Uusi kuvausputki

Aloittaja Timpe, 18.09.2018, 22:35:37

« edellinen - seuraava »

Timpe

Hukkasin siis vuoden vaiheessa AP1200 GTO jalustani päältä rinnakkaissatulassa olleen 10/F4@F2.8 kuvaussetupin toiselle harrastajalle ja palasin takaisin tämän TMB 152/1200 LZOS Triplet APO linssiputken käyttäjäksi. Tuossa yhteydessä oli toisaalla juttua ko. TMB putken käyttämisestä Ha-aurinko havaintoihin kesäaikaan (link) ja sen laitetarpeista (päädyin tuossa yhteydessä Daystar Quark Combon käyttäjäksi).  Ja monen välivaiheen kautta myös aiempi QSI 583ws CCD-kameranikin vaihtui ZWO ASI183MM Pro -malliseksi CMOS yleiskameraksi, mikä taipuu myös Kuu/planeetta/yms. kuvauksiin. Ja kun nuo kaksi suurta asiaa laskee yhteen, saadaan tälle suunnalle ASI183MM:n sovitustarvetta tuon linssiputken perään pimeän ajan satunnaisia kuvaustarpeita varten.

Tässä alla on yhden tyyppinen ratkaisu, jolla saan aika monta kuvaustarvetta samaan pakettiin...



Kuvassa on tuo ASI183MM Pro oikeassa reunassa, se on kiinni 1.25" visual back ratkaisussa omalla 1.25" adapterillaan. Ei siis pysyvää T2 kierrekiinnitystä tuossa kohtaa. Tarpeen mukaan lisään tuon 1.25" adapterin eteen 1.25" kokoisia LRGB /IR Pass suotimia kuvaustarpeeni mukaan. Oletuksena tuolla on yökuvissa 1.25" L suodin, mikä blokkaa turhan IR-valon noista yökuvista, mutta päästää  muuten koko visuaalikaistan lävitseen. Kaksoistähdet/tähtijoukot yms. sellaiset "helpot" DS-kohteet ovat siis vaarassa päätyä kameran kennolle tuota kautta. Sivulle sojottava OAG-torni (TSOAG68 + vanha Lodestar 1-versio) kertoo, että saan tarpeen mukaan guidattua tuon 1200mm polttovälin linssiputkesta tulevia yksittäiskuviani esim. usean minuutin valotuksissa, jos erikoisen selkeitä kelejä tulisi (ASI183MM Pro taipuu hyvin tuon kaltaiseen kuvaustouhuunkin, kun siinä on tuo aktiivijäähdytys mukana).

Tuon TSOAG68:n edessä on TSFLAT25 linssiputkille sopiva kentäntasoitin ja sen tarvitsemat sovitinkilkeet M68 sovituksiin. Nyt luulisi saavan tuollaisen TMB152 LZOS optiikan koko piirtokyvyn tasaisesti käyttöönsä, muuta virkaa tuolla ei ole kun se on 1.0x korjain.

Sitten kun on tarvetta kuvata Kuuta ja sen yksityiskohtia, voin hyödyntää putken 1200mm natiivipolttoväliä. Samoin lisäämällä tuohon väliin TV 2.5x (1.25") PowerMaten saan 3000mm polttovälin, jos seeing sen käytön sallii. Ainakin aiemmat Kuu-kuvauskokeiluni 2x jatkeella (2400mm) osoittavat sen, että ASI183MM kameralla on suurta potentiaalia toimia tuollaisessa Kuu-kuvauskäytössä erinomaisesti. Tässä mielessä on jatkossa helppo vaihtaa ASI183MM:n eteen esim. 1.25" IR Pass suodinkin tai kokeilla Kuu-kuvausta esim. 1.25" kokoisen R-suotimen kanssa hiukan laajemmalla paästökaistalla. Se mikä tuossa yhdistelmässä jäi nyt vielä puuttumaan, on 2x ja 4x TV (2") PowerMaten käyttömahdollisuus, koska ne ovat 2" kokoisia ja tuossa 87mm back fokuksessa on nyt tuo 1.25" sovitus. Millit loppuivat kesken tuon TSFLAT25:n perästä, enkä tiedä nyt muutenkaan kuinka tuo 1.x tasoitin toimii noiden PowerMate -jatkeiden kanssa. (Nykyinen kokonaisuus on optimoitu kennoetäisyydeltään tuolle 1200mm natiivipolttovälille.) Visuaaliputken tuosta putkesta saa, kun kiertää irti M82-kallistuskappaleen jälkeiset osat ja kytkee tilalle M82 kokoiset visuaalijatkot + konversion 2" visual back:n kautta 2" kulmaprismalle ja sen perään kytkettäville 1.25" /  2" okulaareille.
- Timo Inkinen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 30.09.2018, 11:59:21
Ennen:

