Stargate 600S REBEL synscan goto

Aloittaja Ari Haavisto, 22.12.2018, 21:25:56

« edellinen - seuraava »

mistral

Etsin lämpölaajenemisen alumiinille ja pyrexille, 0,000023 ja 0,000004. Erotus olisi pyöreästi 0,000020. Yksikkö on metriä astetta kohden. Laskin mitä 20 astetta tekisi jos liimatäplät on 7cm etäisyydellä toisistaan.

0,000020x20x0,07=0,000028m=0,028mm

Eli n. 3 satasta mikä ei pahemmin väännä lasia jos välissä on 3mm paksu silikonityyny. Heittokellolla voisi testata paljonko 3 satasta vastustaa, laittaa kellon liimatun tangon päähän ja kädellä puskee tankoa. Veikkaan että lasin omapaino on isompi ongelma.

Unohdin että se 0,03mm jakautuu kahden kumityynyn välille eli voima pienenee entisestään...ja vielä kolmion muodossa syntyy resultantit.

väre

Jos sen liimauksen voisi tehdä lähellä käyttölämpötilaa, niin taipuma jäisi vieläkin pienemmäksi.
Markku
----------------------
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro, Sharpstar 61EDPH III, GSO 6" RC, iOptron GEM28, Asiair Pro, Asi 120 mini, ZWO ASI 533 MC Pro, Canon 80D, EOS R

Ari Haavisto

Lainaus käyttäjältä: lapimmies - 16.10.2019, 10:07:13
Uhhautsi,

Saattaa olla kuolleena syntynyt idea, mutta voisiko tuon apupeilin pitimen tehdä kanssa lasista?

Lasin tai hiilikuitulevyn käyttö liimausalustana on juurikin gurujen suosittelema tapa. Vaan nyt saattaa olla kyseessä enemmänkin kenties taipuma oman painon alla kuin lämpömuutosjännitys. Nyt vasta nimittäin havahduin siihen, että tämä minun apupeilini on itse asiassa aika ohut kokoonsa nähden. Paksuutta ei ole täyttä 14mm, kun näköjään tämän kokoiset apupeilit näyttäisi yleensä olevan luokkaa 20mm tai jopa 25mm. Lisäksi johtuen pitimen pienestä koosta, kiinnitystäpät olivat aika lähellä toisiaan. No, katsotaan ensin miltä testi SW500P apupeilillä näyttää ennen kuin nuolaistaan.

Irrotin siis apupeilin jälleen kerran pitimestään, puhdistin, ja liimasin testilainassa olevan SW500P apupeilin kiinni pitimeeni. Tuossa SW500P apupeilissä on tuollainen rinkulan muotoinen alue josta liimata kiinni. Laitoin kunnon rinkulan liimaa kahdella pikku katkoksella ja jätin kuivumaan. Lisäksi tämä apupeili on kennorakenteinen ja 20mm paksu.



Jännitys tiivistyy jälleen kerran. Liikkeelle lähdettiin yli kolme vuotta sitten 12-kulmaisista tähdistä ja nyt on päästy jo 3-kulmaisiin. Kun pari kulmaa vielä saisi pois, niin vot  :wink:
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

vehnae

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 17.10.2019, 19:03:11
Paksuutta ei ole täyttä 14mm, kun näköjään tämän kokoiset apupeilit näyttäisi yleensä olevan luokkaa 20mm tai jopa 25mm.

Tähän kiinnitin aiemmassa kommentissasi huomiota, kokemusperäistä tietoa näistä ei ole mutta laatuvalmistajana tunnetulta Antares Opticalilta hankkimani 4" apupeili on tuuman paksuinen. Suhteessa siihen 14mm kuulostaa aika ohuelta vielä reilusti isompaan peiliin. Toisaalta kääntöpuolena paksulla peilillä saa myös raskaan peilin kollimaatio-ongelmat :-).

Ari Haavisto

Pääpeilin suhteen ohuehko 42mm paksuus oli tietoinen valinta ja osaltaan ohjasi toimittajavalintaakin, koska huolenani oli pääpeilin jäähtyminen. Mirrospheren peili olisi ollut 58m paksu. No, eihän 42mm tänä päivänä ole ohut, mutta vaatii valmistukselta ja tuennalta huolellisuutta. Aika näyttää miten tämän kanssa sitten kävi. Apupeilin suhteen en sitten asiaan osannutkaan kiinnittää mitään huomiota ja apupeilinihän on isompi kuin mitä tekijä alun perin tarjosi ja joutui siksi järjestelemään aihion leikkausta erikseen poikkeavin järjestelyin. Eli lienee leikattu pienemmille peileille aiotusta materiaalista ja siksi on kokoisekseen ohut.

