Newton 10" f5 putki puusta

Aloittaja J Piira, 16.05.2020, 19:50:44

« edellinen - seuraava »

J Piira

Putki on tehty kahdesta noin viisimetrisestä 2x5-tuuman mäntylankusta. Pääpeilin pidin  9 mm:n vaneria liimattuna kolme kerrosta. Apupeilin pidin pienistä alumiinitangon pätkistä, 1,5 mm:n messinkilevystä ja Pom-muovitangon pätkästä. Puuputki painaa 10 kg ja koko systeemi fokuserin, apupeilin  ja pääpeilin kanssa 20 kg.
Pääpeili on keskitetty takalevyyn 12 mm:n tapilla ja siinä on "normaalit" kolme säätöruuvia jäykähköine jousineen ja kolme kiristysruuvia.
- Jukka -

mistral

Aika kevyt ollakseen 10", onko syvennykset rakenteessa tehty keventämiseksi? Tähtitorni on kukka terälehdet auenneena, kaunis rakennus.

J Piira

Joo noilla syvennyksillä putkesta sai noin 3,5 kg pois. Laudan paksuus on noin 17 mm ja syvennyksiin jäi noin 5 mm. Tämä on ollut ihan sopivaa hommaa tässä "kotiarestissa" . Tuo apupeilin pidin on sellainen, että siinä säätöruuveilla voi säätää peilin asentoa kahteen  ristikkäiseen suuntaan. Säädöt tuntuu toimivan aivan hienosti  ja jos vielä pitää asentonsa niin voisi olla ihan toimivakin.
- Jukka -

Mauno

Hei!
Puu on hyvä matariaali.
Minäkin tein 1976 hiomaani peiliin uuden putken vaneerista. Kokemus ja tähtikuvien laatu olivat niin hyviä, että innostuin tekemään uuden isomman putken jalustoineen.

Tilasin 250mm:n peilin Englannista joulukuussa 2019, mutta peili ei ole vieläkään tullut. Syyttävät koronatilannetta myöhästymisestä.
Putki ja seurantajalusta on ollut valmiina jo yli 3 kk.

Mauno

Tässä vielä kuva osista. Minulla ei ole tähtitornia eikä vakio kuvauspaikkaa.
Siksi jalusta pitää olla helppo purkaa kuljetuskuntoon ja taas kasata kuvauskuntoon.
Toimenpiteisiin ei tarvita työkaluja ja napasuuntaus on helppo tehdä laserin avulla.
Tämä vaneeriputki painaa peileineen n. 12 kg.

J Piira

Hei!
Kyllä puu on ilmeisesti esim. peilien huurtumisen ja yleensä  työstämisen  kannalta hyvä materiaali. Sinulla on todella erittäin hienosti suunniteltu ja toteutettu liikuteltava jalusta ja  putki kunhan saat uuden peilin. Tuohon omaan putkeenikin uskon vakaasti ja jalustankin uskon toimivan ihan ok, mutta tuossa jalustan tukirakenteessa on paljon sellaista, jonka tekisin nyt vähän toisella tavalla jos aloittaisin alusta.
- Jukka -

J Piira

Nyt alkaa putki olla kasattuna ja jonain iltana ollut vähän aikaa tähtiäkin näkyvillä. Ensimmäisten kuvien perusteella näyttäisi toimivan ihan kohtuullisesti.
- Jukka -

J Piira

Laitoin noihin kahteen yläpuolen sivutukeen säätöruuvilla säädettävän teflon palan peilin ja tuen väliin. Säädin "löysäksi" ohuen paperin avulla. Keinutukia alalaidoilla nostin vähän ylemmäs. Tuon peilin laidan suojuksen tein pom-muovista. Juuri ja juuri se peilin laidan peittää, mutta ehkä olisi voinut olla muutaman millin pienempi.
- Jukka -

J Piira

Putken testailua eiliseltä illalta. Kollimointi  ja fokusointi näyttäisivät pysyvän aika hyvin eri suunnissakin. Tuossa M45 kuvassa näkyy aivan oikeassa alakulmassa tähtien heijastus josta eri ketjussa kyselin. Jos aivan kulmaan nytkin vie kirkkaan tähden, niin siitä saa pyrstötähden eli joku heijastus siellä vielä on, mutta täytyy koittaa sitä paikantaa joskus myöhemmin.  Mikähän mahtaa noissa G ja B kuvassa tuon tähden venymisen aiheuttaa?
- Jukka -

