Paras planeettaokulaari?

Aloittaja Timpe, 28.04.2008, 23:40:33

« edellinen - seuraava »

Timpe

Otetaan vastaan mielipiteitä/pohdiskelua siitä, mikä olisi se PARAS planeettaokulaari  8)
Yksi mielipide löytyy täältä: (PDF-doku)
http://www.cloudynights.com/documents/planetaryeyepieces.pdf
Toinen laajempi näkökanta täältä: (CN:n "Best Planetary Eyepieces?" -ketju)

Itse omistan Televue Radianit 14, 10 ja 8mm + Tele 2x Barlowin, joihin olen suurin piirtein tyytyväinen. Noiden lisäksi sarjaan olisi vielä kaavailuissa yksi okulaari joko 12mm tai 6mm polttovälille, joka saisi olla vielä parempi kuin Televue Radianit. Toisin sanoen tässä "viilataan ja puunataan pilkkua", mutta samalla voisi herätellä keskustelua "parhaasta" visuaalikäyttöön sopivasta planeettaokulaarista ja kenties objektiivista vertailua eri okulaarityyppien/merkkien suhteen. (Harvalla on kokemusta n+1 kappaleesta eri valmistajien okulaareja, mutta nyt olisi tilaisuus kertoa perusteltuja mielipiteitä oman suosikki-planeettaokulaarin puolesta.)

Lopuksi vielä kevennys tuosta yllä linkitetystä CN:n ketjusta:
"What the major planetary eyepiece religions have to say:
Agnosticism: There may or may not be a best planetary eyepiece. We simply cannot know whether or which.
Atheism: There is no best planetary eyepiece. Your question is meaningless.
Monotheism: There is only one best planetary eyepiece, and it is ....
Moral Relativism: The best planetary eyepiece for me isn't necessarily the best one for you.
Polytheism: There are many best planetary eyepieces.
Zen: The best planetary eyepiece is the one you are using right now. Let go of judgmental thoughts."
  :D

Areena on vapaa... (jatkan aihetta myöhemmin omien käyttökokemuksieni ja valintojeni taholta, jos tämä aihe herättää mielenkiintoa).
- Timo Inkinen

Pekka Moisio

Zeiss supermono, Zeiss Abbe Ortho tai Ethos :)

Kaizu

Muista ei ole suuremmin kokemuksia mutta Zeissin pikkuiset ortot ovat teräväpiirtoisia. Näkökenttä ei ole kovin laaja mutta planeettamaisia kohteita katsoessa se ei haittaa. Käy myös planetaarisille sumuille ja tiukoille kaksoistähdille. Toimivat parhaiten hitaassa linssiputkessa (F>10).

Kaizu
Kai Forssen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 28.06.2008, 00:54:07
Muista ei ole suuremmin kokemuksia mutta Zeissin pikkuiset ortot ovat teräväpiirtoisia. Näkökenttä ei ole kovin laaja mutta planeettamaisia kohteita katsoessa se ei haittaa. Käy myös planetaarisille sumuille ja tiukoille kaksoistähdille. Toimivat parhaiten hitaassa linssiputkessa (F>10).

Ortoskooppeja olen miettinyt myöskin, mutta kun tuo oku tulee F5 putken kaveriksi... Tämä taitaa asettaa omat vaatimuksensa okulaarille kuvakentän korjaamiseen, vaikka näkökenttä olisikin kapeat 40-50 astetta. Toisaalta olen varsin perso kohtuulliselle katseluetäisyydelle (eye relief), joka saisi olla 10mm paremmalla puolella. Toiset kehuvat sitten Plössl-tyyppisiä rakenteita (esim. TeleVue Plossl) ja kolmannet taas näitä kalliita Nagler/Ethos/yms. hi-tech laajakulmaversioita (ei vain TV, vaan myös Pentax yms. valmistajien vastaavat WideField okut).

CN:n foorumeilta löytyi taas yksi ketju aiheen liepeiltä:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/2479479/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1Tak LE vs 'High End' Planetary eyepieces.
"Tom, Daniel, and many others have several forum post stating the TeleVue Plossl is one of the best, if not the best, planetary eyepiece. I agree it is probably the 'best' price for the performance eyepiece. The 'lowly' TV Plossl does about 97% of what the high-enders will do roughly 95% of the time. That includes Star Splitting. If you prefer the 'warn tone' TeleVue eyepieces provide, I'd suggest that starting out with a TeleVue Plossl or Radian would be an ideal way to begin. If you can't handle the short eye relief of the plossl, try a Radian. With average seeing it's hard to tell a lot of difference between a TMB-Supermono, A-P SPL, Clave, Pentax SMC, CZJ, Brandon and a TV Plossl or Radian in my A-P 152 or NP-127 besides the obvious AFOV and tone differences. It's only when the condition become very good or better that you begin to discern the minor differences in Detail and Contrast (Sharpness), etc."