Toivotaan, että tässä on nyt juurisyy joka ratkeaa toisentyyppisellä pitimellä ja päästään kohti seuraavaa ongelmaa.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Ari Haavisto

Viime yönä oli kirkasta, niin pääsin testaamaan putkea eri apupeilillä. Tieto lisääntyi rutkasti, mutta tieto lisää myös tuskaa ja niin kävi nytkin. Eli eihän se sitten kumminkaan ollut apupeilistä kiinni. Sama pahuksen kolmio siellä taas oli heti okulaarissa tervehtimässä silmää ja kameraa hetkeä myöhemmin  :realmad:

Putki oli ollut ulkona 4-5 tuntia puhaltimet päällä ja lämpötilaeroakaan ei ollut tasattavaksi kuin alle 10 astetta. Puuskainen navakka tuuli vielä avusti puhaltimia. Puhaltimien päälle- tai pois laitto ei muuttanut kuvaa mitenkään. Seuraavaksi komppasin läpi klipsit ja pitimet ja varmistin, että peili ei ole mitenkään puristuksissa. Tämän jälkeen vedin syvään henkeä ja pyöräytin pääpeiliä reippaasti pitimessään ja ravistelin hiukan; Kolmio kiertyi mukana! Eli pääpeili kolmion tuottaa tavalla tai toisella sittenkin. Seuraavaksi odottelin hetken puhaltimet päällä josko kuvio muuttuisi. Jos kyseessä olisi puhaltimista johtuva vääristymä, se kiertyisi hetken kuluttua takaisin puhaltimien kohdalle. Vaan eipä kiertynyt. Eli ongelma vaikutti olevan itse pääpeilissä

Kiersin peiliä uudestaan reippaasti vastapäivään ja taas kuvio kiertyi mukana. Ravistelin reippaasti kiinnikkeitä ja kalistelin peiliä pitimessään, mutta kolmion suunta säilyi. Toistin kierron tunnin aikana useaan kertaan ja aina kuvio kiertyi mukana. Nyt varmistin, että kolmio näkyy nimenomaan fokuksen sisäpuolella ja kuvio kiertyy kuvissa myötäpäivään, kun peiliä kiertää vastapäivään (peiliä putken etupuolelta katsottaessa)

Alla kooste videosta pinottuja Capellan in-focus kuvia. Defokusta ollut ehkä vajaa milli, vaihtelee hiukan eri kuvien välillä. Selvästi kuvio kiertyy peiliä kierrettäessä, mutta lisäksi kuvio muuttuu jonkun verran tai itse asiassa aika laillakin kiertyessään. Siis mitä ihmettä?




Tässä vielä yksittäisruudut fokuksen sisä- ja ulkopuolelta ensimmäisen pyöräytyksen jälkeen.




Tässä taitaa jäädä nyt jäljelle kaksi vaihtoehtoa:
   Ensimmäinen vaihtoehto on peilin taustatuenta (reunatuenta se ei voi olla, koska kolmio näkyi edellisessä testissä zeniitissäkin). Taustatuenta selittäisi kuvion muodon muuttumisen peiliä pyöritettäessä, mutta se ei selitä kuvion pyörimistä pääpeilin pyörimisen mukana. Tai ainakaan itse en keksi mitään mekanismia, jolla tämä olisi mahdollista.
  Se ikävä kyllä helpoiten oireet selittävä vaihtoehto onkin sitten se, että pääpeili on susi... Kuvion muodon muuttuminen pyöritettäessä johtuisi sitten mistä lie lieveilmiöstä.

Mitähän sitä nyt sitten seuraavaksi voisi kokeilla? Tahallaan jumittaa/kiilata taustatuentaa ja katsoa saako siten aikaan mitään oleellista muutosta kuvioon? Pyöritellä peiliä vielä zeniittiin katsottaessa? Saako ronchi-okulaarilla mitään lisätietoa?
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Ransu

Kyllä tuntuu pistävän vastaan tämä Arin putki oikein urakalla  :sad:
Tuo inside/outside fokus kuvion muuttuminen  90astetta  viittaa minusta astigmaattisuuteen, samalla kolmiomainen muoto taas puolestaan pinched opticsiin.
Oletko katsonut vielä ronchi hilalla tähteä?
Myös Foucaultin testilaitteiston rakentamista ja peilin kuvaamista sen avulla kannattaa harkita. Foucaultin testillä pitäisi pystyä erottamaan astigmaattisuus.
Tuliko peilin mukana mitään testidokumenttia? Tuo alkaa vaikuttaa siltä että kannattaa olla yhteydessä peilin valmistajaan.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

mistral

#142
Tilanne noin isolla peilillä on erilainen vaikkapa 300mm verrattuna. Fotoni matkustaa ehkä 1,5 kertaa pitemmän matkan ja hionnan vaikeus on paljon suurempi, tarkoitan jos se menee vähän pieleen, korjaaminen kiillottamalla vaatii varmaan paljon aikaa. Mutta onhan hintakin niin korkea että odottaisi nättejä renkaita. Outoa vaan että toisella apupeilillä tuli nätit renkaat.

lisäys:
Tuli vielä mieleen, voiko tassut jotenkin tarrautua liikaa, oliko ne huopaa? Eli jos ne jää jännitykseen koska huopa ei tärinästä laukea vaan pysyy sinnikkäästi alkuperäisessä paikassa. Muovi asettuisi paremmin?
lisäys:
Eikun kuviohan siirtyy mukana, ei varmaan liity tassuihin...