Jälkeen:



Lisään tähän linkin, josta voi katsoa tuon linssipaketin kiinnityksen, kun se on ruuvattu irti putkesta:
https://www.cloudynights.com/topic/715220-how-to-remove-objective-lens-in-a-tmb-115-lw-apo/?p=10308643
"Here is my TMB-LZOS 152 cell from 2007 manufacturing... you can see the cell threads into a fixed countercell and is not collimatable, nor is there any way for it to lose its alignment. "

Eli TMB 152 LZOS linssi näyttäisi lähtevän irti putkesta kierteillä ja kokonaisena elementtinä esim. puhdistusta tai vastavalosuojan liikkeen tuunausta varten. Täällä tuo vvs on lukitusasennossakin hiukan löysä (nuljahtaa aavistuksen Baaderin D-ERF suodinta kiinnittäessä), joten tuotakin voisi tutkia lisää näin kesälomalla.

EDIT:
Ai niin, outo juttu, sillä tämän TMB:n ex-omistaja Espanjassa myy nyt vm. 2013 CFF 180 F/7 linssiputkea samalla UK saitilla, mistä tämän TMB 152:n ostin:
https://www.astrobuysell.com/uk/propview.php?view=163686

Outo juttu sikäli, että kun linssiputken kuvalaatu on tätä luokkaa, niin ei luulisi löytyvän mitään syytä tuollaisen aikoinaan noin 12...16 k€ putken myyntiin. Toisaalta tuo Manuel taitaa vaihtaa noita linssiputkia kuin paitaa etsiessään sitä täydellistä linssiputkea maailmasta... :tongue:
- Timo Inkinen

Timpe

Edelliseen viitaten jotain outoa tapahtuu tälläkin suunnalla...
Meinaten TMB152/1200 LZOS sai "pikkuveljenpojan" viereensä tämän kuvan mukaan  :grin:



Olen tässä kesän mittaan kaivannut monen monta kertaa tavallista näkyvän valon putkea tuon Quark Ha kuvaus/katselusysteemin rinnalle. Olikohan se DS-Jyrki joka mainitsi Aurinko-puolella rinnakkaisputki-asiasta sähköpostissaan (tjsp.) ja tuolloin ajatus jäi kytemään. Toinen takaraivossa kiusannut asia on ollut tietty "skitsofrenia" visuaali/kuvausmaailman välillä, vaikka unohdetaan tuo deep sky-kohteiden raskaampi kuvaaminen kokonaan. On näet tullut tilanteita, joissa ainoassa putkessa on päällä visuaalikalustus ja sen sijaan kaipaankin kuvauskalustoa johonkin tarpeeseen (esim. kirkkaan komeetan tultua).  Tai sitten olen kaivannut hetkeksi takaisin LRGB-kuvaukseen jostain muusta syystä kun olin vasta myynyt sen QSI 583ws CCD-kamerani suotimineen pois ja ostanut sen tilalle tuon ZWO ASI 183MM Pron. Kyse lienee LRGB-kuvaamisen vieroitusoireista!