Lopuksi lienee aihetta paljastaa omat kokemukseni TeleVue Radianeista, kun tuon jo lupasinkin. Yllä olevan CN lainauksen mukaan Radianit voisivat olla lähelle täydellisiä planeettaokulaareja, koska ne yhdistävät keskilaajan (60o) näkökentän ja pitkän (20mm) katseluetäisyyden hyvälaatuiseen (samalla lämminsävyiseen) kuvaan. Itse allekirjoitan nuo kaikki ja näiden mallien InstAdjust okulaarin silmäsuppilo on tosi näppärä käyttää. Esim. kuuta katsoessa nämä antavat niin hyvän kuvalaadun näkökentän laidasta laitaan, kuin vain voin kuvitella ("seeing-rajoitteinen" kuva kaiken kaikkiaan :)).

"No, mikä mättää?" voisi kysyä seuraavaksi. Planeettoja (esim. Mars ja Saturnus) pitkään katsoessa löydän näistä kuitenkin jotain outoa, jota en osaa täysin selittää (kenties joku muu osaisi). Planeetan saa tarkennettua teräväksi ihan ok (sikäli kun se SW 150 Mak:lla onnistuu) ja planeetan kuva näyttää kentässä terävältä ja kontrastikkaalta (tulee hyvä ensivaikutelma). Nyt kun syvennyn kuvaan tarkemmin kuvaan ilmestyy hetken päästä eräänlainen heijastus, joka ei ole minusta kuitenkaan optinen heijastus. Vaikutelma on aivan kuin okulaarin silmälinssi olisi hiukan huurtunut tai samentunut, joka tekee okulaarin näkökenttään planeetan ympärille noin 30o levyisen (=noin puolet okulaarin näkökentästä) taustataivasta kirkkaamman valokiekon. Tämä kiekko ei ole kovin kirkas, mutta se näkyy keskisesti planeetan kuvan ympärillä ja tekee katsomisesta lievästi hankalaa. Voin siirtää planeetan kuvaa okulaarin kentässä laidasta laitaan, mutta tämä valokiekko pysyy näkökentässä (ei vaikuta optiselta heijastukselta). Samaan aikaan voin tarkistaa, että okulaarin etulinssi ei ole huurussa/likainen, mikä voisi aiheuttaa tämän ilmiön. Olen kokeillut katsomista silmälaseilla ja ilman laseja, läheltä/kauempaa katsomista, mutta tuloksetta. Jos lepuutan silmiä katsomalla muualle esim. minuutin ajan, saatan saada taas hetken hyvää kuvaa ilman tätä heijastusta, mutta normaalisti tämä ilmiö tulee näkyviin jonkin ajan kuluttua katselun aloittamisesta.

Mistä tämä voisi johtua? "Radian + reflections" googlaus tuottaa kohtuullisesti osumia, muttei mitään yksiselitteistä. Uskottavin selitys, mitä olen netistä löytänyt, on käyttäjän silmän pupillin kaareutumisen + Radianin etulinssin kaareutumisen + kirkkaan planeettakuvan aiheuttama valokimpun muodostama heijastusvaikutelma, joka esiintyy joillakin, muttei kaikilla havaitsijoilla. Toinen selitys voisi olla pienehkön 0,8...0,6mm lähtöpupillin aiheuttamat ongelmat silmän fysiikassa. Näköni on tosin tarkistettu optikon toimesta pari kuukautta sitten, ei ongelmia. Niin tai näin, tämä kiusaa sen verran, ettei tee mieli ostaa puuttuvaa 12mm Radiania muuten hyvään 8-10-14 sarjaan :( Keksiikö joku mistä tässä on kyse?
- Timo Inkinen

Pekka Moisio

Uudet Zeiss Abbe Orthot pitäs olla korjattu F4 asti. Ne maksaa kyl varmaan 300-500€ kappale.

Pentaxilla on kans hyvä tu XO sarja kuulemma. Sitä ei ole kuin kahdella polttovälillä.

Tuo kirkkaan kohteen ympärillä oleva "halo" tai heijastus on häirinnyt minuakin välillä, mutta ei aina. Kerran oli okulaari hieman huurussa ja kerran näkyi ihan muuten vaan. Vaikea selittää. Saattaa olla heijastus silmästä tai sitten okulaarin sisäisiä juttuja. On ollut myös kertoja jolloi mitään heijastusta ei ole ollut..

xpro

#5
TMB monocentric eyepiece voi olla ihan asiallinen, niitä ei vain luultavasti enään valmisteta?
TMB 80/480
Canon 40D
Powermate 2x
Powermate 4x

Mare Nectaris

Yhtenä näkökulmana voisi korostaa kunnollisen barlowin ja filtterin merkitystä.