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 23.09.2019, 20:17:05


Onko tuo peilisi takapinta? Ei mikään kiillotettu pinta, vaan tuollainen karhea pinta?
Olisko mahdollista että tuennan muovi/teflon (??) palat lukkiutuvat peilin taustaan kiinni, eikä peili liu'u "kitkattomasti" tuennan päällä..
Timo Kantola

Ari Haavisto

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 24.10.2019, 18:47:35
Onko tuo peilisi takapinta? Ei mikään kiillotettu pinta, vaan tuollainen karhea pinta?
Olisko mahdollista että tuennan muovi/teflon (??) palat lukkiutuvat peilin taustaan kiinni, eikä peili liu'u "kitkattomasti" tuennan päällä..

Joo, tuo taustapinta on aika karhea ja peilin pyöritys vaatii jonkin verran voimaa. Lisäksi pyöritettäessä kuuluu rohiseva/lahnustava ääni. Tuo ja reunatuennan ongelma tuon kaarevaselkäisen ulkoreunan kanssa voisi hyvinkin selittää ainakin tuon kolmiokuvion muodon muuttumisen pyörityksen myötä. Mutta kuvion pyörimistä itseään ja suhteellisen samanlaisena kolmiona säilymistä peilin pyörityksen mukana se ei oikein selitä?

Täytyy purkaa suojuksia ja tutkia taustatuentaa nyt tarkemmin. Kiinnostaa myös, mistä se rahnustus pyöritettäessä kuuluu. Otin myös yhteyttä peilin tekijään ja pyysin vinkkiä mitä voisi tutkia. Sanoi peilin näyttäneen penkissä oikein hyvältä ja lupasi laittaa ajatuksen kanssa ohjeistusta jahka perehtyy paremmin laittamiini kuviin (oli havaintoreissulla La Palmalla).
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 22.09.2019, 13:56:39
Noniin, vikalista haettu  :undecided:
Eli mekaniikka aika kivasti kohdillaan, pientä säätöä vain. Mutta sitten se kiintoisa osuus, eli optiikka ja sen tuenta; Kollimoin barlowed laser - menetelmällä tublug-lisäkkeellä (autokollimaattorikin on, mutta sen aika tulee myöhemmin) ja laitoin fokuseriin 6mm ortoskooppi-okulaarin ja 2,5x powermaten. Näkyviin tuli "pinched optics", eli puristuksissa olevalle optiikalle tunnusomainen kolmiomainen defokusoidun tähden muoto.
Nyt päivällä kävin vielä tarkistamassa kaikki klipsit ja tuennat, missään ei ollut puristusta. Mutta putken osoittaessa suht alas kokeilin peilin taustan tukikolmioita käsin ja selkeästi peilin yläreunassa peili nojaa niihin kovemmalla voimalla kuin alareunassa. Peili ikään kuin seisoo alareunastaan pelkästään reunatuennan rullien varassa ja yläreunastaan sitten nojaa taustatuentaan. Voisiko olla niin, että tuo reunatuenta nyt jotenkin kampeaa peiliä ulospäin ja samalla toimii vielä puristimena kuin putkipihdin leuat tai kaivonrengasraksit?

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 22.09.2019, 23:23:13
...pidin käsivaralla 1,25" 6mm ortoskooppia irrallaan fokkariputken sisällä, sain katseltua käsivaralta Altairia kahta puolen fokusta ja kas kummaa; Apupeili kyllä croppasi hiukan toista reunaa, mutta tähden kuva oli nyt aika lailla symmetrinen molemmin puolin fokusta, eikä kolmiomaisuudesta näkynyt jälkeäkään.  Astigmaattisuutta jonkun verran näkyi. Poistin okulaarisovittimen kokonaan, jolloin fokusputki pääsi hiukan enemmän sisään ja laitoin kamerasysteemin väljälti irralleen fokusputkeen ja todensin saman asian sen verran mitä seeingiltä ja väljästä sovitteesta aiheutuneelta kollimointivirheeltä selvää sai. Ei kolmiomaisuutta. Sitten vaihdoin vielä oman apupeilin takaisin ja katsoin sillä uudestaan Altairia ja nyt tähden kuva oli taas aivan erilainen eri puolella fokusta ja voimakas kolmiomaisuus näkyi selvästi silmälläkin.