Öööh, jos tuosta ottaa jotain tolkkua, niin en ole oikeastaan valmis hylkäämään tähtikuvaamista kokonaan, kuten mm. Kuu/planeetta/komeetta yms. kuvistani on nähty. Siksi on järkevää jyvittää tähän harrastuspuoleen oma kaukoputkensa. Ja sitten kun taas tekee mieli katsella taivaalle, kaipaan siihen erikoistunutta putkea. Enkä välittäisi lähteä purkamaan suhteellisen kiinteää kuvauskalustoa (moottoritarkennukset, LRGB-suodinratkaisut OAG:t yms.) taas kertaalleen tilapäisesti pois. On siis kyse kaukoputken/putkien käyttöliittymästä, jonka tulisi taipua sujuvasti sekä kuvaamiseen että rajoitettuun visuaalikatseluun. Summa summarum, on siis kyse tästä näkymästä ja putkiratkaisusta, johon päädyin eräänlaisesta pitkän ajan mielijohteesta...  :rolleyes:



Tuo TMB:n "pikkuveljenpoika" on siis kohtuullisen edullinen (alle 700€) TS 102 F/11 ED linssiputki, joka Pappis lanseerasi tänne Suomeen varsin ansiokkaasti...  :tongue:  Luin tuosta syntyneen p-i-t-k-ä-n Cloudy Nights foorumikeskustelun kokonaan ajatuksella ja huomasin, että tuossa linssiputkessa on leivottu samaan pakettiin lähes kaikki tarvittava, mitä nyt kaipasin tuolta kakkosputkelta. Ensiksi tuolla ei siis ole tarvetta kuvata mitään, vaan sen voi jättää suosiolla visuaaliputkeksi näihin lähiötaivaan rajoitettuihin katselu-olosuhteisiin, joten tuon putken hyvät ominaisuudet tulevat juuri siihen käyttöön. Toiseksi tuossa CN-ketjussa paljon asiaa siitä, kuinka hyvä ratkaisu tuollainen pitkäpolttovälinen, optisesti hyvin korjattu linssiputki onkaan visuaalikatseluun. Varsinkin kun siihen pakettiin yhdistetään monia visuaalipuolen harrastajia kiinnostavat asiat, kuten poikkeuksellisen kelvollinen putken sisäinen "bafflaus" kontrastin kasvattamiseen, hyvätasoinen 1:10 fokkari (mikä laulaa muiden kiinalaisputkien Crayfordit suohon ;-), liukuva vastavalosuoja, tasainen kuva-ala okulaarissa F/11:n takia ja lähes APO-tasoinen värikorjaus, mikä sietää suuria suurennuksia "heittämällä" (kaikki tämä alle 700 eurolla 4" kokoluokassa!).  Ja kun tuohon yhdistetään melko pitkän linssiputken mukanaan tuoma klassinen ulkonäkö, putken keveys (4.6 kg vakio Vixen-kiskolla, vaihdoin tilalle Losmandyn) ja oman havaintokopin jalusta/linssiputki/binoviewer -kokoonpanon kanssa todella hyvä fyysinen yhteensopivuus, niin tuo ED linssiputki putki oli vain pakko tilata tänne!  :cool:

Tässä muutamia kuvia tuosta sovituksesta TMB 152:n rinnalle...





Jos joku haluaa katsella paketin purkukuvia, niin ne löytyvät täältä: https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/TS102F11/

Se mikä tässä ihmetyttää, niin TS versiossa tästä putkesta tulee selvästi erilainen linssipinnoite kuin mitä Thomas kertoo täällä:
I haven't tested the optics yet, but the coatings on the objective are insanely nice. The glass is completely invisible, unless strongly illuminated. It does NOT have that strong, greenish cast you see on some cheaper refractors.

Tässä putkessa tuo väite ei kyllä toteudu...  :huh:
Ja toiseksi TS:n mallissa ei ole muuta sarjanumerointia kuin tämä, vaikka CN:n sivuilla keskustelivat tuon putken alkusarjojen sarjanumeroinnista. Olisi tyypillistä kiinalaisille heikentää putken ominaisuuksia putken siirtyessä massatuotantoon...  :undecided:
Mutta toisaalta tuo F/11 optinen suunnittelu on hyvin virheen sietävä ja katselin metsänreunan puiden oksia taivasta vasten 160x suurennuksella ilman mitään aavistusta värivirheestä. Pentax XV 7mm okulaarilla putken näkymä oli vain yksinkertaisesti hyvä! Jatkoa seurannee, mutta tuonne "TS 4" f/11 ED linssiputki" ketjuun.
- Timo Inkinen

