Ajattelin tässä kelejä odotellessa tehdä putkeen esim. kolme pantaa joko puusta tai vanerista siten, että niiden kohdalla tuo muodonmuutos olisi mahdollisimman pieni. Niitten välisistä putken voisi jakaa esim. neljään osaan pituusssuunnassa sahaamalla kapean raon. Eli olisiko tuolla mieleeni tulleella muutoksella odotettavissa parannusta tilanteeseen?
Mitä ajat takaa tuolla muutoksella, kun jo mainitsit, että pituussuunnassa eläminen ei ole merkittävää?
Kannattaa miettiä ratkaisuja, joilla saa tuon säteen ja tangetin suunnan elämisen kuriin (tämäkin on sen verran vähäistä, että ei pitäisi vaikuttaa kuvaamiseen yhden tai muutaman yönkään aikana, kesän ja talven välillä muutosta tietenkin tapahtuu ja on sikäli otettava huomioon).
Itselläni on käytössä 6" putki puusta tehtynä, jossa rakenteena on aluksi kehikko olikohan neljän millin vahvuisista kapuloista ja siinä molemmin puolin 45 asteen kulmassa 2 mm:n päällystys ristiin liimattuna, oli mukana joku kerta Hauholla, taisit itsekin olla siellä silloin paikalla. Tämä on toiminut ihan hyvin, pientä säätöä tosin välillä joutuu tekemään ja välykset ovat tosiaan tiukentuneet, koska tein putken puusepän kuivasta puusta pari vuotta sitten ja siitä pitäen putki on majaillut ulkotiloissa, pitäisi vähän hioa välyksiä pois, jos saa joskus inspiraation tähän, kuvaamista tämä ei kuitenkaan ole estänyt.
Tavallinen sahatavara käyristelee syiden takia kun ilman kosteus vaihtelee. Vanerissa ei ole syitä, niin käyttäytyminen on rauhallisempaa.
On vanerissakin syyt, koska sekin on tehty puusta, vaneri on liimattu kerroksittain syysuunniltaan ristiin jolloin kosteuseläminen on tasisempaa verrattuna normilautaan.