Saattaa olla siis, että suurin syypää onkin nyt tuo apupeili. Olen tainnut liimata sen ropellille. Joko tuo hiilikuitulevysysteemi on huono tai sitten käyttämäni melko runsas liimamäärä aiheuttaa jotain. Pitänee miettiä ja tehdä tuo apupeilin kiinnitys uusiksi ja kokeilla uudestaan miltä tähdet sitten näyttävät.


Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 23.09.2019, 20:17:05
Tässä vielä pari ruutua kokeilusta SW400P:n apupeilillä. Kamera ja 2" barlow retkottivat fokuseriputkessa ilman mitään okulaaripidikettä, joten kollimaatio kenturallaan. Lisäksi alikokoinen epäkeskeisessä asennossa oleva apupeili croppaa toisesta laidasta. Vasen kuva fokuksen sisäpuolella ja oikea ulkopuolella. Kai tuolle joku looginen selitys on, että kuvion epäkeskeisyys vaihtaa puolta fokuksen yli mentäessä. Tuo taisi antaa väärän vaikutelman astigmaattisuudesta. Joka tapauksessa ei ole kolmiomainen tuo. Okulaarilla visuaalisesti kuvio näytti vieläkin symmetrisemmältä, eikä fokuksen tienoillakaan ollut kolmiomaisuutta.
Ja kun vaihtoi oman apupeilin takaisin, sama vahva kolmiomaisuus tuli takaisin. Eli apupeilin kiinnitys pitää tehdä uusiksi.

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 25.09.2019, 21:36:24
Joo, käännyin tälle kannalle ja nappasin peilin vielä irti kannattimesta ennen kuin superfix ehti kuivua. Hain kotimatkalla Bauhausista pötkön Cascon Glass Siliconea ja töräytin sillä kolmella täpällä kiinni. Eiköhän se tällä nyt  :tongue:

Lainaus käyttäjältä: mistral - 27.09.2019, 22:37:09
Pinta-ala kasvaa toiseen potenssiin mutta massa kolmanteen joten silikoni joutuu kovemmalle. Ja se vielä että silikonin jousto vaikuttaa haitallisemmin pitkään polttoväliin, 60cm peilillä on jo pitkä polttoväli. Eli joku kompromissi pitäisi löytää, kokeilemalla varmaan selviää. Yksi keino ohittaa ongelma olisi tehdä pidin samasta aineesta kun peili mutta menee liian vaikeaksi.

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 14.10.2019, 22:43:59
Seeing oli nyt edellistä kertaa parempi ja outo tähtitestimuoto tuli nyt todella selkeästi esiin. Kauempana fokuksesta tähti (Capella, n.35 asteen korkeudella) oli samanlainen kolmio kuin ennenkin. Tämä näkyy alla olevan kuvan vasemmassa ruudussa. Kun fokusta edelleen lähestyi, kolmio sen kuin terävöityi (a.o. kuvan oikeanpuoleinen ruutu). Päätin tutkia reunatuennan mahdollista osuutta ilmiöön ja käänsin putken suoraan zeniittiin, jolloin reunatuennan vaikutus menee nollaan ja taustatuennan vaikutus kasvaa, peili makaa pelkän taustatuennan varassa. Vaan kuvio ei muuttunut yhtään mihinkään (keskimmäinen ruutu, hiukan vielä lähempänä fokusta)

Tässä kohtaa varmistin, että peili ei ole puristuksissa. Paperi meni peilin ja päälliklipsien väliin sekä yläreunaklipsin väliin. Käsin heiluttamalla peilillä oli pieni liiketila kennossaan. Samalla peiliä tuli hiukan renkutettua, jolloin kaikki mahdolliset kitkatilat aukesivat taatusti. Vaan kolmiokuvio ei muuttunut mihinkään. Tässä kohtaa peili oli jäähtynyt puhaltimilla yli kaksi tuntia. Puhaltimien päälle tai pois laitto ei vaikuttanut kuvaan mitenkään, putkivirtauksista tai muista lämpöilmiöistä ei siis ollut kyse.

Käänsin putken takaisin alemmas Capellaan ja räpläsin peilikennoa lisää. Samalla hiukan pyöräytin pääpeiliä kennossaan. Tällä ei ollut vaikutusta kolmion suuntautuneisuuteen.

... näiden välissä olen pyöritellyt pääpeiliä vaikka kuinka, kuvion suuntaus on sama. Pääpeilistä itsestään ei siis liene kysymys.
Sitten vielä zeniitistä kuvattu tähtitesti videosta pinoten, n. 10 aallon defokus molemmin puolin fokusta. Myös fokuksen toinen puoli on samanlainen ihme rinkula kuin viimeksi. Hiukan soikeampi vain ja aivan kuin orientaatio olisi muuttunut? Täytyy sanoa, että on kyllä ihmeellisen näköistä! Suoranaista avaruushuumoria, ei uskoisi ellei omin silmin näkisi...


Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 14.10.2019, 23:50:29
Ensin katsoin, että onko tuo fokuksen (sisäpuolen) renkula/soikio muuttanut orientaatiotaan, mutta kun tarkemmin asiaa tutkii, kyllä sen pituusakseli on pitänyt suuntansa. Soikion puolikkaat vain ovat nyt siistimmin nipussa, kun ennen ne olivat epäsäännöllisemmät ja kauempana toisistaan. Eli pääpeilin mukana tämä kuvio ei kierry.
Koska kuvio ei kierry pääpeilin mukana, se ei ole itse pääpeilissä.

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 16.10.2019, 00:01:30
Aika hyvin Timo sai kolmion täsmäämään apupeilin kiinnityksen liimatäpliin. Kyllä tuossa nyt hiukan savun hajua tosiaan on ja aika outo olisi sattumaksi...
Plopilla kokeilin, mutta en oikein saanut merkittävää taipumaa aikaiseksi. Toisaalta plop ei oikein apupeiliin sovellu, vaan pitäisi ihan normi FEMillä suhauttaa oikeilla mitoilla ja kuormitussuunnilla. Apupeilihän on pikkuakseliltaan 123mm ja paksuus 14mm sekä liimattu 11mm offsetilla pitimeen. SW400P:ssä on 100mm apupeili ja liimattu kovalla liimalla identtiseen pitimeen koko pitimen alalta, eikä mitään ongelmia. Aika hurja oppitunti jos tämä peili nyt elastisella lasitussilikonilla kolmella täpällä noin rajusti vetelee tai oman painonsa alla taipuu.

No tämähän selviää kyllä, koska sain tänään ystävällisesti testilainaan jo eteenpäin laittamani SW500P:n apupeilin eli tämän:
Tuo on 135mm pikkuakseliltaan ja paksu ja kennorakenteinen ja tunnetusti ei tuottanut kolmioita. Jos tuon kanssa ei näy kolmioita, sitten rakennetaan oman apupeilin kiinnitys uusiksi ja katsotaan saako sen toimimaan esim. perinteisellä mekaanisella kiinnityksellä jota mm. tuo Mare Nectariksen linkittämä Mike Lokwood suosittelee.
Jos taas kolmioita tuolla apupeililläkin näkyy, sitten pyöritellään pääpeiliä lisää, hetkutellaan tukikolmioita, kokeillaan jokaisen 27 tukipisteen kantama kuorma jne.

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 23.10.2019, 21:01:06
...komppasin läpi klipsit ja pitimet ja varmistin, että peili ei ole mitenkään puristuksissa. Tämän jälkeen vedin syvään henkeä ja pyöräytin pääpeiliä reippaasti pitimessään ja ravistelin hiukan; Kolmio kiertyi mukana! Eli pääpeili kolmion tuottaa tavalla tai toisella sittenkin.
Kiersin peiliä uudestaan reippaasti vastapäivään ja taas kuvio kiertyi mukana. Ravistelin reippaasti kiinnikkeitä ja kalistelin peiliä pitimessään, mutta kolmion suunta säilyi. Toistin kierron tunnin aikana useaan kertaan ja aina kuvio kiertyi mukana. Nyt varmistin, että kolmio näkyy nimenomaan fokuksen sisäpuolella ja kuvio kiertyy kuvissa myötäpäivään, kun peiliä kiertää vastapäivään (peiliä putken etupuolelta katsottaessa)

Tässä taitaa jäädä nyt jäljelle kaksi vaihtoehtoa:
   Ensimmäinen vaihtoehto on peilin taustatuenta (reunatuenta se ei voi olla, koska kolmio näkyi edellisessä testissä zeniitissäkin). Taustatuenta selittäisi kuvion muodon muuttumisen peiliä pyöritettäessä, mutta se ei selitä kuvion pyörimistä pääpeilin pyörimisen mukana.

Mitähän sitä nyt sitten seuraavaksi voisi kokeilla? Pyöritellä peiliä vielä zeniittiin katsottaessa?

Varmaan foorumin pisin lainaus, mutta nyt kehottaisin Aria tekemään jonkin taulukon, missä näkyvät tuon kolmiomaisuuden aiheuttaneet tilanteet ja lisäisin taulukkomerkinnän milloin kolmiomuoto on pyörinyt pääpeilin mukana ja milloin ei. En näet ota noista variaatioista enää mitään tolkkua (ei ole ihme omalla muistillani näin illalla), mutta nyt kannattaa mennä ongelman lähteille.  :wink:
Laittaa putki osoittamaan kohti zeniittiä jollakin "error-proof" optiikkakalustus-yhdistelmällä ja katsoa milloin tuota kolmiomuotoa esiintyy ja kuinka se vaihtaa suuntaa pääpeilin pyörityksen yhteydessä.

