Newton 10" f5 putki puusta

Aloittaja J Piira, 16.05.2020, 19:50:44

« edellinen - seuraava »

J Piira

Minusta se apupeilinpidin, joka oli BorenSimonsissa oli tosi vaikea säätää eikä minun käsityksen mukaan pysynyt mitenkään hyvin paikallaan. (Ehkä johtuen Jukan mainitsemasta kireydestä. ) Kyllä minullakin käväisi mielessä, että voisiko apupeilin pidin aiheuttaa tuota, mutta jotenkin minulla on luja usko että apupeilinpitimeni ei tuota aiheuta. Pitimen rakenne(osat) näkyy tämän ketjun alussa. Tässä omassa  mallissa säätö toimii mielestäni aivan hienosti ja näyttäisi, että se pitää asentonsa melko hyvin. Apupeilin pitimeni ei aivan loppuun asti ole vielä viritelty mikä kuvissa näkyy toisen difraktiopiikin hajoamisena. Ihan mielenkiintoista näitä eri systeemejä on testailla. Saisi vain vähän useammin olla testauskelejä.
- Jukka -

mistral

Lainaus käyttäjältä: J Piira - 10.12.2020, 09:35:12
Kehän pääpeilin päälle tein muovista. Sen tarkoitus oli lähinnä peittää keinussa olevat valkoiset osat eikä se ollut peilissä kiinni. Nuo keinun liikkuvat osat olivat vähän vaikea saada herkästi liikkuviksi, mutta kuitenkin  lonksumattomiksi.
Aion seuraavaksi kokeilla tuollaista jossa on mahdollisimman vähän liikkuvia osia. Kaksi noista sivutuista on tiukasti paikallaan ja kolmannessa on säätöruuvi.

Tuli mieleen huopatassuista että nehän hiukan ponnaa ylöspäin jos putki menee vaakatasoon. Huovassa on vähän jousivoimaa niinkuin villassakin ja ponnaus pääsee vapaasti yläosaan mutta rullien vierintävastus vastustaa alaosaa ja siksi saattaa suuntaus vähän muuttua. Onko rullissa kuulalaakeri?

J Piira

Siellä kuvassa taisi olla pahviset tallat, mutta laitoin sinne kyllä korkkilevystä tehdyt. Kuulalaakereita ei ollut. Oli vain ne teflonpyörät pultilla kiinni. Niihin varmaankin jäi vähän väljyyttä. Jos tuota keinusysteemiä joskus myöhemmin kokeilee, niin pitää tehdä vähän tarkemmin ja nuo rullat laakereilla. Kokeilen kuitenkin ensin tuota yksinkertaisempaa rakennetta.
- Jukka -

mistral

Pahvi ei ponnaa niin paljoa uskoisin, mutta korkki ponnaa, esm pullonkorkkina sen huomaa kun painaa pullon kiinni. Veikkaan että peilin asento hiukan muuttuu, varsinkin kun se painaa paljon. Kuulalaakerit auttaisi. Tai sitten vyö kannatus. Eikös Haaviston dobsonissa ollut vyö tai vaijeri. Toki voisi katsoa ensin laserilla, muuttuuko vaakatasossa arvo, jos ei muutu sitten en keksi mistä ongelma johtuu. Jos käyttää vaijeria tai vyötä, silloin korkin joustavuus tuskin merkkaa mitään.

J Piira

Kun katselin niitä muutamaa kuvaa, jotka viime keväänä huhtikuun lopussa ehdin tällä uudella putkella ottamaan, niin niissä tuo toinen difraktiopiikin jakautuminen oli aivan selvästi pienempi lähes olematon. Kun nyt kävin tutkimaan tuota pidintä niin, tuossa toisessa pitimessä tuo kulma näkyi paljaalla silmälläkin katsottaessa. Kun löysäsin tuon, niin putken laita liikkui arviolta 4 mm eli putken kuivaminen/kostuminen  oli muuttanut putken kokoa. Siellä oli siis aika isot jännitteet. Eli löytyisikö tuolta jotain selitystä tuolle ongelmalle kuten Jukka jo tuolla edellä vihjaili.
- Jukka -

mistral

Puuveneet oli keväällä niin kuivia että vuotivat mutta parissa vuorokaudessa tiivistyivät. Joten kaukoputkessa joutuu useammin  kollimoimaan, mikä käy laserilla aika nopeasti . Tämä ongelma jossa kallistus tekee muutoksen piirtoon, viitta siihen että jokin liikahtaa. Mutta voihan puun kosteutta mitata laadukkaalla mittanauhalla tai ihan muovisella pakkausvannenauhalla jos kiristää sen ympäri ja merkkaa tussilla. Muovinauha taittuu kulmissa helpommin kuin metallinen. Pituussuunnassa puu ei taida elää.

J Piira

Luulen, että tuo putken kutistuminen on johtunut siitä, että ostin nuo raakalankut sahalta tämänvuoden alussa ja kuivattelin vähän aikaa varastossa ja rakentelin tuon putken. Nuo laudat eivät varmaankaan olleet tarpeeksi kuivia keväällä kun asentelin apupeilinpitimen. Uskon kyllä, että kun ne saavuttavat sopivan kuivuuden niin tuo eläminen on paljon pienenpää ja täytyy välillä löysätä ja kiinnittää udelleen jotta nuo kireydet eivät pääse yllättämään.
- Jukka -