Kohtuullisella panostuksella voi saada uskomattoman suuren parannuksen jo kohtuuhintaisen perushyvän / (ylemmän) keskitason okulaarin (esim. Hyperionin) piirtokykyyn.

Itselläni Hyperionin zoomin ja Cellun barlowin jälkeen muiden okulaarien käyttö on ollut puhdas nolla :) - olisi pitänyt heti harrastuksen alussa uskoa kokeneempia ja hankkia vähintään ylemmän keskitason okulaari.
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Mare Nectaris - 01.07.2008, 14:12:36
Yhtenä näkökulmana voisi korostaa kunnollisen barlowin ja filtterin merkitystä.

Juu, tuossa pakan päällä on vielä se kunnollinen barlowkin (TV 2x, 1 1/4"), minkä vuoksi olenkin suosinut noita pidemmän polttovälin ratkaisuja (14, 10, 8mm). Noista saa 2x barlowilla vielä sopivat jatkot 1500mm F5 putkeen (375x on nyt maksimi ja tuo kaipaani 12mm toisi tuplattuna näppärän 250x suurennoksen). Turhaa hifistelyä varmaan monille tuon aukon täyttäminen, mutta kokemus on osoittanut, että ilmakehä rajoittaa maksimisuurennoksen usein 250-300x tienoille, jolloin tuo 250x olisi se optimi.

Lainaus käyttäjältä: Pekka Moisio - 01.07.2008, 10:28:06
Tuo kirkkaan kohteen ympärillä oleva "halo" tai heijastus on häirinnyt minuakin välillä, mutta ei aina. Kerran oli okulaari hieman huurussa ja kerran näkyi ihan muuten vaan. Vaikea selittää. Saattaa olla heijastus silmästä tai sitten okulaarin sisäisiä juttuja. On ollut myös kertoja jolloi mitään heijastusta ei ole ollut..

Mukava kuulla, että vastaavaa esiintyy muillakin (niin ikävää kuin se onkin  :-\). Helpottaa näet "angstia" oman okulaarivalinnan suhteen...

Zeiss Abbe Orthosta(kin) puuttuu se kaipaamani 12mm polttoväli http://www.company7.com/zeiss/products/czabbeoclr.html.
Yksi mahdollinen voisi olla Televue Plössl 11mm, kun noita TV Plossleja on kehuttu, mutta se on vain niin lähellä nykyistä 10mm okulaaria (273x vs. 300x tuplattuna). Se 12mm Nagler T4 olisi kolmas vaihdokas. Pentax XO:n millit ovat 5 ja 2.5mm, joten ne eivät oikein sovi tähän 6/12mm tarpeeseen, samoin Pentax XW:t ovat vain 10 ja 14mm jaolla tällä alueella. TMB Monocentricin 30 asteen näkökenttä on koviin kapea, mutta tästä löytyisi 12 millinen. On tämä yllättävän vaikeaa...  :D
- Timo Inkinen

msalmi

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 01.07.2008, 23:17:37
Zeiss Abbe Orthosta(kin) puuttuu se kaipaamani 12mm polttoväli

University Opticsilta löytyy muuten 12,5mm Ortho. http://www.universityoptics.com/125inch.html#HD

UO:llahan on kaksi sarjaa noita Orthoja. "Tulivuorimallinen" vanhempi ja edukkaampi, sekä uusittu sarja. Kumpaakaan ei ole kyllä hinnalla pilattu.


Timpe

Lyhyt kysymys: onko kellään noita ym. okulaareja käytössä vai tukeudutteko nettitietämykseen kuten minäkin (pl. nuo Radianit)? Pekalla on Ethos, sen tiedänkin jo, mutta onko kellään Zeissin, TMB:n, University Opticsin okuja käytössä? Tai edes noita TeleVuen lyhytpolttovälisiä Plössl-malleja? Olisi mukava lukea noista kokemuksia :)

Laskeskelin vielä tuota 12mm okulaaria omassa 300/1500 Newtonissa ja totesin sillä vakiona saatavan 125x suurennoksen + 2,4mm lähtöpupillin olevan melko monikäyttöinen yhdistelmä visuaalitarkasteluun. Taidan siis kuitenkin laittaa tuon TeleVue 12mm T4 Naglerin tilaukseen ja jos se pettää planeettapuolella Barlowin kera, niin otan rinnalle abbe ortoskoopin/TV plösslin tuolta 5-7mm polttovälialueelta. Tämä siitä huolimatta, että näin lyhyet ortot (yms. vähä-lasiset okulaarit) ovat kohtuullisen hankalia käyttää lyhyen eye relief -lukeman ja pienen kenttälinssin vuoksi (huoh... kaikkea vain ei voi saada samassa paketissa). Luulisin vastaavasti tuon Naglerin kuitenkin pelittävän hyvin pallomaisiin tähtijoukkoihin yms. muihin 100+ suurennoksen kohteisiin. Ketjuun tuli nyt useita hyviä vaihtoehtoja tuolle planettapuolelle, joten kiitos osallistujille!
- Timo Inkinen