Veikkaisin, että tässä kaksi virhettä päällekkäin (esim. apupeilin kiinnitys pitimeensä yhtenä virhemahdollisuutena, koska tuo 23-09-2019, 00:23:13 korrelaatio apupeiliin on noin vahva.)
Tuossa touhussa menee todella helposti itselleen ja toiminnoilleen sokeaksi, jolloin on pakko palata tietoisesti erittäin kurinalaiseen toimintaan, jossa loogiset syy-seuraussuhteet ovat vielä hallittavissa. Noissa kaikissa on kumminkin kyse yöaikaisesta haahuilusta putken ääressä ja tuolloin todellisuus alkaa vääntymään hyvin omituiseksi...
Kaikella ystävällisyydellä trv. "Eräs Stephen King kauhufantasian ystävä", joka jo ennätti ristimään putken Möröksi, mikä voisi aiheuttaa käyttäjälleen painajaisia.

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 15.08.2019, 21:42:50
Toisaalta täytynee ensin katsoa se ensivalo ja antaa putken ansaita nimensä.
:grin:
- Timo Inkinen

Ari Haavisto

Ihminenhän näkee sen mitä haluaa nähdä ja minä halusin nähdä viallisen apupeilin kiinnityksen, enkä tietenkään pääpeilin mukana pyörivää virhettä. Taulukonkin voin tehdä paremmalla ajalla, mutta laitetaan nyt ensin jonkinlainen yhteenveto, sekä tarkastellaan kriittisesti uudelleen noita aiempia väitteitäni, että vika ei pyörinyt pääpeilin mukana. Viimeisin testini oli ensimmäinen kontrolloitu vianhakutesti ja siinä virhe selkeästi pyörii peilin mukana. Aiemmat testit olivat enemmän yrityksiä pikaisesti korjata honkkelivika pois ja unohtaa sitten koko homma ja mukana oli paljon muutakin viankorjausta, jolloin testihomma jäi aika lapsenkenkiin...

SESSIO 1:

Eli ensimmäinen testi oli 21-22.9 yöllä, jolloin apupeilinä oli kovalla liimalla liimattu 600:n oma 14mmx123mm apupeili. Putki oli jäähtynyt muutaman tunnin takapuhaltimet päällä. Mekaanisista syistä johtuen en päässyt zeniittiin, jolloin tyydyin testaamaan matalemmalla. Tähdet olivat kolmioita, esimerkki alla. Defokusta oli turhan paljon.




Putki sai olla päivän ulkona ja seuraavana iltana 22-23.9 yöllä kokeilin SW400:n 15x100 apupeilillä. Peilin offsettia ei saanut kohdalleen johtuen mekaanisista syistä sekä peili on liian pieni. Ja kameraa joutui pitämään irrallaan fokuseriputken sisällä ilman edes okulaaripidintä, jotta fokukseen pääsi. Näistä syistä johtuen kamera oli epäkeskisesti ja vinossa ja kollimaatio siis keturallaan. Lisäksi epäkeskeisesti oleva apupeili croppasi reippaasti toisesta reunasta. Ja seeing mokomakin oli surkea. Mutta se mitä näkyi, näytti symmetriseltä eri puolilla fokusta eikä kolmiomaisuutta näkynyt. Peittikö croppaus, kollimaatiovirhe tms. sitten kolmiomaisuuden alleen vai katosiko se kokonaan johtuen eri peilistä, en tiedä voiko kuvasta päätellä mitään. Tässä vaiheessa koko putkikin oli toki jäähtynyt jo kokonaisen vuorokauden, jos jotenkin olisi kyse äärimmäisen hitaasti jäähtyvästä peilistä. Mutta tein nyt tätä kirjoittaessa vielä pinotut kuvat noista SW400P videoista ja noista nyt sitten voi yrittää jotain päätellä. Tuo vasen ruutu kait pitäisi olla se soikio ja oikea ruutu kolmio?



Tämän jälkeen vaihdoin oman apupeilin, 14x123, takaisin ja kollimoin hätäisesti, sekä katsoin pikaisesti visuaalisesti ja kolmiomaisuus näkyi taas. Kuvaa tästä ei ole johtuen mekaniikkaongelmista.



SESSIO 2:

13.10 illaksi olin liimannut oman 14x123 apupeilin uudestaan pehmeällä silikonilla, ihmetellyt reunatuennan toimivuutta pyöreäselkäisen peilinreunan kanssa, sekä heilutellut reuna- ja taustatuentoja sekä pyörittänyt pääpeiliä pitimessään useita eri kertoja tuntemattoman kokonaisastemäärän.

Kun aloin kuvaamaan, Capella oli heti kolmiomainen. Tein kuvista tulkinnan, että virhe ei ollut pyörähtänyt tuntemattoman suuruisen pääpeilin pyörityksen mukana sitten viime kerran, mutta tänään tutkin kuva-aineiston uudestaan, tällä kertaa pinoten videosta yksittäiskuvien sijaan (joita seeing vääristelee) ja merkitsin alaspäin-suunnan. Siitä alla oleva animaatio Sessio1 vs Sessio2. Kun sitä katsoo, niin taitaa olla käynyt niin, että kuvio on kyllä pyörähtänyt, mutta sopivasti lähes 90 astetta, joka tietenkin kolmion tapauksessa näyttää kuin mitään ei olisi tapahtunut. Nuolet osoittavat siis gravitaation suuntaan, jonka taas hain yksittäisruuduista, joissa tyrkkään käteni valokimpun päälle kuvaustilanteessa.



