Aurinko 2022

Aloittaja CSB, 10.01.2022, 14:23:37

« edellinen - seuraava »

cmas

Lounastaukokuvauksien satoa alla. Detailit ja täyden koon kuvat linkkien takana.

Kollaasikuva 24.5.2022 (tämä on vähän reilun kokoinen, olisi ehkä pitänyt pilkkoa useampaan kuvaan):Pari mosaiikkiversiota 25.5.2022:
Timo Kantola

22.5 kokeilin Quarkilla ja 150/1200 Bressrillä - melkoista kiehuntaa oli keli.
Timo Kantola

Petrus

#92
{alt}

Ensivaloharjoittelut Lunt80THa DSII aurinkokaukoputkella, jonka avulla pääsee vähän napakammin kiinni kromosfääriin. Käytännössä viritin ensin kaukoputken yhden etalonin avulla, jonka jälkeen liitin toisen etalonin paikoilleen. Hienosäätö painesäädön avulla oli sujuvaa.

Vasemmalla 'single stack' eli Lunt80THa yhdella etalonilla (>0.7 Å)
Oikealla 'double stack' eli Lunt80THa kahdella etalonilla, joista toinen on DSII eli 'sisäinen' etaloni, joka tulee kaukoputken toisen etalonin jatkeeksi (>0.5 Å)

Lunt80THa ST/DS. Kamerana Player One Astronomy Apollo-M-mini IMX429. Kuvat eivät ole tip top samoilla asetuksilla, mutta antaa osviittaa tuplasuodatuksen tuomista eduista. Visuaalisesti en ole ikinä nähnyt auringon pinnan yksityiskohtia näin hyvin, toki apertuuri auttaa tässäkin asiassa merkittävästi.

Kahden painesäädettävän etalonin käyttö oli hämmentävän helppoa, johon toki vaikuttaa molempien suodattimien sijainti lähellä havaitsijaa.
Aikaisemmat haasteet eteen sijoitettavan tuplasuodattimen käytön suhteen (Lunt60) selittynee etalonin vialla, jota parhaillaan selvitellään. 
Petrus Kurppa

Santtu


cmas

#94
Pikasessio iltapäivällä tänään töiden jälkeen reteästi auringon kuumentamalta parkkipaikalta. Täysikokoisessa kuvassa näkyy pehmeyttä vs aamupäivän tyypillinen kuvaussessio. Animaatiohommiin ei nyt ollut aikaa, joten piti tyytyä tähän yhteen riipaisuun. Klikkaamalla taas isommaksi ja detialit myös linkin takana.


CSB

Aurinko tänään

cmas

Tämän päivän rääpäisyt. Pilvet pilasi animaation, oli tosi aktiivisen näköinen protusetti, mutta se typistyi nyt 10 minuutin animaatioksi. Pilvien välistä kuvattu sitten myös mosaiikkia, se sentään onnistui melkein puoleen kiekkoon saakka. Klikkaamalla taas täyteen kokoon tai animaatiot käyntiin.

Animaatiot:
Mosaiikit:
Protukooste:


Edit:
Nostelin vielä protuja vähän, joten tässä pari melkein puolipalloa vielä loppuun.
Petrus

Sateisen lauantain jälkeen koitti sangen tuulinen sunnuntai, jonka myötä tuli kuvailtua auringon trifecta eli kolme kiekkoa kolmessa eri valossa.

Vetyalfa: Lunt60THa ST, ZWO ASI 178MM.
Kalsiumin II K: Lunt 12mm Ca II K, TS Optics 80ED f/11.2 (apertuurimaski), ZWO ASI178MM.
Näkyvä valo (WL): Lunt aurinkoprisma 1.25", TS Optics 80ED f/7, Baader Solar continuum + ND3 suodatin, ZWO ASI178MM.Luntin 60mm ulkoinen etaloni tuli takaisin Saksasta tip top kunnossa, joten sen kanssa tuli myös harjoiteltua. Katselin myös visuaalisesti, jota en ole liiaksi tehnyt vetyalfaputkilla. Ensivaikutelma oli, että pinnan plage-alueet ja filamentit näkyy tuplasuodattimella ja Luntin Zoom-okulaarilla paremmin.
Petrus Kurppa

cmas

25.6.2022: Yksi stillikuvasetti ehkäpä parhaasta videosta ensin ja sen jälkeen 4 eri tulkintaa samasta animaatiosta.


cmas

Jatketaan tämän päivän setillä:Ja sitten hieman kokeellisempana noin 134 megan giffi. Heitin tähän kaikki prosessoinnit yhteen animaatioon, niin näkee kaiken kerralla. Tässä on siis 43 minuuttia Auringon elämää kuvattuna 20 sekunnin videoihin, joiden välillä on noin 30 sekunnin tauko.


Mikko_L

Tämmöisen nyt tänään - "ihan kiva" pikkukalustolla.  Sain ehkä tuon pinnan valaisun lähes tasaiseksi kun hain parhaan paikan kennolla ennen croppausta.  Lunt LS50THα ja ASI178MM.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Mikko_L

Tässä tämän päivän.  Venyttelin noita protuberansseja näkyville, mutta on ne silti visuaalisesti paljon hienompia.
Yhteen ruutuun sattui mukaan tervapääsky.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

cmas

Mosaiikkikollaasi eri prosessoinneilla perjantailta. Tällä on kokoa sen verran, joten iso ruutu lienee fiksuin tapa katsella (yksi ruutu on noin 5000 pikseliä korkea ja koko eri prosessoinnit yhdistävä kollaasi on 11708 x 5000 pikseliä).einari

Mukavaa oli päästä taas aurinkoa kuvaamaan pitkän tauon jälkeen.

___
Tapio

jperala

Oli pakko käydä testaamassa 100/1400mm maksun ja kameran yhteistyötä, jalustaa lukuunottamatta näyttää toimivan. Jalusta ei oikein tykkää painosta (vanha unitronin altz) tarkennus oli vähän haastavaa kuten lopputuloksesta näkee. Mutta ehkä paremmalla jalustalla joskus ?

Tuo D700 ja maksun yhdistelmä vaan on liikaa tuolle jalustalle.

SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson