä syksynä. Tavallinen "vulcano top" ortho on kuulemma mukavampi käyttää, muttei tuo 6mm tai 9mm UO HD Orthokaan mikään paha ole 300/1500 putkessa (en ole huomannut etulinssin likaantumisongelmaa). Hintaisekseen varsin hyvät okulaarit, en kadu hankintaani!
- Timo Inkinen

AP



Sori kun viilaan pilkkua, tarkoittanet TV:n Radian- okuja? Transmission luulisi olevan parempi ortossa kuin varsin monilinssisessä ratkaisussa (kuten ainakin monet CN:n arvostelijat ovat huomanneet/väittävät) 45 astetta kyllä riittää minulle-- Kunhan sekin on veitsenterävää. Kuulle ja planeetoille/kaksoistähdille  nämä on kai varsinaisesti tehtykin ( ja taitaa threadikin olla siten oikea).

T:AP


Antti Paaso

Pekka Moisio

Lainaus käyttäjältä: AP - 04.12.2008, 12:28:09

Transmission luulisi olevan parempi ortossa kuin varsin monilinssisessä ratkaisussa (kuten ainakin monet CN:n arvostelijat ovat huomanneet/väittävät) 45 astetta kyllä riittää minulle-- Kunhan sekin on veitsenterävää.

Se kannattaa myös pitää mielessä, että millaisen putken kanssa näitä käyttää. 45 astetta ei ole terävä orthoissa, kuin keskeltä, jos on vaikka F4 putki, mutta Radianeissa on(ainakin jos on paracorr tai vastaava käytössä(Orthoissa ei ole edes paracorrin kanssa)).

AP

Joo mulla tulee f7.5 ja hitaampiin... Eiköhän pelitä.

T:AP
Antti Paaso

Timpe

Lainaus käyttäjältä: AP - 04.12.2008, 12:28:09
Sori kun viilaan pilkkua, tarkoittanet TV:n Radian- okuja?

Aiheesta viilasit, ei siinä mitään.... Missä lienee ajatukset eilisiltana olleet, kun tuota kirjoittelin iltamyöhällä  :huh:

Lainaus käyttäjältä: Pekka Moisio - 04.12.2008, 16:30:29
Se kannattaa myös pitää mielessä, että millaisen putken kanssa näitä käyttää. 45 astetta ei ole terävä orthoissa, kuin keskeltä, jos on vaikka F4 putki, mutta Radianeissa on

Keskustan terävyys riittää hyvin, kun on kyse otsikon planeettaokulaarista. Itse asiassa en ole vielä tuota reunaterävyyttä kovin tarkasti tsekannut orthoilla, mutta TV Radianit ovat tosiaan tässä suhteessa esimerkillisiä (ainakin Saturnus pysyi noilla terävänä sitä ympäri näkökenttää liikuteltaessa).
- Timo Inkinen

Pekka Moisio

Jos seuranta on niin sitten ei ole hätää. Itse dobsonmiehenä suosin laajakulmia jalustan ja muiden juttujen takia.

AP

Melkein on jo PayPalin kautta hyväksyminen menossa (saakohan tällä "manattua" seuraavankin kuukauden sateet?) ihan vaan perinteisiin ortoihin TS:stä.
(6,9,12.5 ja 18).

Tämä keskustelu reunaterävyydestä on mielenkiintoista: lukekaapa Ed Tingin testi Univ.Opticsin ortoista (wanhanmallisista, Kasai/UO samalta sylttytehtaalta) (omaa kokemusta ei ole(vielä))

http://www.scopereviews.com/page3b.html#2

T:AP

Antti Paaso

Timpe

Mielenkiintoinen linkki, AP. Tuossa huomio kiinnittyi UO okulaarin baflaukseen eli hajavalon estoon. Siis tähän:
---clip---
There is a more serious issue with the UO orthos, however.  As the night drew on, I began to notice some annoying glare through the UO eyepieces on Jupiter at certain angles.  This was also true, looking at the moon. Examining the eyepieces in daylight reveals why.  Turn your eyepieces over. On more expensive units, there is a field stop, or a baffle around the lens area. The Panoptics, Naglers, and Plossls (25 mm and under) all have these baffles to shield stray light.  The UO orthos, while they do have blackened edges and threads, do not. This allows some stray light to enter the lens, and can cause some glare.

Vilkasin omien University Opticsin HD Orthojen pohjalle ja noissa on tuollainen kavennus (baffle) ennen okulaarin linssipintoja. 9mm:ssä se on leveämpi kuin 6mm mallissa ja kuvatun kaltaisiin heijastuksiin en ole vielä toistaiseksi törmännyt.
- Timo Inkinen

AP

#29
Joo mutta sinulla onkin tuo v2.0 eli HD flattop-- Ed Ting puhuu näistä kartionmallisista v1.0 --ortoista..

T:AP

PS. Just painoin PayPal:in hyväksyntää-- UO:n HD Abbet tulossa eli v2.0 (kun sitten kerran menee niin menköön)
Antti Paaso