Ja vaikka aiemmin selitin asian parhain päin, niin fokuksen ulkopuolella näkyvästä soikiosta tuo näkyy vielä paremmin, kun ne skaalaa samaan kokoon, kiertää vastaavaan asentoon kuin edellisen ja tekee animaation. Eli fokuksen ulkopuoli sessio1 vs sessio2.



Terävä, skarppi kuva on aina sessio 2 ja sumeampi sessio 1.

Tämän jälkeen jatkoin samana yönä vielä suunnaten putken zeniittiin, jotta reunatuennan vaikutus poistuu, mutta edelleen tähdet ovat kolmioita:



Jatkan testiä vielä pyöräyttämällä pääpeiliä. Tämä on se Timpen boldaama jälkimmäinen kerta kun mielestäni kuvio ei kierry ja silloisessa viestissäni laittama yksittäisruutuanimaatio siltä näyttääkin. No, nyt tein saman videoista pinoamalla ennen- ja jälkeen- tilanteen, joka animaationa nyt alla. Se mitä en silloin maininnut, oli se, että pystyin pyöräyttämään peiliä vain muutaman sentin, arvioni mukaan 5-8 astetta eli ei kovin paljoa. Näkyykö alla olevassa animaatiossa vastaava kiertymä? Voisi näkyäkin.





SESSIO 3

22.10 olen valmiina seuraavaan testiin. Nyt on apupeiliksi vaihdettu SW500:n 20x135 apupeili, joka liimattu lasitussilikonilla käytännössä soikealla silikoniraidalla. Tämä apupeili ei ole aikanaan kolmioita tuottanut ollessaan liimattu vastaavalla tavalla, vain kovemmalla liimalla. Putki on jäähtynyt kaikki flektit päällä yli 5 tuntia ja lämpöeroa tasattavaksi oli alle 10 astetta.

Komiomaisuus on heti näkyvissä Capellassa. Nyt pyöräytän peiliä, ravistelen tuentoja, kuvaan, pyöräytän taas ravistelen ja kuvaan jne.. melkein kahden tunnin ajan. Puhaltimet ovat välillä päällä, välillä pois. Kierrän peiliä reippaita määriä ja kolmiomaisuus seuraa joka kerta mukana. Alla kuva:




Kolmion muoto muuttuu jonkin verran, joka voisi olla lähtöisin Kantolan Timon mainitsemasta karheudesta, kun taustatuenta tarraa peilin karheaan pintaan pyöritettäessä ja välillä taas laukeaa ravistellessani peiliä. Lisäksi reunatuentakin voi tuoda osansa, kun välillä peiliä pyöritettäessä rullille osuu eri tavalla pyöreäselkäinen kohta peilin syrjää ja peili kampeaa hiukan alaosastaan irti taustatuelta. Tämä voisi olla tuo kohta, jossa kuvio ikäänkuin litistyy. Sitten tullaan taas kohtaan, jossa reunatuenta toimii paremmin ja muoto on taas säännöllisempi. Huomasin myös peilin taustassa muutaman teipinpätkän kuljetuksen ajalta, jotka poistin, mutta ei tuntunut vaikuttavan.




Tässä ollaan nyt. Seuraavaksi tutkin peilin taustatuennan ja kaikki osat varastossa vielä tarkasti ja seuraavassa testissä ehkä suuntaan zeniittiin, pyörittelen peiliä ja vetkuttelen ja kiilaan taustatuentaa. Kuvaan ronchilla sekä annan putken jäähtyä oikein reippaasti ilman mitään taustamuoveja paikoillaan tms. Ja saanen peilin tekijältäkin jotain tutkittavaa. Pahalta näyttää, että tuo voisi peilissäkin olla. Ja kun oletetaan, että tekijän peiliä testatessa ei siinä ole voinut millään olla moisen mittaluokan virhettä, olisi kyseessä joko joku mystinen kuljetuksessa lauennut jäännösjännitys (En tiedä voiko sellaisia edes olla) tai kuljetusvaurio, joka ei näy helposti päällepäin (taas hiukan kysymysmerkki). Tai sitten meikäläisen joku honkkelivika, joka ei ole tavallisemmasta päästä (Siis se honkkelivika on harvinaista laatua. Se, että sellaisia tuotan, ei ole harvinaista)


Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

vehnae

Kovasti toivon, että kyse on tosiaan jollain tavalla tuentaan liittyvä asia. Tuollaisen lasinpalan lähettely edestakaisin ulkomaille ei ole ihan pieni operaatio. Ronchi-okulaarin näkymät ovat varmasti hyödyllisiä peilin valmistajan kanssa keskustellessa.

