Aurinko 2022

Aloittaja CSB, 10.01.2022, 14:23:37

« edellinen - seuraava »

VeijoT

Näyttää kiertyneen nuo suuremmat pilkkuryhmät Auringon taakse oikealle.

Aamulla ennen 8 ilma oli hieman rauhallisempi.
Video https://avaruus.kuvat.fi/kuvat/Avaruuskuvat/2022/Auringonpilkut_29-4-2022.MP4


Kuukatti

Pilvien siivittämä kuvauspäivä. Paljon hienoja filamentteja pitkin poikin auringon pintaa.

Petrus Kurppa

cmas

#77
Testailin tänään pikaisesti mosaiikkihommaa. Tällä skaalalla (noin 0.39"/pix) tuo menee kyllä hankalaksi, liian monta ruutua joutuisi ottamaan koko kiekon peittämiseksi. Tyydyin sitten vähempään, kun levytilakaan ei läppärissä riitä (aina toki voisi ottaa vähemmän ruutuja per näkymä, mutta pitää fiilistellä joskus asiaa enemmän). Alla olevista esikatseluista saa täysikokoiset auki. Mosaiikit on luokkaa 4600 * 1800 pikseliä.








vauve

Kalusto: Lunt LS50THa, B400, ASI 178 MM. Täysresoa 320 ruudun AVI. Pino Autostakkert(!)3, RegiStax 6, Ps CC. Tuon parempaa lopputulosta en saa. Mitä yleensä käytätte kuvausformaattina? Vaatiiko tasainen kirkkaus kalibrointikuvien ottamista? Ilm. keskittää vähän huonosti, ei liene kollimointimahdollisuutta? Kiitos tiedoista !

cmas

Lainaus käyttäjältä: vauve - 08.05.2022, 19:40:26
Kalusto: Lunt LS50THa, B400, ASI 178 MM. Täysresoa 320 ruudun AVI. Pino Autostakkert(!)3, RegiStax 6, Ps CC. Tuon parempaa lopputulosta en saa. Mitä yleensä käytätte kuvausformaattina? Vaatiiko tasainen kirkkaus kalibrointikuvien ottamista? Ilm. keskittää vähän huonosti, ei liene kollimointimahdollisuutta? Kiitos tiedoista !

Itse kuvaan kaiken ser-formaatissa. Suosittelen sitä avin sijaan, joskaan se ei tuota ongelmaa ratkaise. B400 on kovin pieni estosuodin tuolle kennolle. Mutta suurin ongelma lienee se, että sinun täytyy keskittää aurinko kunnolla estosuotimen keskelle. Täyden kiekon kuvissa flätti on haastava ottaa ja asiaa voi koettaa ratkoa käyttämällä keinotekoista flättiä vaikka photoshopin avulla laadittuna. Kollimointi tuskin on ongelma, mutta kannattaa koettaa liittää kamera putkeen kierteillä jos vain mahdollista, niin ei liikkuisi kenno optisen akselin sivuunkaan.

Kuukatti

{alt}


Tänään aurinko oli enimmäkseen pilvien kätkemänä, kunnes iltapäivällä näytti hieman paremmalta.
Harmillisesti pilviharso vei parhaimmat hetket, päädyin kuvaamaan kuitenkin sangen mielenkiintoisten reunan tapahtumien johdosta.
Petrus Kurppa

Timo Kantola

Timo Kantola

cmas

Muutama kuva 15.5. ja 16.5. kuvatusta materiaalista. Alkaa olla lähellä, että pitääkö vaihtaa läppäriä - alkaa nyt olla pullonkaula tuossa läppärissä väkisin. Vaihdoin vähän isompaan ssd-levyyn ja se on hitusen edellistä pienempää hitaampi ja nyt ei ole aina helppoa saada edes täyttä fps:ää levylle saakka. Onneksi läppärissä on 10 GB muistia, niin Firecapturen ram bufferin avulla saa välillä vedettyä 45 sek videon niin, että fps ei laske. Uusien läppäreiden nvme-levyt ratkaisisivat tämän ongelman, mutta ehkäpä tällä nyt vielä pärjäisi.

Kuvat taas isommiksi klikkaamalla. Kollaasit on isoimmillaan noin 4000 pikseliä leveitä, joten näitä ei ehkä kannata kännykästä katsella, jos meinaa kunnolla saada fiilisteltyä. Tuuli oli todella häijy taas sunnuntaina, tänäänkin puuskainen, mutta vähän rauhallisempi.