J Piira

Eilen illalla taas pääsi testailemaan putkea. Kuvassa Mirfak  ja M45 . Jostain syystä ylös etelään kuvatessa tähdet on ihan ok, mutta kun kääntää vähän alemmas, niin tähdet "hajoaa" vaikka noiden deklinaatiolla ei kauhean isoa eroa (50 ja 25 astetta). Ja jos kääntää takaisin ylöspäin  tähdet on taas ihan hyvän näköisiä.  Jotenkin luulen, että tuo johtuu pääpeilin kiinnityksestä. Pitää poistaa tuo keinu systeemi ja kokeilla toisin.  Jos jollekin tulee mieleen muita mahdollisia syitä, niin olisi mukava kuulla. Samoin käy tähdille jos putken kääntää selvästi pois etelästä.
- Jukka -

mistral

En päässyt jyvälle peilin ripustuksesta. Montako tassua sitä kannattelee?

J Piira

Olen näköjään laittanut tuonne ketjuun "heijastus tähden pinnassa" kuvia tuosta rakenteesta.
- Jukka -

mistral

Ok sieltä näkyi rakenne. Ihmettelinkin miksi peilin päällä on metallivanne, ilmeisesti VMX:n idea laittaa maskinpidin siihen. En kyllä ymmärrä miksi kehä on siinä jos alkuperäiset pitimet ajaa saman asian. Ymmärtääkseni pitimet ei koskaan (paitsi ehkä kuljetuksessa) koske peiliä vaan kiikut määrää sen paikan. Onko kiikkujen liike herkkä? Entä rullien liike?

J Piira

Kehän pääpeilin päälle tein muovista. Sen tarkoitus oli lähinnä peittää keinussa olevat valkoiset osat eikä se ollut peilissä kiinni. Nuo keinun liikkuvat osat olivat vähän vaikea saada herkästi liikkuviksi, mutta kuitenkin  lonksumattomiksi.
Aion seuraavaksi kokeilla tuollaista jossa on mahdollisimman vähän liikkuvia osia. Kaksi noista sivutuista on tiukasti paikallaan ja kolmannessa on säätöruuvi.  Peilin kiinnityksessä kokeilen tuollaista. Puristan nuo sidontanauhojen päät vanerialustaan. Saa nähdä onko tuossa mitään järkeä.
- Jukka -

wm-x

Jostain syystä ylös etelään kuvatessa tähdet on ihan ok, mutta kun kääntää vähän alemmas, niin tähdet "hajoaa" vaikka noiden deklinaatiolla ei kauhean isoa eroa (50 ja 25 astetta). Ja jos kääntää takaisin ylöspäin  tähdet on taas ihan hyvän näköisiä.  Jotenkin luulen, että tuo johtuu pääpeilin kiinnityksestä. Pitää poistaa tuo keinu systeemi ja kokeilla toisin.  Jos jollekin tulee mieleen muita mahdollisia syitä, niin olisi mukava kuulla. Samoin käy tähdille jos putken kääntää selvästi pois etelästä.
Nyt on aika pitkälle menevä oletus, jos tämä menee oikein teen loton tälle viikolle. Mutta se spideri minkä lähetit minulle oli käännetty ihan liian tiukkaan joskus. (Muille siis tiedoksi, että kyse ei ole valituksesta vaan ostin tuon peilin ja Piira ystävällisesti lähetti koko spiderin.)
Mutta niin elikkä tuo spider voisi vääntyessään aiheuttaa tuollaista tai jos se on liian kireälle laitettu.


Ok sieltä näkyi rakenne. Ihmettelinkin miksi peilin päällä on metallivanne, ilmeisesti VMX:n idea laittaa maskinpidin siihen. En kyllä ymmärrä miksi kehä on siinä jos alkuperäiset pitimet ajaa saman asian. Ymmärtääkseni pitimet ei koskaan (paitsi ehkä kuljetuksessa) koske peiliä vaan kiikut määrää sen paikan.
Peilin maskista vielä, se on todella pätevä ratkaisu. Idea ei ole sillä pitää peiliä paikallaan, tai muuten tukea sitä. Vaan idea on siinä että peilin laidoista tulee symmetriset. Samalla jos peilien ulkokehällä on jäänyt huonosti hiottua osuutta se peittyy. Koska peilin pitimet rikkovat tuon ympyrän muodon, on ne järkevä reunoilta peittää.

Peilin kiinnityksessä kokeilen tuollaista. Puristan nuo sidontanauhojen päät vanerialustaan. Saa nähdä onko tuossa mitään järkeä.
Keinukiinnityksen oikein tehtynä pitäisi olla todella hyvä ratkaisu.