Tulipallokamera melkein toiminnassa..

Aloittaja Paako, 12.01.2008, 21:27:24

« edellinen - seuraava »

GaryP

Eikö tuossa muuten hyvässä ideassa ole pieni riski sisäiselle heijastumiselle? Kirkas kohde saattaa heijastaa taustasta lasin sisäpintaan haamukuvan? Muuten tuo oli kiva käyttökohde ylimääräiselle halogeenivalaisimen kotelolle.

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Pentti Karvinen

Tuli se asennuskin tehtyä. Kerkesi pimeys tulla ennen kuin sai koneen kiinni, joten "maisemakuvaa" ei tänään enää saanut. Samoin jäi suuntaus hiukan puolituiseksi. Karkeasti kamera on suunnattu noin 3-4 astetta yli horisontin ja suunta noin 156 astetta (kompassilla 26, ilman mitään korjauksia). Kuvasta voi todeta, että "yleisön pyynnöstä" se heijastin on otettu pois.  ;)


http://seula.net/linkit/mk6.jpg
Pentti Karvinen / Rauma

GaryP

Sitten vaan toivotaan taivaalta muutakin kuin vettä!!! Ilmeisesti vähän toiveita on tulevina vuorokausina.
Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Kaizu

Kiinnitys näyttää tukevalta, kestänee pienet myrskytkin. Sitten koneen kello aikaan, vaikkapa osoitteesta http://www.aika.fi/ ja kuvaamaan.
Suunnat saa pikkuhiljaa kalibroitua kun saa kuvaa tähtitaivaasta ja verrattua johonkin sähköiseen tähtikarttaan.
Seuraavasta "ammuksesta" Täktomin suunnassa saataneen sitten tarkemmpaa tietoa.

Kaizu
Kai Forssen

iosainio

Joko ohjelmistopuoli on ratkennut?

Ilkka

Pentti Karvinen

Ohjelmisto ongelma oli ketjun aloittajan murhe. Minun piti täällä vain kysäistä kameran suuntauksesta, kun tilanne sitten riistäytyi käsistä. Pahoittelut. Minulla on VideoAnalyzer-ohjelma käytössä ja murheita ei ole vielä tullut vastaan. (http://www.brossco.fi/janne/VideoAnalyzerWeb/esittely.html)

Yön on sitten raksuttanut systeemi kuvia. Muutamassa kuvassa näkyy pilvien lomasta yksittäinen tähti, mutta parissa kuvassa oli muutakin. Eli ensimmäiset "saaliit".  ;) Ensin punainen piste ylhäällä vasemmalla. Sitten valkea joku ylhäällä oikealla.

http://seula.net/linkit/20080213-024400.jpg
http://seula.net/linkit/20080213-041900.jpg

Kuvat ovat minuutin kooste (otettu: 10 kuvaa sekunnissa, 640x480 resoluutiolla) ja kohteet näkyvät vain nässä ruuduissa.

Sitten saamme hiukan yleiskuvaa paikalta, johon on digipokkarin kuvaan ympätty web-kameran ruutu ennen auringon nousua ylivalottamaan kuvat. (07:39) Lopetin kuvaamisen 08:45 ja ruudut olivat tuolloin jo ihan valkoiset. Eli saamme iltapäivällä tietää, miten käy web-kameran nousevan auringon säteiden alla.  ;) (Kuvat eivät ole sen tarkemmin skaalattu. Web-kameran kuvaa on nurkasta vedetty, että puusto suurin piirtein osuu kohdilleen.)


http://seula.net/linkit/mk7.jpg
Pentti Karvinen / Rauma

Pentti Karvinen

#21
Tästä taitaakin tulla varsinainen testipäivä. Kamera vaikuttaa selvinneen auringon paisteesta (aamupäivä). Nyt puolestaan (iltapäivä) on tulossa myrskyn poikanen päälle.  Taivas on harmaan tumman puhuvan pilvimaton peittämä ja ajoittaan tulee pisaroita alas. Tuuli on noin 15m/s ja puuskissa päästään välillä 20m/s. (http://www.portofrauma.com/?suomi/saa.html) Mitähän seuraavaksi?  :)

EDIT: 14:30 Se harva vesisade muuttui kuin taikaiskusta lumipyryksi joka taas kymmenisen minuttia myöhemmin loppui kuin seinään. Jäljelle jäi harmaat pilvet ja tuuli. Aika nopeita nämä sään vaihtelut.
Pentti Karvinen / Rauma

Esko Lyytinen


Toivottavasti seuraavaksi muuttuu selkeäksi  :D

Noista kahdesta kuvasta arvelisin (en ole varma) että molemmissa on "säteilyjälki" Ne ovat melko yleisiä. Siis radioaktiivisen säteilyn suurienerginen fotoni tai hiukkanen on osunut kennoon tai johonkin komponenttiin. Kyllä niitä tyypillisesti kait yhdeltä yöltä muutama kertyy. Aika usein (ainakin Phlipis Toucamissa) tällainen (ilmeisesti komponenttiosumasta) näkyy kahtena samalla pikselisarakkeella eri "riveillä", mutta nämä eivät tainneet olla sellaisia.