msalmi

Minulla pelkästään nettihavaintoja. Elokuuksi olisi kuitenkin tarkoitus hankkia 2 kpl nimenomaan Ortho tyyppistä okua planeettakäyttöön. Noiden ja laajakulmaisen zoomin kanssa pärjää varmaan ensi kesään.

Baaderilla on muuten kanssa Ortho-sarja, jota saa myös Euroopan/Suomen nettikaupoista helpommin. Hieman tyyriimpi, mutta toisaalta Baaderin pinnoitteet pitäisi olla huippuluokkaa.

Okulaarien valinta ei ole kyllä helppoa. Jotenkin tuntuu, että vaikka rajaisi käyttökohteet tarkasti planeettoihin niin silti vaihtoehtoja on enemmän kuin tarpeeksi. Onneksi illat pimenee ja netissä surffailun aika vähenee. :)

Timo Kuhmonen

Baaderin 9mm ortho on minulla. Ollut vasta sen verran vähän aikaa (viikko) että ei juuri kokemuksia voi kertoa. Kunhan C8 kollimaation saa kohdalleen, sitten...

Pekka Moisio

Timpe osta mieluummin T6 sarjaa jos aiot Naglereilla planeettoja katsella. Mulla on T4 ja T6 srjaa ja T6 on tähän tarkoitukseen parempi. T4:ssa on kyllä iso linssi, isompi silmäväli ja muutenkin tämä "space walk" fiilis parempi, mutta T6 on terävämpi ja kirkkaampi ja korjattu reunoilta paremmaksi. Ainoana miinuksena päiväpuolen katselu ja pienempi silmäväli.

T6 sarjaahan on 13, 11, 9, 7mm.... eikä juuri tuolla toivomallasi 12mm polttovälillä

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Pekka Moisio - 03.07.2008, 11:29:44
Timpe osta mieluummin T6 sarjaa jos aiot Naglereilla planeettoja katsella. Mulla on T4 ja T6 srjaa ja T6 on tähän tarkoitukseen parempi....

Argh....  vielä viime hetken U-käännös siis (ei tämä tosiaan ole helppoa, vaikka leikkimielellä tätä valintaa teenkin)! Tsekkasin tänään Excelsiksen sivuja näiden ketjussa esiintyneiden okulaarien suhteen ja palasin eräällä tavalla juurilleni. Minulla oli näet muinoin 100/850 mm pikku-Newton ja siinä Coulter Opticalin 12,5mm ortoskooppi, josta lopputuloksena jäi nuoren pojanklopin mieleen nättejä planeettanäkymiä Jupiterista ja Saturnuksesta huimalla 68x kertoimella...  :)

Paljon on vettä virrannut Vantaassa tämän jälkeen, jotta tuli tuuletettua päästä "suurempi on parempi" ajatuksia ja tilattua loppujen lopuksi nämä kaksi planeettaokulaaria:
http://excelsis.com/1.0/entry.php?sectionid=22&entryid=90 University Optics Abbe Orthoscopic 9mm
http://excelsis.com/1.0/entry.php?sectionid=22&entryid=166 University Optics Abbe Orthoscopic 6mm
Näistä on tilauksessa HD mallit (jos suostuvat tänne Suomeen ne toimittamaan) ja joilla irtoaa suoraan tuo kaipaamani 250x (6mm) ja 167x (9mm) + 333x (barlowilla).
Unohdan toistaiseksi 12 millisen Barlowilla tai ilman ja tyydyn näihin Radianeihin muussa käytössä. Nuo UO:n kapeakulmaiset Abbe Orthot saavat luvan olla Excelsiksen kehujen arvoisia  eli palaan sitten asiaan syksyllä vertailujen muodossa, jos nämä osoittautuvat Radianin-tappajiksi...  ;D

Ai niin, 12mm T4 Naglerista löytyi myös negatiivisia "pthui" lausuntoja Excelsiksestä...
- Timo Inkinen

Lauri Uusitalo

Entas vaikka http://www.astromart.com/classifieds/details.asp?classified_id=572290 ? Kun Astromartista taisivat TMB:n ortoskoopit jo menna.
Kaukoputket: 25cm F5.6 Newton, SW 80ED, Lidl 70/700
Kiikarit: TS 25x80, Olympus 15x50