VP

Ensivaloa uudella kameralla (ASI178MM). :azn:

CSB

Tänään Nikon 300mm + 1,6 converter ja Solar Kalvo ja hieno Player One Neptune C II

Kuukatti

Ei tule kuvatuksi liiaksi Luntin CaK moduulilla, sillä tämä aallonpituus tuntuu olevan äkkijyrkkä huonolle seeingille. Tänään testausta 60mm apertuurimaskilla, joka tuntui tuovan toivottua parannusta.

Hieno ja pitkä purkaus kalsiumin K valossa. Pinta kuvattu erikseen ja lisätty purkauskuvaan. Lähikuva Televue Powermate barlowin (2.5x) kanssa. Kamerana Player One Astronomyn Apollo-mini.





Quark Chromosphere, TS102ED f/11, Optolong IR UV estosuodatin, ZWO ASI174MM.



Hienon kolmion tai pyramidin muotoisen protuberanssin kohdalla pilvet iski auringon eteen. Kuvasin silti. Isompaa purkausta en ehtinyt vetyalfassa kuvaamaan.


Petrus Kurppa

cmas

Suorastaan erinomainen Kuukatin CaK-protukuva! Hienoa jälkeä ja mielestäni myös hyvin prosessoitu kuva! Katsoin tätä jo aiemmin kännykästä, mutta näin isolla ruudulla on kyllä paljon vaikuttavampi  :azn:

Tänäänkin näytti olevan hyvä keli, mutta muut velvoitteet estivät kuvailut. Sen sijaan sain tehtyä 19. päivän materiaalista käsittelyn. Kokeilin tehdä vähän pidempää animaatiota tällä setupilla ensimmäistä kertaa, joten alla on still-kollaasi flaren ajalta (noin 15:22 Suomen aikaa) ja sitten nuo animaatiot 15:04 - 15:52 väliseltä ajalta. Hieman oli ohutta pilvihöttöä taivaalla välillä, mutta ei tuo nyt dramaattisesti tilannetta huonontanut.

Animaatioissa on noin 390 GB:n verran raakadataa taustalla ja jokaisessa animaation ruudussa on 200 parasta kuvaa pinottuna reilusta 3200 kuvasta. Dataa otin talteen 20 sekunnin ajan @ ~160 fps ja sitten noin 30 sekunnin tauko ennen seuraavaa datan keruuta. Tuossa noin 30 sekunnissa tuli aina välillä sitten tarkastettua tarkennus ja säädettyä sitä tarpeen niin vaatiessa.

Still-kollaasi (kokoa tällä on noin 3800 * 2400 pikseliä):


Animaatiot eri prosessoinneilla (näillä on kokoa reilusti, koska en halunnut kropata näitä - tämän vuoksi voi joutua odottelemaan latausta jonkun aikaa - klikkaamalla saa nämäkin auki):











Kuukatti



Kiitos Tommi! Voi sitä sisäisen tuuletuksen määrää, kun kohdalle sattui näin hieno purkaus. Katsoin Gongin datasta, että oli aika vauhdikas kestoltaan.

Mahtavaa jälkeä taas kerran sinulta Quarkin kanssa. Oletko laskenut valmiiksi maapallon koon kuviisi vai käytätkö jotain ohjelmaa?

Pyörittelin lähikuvista vielä trifectaa eli aurinkoa kolmella eri aallonpituudella (Ca II K, Continuum ja Ha). Vielä pitää ihmetellä miten saisi soviteltua saman kokoisiksi ja suuntaisiksi. Kun saisi vielä Sol'Exin tulille*, niin sittenhän näitä voisi olla useampikin...   :grin:

* optiikkaa ja käyttökokemusta vailla.
Petrus Kurppa

cmas

Lainaus käyttäjältä: Kuukatti - 21.05.2022, 21:55:42
Mahtavaa jälkeä taas kerran sinulta Quarkin kanssa. Oletko laskenut valmiiksi maapallon koon kuviisi vai käytätkö jotain ohjelmaa?

Olen kuvannut reuna-alueita välillä ja niistä saa katsottua likimäärisesti kromosfäärin halkaisijan. Kun sitten tietää Auringon ja Maan halkaisijat, niin noiden perusteella voi helposti laskea minkä kokoinen tuo Maa pitää olla, jotta kuvassa näkyy skaala sinne päin. Arviohan tuo on, mutta riittävä näin amatöörille :)

VeijoT

Aamulla 24 5 2022  9:40 Aurinko näytti tuolta pelkällä mylar kalvolla. Vielä ehtii kuvaamaan tuota isompaa pilkku ryhmää. Kohta tuo kääntyy Auringon taakse.