DarkSide

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 03.08.2020, 23:22:35
Olen tässä kesän mittaan kaivannut monen monta kertaa tavallista näkyvän valon putkea tuon Quark Ha kuvaus/katselusysteemin rinnalle. Olikohan se DS-Jyrki joka mainitsi Aurinko-puolella rinnakkaisputki-asiasta sähköpostissaan (tjsp.) ja tuolloin ajatus jäi kytemään. Toinen takaraivossa kiusannut asia on ollut tietty "skitsofrenia" visuaali/kuvausmaailman välillä, vaikka unohdetaan tuo deep sky-kohteiden raskaampi kuvaaminen kokonaan.
Köh, jos tarkoitit meikäläistä niin pahoittelen aiheuttamaani skitsofreniaa. En kyllä kaikkia käymiämme keskusteluja muista (dementia),
mutta putkipakettisi aiheuttaa melkoista kutinaa. Taas pistit valuuttaa menemään  :azn: On muuten miehekäs orkesteri järisyttävällä putkenvääntäjällä muille malliksi. Ihan leukaa lattiaan valuu :shocked: Aurinkokuvasikin olleet todella tarkkoja ja odotan tulevia mielenkiinnolla. Annappa palaa Timo  :afro:

Timpe

Kiitos, ei ole mitään syytä pahoitella, sillä tuo kinnostuksen kahtia-jakautuminen on lähinnä positiivinen "ongelma" tällä suunnalla...  :tongue:
Taitaa olla pakko vielä laittaa joskus TMB 152/1200 LZOS ja tuo TS 102/1122 ED  kumpikin rinnakkain vertailuun visuaalisesti. Kyllähän tuosta TS:n ED putkesta löytää viat, kun niitä lähtee hakemaan, mutta nuo ovat varsin kaukana 4" ED putken arkikäytöstä. (Saman suuntainen visuaalitesti olisi mukava tehdä myös TMB:lle tilanteen niin salliessa.)

Katselin näet viime viikolla "ensivalot" tuosta ED-putkesta ja olin positiivisesti yllättynyt tuon linssiputken laadun ja erityisesti hinta/laadun suhteen. Tuossa yhteydessä ennätin kirjoittaa Taivaanvahtiin tämän Delta Cygnin halkaisun visuaalisesti tuolla TS 102/F11 ED-putkella ja sitä havaintoa "lämmitellessä" tutkailin Vegan Airy disk kuvioita ja ED putken mahdollisia värivirheitä tuollaisessa kirkkaassa tähdessä. Seeing sattui olemaan harvinaisen hyvä, joten pääsin katsomaan rauhassa tuota Airy rinkulaa fokuksen molemmin puolin järjettömän suurilla suurennuksilla (2,5x PowerMate ja Pentax 7mm XV antoivat 400x suurennuksen). Airy disk:istä löytyi tuolla suurennuksella tämän näköinen kuvio fokuksen molemmin puolin. Eli TS:n ED-putkesta löytyi SA virhettä, mikä oli jo ennakkoon tiedossa tuon CN-foorumiketjun kirjoituksista. Mutta tuo tulee esille normaalitilanteessa hyvin harvoin, sillä esim. tuo Delta Cygni halkesi nätisti jo 243x suurennuksella.

Baaderin Zeiss BBHS 2" prisman aiheuttama värivirhe tuli myös näkyville ED-putkessa liiankin selvästi Vegaa katsellessa, joten tuon ED-putken perään siirtyi hyllystä William Opticsin dielektrinen 2" kulmapeili, mikä rauhoitti värivirheen hyvinkin siedettävälle tasolle. Pitänee siis tehdä sama testi myös TMB:lle kaikesta huolimatta (=vertaan siis 700 euron ED putkea noin 7k€:n LZOS APO:oon, mikä ei yksinkertaisesti voine olla 10x niin hyvä kuin tuo kiinalainen massatuotanto-putki). Muttei kai kukaan tuohon perusteluun lankeakaan... :grin:
Kummallekin on siis paikkansa tuossa setupissa!
- Timo Inkinen