Mitä tulee peilin muodon muuttumiseen kuljetuksessa, niin täällä on stooria murhetarinasta Orion Optics UK:n vastaavan kokoisesta peilistä jota valmistaja väitti vaurioituneeksi kuljetuksessa: http://interferometrie.blogspot.com/2015/01/orion-optics-24-research-grade-sad-story.html

Lainaa
They claimed the glass must have tensions that were released on transport.

I asked experienced glass grinders about that, and they uniformly said, asti could arise from that, but it would be a rare jackpot if the surface turns into any rotational symmetric form. Actually, a glass with internal tensions permanenty changes form, so it cannot be figured properly at all. Especially at these high scores.

Eli se vaikuttaa kovin epätodennäköiseltä vaihtoehdolta. Toivotaan, että tuohon löytyy joku korjattavissa oleva syy!

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 25.10.2019, 21:35:02
Ihminenhän näkee sen mitä haluaa nähdä ja minä halusin nähdä viallisen apupeilin kiinnityksen, enkä tietenkään pääpeilin mukana pyörivää virhettä. Taulukonkin voin tehdä paremmalla ajalla, mutta laitetaan nyt ensin jonkinlainen yhteenveto, sekä tarkastellaan kriittisesti uudelleen noita aiempia väitteitäni, että vika ei pyörinyt pääpeilin mukana....
(CLIP)
Kolmion muoto muuttuu jonkin verran, joka voisi olla lähtöisin Kantolan Timon mainitsemasta karheudesta, kun taustatuenta tarraa peilin karheaan pintaan pyöritettäessä ja välillä taas laukeaa ravistellessani peiliä. Lisäksi reunatuentakin voi tuoda osansa, kun välillä peiliä pyöritettäessä rullille osuu eri tavalla pyöreäselkäinen kohta peilin syrjää ja peili kampeaa hiukan alaosastaan irti taustatuelta. Tämä voisi olla tuo kohta, jossa kuvio ikäänkuin litistyy. Sitten tullaan taas kohtaan, jossa reunatuenta toimii paremmin ja muoto on taas säännöllisempi.

Tässä ollaan nyt. Seuraavaksi tutkin peilin taustatuennan ja kaikki osat varastossa vielä tarkasti ja seuraavassa testissä ehkä suuntaan zeniittiin, pyörittelen peiliä ja vetkuttelen ja kiilaan taustatuentaa. Kuvaan ronchilla sekä annan putken jäähtyä oikein reippaasti ilman mitään taustamuoveja paikoillaan tms. Ja saanen peilin tekijältäkin jotain tutkittavaa. Pahalta näyttää, että tuo voisi peilissäkin olla.

Tuollainen yllä oleva yhteenveto-analyysi oli varmaan paikallaan kaikille ts. tuolta nousevat esille tarvittavat faktat (pääpeilin aiheuttama (?) tähtien kolmiomaisuus) muun kohinan (satunnaisten muotovirheiden) seasta. Kiitos kirjoittamisesta, tuo taisi auttaa samalla sielläkin löytämään mitä seuraavaksi tehdään :wink:

Ei tässä muuta enää osaa sanoa eli jään odottamaan tutkinnan etenemistä jännityksellä. Ari, jos kuka, osaa tuon mysteerin Suomessa ratkaista, mutta saa nähdä tuliko tästä samanlainen ikuisuusprojekti kuin omasta RCT-kollimoinnistani. Opitaan siis yhdessä foorumilla ja toivotan samalla runsaasti menestystä jatkotutkintaan. Sinnikkyyttä Arilta löytyy omasta takaa riittämiin, joten nostan nyt virtuaalista hattuani ja toivon hartaasti, että tuo jätti-peili asettuu vielä onnistuneeksi & kuvauskelpoiseksi kapineeksi tuossa kokoonpanossa. Ollaan kyllä jännän äärellä tässä! :cool:
- Timo Inkinen

wm-x

Zemppiä!

Kannattaa varmaan oma työ käydä täysin objektiivisesti läpi myös kehdon rakenteen osalta. Onhan ne taustan kannakkeet oikealla korkeudella toisiinsa nähden yms.

Jotenkin vieläkin tuntuu että vikaetsintäsi keskittyy siihen missä haluat vian olevan, tämän sanon vain sen takia että kannustan ylikriittisyyteen itseä kohtaan.

Miltä fokuksessa oleva tähtikenttä näyttää? Mitä ccdinspector sanoo kollimoinnista, tiltistä yms? Pitää sulkea ensin nuo pois ennen kuin voi sanoa että peili on huono.

Harmi juttu kun sinun ison peilin metsästys on ollut näin uuvuttava projekti. Toivon että saat asian kuntoon.