J Piira

Ei ole päässyt pitkään aikaan testailemaan putkea eikä näytä olevan tulossakaan ihan vähään aikaan selkeää. Näyttää tuo putken halkaisija (ja ehkä muotokin) aika paljon elävän. Näkyy kun löysää apupeilin kiinnikkeet toisesta päästä. Puuinfosta katselin netistä kosteuskäyttäytymistä. Mäntylaudan eläminen pituussuunnassa on melko pintä, mutta puun säteen  ja tangentin suunnassa melko isoa. Ajattelin tässä kelejä odotellessa tehdä putkeen esim. kolme pantaa joko puusta tai vanerista siten, että niiden kohdalla tuo muodonmuutos olisi mahdollisimman pieni. Niitten välisistä putken voisi jakaa esim. neljään osaan pituusssuunnassa sahaamalla kapean raon. Lukijoissa varmaankin  on sellaisia, joilla on kokemusta ja tietoa puun käyttäytymisestä ja puurakentamisesta. Eli olisiko tuolla mieleeni tulleella muutoksella odotettavissa parannusta tilanteeseen?
- Jukka -

iosainio

Puuproffa.fi kertoo aika tiukkaa asiaa puun käyttäytymisestä ja sen liimaamisesta.

Octopus

Tavallinen sahatavara käyristelee syiden takia kun ilman kosteus vaihtelee. Vanerissa ei ole syitä, niin käyttäytyminen on rauhallisempaa.

Murtsi

Lainaus käyttäjältä: J Piira - 22.12.2020, 08:47:23
Ajattelin tässä kelejä odotellessa tehdä putkeen esim. kolme pantaa joko puusta tai vanerista siten, että niiden kohdalla tuo muodonmuutos olisi mahdollisimman pieni. Niitten välisistä putken voisi jakaa esim. neljään osaan pituusssuunnassa sahaamalla kapean raon. Eli olisiko tuolla mieleeni tulleella muutoksella odotettavissa parannusta tilanteeseen?

Mitä ajat takaa tuolla muutoksella, kun jo mainitsit, että pituussuunnassa eläminen ei ole merkittävää?

Kannattaa miettiä ratkaisuja, joilla saa tuon säteen ja tangetin suunnan elämisen kuriin (tämäkin on sen verran vähäistä, että ei pitäisi vaikuttaa kuvaamiseen yhden tai muutaman yönkään aikana, kesän ja talven välillä muutosta tietenkin tapahtuu ja on sikäli otettava huomioon).

Itselläni on käytössä 6" putki puusta tehtynä, jossa rakenteena on aluksi kehikko olikohan neljän millin vahvuisista kapuloista ja siinä molemmin puolin 45 asteen kulmassa 2 mm:n päällystys ristiin liimattuna, oli mukana joku kerta Hauholla, taisit itsekin olla siellä silloin paikalla. Tämä on toiminut ihan hyvin, pientä säätöä tosin välillä joutuu tekemään ja välykset ovat tosiaan tiukentuneet, koska tein putken puusepän kuivasta puusta pari vuotta sitten ja siitä pitäen putki on majaillut ulkotiloissa, pitäisi vähän hioa välyksiä pois, jos saa joskus inspiraation tähän, kuvaamista tämä ei kuitenkaan ole estänyt.

Lainaus käyttäjältä: Octopus - 23.12.2020, 16:35:35
Tavallinen sahatavara käyristelee syiden takia kun ilman kosteus vaihtelee. Vanerissa ei ole syitä, niin käyttäytyminen on rauhallisempaa.

On vanerissakin syyt, koska sekin on tehty puusta, vaneri on liimattu kerroksittain syysuunniltaan ristiin jolloin kosteuseläminen on tasisempaa verrattuna normilautaan.

J Piira

Kiitoksia kaikille. Vähän odottolinkin Arton kommenttia nähtyäni hänen  todella hienon puuputken Hauholla. Tuo aikaisempi  puuputkeni jolla kuvailin oli tehty kolmen vanteen varaan ja siinä ei  noita ongelmia ollut.
Mutta kyllä syyt  voivat olla  muuallakin. Tosio vaikea on testailla , kun kuvauskelejä ei ole.
- Jukka -

mistral

Lainaus käyttäjältä: J Piira - 23.12.2020, 21:17:49

Mutta kyllä syyt  voivat olla  muuallakin. Tosio vaikea on testailla , kun kuvauskelejä ei ole.

Olettaisin että syyt vaakatason huonoon kuvaan on siinä että jokin liikkuu. Puun eläminen taas on eri asia, se ei kysy onko putki zeniitissä vai vaakatasossa.

Timo Kuhmonen

pitänee tätä ketjua itsekin seurata jatkossa, liiman valintavinkkien kannalta :-) Putkea ei ole rakennettavana, mutta pientä oheisvarustetta. Tulevana projektina olisi tehdä katajasta vanerirakenteen tapaan pari kappaletta pikkuputken kiinnitysrenkaita (Losmandy levyn päälle). Liimaksi todennäköisesti tullee Titebond3. Se on luokiteltu ns waterproof liimaksi, vaikka en sitä esim sateen alla oleviin ulkokalusteisiin käyttäisikään. Tähtiharrastevermeet on sateelta suojassa...

J Piira

Olen käyttänyt putken liimana ihan vaan Bostikin ulkokäyttöönkin tarkoitettua liimaa. Putken eläminen kosteuden? vaikutuksesta on niin isoa (ensimmäisellä kerralla kun huomasin, niin putken laita liikahti ainakin 5 mm kun hölläsin pitimen toisesta päästä ja pariviikkoa sen jälkeen toinen pitimistä noin pari mm. ), että yritän saada sen mahdollisimman pieneksi. Voisiko tuokin aiheuttaa noita ongelmia jos putki yrittäisi painaa kiinnittimiä molemmista puolista sisään päin voisi mahollisesti aiheuttaa apupeilin liikkumisen putken asentoa muutettaessa.



- Jukka -