Esko

Pentti Karvinen

Selkeäksi muuttui, mutta tuuli ei ole helpottanut.

Jotain tässä taitaa olla pielessä, sillä Siriuksen mielestäni pitäisi pyyhältää kuvakentän ohi ja ei näy kuin pimeätä. ??? Tsekkasin myös kameran omallakin softalla ja ruutu on pimeätä täynnä. Kuitenkin illalla auringonlaskun aikoihin kävin tarkistamassa, että kamera tosiaan kuvaa ja on sen näköistä kuin pitäisi. Puut, metsä ja tummeneva taivas oli ihan ok näköistä.
Pentti Karvinen / Rauma

Esko Lyytinen

Kyllä Siriuksen pitäisi hyvin näkyä, mutta onkohan kamerasi herkkyyssäätö kohdallaan. Näytti kuviesi pohjakohina jokseenkin olemattomalta.
Toucamilla laitan VRecordilla ensimmäisellä asetussivulla ( Image controls) EI fullauto, mutta seuraavalla Camera controlissa kuitenkin Exposure auto. Silti pääsee ImageControls asetuksissa muuttamaan kirkkausasetuksia.
Sillä pääsee säätöihin vaikka VA on käynnistetty. Tulee ( VRecord käynnistettäessä) kaksi virheilmoitusta mutta kun ne ohittaa...
Tuon uuden mukana tulevaa ohjelmistoa en tunne, mutta pitäisi päästä vastaaviin säätöihin.

Esko

Pentti Karvinen

Pitääpä tutustua aiheeseen säätöjen osalta. Kameran kääntäminen sen verran, että katulamppu tuli kuvaan sai sen lampun kyllä näkymään. Pitää määritellä tarkemmin kameran kuva-ala. Tuo sirius meni n. 10 asteen korkeudessa, joten olisiko ollut lähellä, mutta ei kohdalla.  :) Tutkimukset jatkuvat.
Pentti Karvinen / Rauma

Kaizu

Minulla toinen VideoAnalyzer on valvontakameraa komentamassa. Olen huomannut siinä sellaisen ominaisuuden että vaikka säädän frame rateksi 5kuvaa/sek ja valotusajaksi 1/5sek muuttuu asetus päiväsaikaan niin että automaattisäätö lyhentää ajaksi 1/30 sek mutta kelin tummuessa ei osaa palauttaa sitä takaisin 1/5sekuntiin. Palautuksen voi tehdä suoraan VideoAnalyzerin device/setup valikosta. Pitää vain muistaa asettaa kaikki asetukset järjestyksessä RGB24-640x480-5. Tämän rituaalin voi joutua toistamaan parikin kertaa.
Kamerana on Creativen WebCam5

Kaizu
Kai Forssen

Pentti Karvinen

Ohjelmasta (Video Analyzer v.0.76) ei löydy kuin RGB 32 (sekä IYUV ja I420) vaihtoehto. Olen laittanut Kuvataajuus: 10, Väriväli/pakkaus RGB 32 ja Näyttökoko: 640 x 480.

Web-kameran omasta säätö ohjelmasta taasen on säädetty Brighness melko pienelle, Saturation puoliväliin ja Contrast, Gamma, Exposure isoimmalle. Sekä Black White päälle.

Näillä asetukslla näkyy valopilkkuja, jotka voisi luokitella tähdiksi. (Mitä sitten lienevätkin.) Vaikuttaa tosin, että säätöihin tulee taukoa, sillä pilkut katosivat kuvista ja kun kävin ulkosalla kurkkaamassa, niin utua on ilmestynyt horisonttiin. Muualta taivas on muuttunut enemmän laulun sanojen suuntaan; tuiki, tuiki tähtönen...
Pentti Karvinen / Rauma

Pentti Karvinen

Nyt on kokeiltu kasa muitakin säätöjä, mutta jälleen kerran homma meni pipariksi. Kello 19 aikoihin Sirius pitäisi tulla kohdalle, mutta niin tulivat pilvetkin. Eivätkä ole muualla kuin kameran kuvaamassa suunnassa. Siellä on nyt ollut pilvilautta puolisen tuntia. Ihan vaan venailemassa varmaan, että kirkas tähtönen kerkee pois kuva alueelta.

Sen verran säätelin ennemmin, että mielestäni ne mitkä olen tähdiksi ajatellut olivat saman näköisiä pölypalloja, kuin esim. jos okulaari kaipaa säätöä. Tai dikikameralla ei ole fokuksessa tähdet. Olisiko tässä nyt perimmiltään kysymys ihan vaan tarkennuksesta?
Pentti Karvinen / Rauma

Esko Lyytinen

Tarkennus olisi tietysti syytä saada kohdalleen ja eiköhän sieltä vielä pilvetkin väisty.

Tähdet tunnistaa kyllä yleensä kun selaa peräkkäisiä summakuvia niin tähden jälki liikkuu säännöllisesti.

Esko